Движение:
По-скоро е обратното на движение, но все пак:
- Супта Бадхаконасана
- Шавасана с пранаяма - Уджай 1, и двете с опори
Това е единственото, с което ще се случва като движение в следващите 3 седмици
Храна и добавки:
- Б6, 9,12, желязо, омега 3, пробиотик
- кокосова вода
- настъргана ябълка с кисело мляко, чиа и мед
- шоколад
- ягоди
- лъжичка масло с мед и ванилия; 1 бисквита Кл.Коральо...не знам как се беше спасила толкова време...
- печени бадеми
- салата от домат с босилек и зехтин; крем супа от сладък картоф с масло, куркума и джинджифил; малко бри; сладолед от Джелато § Латте (домесоха ми го вкъщи 🙂 )
Вода:
- ако броим количеството през нощта, около 2 л
Адаптираме се всички към новата си обстановка. 🙂
Движение:
- Супта Бадхаконасана
- Шавасана, на опори
- чистене из вкъщи
- по-късно - разходка, около 1-2 км 😄 Ситуацията е такава, че дори и това отчитам ката движение
Храна и добавки:
- пробиотик, Д3, омега 3
- смути от банан, чиа, ягоди
- ябълка
- останалата от вчера крем супа от сладък картоф; половин пълн. питка с масло; сладолед от Джелато§Латте; малко шоколад
- кисело мляко с кафява захар, 2 бисквити
- зелена салата с краставица; басмати с коприва и масло; още от сладоледа
Вода:
- между 1.5 и1.8 някъде
Това е положението на 5-тия ден след раждането - 55,3 кг, нахранена:
(само бойните рани и болежките да се възстановят за да мога да се движа малко по-свободно, и всичко ще е 6)
Мнението беше редактирано от Margi на 16.05.19 10:19.
Движение:
- Супта Бадхаконасана
- Шавасана
- “разходка” 1-2 км, дори и това разстояние ми е болезнено
Правих някакви опити за пранаяма, но нищо не се получава, просто не си усещам мускулите от корема надолу и не мога да контролирам дишането. Освен това все още ме боли натъртено, или може би пукнато ребро, и когато предната част на торса ми е леко протегната, каквато е идеята в Шавасана за пранаяма, това допълнително ми затруднява контрола върху дишането. Предполагам, че е нужно малко по-дълго време, за да си върна усещанията...ако някой иска да сподели някакъв опит с възстановяването, е добре дошъл...по-скоро, дошла. 🙂
Хранене и добавки:
- Б6, 9, 12, Д3, омега 3
- ябълка
- квасена сметана с мед и малко чиа
- банан и 2-3 лъжички хрупкав течен шоколад
- ягоди
- сладолед Джелато§Латте
- салата, като вчерашната; ориз, от вчерашния; някакъв десерт
- ръжени солети
Нямам никакъв апетит нито за нещата, които ядях преди бременността, нито за тези, които ядях по време на бременността. Като цяло, ям насила каквото намеря вкъщи, за да не гладувам.
Вода:
- между 1.5 и 1.8
Взехме на бебо капчици колийф, че коликите много започнаха да го мъчат, а и нас също.
Мнението беше редактирано от Margi на 16.05.19 20:55.
16.05.19
22:37
казано от Margi на 16.05.19, 16:19:
Движение:
- Супта Бадхаконасана
- Шавасана
- “разходка” 1-2 км, дори и това разстояние ми е болезненоПравих някакви опити за пранаяма, но нищо не се получава, просто не си усещам мускулите от корема надолу и не мога да контролирам дишането. Освен това все още ме боли натъртено, или може би пукнато ребро, и когато предната част на торса ми е леко протегната, каквато е идеята в Шавасана за пранаяма, това допълнително ми затруднява контрола върху дишането. Предполагам, че е нужно малко по-дълго време, за да си върна усещанията...ако някой иска да сподели някакъв опит с възстановяването, е добре дошъл...по-скоро, дошла. 🙂
Хранене и добавки:
- Б6, 9, 12, Д3, омега 3
- ябълка
- квасена сметана с мед и малко чиа
- банан и 2-3 лъжички хрупкав течен шоколад
- ягоди
- сладолед Джелато§Латте
- салата, като вчерашната; ориз, от вчерашния; някакъв десерт
- ръжени солетиНямам никакъв апетит нито за нещата, които ядях преди бременността, нито за тези, които ядях по време на бременността. Като цяло, ям насила каквото намеря вкъщи, за да не гладувам.
Вода:
- между 1.5 и 1.8Взехме на бебо капчици колийф, че коликите много започнаха да го мъчат, а и нас също.
Аз се отзовавам. Мога да кажа, като възрастна родилка хахха много ми е смешно това, че сравнение когато бях млада родилка усещанията и възстановяването ми е в пъти по-бързо. Тренировките и движението, както и приличната храна се отблагодаряват, така че Марги убедена съм че буквално за дни ще си нов човек. “Натъртването” и при мен го имаше и ме боля доста време след това, но като цяло тонуса си идва на място като се адаптираш, освен това има един много странен следродилен адреналин, вероятно не е случаен и доста помага. Лично аз си продължих да си живея по начина по който и преди бременността, за късната говоря , не слушах никого и не се правих на многострадалната родилка. Дори със секциото започнах да тренирам доста по - рано от препоръчаното, но вътрешно усещах че съм ок.Единственото, което и все още ми е трудно да приема, тъй като другите деца са големи и си мислех че съм фрии, е факта, че нямам свободния си личен живот на улегнала жена, който имах преди да родя малкия. Та вече имаш придатък, адаптирай го към нормалния си живот и ще имаш и помощник и приятел и закрилник, а не просто наследник.
Не се насилвай за нищо, почивай и се наслаждавай на чудото да си майка. Сънят вероятно ще го забравиш за следващите 18 години,но пък колко хубави неща ви чакат.
Колийф да мен са най - добрите капки.
казано от Margi на 16.05.19, 16:19:
Предполагам, че е нужно малко по-дълго време, за да си върна усещанията...ако някой иска да сподели някакъв опит с възстановяването, е добре дошъл...по-скоро, дошла. 🙂
Моята Hebamme (на английски - midwife, на български мога да го обясня като жена, която съпровожда бременната по време на бременността, по време на раждането (това вече доста рядко) и след раждането), все ни повтаряше “9 месеца бременност, 9 месеца възстановяване”. Според мен това е доста относително и голяма роля играе физическата форма на жената. На мен наистина ми отне към 9-10 месеца, но не толкова да се възстановя колкото да се почувствам в кожата си както преди бременността. Други познати майки твърдяха и година и половина след раждането, че е рано за спорт и не се били възстановили, но според мен те и преди това не бяха по движението 🙂 Ти си в доста по-добра форма от една средно статистическа родилка, така че, според мен, ще се възстановиш далеч по-бързо от 9 месеца, но няма как да стане за седмица например 🙂
Иначе конкретни активности за по-бързо възстановяване, които ни препоръчваха бяха:
- лежане по корем - особено първите дни след раждането. Някъде 1-2 пъти по около 20 минути на ден. Подпомага свиването на матката.
- възстановителна гимнастика, но вече около 2 месеца след раждането. Включваше най-различни упражнения, насочени основно към активирането на тазовото дъно, тъй като то доста може да пострада от бременността и самото ражданете, а пък е важно за цялостния баланс в тялото. Голяма част от упражненията можеш да намериш в интернет. Трудно ми е да ги обясня. Може би най-лесно е да дам пример с упражнения, които изискват баланс, тъй като в този случай тазовото дъно се използва доста. Спомням си, че например един път ни караха час да правим различни упражнения върху едни кръгли гумени възглавнички за баланс.
Бях чула, че в София някъде също имало такава гимнастика за възстановяване след раждане, но не знам какво представлява и заслужава ли си.
Edit: Сега се сетих, че всъщност веднага след раждането ми дадоха на лист едни упражнения за възстановяване. Пак отнесени към тазовото дъно. Ако искаш мога да ги изровя и да ти ги пратя.
Мнението беше редактирано от Роси на 16.05.19 23:53.
Здравей, Марги! Честито бебче!
Аз започнах с упражнения за подсилване на тазовото дъно почти веднага след раждането, а силови тренировки месец по-късно. По-добре през първите седмици да се отдадеш на бебока и на възстановяване. Ще почувстваш, когато си готова, не се форсирай.
П.П.: Капките за колики са безсмислени, дори имам чувството, че ги засилваха. Носене в слинг/на ръце единствено имаше ефект. 🙂
Благодаря за включванията. 🙂
Аз не се оплаквам, а отчитам всичко което имам в момента като усещания, за да имам база за сравнение, и, както в случая - споделен опит. И не само че не се оплаквам, ами при все адските болки, които продължиха над 12 часа, това се запечата в съзнанието ми като най-уникално красивото нещо, което ми се е случвало.
Относно късното раждане - разбира се, там нямам база за сравнение, но, предполагам, че както казваш, Дени, малко по-тегаво е на улегнал човек да се промени и се приеме в новата светлина на родител, отколкото на такъв на 25, който малко или много все още се формира като личност и открива нови неща. Но това са неща, които не могат да се променят. Коментара на доктора ми между контракциите, който се опитваше да ме държи да не се отказвам, беше че на тази възраст, действително раждането се случва малко по-трудно отколкото преди 8-10 години би било,но съм му благодарна, че нито веднъж по време на консултациите с него не ми позволи да си мисля за секцио по желание (или не) - тази дума дори не е излизала от устата му. Така или иначе, дори и според него, всичко мина прекрасно, с много малко помощ. 🙂 Наистина, няма от какво да се оплаквам, всичко мина повече от прекрасно, дори и това, че раждах в болница без право на избор на екип, а малкото човече изчака смяната на три екипа лекари без да отбележи никакъв напредък, и в момента, в който неговия доктор влезе в залата, всичко потръгна. 🙂
Роси, бих се радвала, ако споделиш упражненията, със сигурност ще са ми от полза.
Мисля че думата е акушерка, мисля че е по-популярно грижите след раждане да се поемат от дула (ако такава е имало преди раждането), но дори и помощта, която ми оказаха по време на болничния престой, беше доста полезна, и като цяло, съм много доволна от престоя си там и хората, които ни обгрижваха. 🙂
Относно “инволюцията” на вътрешните органи, за момента нося един стягащ колан за по няколко часа на ден, не искам през цялото време да съм пристегната. Моята преподавателка по йога също поддържа идеята за 9 месеца възстановяване, но това тепърва ще открия дали важи за мен. Не смятам да се напъвам, нито дасе щадя ненужно. Когато усетя че е дошло време за натоварване, просто ще го включа. В момента килата ми са малко под изходните, приоритета ми е здравето - на бебо и моето. както казва доктора ми - “здрави бебета се раждат само от умни майки”. 🙂 Затова и по време на цялата бременност съм следвала фанатично това, което той ми е казвал.
За капките чувам противоположни мнения - или ги хвалят много, или твърдят че полза никаква. Пием ги от онзи ден, снощи спахме цяла нощ, без нощни ревове, само слеко напомняне за хранене. Не знам дали е от капките, или от адаптацията, но ще си ги изпием.
Леле, доста дълго се получи, но и без това в момента бебо преобладаващо спи и нямам кой знае какво да върша. 😄
Мнението беше редактирано от Margi на 17.05.19 12:01.
Марги, имам едно питане, ако не е нахално. Купих си Масло от Крил и въпреки че изчетох доста материал дали е противопоказно по време на кърмене, все още не смея да го приемам. Мислиш ли, че ще е безопасно или да се насоча към друг източник на Омега-3?
Мнението беше редактирано от guavva на 17.05.19 14:47.
казано от guavva на 17.05.19, 14:46:
Марги, имам едно питане, ако не е нахално. Купих си Масло от Крил и въпреки че изчетох доста материал дали е противопоказно по време на кърмене, все още не смея да го приемам. Мислиш ли, че ще е безопасно или да се насоча към друг източник на Омега-3?
Ами, гледай какво съдържа. На теб ти трябват EPA, DHA и фосфолипиди. В началото на бременността си бях купила едно крилово масло (мисля че Натрол беше), което по подразбиране реших че е чисто крилово масло. Когато доки искаше да ми прегледа добавките, които пия, обърна внимание на това, че има освен крилово масло, и добавени омега 6. Аз не бях се сетила да погледна, когато чета Крил на етикета, не подозирам че може да има и други примеси... Съответно, инструкциите бяха незабавно да го спра, тъй като бях на медикаменти подобряващи кръвотока, а омега 6 прави обратното. Това по време на бременността ми беше много по-важно отколкото сега.
От тогава си вземам омега 3 на Garden of life, което е предназначено за бременни, и все още си пия от него. Значително по-скъпо е от всички останали, но поне имам доверие на марката. Както съм споменавала, моят доктор е изключително педантичен от гледна точка на чистота на добавките и храните, както по време на бременност, така и при кърмене, така че ми остана навик или да приемам най-доброто, или нищо. 🙂
Не знам дали съм била полезна, но навици по време на кърмене тепърва ще си изграждам.
Движение:
- Супта Бадхаконасана
- Шавасана
Храна и добавки:
- пробиотик, желязо, Д3, омега 3
- 2 глътки какао с кокосово масло, мед, мукуна, оказа се че не ми се пие това 😄
- чаша боза хармоника
- хрупкав течен шоколад
- ябълка
- половин авокадо, малко шоколад
- чаша боза хармоника
- 2 редчета шоколад
- зелена салата с краставица и сметана; крем супа от сладък картоф, масло и куркума; 2 варени яйца; малко сладолед
- няколко крекера
Вода:
- 1.8 някъде
Движение:
- Супта Бадхаконасана
- Шавасана
- първа разходка с бебо, в кварталната градинка 😄
- доста чистене и шетане из вкъщи
Храна и добавки:
- Б6, 9, 12, пробиотик, омега 3 (вчера забравих да пия омегите)
- накискати овесени ядки, пшеничен зародиш, чиа, конопено семе, годжи бери, кокосово масло, мед
- хрупкав течен шоколад
- банан
- крем супа от сладък картоф, масло и куркума; котидж сирене; бисквити
- 2-3 крекера и малко пушен кашкавал; сладолед
- ябълка
- зелена салата със зехтин; 2 бъркани яйца с много масло и бри; шоколад...почти цял
Вода:
- 1.8 някъде
Мнението беше редактирано от Margi на 18.05.19 22:15.
Движение:
- малко раздвижване за раменете
- Супта Бадхаконасана
- Шавасана
- разходка из квартала
Храна и добавки:
- желязо, омега 3, Д3, пробиотик
- топло какао с К.Коральо, кокосово масло, мед, ванилия
- накиснати овес, пшеничен зародиш, чиа, конопено семе, годжи бери, кокосово масло, мед
- банан
- чаша боза хармоника
- протеинов шейк
- 2 кеекера, сладолед, вафла
- краставица с копър и зехтин; домашна пица с моцарела и бри; доста шоколад
Вода:
- около и малко над 2 л
9-ти ден след раждането: 54.1 кг
Мнението беше редактирано от Margi на 19.05.19 20:19.
Движение:
- раздвижване на раменете от Вирасана
- Адхо Мукха Сукхасана (с опора)
- Адхо Мукха Вирасана (с опора)
- Супта Бадхаконасана (с опора)
- Шавасана (с опора)
общо около 30-35 минути отне
- останалото е къщна работа
Храна и добавки:
- Б6, 9, 12, пробиотик, Д3,омега 3
- чаша боза Хармоника
- ябълка
- котидж сирене, течен шоколад
- половин авокадо с морска сол, редче шоколад
- салата краставици, домати, копър, маслини, зехтин, омлет от 3 яйца с масло и бри; още шоколад
Вода:
- 2 някъде
Мнението беше редактирано от Margi на 20.05.19 19:00.
Движение:
- Супта Бадхаконасана
- Шавасана
- раздвижване на раменете от Вирасана
- Джану Ширшасана
- Адхо Мукха Вирасана
всичко с опори
- евентуално разходка из квартала привечер
Храна и добавки:
- желязо, Д3, пробиотик, омега 3
- ябълка
- накиснати овес, пшеничен зародиш, чиа, коноп, годжи бери, кокосово масло, мед, ванилия
- банан
- протеинов шейк
- половин кофичка кисело мляко с чиа и мед
- Клаудио Корльо с джинджифил; шепа печени бадеми
- чаша боза Хармоника
- салата домат, краставица, копър, зехтин; омлет от 2 яйца в масло с бри; 2 филийки пх с орехи, с мед и масло, малко шоколад
Вода:
- към и над 2
Мнението беше редактирано от Margi на 21.05.19 19:52.
Движение:
- Парватасана от Свастикасана
- Паршвотанасана с ръце на стената
- Сету бандха сарвангасана
- Супта Бадхаконасна
- Супта Вирасана
- Шавасана
Всичко с опори. Оказа се че не съм доразбрала инструкциите за пози след раждане, та от утре се връщам на единствените две позволени в този период пози.
Храна и добавки:
- Б6, 9,12, пробиотик, омега 3
- какао с кокосово масло, мед, в чага чай - малко по малко връщам обичайните за мен храни. 🙂 По време на бременността ми беше препоръчано да се въздържам от всичко, което минава за адаптоген, имуностимулатор, и дори имуномодулатор, заради способността им да увеличават броя на НК клетките. За съжаление, за нито една от тези храни/билки, не се знае със сигурност как влияят върху бременност и кърмене, затова реших да започна от най-”безопасната”.
- банан
- накиснати овесени ядки, пшеничен зародиш, чиа, коноп, годжи бери, кокосово масло, мед
- малко биволско кисело млщко с мед
- тиквичка и краставица с копър и зехтин; киноа с копър и зехтин, малко лютеница, 1 варено яйце; домашна грис халва; ореховка
Вода:
- 2 л
Движение:
- Малко раздвижване на рамене
- Супта Бадхаконасана
- Шавасана + Уджаи 1
Храна и добавки:
- желязо, пробиотик, омега 3
- 100% К.Коральо с кокосово масло, мед, в чага чай
- шоколад (премествам си яденето на шоколад в първата половина на деня за да не стимулирам нощните колики на бебо...добре е да го спра изобщо, но лошото е, че се появява глад конкретно за шоколад...)
- кокосова вода
- ябълка
- чаша боза Хармоника; 1 фпх с орехи, с масло; ореховка
- краставица, варени яйца, фпх, малко грис халва
Вода:
- около 2
Сън:
- около 4 часа, разпокъсано, през деня не успях да поспя
Мнението беше редактирано от Margi на 23.05.19 22:33.
казано от Margi на 23.05.19, 15:25:
- шоколад (премествам си яденето на шоколад в първата половина на деня за да не стимулирам нощните колики на бебо...добре е да го спра изобщо, но лошото е, че се появява глад конкретно за шоколад...)
Марги, предполагам и кърмиш дребчо, нали? Сигурно знаеш, че е хубаво ако ядеш шоколад, това да е веднага след кърмене, за да не се превъзбуди излишно малкото човече и да има поне 2-3 часа до следващото кърмене.
Просто споделям опит 🙂
казано от Vess на 23.05.19, 15:50:
Марги, предполагам и кърмиш дребчо, нали? Сигурно знаеш, че е хубаво ако ядеш шоколад, това да е веднага след кърмене, за да не се превъзбуди излишно малкото човече и да има поне 2-3 часа до следващото кърмене.
Просто споделям опит 🙂
Да, кърмя.
Знам, че шоколада е хубав в 99% от случаите, но се притеснявам заради захарта в него. От друга страна, в момента ме гони глад за сладко и конкретно за шоколад...
Но по повод на твоя пост, добавям към менюто днес още шоколад. 🙂 ...и стискам палци довечера да поспим малко. 🙂
Движение:
- раздвижване на раменете
- Супта бадхаконасана
- Шавасана
- разходка малко
Храна и добавки:
- Б6, 9,12, омега 3, пробиотик
- какао с кокосово масло, мед, чага чай
- банан
- К.Коральо с джинджифил
- шоколад
- котидж сирене, ореховка
- протеинов шейк с мед (понеже протеина не е овкусен)
- ягоди
- няколко листа зелена салата, малко краставица, малко тиквичка; домашна пица; сладолед
- ръжени солети
- 3 шоколадови бонбона
...много шоколад, много нещо...(може и да пропускам нещо от менюто)
Вода:
- 2
Сън:
- не знам колко, но поспах, с прекъсвания, разбира се, но се събудих свежа
Мнението беше редактирано от Margi на 24.05.19 22:18.
Движение:
- Супта Бадхаконасана
- Шавасана
- разходка
- и малко нерви и разправии още сутринта, покрай един абитуриент с чужда кола, който реши да удари нашата с висока скорост...на заден ход...точно пред вкъщи...само час по-късно, наблюдавах как една дама при опитите си да потегли, удари два!!! пъти колата, паркирана зад нея...днес явно не е ден за шофиране...нито за това да си оставиш колата паркирана...
Храна и добавки:
- пробиотик, омега 3
- смути от ягоди, банан и чиа
- овес, пшеничен зародиш, чиа, коноп, годжи бери, стафиди, кокосово масло,мед, наксинати в чай от лайка и коноп
- шоколад
- протеинов шейк с мед
- ягоди
- ръжена боза Рокет, 2 квадратчета шоколад с кокос и ананас
- зелена салата с тиквичка, краставица, сметана, кисело мляко; квасен хляб с масло и сминдух; малко моцарела; млечно кисел десерт...прекалих с млечните май тази вечер
Вода:
- към 2
Мнението беше редактирано от Margi на 25.05.19 19:45.
Този шоколад с кокос и ананас на Cachet ли е? Ако да, как ти се стори на вкус? 🙂
казано от TheVikk на 25.05.19, 19:44:
Този шоколад с кокос и ананас на Cachet ли е? Ако да, как ти се стори на вкус? 🙂
Да, той е. Хареса ми.
Хареса ми чтова, че са с кауза. 🙂
Мнението беше редактирано от Margi на 25.05.19 19:54.
казано от Margi на 25.05.19, 19:49:
казано от TheVikk на 25.05.19, 19:44:
Да, той е. Хареса ми.
Хареса ми чтова, че са с кауза. 🙂
Ако не си опитвала млечния, направи го. Един от малкото млечни шоколади, които не те разяждат и не ти оставят кисел послевкус.
За пръв път опитвам тези шоколади, със сигурност ще опитам и останалите. Просто рядко пазаруваме от Фантастико, а другаде не съм ги виждала.
Движение:
- разходка, 5 км...множко ми дойдоха 😁
- раздвижване на рамене и гръб, с ластици
- супта бадхаконасана
- шавасана + уджаи 1
Храна и добавки:
- пробиотик, омега 3
- папая
- шоколад с ананас, и малко без 🙂
- чаша боза хармоника
- протеинов шейк с ягоди и мед
- К. Коральо с джинджифил
- банан
- папая
- салата краставица, тиквичка, сметана; омлет от 2 яйца, моцарела, в масло; дом.грис халва със стафиди
- още малко шоколад, няколко глътки бяло вино, за проба
...вече официално се изхранвам с шоколад...😏
Вода:
- 2
Сън:
- добре, само след 5.30 стана тегаво малко, но после си доспах до към 9
Мнението беше редактирано от Margi на 26.05.19 21:31.
Движение:
- раздвижване ма рамене
- супта бадхаконасана
- шавасана, уджаи 1
- разходка
Храна и добавки:
- желязо, пробиотик, Д3, омега 3
- какао с кокосово масло, мед, ванилия, в чага чай; шоколад с ананас и кокос
- котидж сирене, шоколад
- котидж сирене с пшеничен зародиш; домашна грис халва
- малко солети
- краставица и тиквичка със зехтин; аспержи в масло с подправки, малко квасен хляб с масло и сминдух; халва катеричка
Толкова много захар ям, че се изнервям...
Вода:
- над 2
Сън:
- бива - две събуждания а хранене, отново будуване след 4.30, днес обаче положението изглежда по-драматично, дано да спим. Лошото е, че през деня не мога да заспивам, за да си наваксам малко със съня.
Мнението беше редактирано от Margi на 27.05.19 22:28.
Движение:
- Супта Бадхаконасана
- Шавасана + Уджаи 1
- малко разходка по задачи
Храна и добавки:
- Б6, 9,12, йод, омега 3
- накиснати в чага чай овес, пшеничен зародиш, чиа, коноп, годжи бери, кокосово масло, мед
- малко квасен хляб с авокадо; лъжичка хрупкав течен шоколад
- протеинов шейк с ягоди и мед; шоколад
- протеинов шейк скокосова вода, ванилия, мед
- 70 мл бяло вино - педиатърката каза че е ок, веднага след кърмене...та се възползвах 🙂
- салата от тиквичка, краставица, авокадо,зехтин; басмати с аспержи, джинджифил и куркума; млечно-кисел десерт; малко халва катеричка
Днес малко по-добре откъм захар, но може още да се намали.
Вода:
- около, може и над 2
Сън:
- бива, бебо пак нещо се раздразни при събуждането си към 4, но тогава го взех на леглото до нас, и бързо се успокои
Мнението беше редактирано от Margi на 28.05.19 22:50.
Движение:
- супта бадхаконасана
- шавасана + уджаи 1
- разходка, 5 км някъде...ходих да си вземам касовия апарат от актуализация и препрограмиране, оказа се че половината работа не е свършена 😫
Храна и добавки:
- желязо, пробиотик, омега 3
- протеинов шейк с кокосова вода, ванилия, мед; Кл. Коральо 75%, малко обикновен шоколад
- накиснати в чага чай овес, пшеничен зародиш, коноп, чиа, годжи бери, кокосово масло, мед
- чаша боза хармоника
- ацидофилно кисело мляко с пшеничен зародиш; още 2 редчета шоколад
- протеинов шейк, като сутрешния
- половин шепа печени бадеми
- 80 мл бяло вино; салата оттиквичка, краставица, авокадо, зехтин; омлет от 3 яйца с малко бри; ще се опитам да се въздържа от сладко вечерта...дано не се налага да го дописвам 😆(да, ама се налага - халва катеричка дописвам)
Вода:
- около и над 2
Сън:
- бива, събужданията на бебо (съответно и моите) са горе-долу по часовник - в 1.30 и в 4.30. Интересното е, че докато бях бременна, от около 7-мия месец, се събуждах в точно тези часове, а в последните 2-3 седмици, заспиването след това беше доста трудно. 🙂
А, да - и следобед поспах. 🙂
И нещо полезно:
Мнението беше редактирано от Margi на 29.05.19 22:03.
Движение:
- супта бадхаконасана
- шавасана
Храна и добавки:
- Д3, пробиотик, омега 3
- протеинов шейк с кокосова вода, какао, мед; малко Кл.Коральо 75%
- накиснати в чага чай овес, коноп, пшеничен зародиш, чиа, годжи бери, кокосово масло, мед
- ацидофилно мляко с пшеничен зародиш
- 2 редчета шоколад
- 1 филийка хляб с орехи с авокадо и сминдух; още една с масло и конфитюр от кайсии
- круша
- няколко пълноз. крекера
- краставица, тиквичка в зехтин; бъркани яйца с котидж сирене и сминдух; малко халва катеричка
Вода:
- над 2
Сън:
- събужданията тази вечер бяха 3 или 4, а сънят - малко по-труден
Мнението беше редактирано от Margi на 30.05.19 22:13.
Движение:
- супта бадхаконасана
- шавасана + уджаи 1
Храна и добавки:
- Б6, 9, 12, Д3, пробиотик
- протеинов шейк с кокосова вода, какао, мед
- ацидофилно мляко с пшеничен зародиш, шоколад
- какао с чага чай, кокосово масло, мед
- шоколад
- някакви оризовки пак ми донесоха, а аз бях гладна
- котидж сирене
- зелена салата с ктаставица, зехтин, бри с шарена сол; вафла, малко бяло вино
Вода:
- доста над 2 л
Сън:
- да кажем, че подремнах между многото събуждания
Днес беше първото пътуване с бебо извън София, до Банско. Мисля че за мен беше доста по- тегаво, отколкото за него. 🙂
Мнението беше редактирано от Margi на 31.05.19 21:04.
Движение:
- раздвижване ма раменете
- разтягане - крака
- малко лицеви опори от колене, не ми се напъва все още с цели
- супта бадхаконасана, без опори, само с колан
- шавасана
- разходка в гората, вероятно привечер ще повторим
Храна и добавки:
- добавки няма, не го взех с мен. Най-много една омега да изпия от ма Слави. 🙂
- кафе Бурунди с мака, кокосово масло, мед...направих кафето доста слабо, предвид факта, че не съм пила от почти година 🙂
- накиснати овес, кедрови ядки, малко чиа, сушени кайсии, кокосово масло, мед
- няколко шоколадови бонбона
- ябълка
- 2 фпх с орехи с бри, шарена сол; шоколад, оризовки
- шепа ягоди
- няколко фъстъка и половин сайдер (дано през нощта не съжалявам за тях)
- за вечерта, предполагам таратор; зелена салата, омлет от 3 яйца и бри, вафла или две...щях да напиша че ще се опитам да се въздържа от десерт, но вече е ясно, че няма смисъл да се залъгвам... 😂
Вода:
- над 2
Сън:
- Бебо спа като къпан, буди се само за храна, при това съвсем не нервен. Чистия въздух и липсата на толкова много ЕМ замърсяване явно оказват влияние. Ще видим тази нощ как ще сме. 🙂
Следобед също подремнах.
Мнението беше редактирано от Margi на 01.06.19 22:40.
02.06.19
13:41
казано от Margi на 29.05.19, 18:04:
- 80 мл бяло вино;
:
Ееех Марги, роди и се пропи 🙂Шегувам се разбира се, ама не много 🙂. С две думи радвам ти се на НЕфанатичния подход към майчинството. И аз съм така.
Марги, от какви съображения включваш в менюто си пшеничен зародиш?
Какъв е вкусът му и влияе ли на консистенцията по някакъв начин? 🙂
😂 Дени, ако трябва да съм честна, повече ми се пие мохито, или каквото и да е с бял ром, но педиатърката ми даде разрешение само за вино бира. Бира цял живот не съм пила, така че надали сега точно ще започна, така че, изборът ми е малък....разбира се, може и да избера и да не пия, но мисля че с 80-100 мл няма да се случи нещо кой знае колко страшно. 🙂
Пшеничния зародиш го ям, защото го видях в магазина и се сетих, че е хубава храна, богата на протеин и мазнини и ще е чудесна добавка за киселото мляко и овесените каши.
Ако го оставиш да кисне в киселото мляко вероятно малко ще набъбне, на овесената каша не и променя консистенцията. Иначе ми е вкусен, а леко сладък вкус.
Движение:
- щяхме да се разхождаме в гората, но точно тогава заваля дъжд, вместо това, преди да отпътуваме към София, отидохме на гости и ядохме кайсии
- Ардха Уттанасана
- Уттанасана
- Паршвотанасана с ръце на земята
- АМШ
- малко лицеви опори от колене
- Супта Бадхаконасана
- Супта Вирасана
- нямаше време за Шавасана, бебо се събуди и се сети че е много гладен и налиташе на баща си 😆
...още ми е рано за позите от стоеж, но взе да ми писва лежането
Храна и добавки:
- желязо, омега 3, пробиотик
- какао с мака, кокосово масло, мед, канела, в конопен чай
- смути от кокосова вода и ягоди
- 1 фпх с орехи с бри и шарена сол; шоколад
- 2-3 кайсии
- фъдж от овче мляко
- доста кокосова вода по пътя към София, половин шепа кедрови ядки
- 100 мл бяло вино; зелена салата с краставица, домат, зехтин; омлет от 3 дом. яйца, нещо като овчи камембер, домашен, сминдух, самардала; лъжичка дом. чътни от краставица и мента; дом. фъдж (него, заедно с овчето сирене и чътнито ги прави едно много приятно английско семейство, което излиза на пазара в Банско в неделя. Ако някой има път натам, горещо препоръчвам да ги поссети.)
- 3 кайсии
Вода:
- към 2
Сън:
- неспокоен - Вики повръщаше много цяла събота и при всеки звук през нощта се събуждах. Към 6 Слави ме смени и поспах до 9
Мнението беше редактирано от Margi на 02.06.19 22:10.
02.06.19
23:58
В с. Здравец до Варна в комплекс Бяла Рада, последната неделя на всеки месец, се събират всички англичани, които живеят в района и въртят нещо като аматьорски битак. Няма еко продукти, но продават например класически телешки бургери, шоколадови кейкове и други подобни.
Браво на тях, явно са добри търговци, след като са завъртяли и био търговийка в Банско.
Те нямат претенции за био продукти, просто нещата, които продават са тяхно производство, интересни са и не се намират по други места. Освен това са уникално вкусни. 🙂
Винаги когато са там, минавам да си взема...каквото имат. 😄
Мнението беше редактирано от Margi на 03.06.19 09:40.
Движение:
- Ардха Уттанасана
- Уттанасана
- АМШ
- Паршвоттанасана
- Тадасана и работа с раменете от Тадасана
- Супта Бадхаконасана
- Шавасана
Храна и добавки:
- Б6, 9, 12, Д3, омега 3, пробиотик
- чага чай с какао, кокосово масло, мед, ванилия
- Клаудио Коральо 75%
- кисело мляко с чиа, мед и хлорела
- басмати с чътни от краставица и мента; шоколад; парченце фъдж
- протеинов шейк с кокосова вода, ягоди, мед
- салата, както вчерашната; омлет от домашни яйца с масло и сминдух; бри; нещо сладко
Вода:
- 2 и нагоре
Сън:
- не мога да се оплача днес. Будувах между 5 и 6, но през останалото време спах доста прилично. Забелязах, че желязото, което пия понякога действа малко спичащо на бебо. Не мога на 100% да потвърдя, но вече за втори път се случва, и отчитам, че и двата пъти изпих желязото преди кърменето.
Мнението беше редактирано от Margi на 03.06.19 17:10.
Движение:
- писах и нещо натиснах и изчезна, не ми се пише отново, почти като вчера е йогата
Храна и добавки:
- пробиотик, омега 3
- протеинов шейк с мака, кокосова вода, мед; Кл.Коральо 75%; 2 квадратчета шоколад ъс солен карамел
- малко боза хармоника
- овес, пш.зародиш, коноп, годжи бери, кокосово масло, мед, наксинати в чай от лайка и коноп
- ягоди
- ливанска питка с бри, самардала; шоколад
- 80 мл бяло вино; таратор; киноа; фъдж
Вода:
- над 2
Сън:
- прилично
Мнението беше редактирано от Margi на 04.06.19 20:07.
Движение:
- Ардха уттанасана
- АМШ
- Паршвоттанасана
- Васищхасана
- лицеви опори от колене
- Прасарита Падоттанасана 1
- Супта Вирасана с и без опори
- Супта бадхаконасана с опори
- Шавасана
- разходка, но се прибрахме по-рано заради дъжда
Храна и добавки: