Как да променим хранителните си навици

Прескочи до:

Здравейте! Знам, че има доста писано по въпроса, но реших да представя нещата от моята гледна точка.
Напоследък хората, които искат да променят външния си вид към по-добро, сякаш се увеличават или просто аз попадам само на такива. Попадам също така на хора, които искат да променят визията си и начина си на живот към един по красив и здравословен вид, но на повечето от тях им липсва знанието как да го направят. Други имат грешно виждане върху нещата поради това, че са попадали на неподходяща информация заради неподходящи хора.
Има няколко начина да подобрим външния си вид и здравословното си състояние. Имаме избор измежду пластична хирургия, здравословен начин на хранене и спорт. Пластичната хирургия се упражнява от високо квалифицирани специалисти, какъвто аз не съм и затова ще я оставя настрана. За начина на спортуване също е най-добре да се консултирате със специалист или човек, който има достатъчно голям опит, за да ви даде правилните съвети. Остава храненето. Именно на него ще се спра поради това, че при него е достатъчно да спазвате няколко прости неща, за да подобрите визията и здравословното си състояние и не се изисква да сме гении, за да успеем.

Хранителен режим или диета?

За съжаление думата „диета” като цяло се възприема по много грешен начин. Свързва се с денонощно гладуване с цел да се свалят няколко килограма и достигане на мечтаното тегло и визия. Това е думичката, която намираме по кориците на списания за красота, телевизионни предавания с рекламна цел и други такива. Обикновено всички знаят, че тези диети са неефективни и ефекта „йо-йо” е гарантиран, но незнайно защо мнго хора се им се доверяват. Хранителен режим пък се свързва с нещо много сложно, което изисква знания по висша математика. Истината е, че и двете неща са еквивалентни и нито едно от тях не е задължително да е сложно, трудно и непоносимо.


Какво всъщност е представлява правилното хранене?

Трудно е да се каже. Именно поради това, че всички сме различни и няма двама напълно еднакви човека, даден начин на хранене може да е правилен и полезен за един, но грешен и дори смъртоносен за друг. Въпреки това, има няколко неща, които са общовалидни.


Нали всичко е храна? Къде тогава е разликата?

Всеки един залък храна, който погълнем, в крайна сметка се разгражда до 3 основни вещества – въглехидрати, белтъчини и мазнини, наричани макронутриенти, както и на витамини и минерали, наричани микронутриенти. Защо тогава има разлика в това дали ще изядем един дюнер, един шоколад или една пържола? Разликата идва от там, че тези макронутриенти се разделят на подтипове. Въглехидратите се делят на прости и комплексни, като препоръчителни са комплексните. Протеина (белтъчините) се дели на пълноценен и непълноценен, като препоръчителен е пълноценния. Мазнините се делят на „полезни”(ненаситени) и „вредни”(наситени), като препоръчителни са ненаситените. Обикновено „бързите” храни, които всички толкова обичат и са на всеки метър и всяка крачка, както и всички останали шоколади, солети, кексчета и т.н. са микс от прости въглехидрати, непълноценен протеин, наситени мазнини и минимално или никакво количество витамини и минерали. Няма да се впускам в подробности, които биха отегчили много от вас, а само ще спомена, че именно прекаляването с горепосочените „вредни” подтипове макронутриенти водят до едни от най-честите здравословни проблеми като високо кръвно налягане, инфракт, остеопороза, затлъстяване, диабет и много други. От друга страна, храните, които са полезни за вас съдържат главно „полезни” макронутриенти и са богати на микронутриенти. Така те подобряват функционирането на вашето тяло и ви придават една добра защита срещу здравословни проблеми, карат ви да се чувствате по-добре и по-енергични, помагат ви към постигането и поддържането на едно здраво и красиво тяло.


Кои хора могат да променят хранителните си навици?

Ограничение няма! Може да сте на 8 или 80 години, да сте нисък или висок, да сте пълен(а) или слаб(а). Защото правилната промяна на начина ви на хранене може само да ви помогне.


На кои хора може да помогне здравословното хранене?

- Ако имате излишни подкожни мазнини и целите отслабване, то промяната на хранителните ви навици е задължителна, ако целите качествена и трайна промяна във вашата визия.
- Ако сте прекалено слаб и искате да натрупате мускулна маса, то правилната промяна на хранителните ви навици може само да ви помогне да направите това по най-бързия и най-качествения начин. Ще ви попречи да заприличате на хората, които започват да спортуват с цел да изглеждат по-добре, а се оказват по-пълни и от Дядо Коледа.
- Ако страдате от здравословен проблем, то той може да се дължи именно на сегашния ви начин на хранене. Ако го промените по правилния начин, то може и проблема ви да изчезне и да се излекувате.


Как да променим хранителните си навици?

Както вече споменах, макронутриентите се делят на различни типове. Едните от тях са полезни и препоръчителни, а другите са вредни и не се препоръчват. Разбира се, всяка храна, дори и най-полезната, съдържа и от вредните макронутриенти, но по-важното е, че те са незначително количество в сравнение с вредните храни. Това, което всеки трябва да направи е да сведе до минимум вредните храни в менюто си. Казвам да сведе до минимум, а не да изключи напълно, защото на първо място сме хора, а не роботи. Много от вредните неща в живота ни, въпреки, че са вредни, в малки количества ни помагат да продължаваме да вършим добри и полезни неща. Логично, освен намалянето на вредните храни и навици, трябва да увеличим храните, които са полезни за нашето здраве, нашия организъм и нашето тяло. Вече трябва да знаете, че това са комплексните въглехидрати, пълноценния протеин и полезните мазнини. Ето и техните най-разпространени източници:

Източници на пълноценен  протеин:  Пилешко месо, пуешко месо, говеждо месо, риба тон, сьомга, риба меч, треска, омари, скариди, яйца, кашкавал, нискомаслено сирене, нискомаслено мляко.

Иточници на комплексни въглехидрати (богати на скоробяла, нишесте)  – хляб (пълнозърнест, ръжен), картофи (обикновени, сладки), овес, леща, грах, боб, паста (пълнозърнеста),  ориз (бял, кафяв, но най-вече кафяв) и др.

Източници на комплексни въглехидрати (богати на фибри)  – аспержи, броколи, моркови, царевица, краставици, зелен боб, лук, гъби, грах, домати, спанак, зеле, маруля и др.

Източници на полезни мазнини  – маслиново масло, рапично масло, слънчогледово масло, масло от шафран, ленено масло, фъстъци, фъстъчено масло, кашу и ядките като цяло и др.

Както може би забелязвате, плодовете не присъстват в изброените храни. Това не значи, че са вредни и не трябва да ги ядете. Просто те спадат към простите въглехидрати, но за разлика от повечето, плодовете са много полезни в нормални количества. Под нормални количества имам в предвид 3-4 ябълки на ден. В по-големи количества за съжаление дори и плодовете могат да бъдат вредни за организма, както много други неща.


Как да променим менюто и хранителните си навици в добра посока?

Ето някои общи съвети, които важат за всички:

- Хранете се често, от 4 до 6 пъти на ден, на малки порции, вместо 1 или 2 пъти по много. Това помага за по-доброто усвояване на храната, съответно по-малко дискомфорт причинен от издут стомах. Помага за леко забързване на метаболизма.
- Всяко ваше ядене трябва да се състои от комплексен въглехидрат (богат на скоробяла, нишесте) + пълноценен протеин + комплексен въглехидрат (богат на фибри). Един пример за такова ядене е пилешко месо + варени картофи + грах.
- Яжте полезни мазнини. Те помагат изключително много на тялото ви. Важното, което трябва да запомните е, че когато в яденето има голямо количество въглехидрати (богати на скоробяла, нишесте), то мазнините, макар и полезни трябва да са в минимални количества. Затова може да си правите отделни хранения през деня, които се състоят само от полезни мазнини и пълноценен протеин.
- Закусвайте! За много хора закуската - това е кафето и цигарата. Навсякъде се повтаря, че закуската е най-важното хранене за деня и е точно така. Цяла нощ докато спите тялото ви страда от липса на хранителни вещества. Целта на закуската е “натисне копчето старт” на деня.
- Пийте достатъчно вода! За неспортуващ човек минимума е 1л до 1,5л. При системно спортуващ човек минимума се качва на 2л. и повече. Всеки един от процесите във вашето тяло изискват наличието на вода. Приблизително 60-70% от вашето тяло е съставено от вода. Кръвта ви е приблизително 90% вода. Мускулите ви са приблизително 70% вода. Дори костите са 20% вода.

Съвети, които важат за активно спортуващи:

- Ако целта ви е отслабване и намаляне на подкожните ви мазнини (постигане на релеф), то ще е препоръчително да обърнете голямо внимание на вашия хранителен режим. Освен, че подбора на полезни храни е задължителен, то е добре и да изчислите вашия калориен баланс. Ще ви се налага и да смятате калории и грамажи, ако не друго, то поне докато се ориентирате какво количество храна ви е нужно, за да отслабвате. Това е така, защото, за да „чисти” тялото подкожни мазнини, трябва да се намирате в калориен дефицит. Това означава, че енергията, която изразходвате през деня трябва да е повече от тази, която приемате с храната. Това количество енергия трудно бихте могли да го определите интуитивно, затова е най-добре да си приготвите калкулатор. 
- Ако целта ви е покачване на тегло чрез увеличаване на мускулната ви маса отново е препоръчително да направите същите сметки като групата целяща отслабване. При вас разликата е в това, че ще трябва да сте в калориен излишък. Някои хора си мислят, че ядат повече от достатъчно, но в крайна сметка това не е така и именно там се крие решението на проблема им.
- За горните две групи хора важат и общите съвети дадени по-горе. Ще ви е полезна следната статия - Мини гид за диетите при новаци . Изчислете вашия калориен баланс и си изберете хранителен режим за съответната цел. Дали можете да постигнете целта си и без смятане и спазване на определен режим? Разбира се, че да. Просто разчитате на късмета си, че сте уцелили правилното количество храна и правилното съотношение на различните хранителни съставки. Вероятно няма да успеете от първия път и ще трябва доста да се лутате, но рано или късно ще уцелите правилния път.


Какво да правя след като си съставих меню?

След като сте си изградили меню или начин на хранене, пуснете тема във форума, в която да попитате дали има какво да се промени и как да се промени. Темата трябва да е пусната по правилата и препоръките описани в тези две теми - Как да пуснем форум тема по правилния начин и Кратък наръчник - как да задаваме интелигентно въпроси? ...както и със задължителните правила на форума . Обърнете им специално внимание, за да бъде обърнато такова и на вас!


Как стоят нещата с хранителните добавки?

Както самата дума „добавки” подсказва, те са именно точно това. Те биха ви помогнали стига да имате изградена основа, а именно правилни хранителни навици и хранителен режим. Добавките не са нищо повече от храна на прах. Те са компактни и удобни. Някои от тях могат да ви помогнат като заместят някое ваше хранене, ако нямате възможност да си набавите истинска храна. Други могат да ви помогнат да си набавите необходимото количество от някой макро или микронутриент. И дотук. Ако разчитате, че ако си купите протеин или гейнър, които да пиете след тренировка, а в същото време нямате най-елеметарни хранителни навици, то просто си избийте тази мисъл от главата. Ще се окажете разочаровани и малко по-бедни. Добавките в България не са никак евтини и с парите, с които ще си купите една качествена протеинова пудра, ще може да си напазарувате храна за 10 дни, като ще ядете по няколко пъти на ден.


Постигнах целта си. Мога ли сега да зарежа хранителния си режим?

Ако искате да запазите това, което сте постигнали, то отговора на въпроса е „Не”. Здравословното хранене и правилните хранителни навици не са „вълшебна” диета от някое списание, която се спазва 8 седмици и после се изхвърля в кошчето. Здравословното хранене трябва да продължи цял живот. Изглежда малко нереалистично, но като всеки вреден навик, който се превръща част от живота ви, то и полезните навици могат да бъдат такива. След извествно време старите навици ще бъдат заменени от новите и няма да ви прави впечатление, че се храните по такъв начин. Отново споменавам, че не е нужно никога повече да не се доближавате до шоколад, пържено, чипсове и т.н. Просто с времето сами ще усетите, че нямате нужда от тях, и че повече ви пречат отколкото да ви помагат.


Кратък списък с храни и техните заместители:

Недобър избор                                            Добър заместител
Бял хляб                                                Пълнозърнест или ръжен
Сладолед                                            Нискомаслено,обезмаслено, без захар шербет
Риба „тон” в собствен сос                    Риба „тон” във вода
Обикновени бисквити                            Пълнозърнести, ръжени, оризови
Сладко                                                Плодове
Бяла захар                                          Стевия, кафява захар
Пържено                                              Печено, варено
Газирано                                              Изтискан плод, вода
Кока - Кола                                          Диетична кола
Маргарин                                                Нискомаслено масло
Пържени картофи                                      Печени, варени картофи
Бял ориз                                              Кафяв ориз

И малко уточнения...целите яйца и пълномаслените продукти не са вредни и не трябва да се избягват. Имам в предвич, че типичната българска кухня е високо въглехидратна. От тази гледна точка е добре мазнините в менюто ни да бъдат в нормални граници. Ако не прекалявате с употребата на яйца или мляко през деня, а ги употребявате в минимални количества, то нищо не пречи да консумирате яйцата цели и млякото да е пълномаслено. Рибата “тон” може да бъде в растително масло, в зехтин или във вода. Избягвайте тази в растително масло.


А спорта? Той необходим ли е?

По-скоро бих отговорил: „Твърдо да!”. Няма смисъл и няма да ви убеждавам. Всички от малки знаем, че спорта е изключително полезен, но с течение на времето и различни обстоятелства го оставяме на много заден план. Толкова заден, че трудно се вижда и с бинокъл. Независимо дали целите да отслабнете, да уголемите мускулите си, да станете по-силни, по-издръжливи и т.н., спорта е това, от което се нуждаете. Не е задължително да ходите във фитнес зала. Има най-различни видове спорт, и който и да изберете ще е по-добре отколкото без него. Ако храната е 50% от пътя към вашата цел, то спорта е другите 50%. Желая ви успех и дано съм бил полезен!

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 16.05.11 12:05.

Brute

24.03.11
12:09

Възхищавам се на времето и усилията,които посвещаваш за създаването на такива теми,браво !!!

24.03.11
12:11

Много добро обобщение. Поздравления!

Мила

24.03.11
12:17

казано от ProXxX на 24.03.11, 12:04:

  Кратък списък с вредни храни и техните заместители:

Лош избор                                            Добър заместител
Пълномаслено мляко                            Нискомаслено или обезмаслено
Риба „тон” в собствен сос                    Риба „тон” във вода
Цели яйца                                            Само белтъци
Сирене                                                Обезмаслено или нискомаслено
Кока - Кола                                          Диетична кола
Маргарин                                                Нискомаслено масло
Майонеза                                            Нискомаслена майонеза

Браво за статията. Но позволи ми да не се съглася със следните неща. Защо смяташ, че пълномасленото мляко трябва да се замени с обезмаслено или с нискомаслено, целите яйца да се заменят с белтъци. Съгласна съм, че маргарина трябва да се махне, но защо със нискомаслено масло ? За кока - колата - дали е диетична или не все едно. За майонезата също не съм съгласна.
Просто не мисля, че млечните продукти са лош избор когато са пълномаслени. ‘’Обезмаслен’’ за мен означава допълнителна обработка. ;)
Риба тон в собствен сос не означава, че е лош избор - ‘’в собствен сос’’ има 2 вида - 1-вия в растително масло(лош избор), а другия в зехтин(добър избор)

Мнението беше редактирано от Мила на 24.03.11 12:21.

24.03.11
12:18

Не съм съгласен с част от списъка ти с вредни храни и техните заместители.

Да, разбирам, че има разминавания в гледните точки. Може би наистина трябва да махна някои. Имах в предвид нискомаслено мляко от гледна точка, че ако се употребява в големи количества на ден е по-добре да е по-малко маслено. Не става въпрос за 0,1%, а за 1,5-2-3. Целите яйца заради наситените мазнини. Наистина трябва да уточня, че жълтъците не са убиици, но отново при големи количества мазнините стават много. И специално съветите са за неспортуващи хора, които не спазват точно определен режим като ВВД, РБД и т.н. и смятам, че са хора, които обичат да си похапват от всичко по много. Типично българската кухня е високо въглехидрата и от тази гледна точка се опитвам да има по-малко мазнини в менюто на човек. С кока-колата е същото. Просто давам някакъв заместите, който макар и пак газиран не съдържа въглехидрати. Иначе давайте съвети и ще променяме темата заедно към още по-добра ;)

24.03.11
12:26

Браво за написаният материал. Много ясно и точно.
Само не съм съгласна че цели яйца и пълномаслено мляко са лош избор. В малки количества мисля ,че са ОК.

казано от ralista на 24.03.11, 12:26:

Само не съм съгласна че цели яйца и пълномаслено мляко са лош избор. В малки количества мисля ,че са ОК.

Добре, добре...ще допълня уточнение. (wasntme)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 24.03.11 12:31.

Мирослав

24.03.11
12:36

Е и яйца в големи количества пак са добре. Аз бих допълнил, че дори и обезмаслените сирена/масла са още по-лошия вариант, защото им слагат растителни мазнини.

казано от Миsh0 на 24.03.11, 12:36:

Е и яйца в големи количества пак са добре.

Отново уточнявам, че става въпрос за прекомерното увеличаване на мазнините в дневното меню. Става въпрос за калории и от къде идват те! Придружено с високи въглехидрати, които на българина хич не са му чужди може да стане кофти.

Шапка ти свалям за темите, които пускаш напоследък - страхотни наръчници са - синтезирани, точни и кратки. Харесва ми и това, че винаги даваш примери - продължавай в същия дух.
Иска ми се само да отбележа 2 неща:

1) Най-честата причина за прекъсване и отказване от какъвто и да било хранителен режим е твърде рязката промяна. Тялото “знае” кое е добре за него, ама не баш - понякога рязката смяна към “здравослосен режим” затруднява много организма и най-вече психиката. В тази връзка просто искам да кажа, че за хората, които не са фенове на резките промени винаги има и плавен вариант: от седмица на седмица с малки промени към по-добро - стига да не спират - например от никаква закуска към “някаква”, от 5 коли на ден, към 2 и повече вода и т.н. Възможностите са много.

2) И аз не съм напълно съгласен със списъка “вредно -> полезно”. И по специално - пълномаслените срещу нискомаслените продукти, но и разбирам, че всеки си има глава на раменете, и че при хора с абсолютно никакви хранителни навици промяната към нискомаслени продукти в повечето случай носи полза.

Отново - поздрави за хубавите теми и времето и усилията, които влагаш!

24.03.11
15:22

Евала Прокс.

24.03.11
17:20

Браво, ProXxX.
Много хубава и полезна статия, но и аз не съм съгласен с вредните неща и техните заместители. Особено за кока-колата. :D
А и никога не съм одобрявал махането на желтъка при яйцата, но това си е мое лично мнение и гледам да не го налагам.

Ще си позволя да споделя един хубав сайт за хората, които постоянно се чудят как точно да ги вкарат в менюто си тези неща, които си написал в статията или на по-прост език се чудят за рецепти: http://www.opensourcefood.com/

24.03.11
17:48

Всъщност, между пълномаслено и обезмаслено мляко разлика няма щом идва от магазина. Между риба тон в какъвто и да е сос и във вода - също. Диетична или не, колата е пълна гадост за организма. Майонезата нискомаслена или пълномаслена - все е жълтъци с олио + екстри.

Повечето хора нямат нужда да променят хранителните си навици кой знае колко, а само “доставчиците” си на суровини. И да си добавят навика да вършат максимално много работа по докарването на суровините до състояние за консумация, защото е ясно, че не си ли го свършиш сам трудно може да стане като хората.

Да си на “хранителен режим” и редовно да зареждаш от супермаркетите всякакви съмнителни нискомаслени шитни, консервирани неща и какво ли още не е смешно и несериозно. Човек може и трябва да яде всичко, просто трябва да си го приготвя сам от сигурни съставки.

Мнението беше редактирано от G33K на 24.03.11 17:54.

казано от G33K на 24.03.11, 17:48:

Всъщност, между пълномаслено и обезмаслено мляко разлика няма щом идва от магазина. Между риба тон в какъвто и да е сос и във вода - също. Диетична или не, колата е пълна гадост за организма. Майонезата нискомаслена или пълномаслена - все е жълтъци с олио + екстри.

Повечето хора нямат нужда да променят хранителните си навици кой знае колко, а само “доставчиците” си на суровини. И да си добавят навика да вършат максимално много работа по докарването на суровините до състояние за консумация, защото е ясно, че не си ли го свършиш сам трудно може да стане като хората.

Хаха...прав си, че продуктите в магазина са с неясно качество и няма как да сме сигурни какво консумираме. Даже фирми се отказват от производството на храни по БДС, защото хората и на тях не вярват и предпочитат по-евтиното. Та производителите пак се насочват към обикновеното производство...там почти не ги следят и да измамиш хората е лесно :D

26.03.11
16:52

Мазнините се делят на „полезни”(ненаситени) и „вредни”(наситени), като препоръчителни са ненаситените.

Това е много общо казано и ще си позволя да не се съглася изцяло. За пример бих искала да дам кокосовото масло (студенопресовано). То се състои предимно от наситени мазнини, които обаче не само, че не са вредни, а дори са изключително полезни.
За да поясня, ще отбележа, че мастните киселини освен по своето насищане се класифицират и на база молекулярния размер или дължината на въглеродната верига. Голяма част (над 98%) от мазнините в храната ни, без значение дали са наситени или ненаситени, животински или растителни, се състоят от мастни киселини с дълга верига. Кокосовото масло се състои от мастни киселини със средна верига, които тялото може да метаболизира ефикасно и бързо да превърне в енергия. То не може да се съхранява в тялото като запас от мазнина, тъй като се изгаря на момента. Повечето хора успяват да го усвоят без черният дроб и жлъчката да се натоварят излишно. Всички средноверижни мастни киселини, съдържащи се в кокосовото масло (каприлинова, капринова, лауринова, миристинова) имат невероятни свойства за поддържане на добро здраве – антивирусно, противомикробно и противогъбично действие.
Има и още ред предимства и качества, но ще спра дотук. :)

@dance_girl: Разбирам те. И аз можех да намеря и напиша информация за макронутриентите на молекулярно ниво, но целта на темичката е да е максимално опростена, за да може човек, който и хабер си няма от здравословно хранене и се тъпче по цял ден с боклуци, да може да разбере за какво точно става въпрос и да промени навиците си към възможно най-добро по възможно най-лесен начин. Иначе оценявам критиката. ;)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 26.03.11 16:58.

26.03.11
17:08

Съгласна с целта, просто внасям малко допълнения :)

26.03.11
17:12

Хубава ти е темата ;)  Но на някои места твърде много генерализираш, получават се неточности.

15.05.11
08:58

Нищо не си написал за изварата, тя като какъв протеин се води ??

казано от Venko Stefanov на 15.05.11, 08:58:

Нищо не си написал за изварата, тя като какъв протеин се води ??

Изварата е концентрат от млечни белтъци и съдържа всичките 20 аминокиселини. Т.е. тя е пълноценен протеин. Поради това, че голяма част от белтъчините в нея са т.н. “казеин”, изварата и протеина в нея се усвоява бавно от организма и е най-подходяща вечер преди лягане, за да може докато спим да доставя възможно най-дълго време протеин на тялото.

За изварата в България има много негативни отзиви, но тъй като не разполагам с доказателства и факти, за мен тя остава един добър източник на протеин с леки въпросителни около нея. :)

15.05.11
11:11

казано от ProXxX на 15.05.11, 10:16:

Изварата е концентрат от млечни белтъци и съдържа всичките 20 аминокиселини. Т.е. тя е пълноценен протеин. Поради това, че голяма част от белтъчините в нея са т.н. “казеин”, изварата и протеина в нея се усвоява бавно от организма и е най-подходяща вечер преди лягане, за да може докато спим да доставя възможно най-дълго време протеин на тялото

“Казеин”, което идва от латинското за сирене показва, че това дето го има вътре, го има и в сирене, извара, мляко, кашкавал и пр. Под формата на калциев казеинат всичко от изброеното е подходящо преди лягане, защото се пресича в киселото pH на стомаха и става на бучки и парцали и бавнешката се изнизва към пилорния сфинктер. Само дето май не си прав, че имат целия набор от 20 аминокиселини или ако ги има всичките, някои са в недостатъчни количества! Защо иначе ще ни набиват, че са важни пържолите и белтъците на яйцата?

Да, в по-малки количества са. Ако направим сравнение между извара и пилешки гърди, то в 100гр. извара има около 50% от количеството(грамаж) аминокиселини, които се съдържат в 100гр. пилешки гърди.

И да, данните са за Cottage Cheese, но не мога да намеря такава информация за БГ изварата. :)

http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/14/2
http://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/701/2

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 15.05.11 11:23.

15.05.11
12:20

Сложни са нещата. Едно време, като бях буден кандидат студент - идеалист ( 8-) ) поради множеството здравословни проблеми бях принуден да изчета бая литература на тема гладуване, рационално и разделно хранене. Не се смятам за достатъчно в час, но ми се ще да нахвърлям две три неща, над които по-компетентните могат да помислят и да разсъдят. За съжаление все още ми е трудно да изградя някви здрави мостове между храненето с цел здраве, и това във фитнес разделите. Според мен това би бил идеалният вариянт а и би трябвало да са съпоставими нещата, не да си противоречат понякога брутално.
  Един от основните принципи в разделното хранене например е точно разделянето на протеин от въглехидрат на прием храна. Като причина ми се върти нещо за смилането им: белтъците искат киселинна среда, въглехидратите - основна (тук не претендирам всичко да е баш така, карам на спомени). Идеята е, че въглехидратите започват да се “мелят” още от устната кухина, в стомаха се отделя по-малко солна киселина и т.н., докато когато се ядат заедно стават в пъти по-трудно усвоими и за възприемането на една и съща храна става с 2-3 пъти по-голям разход на ензими и енергия. Ся по принцип има и страшни глупости из книгите, за това и се опитвам всеки път да подлагам на съмнение подобни твърдения, обаче като се позамисля и за палео-режима и онези времена, когато еволюцията е шлайфала човека има доста логика. Хората са били ловци и събирачи, но едва ли всеки път, като убият животно са имали под ръка и картофи, ориз или някакъв въглехидрат и са маали само месо. Друг път намирали гъби, друг път ровели грутки някакви, или плод от дървото и в крайна сметка всичко е било изяждано отделно с минимум часове до следващото хранене.
  Вторият важен момент е как се приготвя тази храна. Гледах клиповете на М. Георгиев от спайдърспорт например, а и не само той твърдят и дават примери колко здрави били хората в някои северни страни и т.н. които ядяли много месо и животински мазнини.... Хубаво, но в ония времена всичко е било ПРЯСНО и ПОЛУСУРОВО. Организмът ни, храносмилателната ни система е свикнала да реагира на определени вещества, свързани във определено съотношение. След като например месото е стояло n-дни във фризер, после е било запържено в тиган, на 2рия ден каквото хартисало се притопля в микровълновата и доизяжда би било логично да се досетим, че тва месо до такава степен е денатурализирано, протеиновите вериги са станали по-скоро на няква каша от хим. елементи и че организма се чуди кво да го прави. И ако същото това парче месо е било запечено веднага, след като е било разфасовано животното то ние бихме го възприели в много по-висок % с много по-малък разход на енергия.
  Отделно за времето между хренетата, тук отново адски си противоречат нещата. Повечето от трениращите, ходещите на фитнес изпадаме в ужас ако 4 часа да речем не сме яли нищо (аз ям по 6-8 пъти на ден). Тук не съм и много съгласен със статията, че през нощта тялото било гладно един вид. Това би било вярно ако вечеряме много рано, 3-4 часа преди лягане и сме имали много активен ден. Ако това не е така няма логика да се натъпчем вечер, след това да легнем и да не сме изразходвали никакви калории но със ставането да се спускаме към масата пак (аз това го правя всеки ден разбира се, но разсъждавам кво казват хората). В книгите по гладуване има изброени много стотици случаи на хора редовно гладуващи по 3-5-15 дена, че тук там и по цял месец!?!?!??! С целебен ефект и пр....
  За месото пък бях чел някъде (аз ям редовно месо, преди да ме заклеймите за нещо друго), че е доста неефективен източник на протеин, сравнимо с растителните такива (ядки, семена, кълнове и пр) Обяснено беше, че човек се нуждае от редица хим. елементи, които са в почвата. Човекът няма обособен орган, за да ги възприеме от там за това яде растения- най-проста форма и лесно усвоима такава. Да ядем месо, с цел източник на протеини в сравнение с консумирането на растителни такива би било като да трябва да строим къща. В първият случай месото - готова къща, която трябва да разрушим за да вземем тухлите и да строим наново, растителните - чисто нова доставка от тухли. И в двата случая ще свършим работата, но в първия с много по-висок разход на енергия и време.
  Та по-разбиращите ако внесат яснота, няма да е лошо, тъй като тук нахвърлих няколко тези на т. нар. пионери на здравето, които не винаги мога да си обясня и не са мое мнение, просто ги препращам....

Мнението беше редактирано от andre7080 на 15.05.11 12:22.

@andre7080, ще се опитам да дам обяснението, което търсиш. :)

Прав си в реда на логиката, която следваш. Първо (май няма да е за пръв път) да уточня в каква насока е написана темата. Тя е за хора, които не спортуват и имат проблем с храненето и външния си вид. Тези хора, които ежедневно пускат теми, в които молят за помощ как да променят начина си на хранене така, че да отслабнат, да покачат мускулната си маса т.н. Тези хора, които като типични българи на всяко ядене изяждат по 4-5 филий хляб като притурка към вероятна манджа богата и овкусявана с мазнини (олио).

Затова и списъка с храни и техните заместители е такъв. Мнението на Петко, което е така подкрепяно и продължава да бъде, беше направено преди да внеса уточнението защо препоръчвам нискомаслени продукти и яйчни белтъци. Сега не знам какво мисли по въпроса, но мнението му продължава да бъде подкрепяно. Явно много не могат да разберат логиката, зад която стоя аз. Всички знаем защо се получава затлъстяването:

1. Прекалено много калории т.е. човек се храни в калориен излишък без да го осъзнава.
2. Неправилна комбинация на храни т.е. типично по български много въглехидрати + много мазнини. Да не забравяме и малкото протеин.
3. Неправилено време на консумация на някои храни - примерно вечер да се надуеш с плодове, шоколад като десерт след обилната вечеря тип т.1 + т.2.

Сега като погледнем тези три точки какво излиза, че може да направи един обикновен български гражданин, за да промени начина си на хранене към по-добро, без да му се налага да смята калории, да си съставя хранителни режими и да мери храната в грамажи. Най-елементарното е да намали консумираните калории, както и въглехидратите и мазнините. Има разлика между 1бр яйце (~95 кал. и 6гр. мазнини) и 1 белтък (~20кал. и 0гр. мазнини). При сирене, кашкавали, млека и т.н. е същото. Ако човек си хапне половин хляб на ден, 5 цели яйца и 500мл. пълномаслено мляко около 4% и ето ти ги между 1500 и 2000 калории от нищото. А да не забравяме, че българското меню не опира само до тези продукти. След мнението на Петко видях, че липсва уточнение в темата и го направих, а именно, че препоръките са ако се употребяват продуктите в големи количества. Направих уточнение, че ако човек яде по 2 яйца на ден и пие чаша мляко няма такава нужда от намаляне на жълтъците и маслеността на продуктите.

Естествено, всеки следва своя логика и е прав за себе си, но никой не си прави труда да се опита да разбере и чуждата логика. :)

Сега. Относно разделното хранене, гладуването и т.н. си прав. Това са различни теории и начини на хранене. Има ги и те се подкрепят със съответните изследвания, опити и т.н. Тук отново споменавам насочеността на темата - за хора, които не спазват хранителен режим и правилния начин на хранене е тъмна Индия за тях. Ако четящия темата реши да направи стъпка напред в здравословния начин на хранене и живот, той навлизайки в нещата ще намери различните видове хранителни режими, които също включват гладуване (IF, калориен шок и т.н.)

За суровоядството е ясно, че е по-полезно, но не всеки може да яде всичко сурово. С термичната обработка убиваме всички ензими в храната, затова я усвояваме толкова трудно. Аз лично предпочитам да си сготвя храната, убивайки ако не всичко, то повечето бактерии в нея, а храносмилателни ензими да си купя като добавка. :)


Относно гладуването през нощта и закуската - дали ще ядеш 3 часа преди да заспиш или точно преди лягане няма да промени нивото на кръвната ти захар. Вечеряйки в 21:00 и събуждайки се в 7:00 ще имаш едно и също ниво на кръвна захар. Просто тялото има жестоки механизми за нейното поддържане, но сутринта самия механизъм ще е различен. Чернодробния гликоген, чиято главна функция е поддържане на кръвната захар стига за около 8-10 часа гладуване. Т.е. след 8 часа сън без да се храниш, сутринта чернодробния гликоген е почти напълно изчерпан. Пропускайки закуската и главно въглехидратите в нея, организма “извиква на помощ” хормоните глюкагон (който присъства и в наядено състояние, но в много по-малки количества), хормон на растежа и адреналин. Заедно с тях се активира и процеса глюконеогенеза, чиято функция е образуването на глюкоза от аминокиселини, лактат и глицерол. Т.е. в този момент има голяма вероятност поради отстъствие на всякакъв хранителен източник на мазнини, протеин и въглехидрати, тялото ти да започне да самоизяжда мускулите ти. :) Прилагам и две снимки, които показват нивото на кръвна захар и чернодробния гликоген.

За месото пък и неговото усвояване вече навлизаме в една мнооого обширна тема, която мисля, че няма място тук.

Та, това е, което мисля. Уточнявам, че написаното е с добри чувства, защото понякога хората тълкуват по различен начин написаното и могат да го сметнат за нападка или обида. :)

Поздрави!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 15.05.11 13:21.

15.05.11
14:45

Мерси за инфото. Аз не постнах с идеята да противореча, нямам и изградено 100%-во мое мнение, тъй като постоянно попадам на доказателства и във двете посоки.... Просто нахвърлях безразборно няколко интересни и противоречиви идеи на други хора. Нали всички имаме обща цел - да достигнем до истината! ;) Мерси отново за поясненията, ще си променя закуската от утре след прочетеното. По-горното мнение бива подкрепено толкова пъти предимно заради млякото предполагам и пълномаслеността. Не че всички смятат, че 100% от изброеното не е вярно. Виждам, че малко те бъзна, ма няма нужда! Ти ясно и изчерпателно си показал от къде трябва да почне човек по най-лесния, безболезнен и логичен начин. Ако на кой да е човек, знаещ за храненето каквото го е учила мама от малък го хвърлиш веднага в дълбоките води или няма да прочете темата, или няма да я разбере - съответно резултат 0. Съвсем добре и смилаемо си поднесъл темата, за което ти благодарим ;)

Мнението беше редактирано от andre7080 на 15.05.11 14:51.

Само да уточним, че нишесте и скорбяла е едно и също нещо. Така, както е написано, не си личи.
Другото е че съм против фрешовете (изстискан сок от плодове). Все пак махаш всички баластни вещества и оставаш само фруктозата, която определено не е към препоръчителните въглехидрати.

Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 22.11.12 17:56.

Лазар Радков

15.05.11
20:50

а на базата на какво се основават направените по-горе препоръки?

казано от Лазар Радков на 15.05.11, 20:50:

а на базата на какво се основават направените по-горе препоръки?

Това към мен ли беше?

Лазар Радков

15.05.11
21:27

казано от Ради Хаджирадев на 15.05.11, 21:05:

казано от Лазар Радков на 15.05.11, 20:50:

а на базата на какво се основават направените по-горе препоръки?

Това към мен ли беше?

По-скоро към автора на темата.

казано от Лазар Радков на 15.05.11, 20:50:

а на базата на какво се основават направените по-горе препоръки?

Здравей, Лазаре!

Предполагам визираш препоръките за храните и техните заместители?

Ако трябва да погледнем нещата реално, препоръките не се основават на някаква определена база, изследвания, опити и т.н. Това, че някой ще замени кока-колата съдържаща захар с такава, в която липсва не е гаранция, че здравето му ще се подобри, ще стане по-атлетичен, ще успее да отслабне и т.н.

Целта по-скоро беше (е), да се даде някакъв вариант, който поне на теория се води, че една малка стъпка към правилния начин на хранене. Преход от храни съдържащи рафинирана захар към такива, които не съдържат, или заедно с простите си въглехидрати носят и куп други полезни за тялото вещества (като плодовете). Преход от преработени храни до такава степен, че са загубили ценни съставки като фибрите. Както и промяната в храната поради тежката термична обработка като пържене и препържване и замяната с печене, задушаване, варене и др.

Очевидно проблема в списъка се крие при прехода пълномаслено -> нискомаслено, цели яйца -> белтъци. Аз префектно разбирам логиката на хората, които не са съгласни с това. Да, аз също консумирам само цели яйца. Да, аз също консумирам мляко и млечни продукти с висока масленост, но аз спазвам калкулиран хранителен режим и съм сметнал всички мазнини, въглехидрати и калории така, че всичко да е ок (поне на теория, разбира се).

И вече на база лично наблюдение (ако мога така да се изразя) върху начина на хранене на моето семейство, моите приятели, моите роднини и т.н. мисля, че тези преходи са една добра стъпка.

Между другото, поради новото раздвижване около темата снощи прекарах известно време мислейки върху нея. Реших, че е важно да се направи едно уточнение, че прехода от пълномаслено -> нискомаслено, цели яйца -> белтъци е полезен по-скоро за хората с наднормено тегло. Вчера ми присветна идеята какво би било при хората с поднормено тегло. Виж тогава нещата ще са противоположни. :)

Благодаря за включването! Твоето мнение е важно за мен! :)

Лазар Радков

16.05.11
11:10

В такъв случай нека поставя няколко въпроса за размисъл:

Една от основните тези е, че завишения прием на енергия под формата на храна е едно от основите причини за затлъстяването. Съответно първи под прицел попадат мазнините, като носители на най-концентрирана енергия. Освен концентрирана енергия различните мазнини са източник на мастно-разтворимите витамини А, Д, Е и К.

Не едно и две изследвания откриват ниски нива на витамин Д в затлъстяли индивид.

В едно испанско изследване тестовите субекти с по-високи серумни нива на витамин Д в началото на изследването успяват да свалят повече килограми. Да, витамин Д можем да получим от слънцето (ако знаем КАК), но в не малко случаи той е нужен И в храносмилателната система.

В друго изследване калцият от обезмасленото мляко се усвоява 55% по-малко отколкото от пълномасленото мляко. Учените го свързват с количествата витамин Д в млечната мазнина.

В трети случай изследване установява, че групата, консумирала 300мл пълномаслено прясно мляко е усвоила повече протеин дори от групата от групата консумирала близо два пъти повече (около 600мл) обезмаслено прясно мляко. По-доброто усвояване на протеина се свърза с количествата витамин А в млечната мазнини и късоверижните мастни киселини.

Късоверижните мастни киселини играят важна роля за имунната система.

Нещата са далеч по-сложни от смятане на калории и спазване на пропорции между протеин, въглехидрати и мазнини. И като препоръчваме на хората в обществен форум с широка трибуна, какъвто е BB-Team, да редуцират дадени хранителни вещества и че дадени храни са “лоши”, то е важно да си зададем въпроса - какви могат да бъдат последствията и къде е нашата отговорност в случая.

И като препоръчваме - “ниско мазнинно” и “по-ниско мазнинно” - къде точно е границата? И за кого колко е границата?
О, да - никой не препоръчва МакДоналдс!  И все пак - като говорим за “лоши храни”, възможно ли е да не сме прави и подвеждайки хората да им навредим? Като пишем, че дадена храна е “лоша”, на какво друго освен преглед на ЧАСТ от цялата информация се основа изказването ни?

Това са въпроси, които си задавам открай време, преди да препоръчам каквото и да било на когото и да било.

Друго нещо, на което е добре да обърнем внимание, е следното - ако е препоръчително на хората с наднормени килограми да се хранят по-ниско мазнинно (заради калорийния баланс, най-вероятно), то какво правим с хората, които посредством високо-мазнинно, ниско-въглехидратно  хранене са свалили не малко килограми и са нормализирали теглото и здравето си?

С други думи - колкото по-тесни рамки сложим на препоръките си, толкова по-вероятно е те да са адекватни за част от случаи и да не са особено адекватни за доста по-голяма част.

поздрави

И още малко храна за размисъл: http://www.bb-team.org/articles/3987_martav-li-e-kaloriyniyat-balans#axzz1MRwnDQrd

Мнението беше редактирано от Лазар Радков на 16.05.11 11:13.

Напълно съм съгласен с теб!

Няма спор, че нещата са далеч по-сложни от смятане на калории. И знам, че на теб това ти е в пъти по-ясно отколко на мен. Та аз имам още толкова много да чета и да се уча!

И да, тесните граници стестняват кръга, където нещата биха работили, но самият кръг сам по себе си е толкова голям, че няма как да бъде обхванат напълно, независимо дали е една тема, дали са 2 или 100. Просто няма как (въщност има, но не мисля, че е правилно) всичко да се събере в една тема. Ако се събере всичко, което трябва да бъде написано, обикновения човек, който се е засилил да променя начина си на хранене ще бъде като ударен с мокър парцал и веднага би отстъпил. След всяка една тема или статия остават много въпроси и неясноти, но целта им е просто да отвори една малка вратичка, през която желаещите да могат да минат и да навлезнат в огромната зала с информация.

Също така държа да уточня, че никъде не съм наричал и не смятам дадени храни “лоши” или “вредни”. Особено яйцата и млякото. Може би така е прозвучало и така се интерпретира, но в никакъв случай не е това идеята, с която искам да останат хората четящи темата. Опитах се на няколко пъти да обясня. Явно всички опити са били неуспешни.

Явно се тълкува, че препоръчвам изключването на мазнини от хранителния режим, а идеята ми е по-скоро редуцирането им, но не и пълното им изключване. Присъства както думата “обезмаслен”, така и “нискомаслен”.

Явно се тълкува, че препоръчвам ниско въглехидратен режим, а това не е така. Целта е замяната едно с друго, като второто се стремях да има по-големи ползи за човека (от моята гледна точка и логиката, която следвах).

Ок. Мнозинството печели. Не съм от хората, които не знаят кога да отстъпят. Щом общото възприятие за обсъжданите неща е различно от моето - така да бъде! Щом логиката, която следвам няма място в тази тема - така да бъде! Ще махна яйцата и продуктите, които препоръчвам да са с намалена масленост. Смятам обаче да оставя другите неща. Ако и за тях мислите, че няма проблем при злоупотреба с консумирането им съм готов отново да го обсъдим.


Поздрави!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 16.05.11 12:08.

Лазар Радков

16.05.11
14:28

Proxxx,

за мен лично е важно да има дискусия. Ако хората получава еднозначни отговори на въпроси (които може би не са формулирали за себе си), това съвсем няма да ги стимулира да мислят, да усещам и да познават себе си по-добре. А това все пак е крайната цел. Не трупането на знания.

Така че за мен лично е в пъти по-добре да имам дискусия,в която да се разглеждат различни гледни точки и опции, отколкото хората да си комформират около общо приетите във форума догми.

поздрави

09.02.12
10:58

Аз бих искала да задам няколко въпроса, на които отдавна търся отговор.

1.Наистина ли е важно да смятаме количеството калории в храната? (знам, че въпроса звучи налудничево, но веднага ще обясня защо го задавам - имам 2 книги за  отслабване вкъщи:
Тази и тази. ;в момента проблем с килограмите нямам, но ми прави впечетление че и в двете книги никъде не се споменава нищо за калории, а за количество излишни въглехидрати! Диетата, която може да си състави човек на база на първата книга е нещо подобно на НВД, а на база на втората - РБД, залагаща на храни с нисък гликемичен индекс)...Та..наистина ли трябва да смятаме калории или е по-важно какви храни ядем, в кои часове от деня и как ги съчетаваме?И от тук се сещам за още един въпрос:
Нужно ли е да спортуваме за да отслабнем?(не казвам, че спорта не е полезен - аз също спортувам, въпроса е - помага ли спорта за сваляне на килограми?)
(защото, както вече казах, според едната книга, напълняването се дължи на преяждане с въглехидрати, а теорията, че трябва да се спортува за да се отслабва пък е равносилна на теорията за калориите...от която пък теория следва, че ако, да речем 7 дни не ядем ще отслабнем повече, отколкото ако 7 дни в седмицата спортуваме по 1 час на ден) Всъщност, ако теорията  за калориите е вярна човек би могъл да яде само вафли и пак да отслабва, стига да има отрицателен калориен баланс...?

2.Вредно ли е кафето и натрупват ли се от него излишни килограми? (защото, пак в една от горецитираните книги, кафето кара панкреаса да отделя повече инсулин, откъдето би следвало да натрупваме масни депа)И ако не е - кога е най-добре да го консумираме(говоря за чисто еспресо, без захар, мед и д.р.)

3.Вреден ли е алкохола за метаболизма и как е по-полезно да го пием: на гладно или с мезе?(в случая въпроса ми се отнася специално за вино и качествени мезета, а не нещо от сорта на бира с пържени царевички и т.н.)

1. Личното ми мнение по въпроса с калориите е, че всеки може да ги смята или да не ги смята по собствена преценка. За мен е важно да знам колко (поне приблизително) енергия вкарвам в тялото си, за друг не е важно. Нека всеки сам си прецени, но за мен е важно да се изградят поне някакви калорийни навици.

Виждам, че си попаднала на статията написана от Лазар - Мъртъв ли е калорийният баланс?
Неговата гледна точка е другата страна на монетата. Сама прецени и си направи изводи, кое е правилно за теб.

Разбира се, че спортът е важен! За да отслабваш ти трябва разход на енергия, а това не може да стане примерно с натискане на бутоните на дистанционното. Но освен в борбата с килограмите, спортът носи и редица други ползи на организма. Сами можем да видим разликата между хората с крайно заседнал начин на живот и активно спортуващите.

И да, става и само с намаляне на храната и отрицателен калориен баланс, но запозната ли си какво точно се случва в тялото тогава. С няколко думи - деградация на активното тегло, забавяне на метаболизма и нарушаване на хормоналния баланс.

Напълняването в никакъв случай не е свързано само с въглехдиратите. Гарантирам, че каквато и храна да ядеш, ако прекаляваш ще дебелееш. Абсолютно всеки излишък на енергия, която тялото няма какво да прави, се складира.

2. Кафето в нормални количества не е вредно за здрави хора. То стимулира нервната система и секрецията на катехоламини - адреналин, норадреналин и кортизол. От него не се трупат килограми. Даже помага за редуцирането им, но пак наблягам на нормалните количества - 200-300 до 400мг. кофеин дневно е добре. Нагоре вече минава границата на нормалното.

Кафето повишава и кръвната захар и намалява инсулиновата чувствителност, затова не е препоръчително хора страдащи от диабет тип 2.

Подходящо време за прием - по всяко време на деня. Ако човек не е нощна птица и не работи нощно време е добре приемът на кафе да се ограничи до 4-5 часа следобяд, тъй като кофеинът остава в организма около 5-6 часа (времето варира при хората) и може да попречи на съня.

Повече за кафето - Кофеин и кофеинизъм - неосъзнатата опасност

3. За алкохола, мисля че е написано и обяснено достатъчно добре в следните статии:

Спорт и алкохол - съвместими ли са?
Как влияе алкохолът?
Алкохол - позволен ли е при спорт и диета?

Поздрави!

09.02.12
12:14

:)))
Общо взето бях написал същото като Тихомир :))
Гуд джоб :P

Мнението беше редактирано от 6th на 09.02.12 12:16.

09.02.12
12:22

Хм...много благодаря за бързия отговор :)
Изводът отново е същия както винаги - следене на количество и качество на храната и спорт за здраве :)

Жалко, че обществото ни (или поне моето обкръжение) е по-скоро пиещо, отколкото спортуващо ;)

Мнението беше редактирано от Lili Grigorova на 09.02.12 12:24.

казано от Lili Grigorova на 09.02.12, 10:58:

Аз бих искала да задам няколко въпроса, на които отдавна търся отговор.

1.Наистина ли е важно да смятаме количеството калории в храната? (знам, че въпроса звучи налудничево, но веднага ще обясня защо го задавам - имам 2 книги за  отслабване вкъщи:
Тази и тази. ;в момента проблем с килограмите нямам, но ми прави впечетление че и в двете книги никъде не се споменава нищо за калории, а за количество излишни въглехидрати! Диетата, която може да си състави човек на база на първата книга е нещо подобно на НВД, а на база на втората - РБД, залагаща на храни с нисък гликемичен индекс)...Та..наистина ли трябва да смятаме калории или е по-важно какви храни ядем, в кои часове от деня и как ги съчетаваме?И от тук се сещам за още един въпрос:
Нужно ли е да спортуваме за да отслабнем?(не казвам, че спорта не е полезен - аз също спортувам, въпроса е - помага ли спорта за сваляне на килограми?)
(защото, както вече казах, според едната книга, напълняването се дължи на преяждане с въглехидрати, а теорията, че трябва да се спортува за да се отслабва пък е равносилна на теорията за калориите...от която пък теория следва, че ако, да речем 7 дни не ядем ще отслабнем повече, отколкото ако 7 дни в седмицата спортуваме по 1 час на ден) Всъщност, ако теорията  за калориите е вярна човек би могъл да яде само вафли и пак да отслабва, стига да има отрицателен калориен баланс...?

2.Вредно ли е кафето и натрупват ли се от него излишни килограми? (защото, пак в една от горецитираните книги, кафето кара панкреаса да отделя повече инсулин, откъдето би следвало да натрупваме масни депа)И ако не е - кога е най-добре да го консумираме(говоря за чисто еспресо, без захар, мед и д.р.)

3.Вреден ли е алкохола за метаболизма и как е по-полезно да го пием: на гладно или с мезе?(в случая въпроса ми се отнася специално за вино и качествени мезета, а не нещо от сорта на бира с пържени царевички и т.н.)

1. Тези книги може спокойно да ги хвърлиш на боклука. Излишните калории водят до напълняване, а не въглехидратите в частност. Калориите е добре да се смятат. Поне отначало. После придобиваш чувство и можеш на ум горе-долу да следиш какво се случва. Вариант е и ако ядеш приблизително еднакви неща, просто да следиш теглото и да регулираш количеството храна.
Гликемичният индекс е без значение за здрави хора. Това, което пише в книгите ти са глупости.
Не, не е нужно да спортуваш, но изпускаш много ползи. Спортът ще помогне да запазиш активното тегло докато отслабваш, отделно носи хиляди ползи за организма. Разликата в теглото ще бъде диктувана от разликата приемана/изгаряна енергия.

2. Не е вредно. Има предостатъчно изследвания. Кафето не вкарва калории в тялото и не предизвиква значими хормонални промени, така че можеш да го пиеш спокойно. Може дори да ти помогне при отслабването.

3. В малки количества не е вреден, но не е за препоръчване. Момчетата са ти дали линкове :)

09.02.12
12:49

Хм...добре - благодаря :)
Това обяснява защо, например, баба ми, която се храни предимно с хляб все още изглежда зашеметяващо на годините си :D
Това, което не  разбирам около алкохола е има ли значение дали се пие на гладно или не (иначе всичко изчетох) ?

Пиеш на гладно = по-бърза абсорбция от стомаха = по-бързо и лошо напиване. ;)

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1