14.02.11
23:03
Здравйте имам следния проблем,една тъпа не постоянна болка доло в ляво,на снимката ще видите къде точно.
Появява се когато си изпрая гърба и по-точно когато съм си стегнал максимално кръста.
Някой имал ли е подобен проблем?
Не очаквам да ми поставите диагноза,това е ясно че ще се ходи на лекар за това,защото това продължава повече от 2 месеца.Въпреки че си дадох 2 почивки по 7-10 дни.Ако не тренирам клек болката изчезва.
Всичко се появи след една тренировка за гръб(гребане с дъмбел,с лост и тяга).Като мисля че техниката ми не е перфектна,но добра.
Имам съмнения че и леглото ми прави проблеми,имате ли идея какво трябва да е за да е в максимално добро положение кръста-твърдост?
Темата беше редактирана от Biad__ на 14.02.11 23:05.
15.02.11
10:55
Прилича ми на разтегнат мускул/фасция вероятно еректорите/мултифидуса. Там в дълбочина е хванат мултифидуса, едно мускулче което се стяга като се навеждаш с изправен гръбнак. Провери дали като издишаш, стегнеш корема и се наведеш напред за “добро утро”с прав гръбнак усещаш стягане + болка там?
Друго, тази контузия (ако е тя) обикновено се получава след твърде резки смени в посоките на движение или при тяга, след стартиране на движението в долна точка със задник, вместо с рамене. Въпреки “добрата ти тяга” дали при теб няма нещо такова? Това признак за слаби задни бедра/лош център на тежестта.
Да има болка там и се проявява най-вече при максимална контракция за изправяне на кръста.За тягата нямам наблюдения,но определено баланса не ми е най-силната страна.Също болката в кръста се проявява при клек когато от негативната част най-долу се преминава към изправяне на торса.Тоест от 45% спрямо пода към 90% в горно положение.
Мнението беше редактирано от Biad__ на 15.02.11 14:13.
22.02.11
13:24
казано от Владимир Недков на 15.02.11, 10:55:
Прилича ми на разтегнат мускул/фасция вероятно еректорите/мултифидуса. Там в дълбочина е хванат мултифидуса, едно мускулче което се стяга като се навеждаш с изправен гръбнак. Провери дали като издишаш, стегнеш корема и се наведеш напред за “добро утро”с прав гръбнак усещаш стягане + болка там?
Друго, тази контузия (ако е тя) обикновено се получава след твърде резки смени в посоките на движение или при тяга, след стартиране на движението в долна точка със задник, вместо с рамене. Въпреки “добрата ти тяга” дали при теб няма нещо такова? Това признак за слаби задни бедра/лош център на тежестта.
Привет,
Рядко пиша в подобни форуми, защото много некомпетентни типове дават съвети за болежки но становището ти звучеше логично и попитах д-р Google за този мултифидус, ВОАЛА-прав си! Браво за хубавият отговор! Искам да попитам възможно ли е и аз да страдам от същото нещо в малко по-дългосрочен период. При мен всичко стана 08.2010 след тренировка за гръб и задно рамо усетих тъпа болка в кръста. След случката дадох почивка около месец и после продължих два пъти седмично с кардио и бокс. Постоянната болка спря и кръста започна да се обажда само след дълго стоене в работа, при промяна на времето и при по-продължително кардио. Ако реално това ми е проблема как смяташ, че трябва да се боря с него? Как ще повлияе на тренировките? При какъв специалист да отида? (Засега имам записан час за невролог). Предварително благодаря!
Поздрави
Малко да вдигна тази прашасала тема, но имам подобен проблем които се появи незнайно защо след тренировка за гръб (не по време на тренировката, а чак вечерта излизах напред назад и поради факта, че кръста ми винаги е гол и буквално усетих как изстина и ме заболя) в която не бях правил тяга и не иска да се оправя. Дължа го на слабата си задна верига винаги след тяга и клек задните ми бедра са на пастет и единственото натоварване което усещам при тягата е главно в задните бедрата винаги имам мускулна на задните след тяга и когато правя крака. Въпроса ми е следния, струва ми се, че имам нещо прищипано изхождам до това твърдение поради факта, че на работа съм постоянно седнал по цял ден и само тогава усещам едно постоянно напрежение в посочената горе на схемата точка вдясно усещането мога да го определя все едно има нещо което се прищипва, също е и като шофирам по-продължително. Престраших се вчера да правя тяга и при изпълнението не изпитвам никаква болка клека не съм го спирал и единствено първия път два дена след като получих контузията изпитах някакъв дискомфорт които в момента го няма с забележката, че намалих леко работните тежести и правя 6-8 повторения не като преди 3-5.Започнах да правя хип тръстери, хипер екстензии и подобен род упражнения за заздравяване на задната верига, но имам чувството, че има нещо прищипано, да отида ли на рехабилитатор да ме погледне, ще има ли полза.