30.01.11
12:16
Здравейте, търся съвети по въпроса - как е по-добре да се тренира?
бицепс+гръб и трицепс+гърди;
или
бицепс+гърди и трицепс+гръб ?
Според мен трябва да се тренират заедно издърпващи мускилни групи (бицепс+гръб) и заедно разгъващи мускулни групи (трицепс+гърди) , тъй като при упражненията се използват и двете мускулни групи било то като основни или спомагащи. Например при трениране на гръб спомагат и бицепсите, което ги натоварва допълнително освен основната им тренироека. Възможно е обаче по този начин да се претренира дадена мускулна група. Как според вас е най удачно ?
30.01.11
12:24
И двете тренировки са правилни. Най-добре тренирай известно време и по двете и прецени коя е по-добра за теб. Аз съм тренирал и по двете и накрая напипах трета която най-добре работи при мен гардите+трицпса, само кадето когато тренирах граб неможех да си правя бицепса както трябва и сега тренировката ми е следната гарди+трицепс,гръб+задно рамо+трапец,предно+средно рамо+бицепс,крака+корем. Най-важното е да се научиш да си усещаш тялото ... знаеш вече до болка познатата приказка, че няма два еднакви организма.
30.01.11
12:58
в момента тренирам гърди+трицепс но не тренирам гръб със бицепс... ;) също е вариант не мислиш ли
30.01.11
13:40
Винаги съм предпочитал гръб и бицепс, основно защото като дойде време за следваща тренировка на тези мускулни групи, които са синергисти, те вече са възстановени. В другия вариант това е малко по-несигурно.
Аз също ти препоръчвам да тренираш гръб-бицепс и гърди-трицепс, но пак зависи какъв ти е сплита. Така не е необходимо да правиш по повече от 2-3 упражнения за бицепс/трицепс. Ако съм правил гърди-бицепс, нямам сила в деня за гръб, но всичко си е строго индивидуално. Както ти казаха опитай и прецени.
Принципно тренировката ми протича в три или четири дни седмично.
Първа тренировка - първо бицепс - четири упражнения след което гръб - три упражнения.
Втора тренировка - първо трицепс - четири упражнения след което гърди - три упражнения
Трета тренировка - първо прасец - две упражнения след което крака четири упражнения
Правя по четири или пет серии на упражнение (за прасец по седем серии на упражн.)
В дните когато тренирам бицепс правя и корем, а в дните с трицепса правя предмишница. Рамо не тренирам защото съм малко широк в раменете и засега са си добре :-)
30.01.11
14:56
казано от mitko_dme на 30.01.11, 14:41:
Принципно тренировката ми протича в три или четири дни седмично.
Първа тренировка - първо бицепс - четири упражнения след което гръб - три упражнения.
Втора тренировка - първо трицепс - четири упражнения след което гърди - три упражнения
Трета тренировка - първо прасец - две упражнения след което крака четири упражненияПравя по четири или пет серии на упражнение (за прасец по седем серии на упражн.)
В дните когато тренирам бицепс правя и корем, а в дните с трицепса правя предмишница. Рамо не тренирам защото съм малко широк в раменете и засега са си добре :-)
на какъв ЗОБ си е пич :D :D по 4-5 серии на упражнение ( за прасец повечко ама нали 7 серии нищо не са ... ) и малко широк в раменете дай снимка да видим колко си широк Рони ;) щото аз нещо се съмнявам
Впрочем цялата ти програма е грешна неможе първо да тренираш малките мускули после големите и за малките да правиш повече упражнения от колкото за големите ... ?!!!!!!!?
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 30.01.11 14:57.
Ами да, kristiancho, имаш право, но замислял ли си се, че ако програмата му върши работа - тогава няма защо да я променя.. Макар че е малко смахната :D .. но всеки е индивидуален
30.01.11
21:58
само дето съм на 99% сигурен, че тя не му върши работа ако е новак и тренира от 1месец Да.. каквото и да прави ще има ефект ама после вече си личи, че гърба и гърдите са си недотренирани и недоразвити а бицепса и трицепса са претоварени и невъзстановени
Ами kristiancho, на линка който си оставил пише че правиш по 15 серии за гръб. Защо тогава се чудиш на моите 4 упражнения по 4(5) серии? Това са максимум 20 серии на мускулна група. Относно прасеца това са 14 серии. Тоя мускул за да го стресираш е необходимо много повече натоварване от който и да е друг мускул. Така че сериите за прасец трябва да надвишават сериите за бицепс например!
Относно тренировката първо на малките мускулни групи, приоритет са ми изоставащите мускули, затова колкото сила имам отива за тях и квото остане го доизцеждам на големите мускулни групи :-) И друго, ако бях специалист нямаше да задавам въпроси по форумите ;-)
31.01.11
11:39
те малките мускули растът покрай големите има хора които не тренират бицепс и трицепс и пак си има ръце ... по-добре е да пуснеш специализация за ръце .. по-добър ефект ще има от това което правиш сега и за бицепс ако не се лъжа по твоята схема правиш 20серии ?!?!
Какво имаш в предвид “пуснеш специализация за ръце” ? Дай нещо по-подробно !
31.01.11
13:50
в сайта може да намериш такава статия в която се тренират ръцете в 3-4 тренировки в седмицата и 1ден се оставя за всички останали мускули... аз съм правил такава за рамене и имаше ефект... има няколко правила които са задължителни обаче ... програмата беше до 3-4 седмици ако не се лъжа
Инструктура в залата дето ходиа,ми е записал в програмата да правиа бицетс/гарди в един ден.Довериавам се на него.Така че ти решаваш........п.с./извиниавам се за провописа/
Бицепс с гръб е оферта брат защото кажи ми след 3те лега и флайса или там каквото правиш за гърди дали си чувстваш трицепса та после и френско и тесен хват и незнам си още какво да правиш.Ако се чувстваш добре бива ама аз лично с 30 кг френско се плюнча след гърдите.
И двете схеми са правилни. Аз лично те първа почвам да прая ръце с отделни упражнения и усещам, че когато тренирам синергисти заедно, имам повече фокус. Веднага след отказ на пресата на Жиронда се мятам на две серии до отказ diamond push ups. Гърдите и трицепсите ще се взривят направо. Същото и при гърба. Две серии експлизивни набирания до отказ и веднага след това дъмбели бицепс от полулег. Получава се кратка и компактна тренировка, което е добре за хипертрофията. Докато ако тренирам бицепса с гърдите, трябва да отделя доста време за него, защото ще е свеж. А да отделям време за мускул като бицепса, който и без това расте покрай гърба.. не виждам смисъла.
Ососбено ако загърбиш егото за тежестите, мисля че варианта с тренирането на синергисти е определено по-практичен.
Зависи от това каква ти е програмата. Инче е все едно. При тренировката с гръб, ще ощетиш малко бицепса.
Благодаря момчета ! И все пак не разбрах колко серии общо са достатъчни на малките мускулни групи и колко общо на големите ? Някой пишат че 15-20 серии за малките групи са твърде много ?
01.02.11
19:54
еми виж съвремениите културисти тренират със 8-12 серии за малките мускули и 16-20 серии за големите мускули ( съвсем средно ако вземем цифрите ) аз тренирам с 4-6 серии малките мускули и 6-10 серии за големите различно е при всеки при повече серии възстановяването ще е по-трудно което налага много добро хранене и евентуално добваки ... това незначи е при по-малко серии храненето може да си позволиш да е по-слабо напротив просто имаш по-голям шанс за разстеж
02.02.11
23:21
Редуваи ги !
05.02.11
08:05
Тренировката 1)гърди-трицепс и гръб-бицепс е тренировка за по-напреднали спямо 2)гърди-бицепс и гръб-трицепс.При втория вариант гърди/гръб се тренират с 12-14 серии и бицепс/трицепс с 9-11 серии, а при първия - гърди/гръб с 18-20 серии и бицепс/трицепс с 4-6 серии.По обемната и тежка тренировка на голямата мускулна група натоварва съответно и малката и тя се тренира с по -малко серии.Трябва да се има предвид и хранителния режим,времето за възтановяване, целите които имаме...
Искам да попитам добра ли е програмата ми и дали не претоварвам много ръцете?
1ви ден-гърди,трицепс,предмишница
2ри ден-почивка
3ти ден-гръб,бицепс,трапец
4ти ден-почивка
5ти ден-крака,рамо,корем
6ти ден-почивка
7ми ден-ръце
8ми ден-почивка
и пак отначало
правя по 3 упражнения за всяка мускулна група по 4 серии максимум
1ви ден- Гърди-лег-4х8 ,полулег-4х8 ,пек-дек 3х10,Повдигане на дъмбели от полулег-4х8
Трицепс-Трицепсово разгъване на горен скрипец-4х10,Едностранно трицепсово разгъване с дъмбел зад глава 4х8,Френско 4х8
а за предмишница само 1но упр правя по 5х12 ам там няма значение
3ти ден-Гръб -Набирания -3х5,Придърпване на вертикален скрипец с раменен и широк хват-4х9,Придърпване на долен скрипец-4х8, Мъртва тяга- 4х8
Бицепс-Бицепсово згъване с щанга-3х9, скотово згъване с дъмбели-4х8 , скотово сгъване с лост 4х8
Трапец-повдигане на щанга - 5х10
5ти ден-няма значение ;д
7ми ден- повтарят се упражненията за бицепс и трицепс обаче по 4 серии сичко.Правя ги на супер серий
При всички упражнения след всяка серия дигам кг.
Мнението беше редактирано от arnold sw на 03.08.11 10:44.
Просто не прави по 3-4 упражнения когато тренираш гърди/трицепс и гръб/бицепс
а 1 или 2 упражнения с по 3/4 серии ти е идеално.
мне не съм уморен ама мислех,че ги натоварвам мн ама ше пробвам тфа дето Blahzay предложи
04.08.11
21:25
Към автора:
1во: Видях снимката, раменете не са ти много широки, така че тренирай ги, не се ослушвай. Дори и да бяха много широки, пак щях да ти кажа да ги тренираш. Раменете са 4та по големина мускулна група след крака, гръб, и гърди, така че е абсурд да не ги тренираш
2ро: Това че правиш малките мускулни групи преди големите, кой ти каза да го правиш? Да знаеш че този дето ти го е казал, не ти е никакъв приятел.
3то: Зависи от генетиката ти и върху какво искаш да акцентираш. По-оптималния вариянт са синергистите, защото както сам правилно си се сетил, при тренировка на антагонисти, тренировките ти за ръце на практика стават по-обемни от тези за големите мускулни групи. Тук някой хора ще кажат “Ама то е много популярно да се тренират антагонисти”. Популярно е да, затова и по залите често виждам момчета с големи ръце и тесни гърбове и рамена. При тренирането на антагонисти(говоря за комбинация голям-малък мускул), ръцете често изпреварват голямата мускулна група в развитието си, от там идва не доброто натоварване на тази мускулна група, понеже съответния синергист спомага значително за повторенията, а големия мускул не се натоварва максимално.
4то: Ако и когато имаш големи и добре развити гръб, гърди,и рамена(а ти все още ги нямаш), и искаш да наблегнеш на развитието на ръцете си, то тогава може да правиш ръцете в отделен ден. Знам че някои хора ще го приемат като ерес, но аз съм имал двумесечен цикъл когато съм правил гръб с гърди, крака и рамо, и ръце в отделен ден. Това разбира се не съветвам никой да го прави. Още повече че тогава взимах и доста сериозни добавки.
Обобщение:
Не е зле да започнеш с 2 месеца кръгова, щото досега тренировката ти е била миш-маш
После преминаваш към триразов цикъл:
гърди, трицепс
гръб, бицепс
рамо крака
брой на упражненията за големите мускули: 4-5
за рамената: 3-4
за ръцете: 2
Намаляш броя на упражненията за прасец, тези 7 упражнения са пълен абсурд.
Правиш корем или в края на два от тези три дни, или в нетренировъчните дни.
Махаш си тази снимка от профила и слагаш някаква на която не си с такива къси боксерки, за да не ти се смеят хората.
Успех!
Мнението беше редактирано от A D на 04.08.11 21:28.
05.08.11
23:44
Според мен варианта гърди-бицепс и гръб трицепс и отделно рамо и крака в отделни дни е най-добрия вариант.При упражненията за гърди натоварваш достатъчно трицепса,а при гръб достатъчно бицепса,както и прави почивки за големите групи трябват 72 часа да се възстановят гръб и крака,а за по-малките 48 :)Има много варианти все пак,ако искаш примерно да наблегнеш на ръцете слагаш ги в един ден,ако са рамената може да ги правиш с гърди и гръб,примерно предно рамо и странично с гърди,а задно рамо с гръб :)
Мнението беше редактирано от Gordon Gekko на 05.08.11 23:48.