18.03.05
18:25
не знам дали мястото на тази тема е точно тук но вече на няколко пъти в различни постове срещам въпроса за това дали плуването “стопява” или не. затова реших, че една подобна темичка би била интересна.
следкато се поразрових малко из интернет намерих следното (следва превод след оригиналния текст):
Swimming is an aerobic exercise due to the relatively long exercise times, requiring a constant oxygen supply to the muscles, except for short sprints where the muscles work anaerobically. As with most aerobic exercise it is believed to reduce the harmful effects of stress. While aerobic exercises usually burn fat and help with losing weight, this effect is limited in swimming, even though being in cold water burns more food energy to maintain body temperature.
The reason that swimming does not significantly reduce weight is still poorly understood, but seems to be related to the better heat conduction of water. A number of reasons are suspected.
First, water cools the body much faster than air, and most researchers believe that subsequently the body aims to maintain a layer of fat under the skin for insulation.
Secondly, it is believed that appetite decreases as your body temperature increases, as for example during exercise. However, during swimming the body is cooled down almost instantly as the surrounding water is usually cooler than the body temperature, and some researchers believe that this may actually increase the appetite. This assumption is not yet proven by research.
Finally, some researchers also believe that the metabolism of the body increases at higher body temperature, burning more food energy. Again, during swimming the body is cooled down by the surrounding water, reducing the metabolism, and subsequently the amount of food energy burnt. This assumption is also not yet proven by research.
Плуването е аеробно упражнение поради дългия период на изпълнение, изискващ постоянен приток на кислород към мускулите с изключение на късите спринове където мускулите работят анаеробно. Както при повечето аеробни тренировки и за плуването се смята, че намалява негативния ефект от стреса. По принцип аеробните упражнения изгарят мазнини и помагат за свалянето на тегло. При плуването този ефект е ограничен макар и в студена вода тялото да изгаря повече енергия за поддържане на телесната температура.
Причината плуването да не не намалява значително теглото все още не е достатъчно ясна но се смята, че е свързана с по-добрата топлопроводимост на водата. Предполагат се редица приини:
Първо, водата охлажда тялото много по-бързо от въздуха и повечето учени смятат, че впоследствие тялото се стреми да запази слой подкожни мазнини като изолация.
На второ място, твърди се, че апетитът намалява с увеличаване на телесната температура, както при тренировки например. При плуването тялото се охлажда почти мигновенно тъйкато водата обикновенно е с по-ниска от тялото температура и някои учени смятат, че това увеличава апетита. Това предположение не е доказано все още от изследване.
Някои изследователи също смятат, че метаболизма на тялото се ускорява при по-висока телесна температура, изгаряйки повече енергия. Отново, по време на плуване тялото бива охладено от водата, забавяйки метаболизма, впоследствие намаляйки количеството изразходвана енергия. Това предположение също все още не е доказано от изследване.
мързи ме да го чета тва цялото но да плуването спада кам аеробните тренировки (тичане, колело , скачане на въже и др.)
От опита който имам с плуване и плувци/плувкини :) / мога да ти кажа, че с плуване трудно може да се свали повечко... Абе може да смъкнеш 1-2 кила и да пооформиш телосложението, но като цяло не е от най-добрите тренировки за тези цели.
Особено при жените, направо невъзможно да свалят с плуване, по скоро ще станат набити. Мхъм... :?
19.03.05
00:44
темата я пост-нах така просто за обсъждане. аз нямам нужда да “стапям”, даже точно обратното :). чисто и просто мисля, че е интересно да се обсъди и да се разбере кое е вярно защото във тази секция на форума на няколко пъти срещах въпроси от други хора които питат ако комбинират фитнес и плуване дали ще могат да трупат маса и от сорта.
иначе съм абсолютно съгласен с последното казано нещо. тук в университета където уча виждам плувкини които са всичко друго но не и слабички :). така, че и аз да кажа, не знам дали може да се качва ако плуваш но и аз съм на мнение, че почти нищо няма да свали човек.
[quote author=“WillF1”]. тук в университета където уча виждам плувкини които са всичко друго но не и слабички :). така, че и аз да кажа, не знам дали може да се качва ако плуваш но и аз съм на мнение, че почти нищо няма да свали човек.
Гепи!:D
И аз ги виждам същите. Момиченцата са в супер добро физическо състояни, обаче с визията тип-”анорексия”, която е популярна в наше време, просто не изглеждат много добре.
При мъжете не мога да кажа, че е точно така... По-скоро са стройни отколкото пълни, но да се сваля с плуване, от това което имам аз като опит и практика, наистина е ... ако не напълно невъзможно, то поне супер трудно/само с железен режим, ще стана, ама, просто е адски трудно./
20.03.05
21:20
8) за плувкините съм съгласен някои имат по-широк гръб от моя ... и за апетита съм съгалсен като се прибера след плуване 2 не виждам, само храна ми е в главата ... а за свалянето на килограми .. ами плуването неможе да ти смъкне шкембето 100%, но пък редица плюсове .. да не ги редя пак от предишни заглавия 8)