07.04.11
12:31
Чувам напоследък, че не е хубаво да се задушават разни неща в зехтин. Въобще не било хубаво термично обработено да го консумираш. Вярно ли е според вас?
Аз лично си задушавам зеленчуци и си правя бъркани яйца с него- не ми се е отразило кофти до сега
07.04.11
12:33
Ей, любим старт на тема - къде ги чуваш тези “съвети”? Да не би да става дума, че не е препоръчително да се готви със салатен зехтин, а с по-ниския му клас такъв?
Ей, любим старт на тема - къде ги чуваш тези “съвети”? Да не би да става дума, че не е препоръчително да се готви със салатен зехтин, а с по-ниския му клас такъв?
http://www.zehtin.com/index-4.html ей тука намерих сега някакво инфо. Аз имам студено пресован. Той става ли за готвене?
Иначе четох в сайтове от сорта на “здравословно.ком” и тн.
Май не трябва да им се вярва наткива псевдо сайтове
07.04.11
12:40
Писали сме за зехтина и в изданието.
Във форума мисля, че консумацията на зехтин в салати и готвени храни спрямо който и да е друг продукт е 99:1. :)
Бомба си е зехтина и за задушаване и за пържене.Аз лично имам 2 вида зехтин единия е “Extra Virgin” за салати , другия си е обикновен 4лв. карат ми го направо от една ферма в Гърция едни приятели , него го използвам за термална обработка.Според мен става много по вкусно със зехтин отколкото със друг какъвто и да е продукт.Особено ако си на НВД зехтинчо е твоя приятел ;)
Във форума мисля, че консумацията на зехтин в салати и готвени храни спрямо който и да е друг продукт е 99:1. :)
Много точно казано.
http://www.zehtin.com/index-4.html ей тука намерих сега някакво инфо. Аз имам студено пресован. Той става ли за готвене?
В никакъв случай! Студено пресованият е най-добре да се консумира суров, тоест, да не се подлага на термична обработка, защото ненаситените мастни киселини се превръщат в наситени. Има специални видове за готвене, така наречените “Помас”, срещала съм ги и като “Помаче”. Няма смисъл да се хаби хубавият и толкова полезен “Екстра Върджин”, подлагайки го на обработка. Поне това е моето мнение и скромната информация, която имам по въпроса.
Спокойно можеш да си задушаваш със специалния зехтин за готвене.;)
Мнението беше редактирано от Ирка на 07.04.11 13:15.
В никакъв случай! Студено пресованият е най-добре да се консумира суров, тоест, да не се подлага на термична обработка, защото ненаситените мастни киселини се превръщат в наситени. Има специални видове за готвене, така наречените “Помас”, срещала съм ги и като “Помаче”. Няма смисъл да се хаби хубавият и толкова полезен “Екстра Върджин”, подлагайки го на обработка. Поне това е моето мнение и скромната информация, която имам по въпроса.
Спокойно можеш да си задушаваш със специалния зехтин за готвене.;)
Ясно, благодаря =)
Да не отварям нова тема, някакви впечатления от това sportlements.com/продукти/продукти-за-изгаряне-на-мазнини/sf-no-stick-cooking-spray-готварски-спрей/ ?!?
Аз ползвам такъв спрей за готвене.Не се чудете , а си поръчвайте .Леко напръскване и няма никакво залепване на тигана и след това се мие страшно лесно не е като с масло или друг продукт.
07.04.11
15:37
Ползването на керамичен тиган съвсем спестява залепването, препоръчвам.
Спокойно можеш да си задушаваш със специалния зехтин за готвене.;)Ясно, благодаря =)
За нищо, дано съм била полезна!
Забравих да уточня (може би в статията го пише, но не съм я чела и е възможно да повторя), но правилното съхранение на зехтина е не по-малко важна от употребата му. Предполагам, че го знаеш - съхранява се в хладилник или на хладно и тъмно място, далеч от досега с пряка слънчева светлина,защото под влиянието на слънчевите лъчи настъпват окислителни процеси, които влошават вкусовите качества на зехтина.
И един кулинарен съвет - можеш за задушаваш с вода или бяло вино, и след като снемеш ястието от огъня, изчакваш да изстине малко и го поливаш със зехтин “Екстра Върджин”. Имам 16г. стаж в кухнята, а зехтин употребявам поне от 7-8г. :P
Когато имам възможност, си го купувам от Гърция, Италия и Франция, но и тук, в магазинната мрежа има богат избор на качествен зехтин.
Спокойно можеш да си задушаваш със специалния зехтин за готвене.;)Ясно, благодаря =)
За нищо, дано съм била полезна!
Забравих да уточня (може би в статията го пише, но не съм я чела и е възможно да повторя), но правилното съхранение на зехтина е не по-малко важна от употребата му. Предполагам, че го знаеш - съхранява се в хладилник или на хладно и тъмно място, далеч от досега с пряка слънчева светлина,защото под влиянието на слънчевите лъчи настъпват окислителни процеси, които влошават вкусовите качества на зехтина.
И един кулинарен съвет - можеш за задушаваш с вода или бяло вино, и след като снемеш ястието от огъня, изчакваш да изстине малко и го поливаш със зехтин “Екстра Върджин”. Имам 16г. стаж в кухнята, а зехтин употребявам поне от 7-8г. :P
Когато имам възможност, си го купувам от Гърция, Италия и Франция, но и тук, в магазинната мрежа има богат избор на качествен зехтин.
Голямо голямо мерси!
Оценявам мнението и опита ти! Ще имам предвид всяка една дума =)
поздрави
За салатите съм съгласен, но за пържене маслото е номер 1 :)
П.П Досега съм знаел, че зехтина НЕ става за пържене, сега се оказа че помаса ставал :?
Мнението беше редактирано от korpusito на 08.04.11 19:24.
За пържене - мас :)
Аз си я правя сама ( за по - сигурно )
Купувам сланина , сурова , не от тази за директна консумация - подправена и отлежала...
Правя пръжки ( които баща ми лапа с кеф ) , а мазнината , която отделят - в буркани и си става мас
И излъгах , майка ми се занимава с тез процедури , затова и толкова нескопосано го описах :D (blush)
Маста не е по-калорична от олио/зехтин (100ккал май отгоре) , само дето има наситени мазнини там , животински и холестерол...
За намазване на тефлоновия тиган е екстра , ама в по-големи количества ми идва в повечко...
Маслото ми загаря лесно :D
Някой капацитет ще потвърди ли, че зехтина тип “помас” е добър за пържене и печене и мазнините му не се превръщат в наситени ?
Някой капацитет ще потвърди ли, че зехтина тип “помас” е добър за пържене и печене и мазнините му не се превръщат в наситени ?
Той за ядене дори не е препоръчителен.
Проблема е там, че суровината от която се добива този вид “зехтин” е толкова бедна на масло, че се налага третирането и с химически разтворители (от рода на хексана и подобни) за да може триците да се превърнат в маслоподобна субстанция, която в последствие се нагрява до температура, която позволява изпаряване на разтворителя. При високата температура остатъците от хексана почти изчезват, но затова пък се появява бензопирен, чиято концентрация зависи от температурата, при която е протекла обработката. Той пък от своя страна е силно реактивен и бързо навлиза в клетките, като предизвиква вътрешноклетъчно окисление. В някои случаи този процес се преминава в неконтролируемо размножаване на увредени клетки, което пък е основна причина за образуване на тумори.
Та така. :)
Мерси, Маргаритка :) Горните мнения ме оплетоха, знам си аз в масло да пържа :P
А най-добре в кокосово масло, само че излиза най-скъпо...a пък още по-добре е да изключиш пърженото от менюто си :P
Мнението беше редактирано от Margi на 11.04.11 13:37.
11.04.11
14:16
А най-добре в кокосово масло, само че излиза най-скъпо...a пък още по-добре е да изключиш пърженото от менюто си :P
Кое му е по-доброто на пърженето в кокосово масло(смисъл по-бавен ли е процеса на окисление или има друга причина да се смята за по-добра суровина) ? Кокосовото масло не се ли брои за растителна мазнина ?
Кокосовото масло не само се брои, ами си е растителна мазнина, която е по-устойчива на високи тъемператури от която и да е друга и НЕ се окислява. Почти същото всъщност важи и за палмовото масло, което поради по-ниската си цена е предпочитано за готвене.
Мнението беше редактирано от Margi на 11.04.11 14:38.
11.04.11
15:15
Мерси за инфото. Тогава да не се притеснявам, че във сиренето има палмово масло :P
Мнението беше редактирано от Мила на 11.04.11 15:16.
Е, аз бих се възпротивила, ако си платя за сирене, а пък се окаже нещо друго. Въпроса опира до това, че някой друг прави избора какво да си сложиш в устата си. Аз някак предпочитам тези неща да ги решавам аз. ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 11.04.11 15:44.
в устата и други работи могат да ви сложат, по добре сами да си решавате, наиситна.
извинявам се за спама :)
04.06.15
09:46
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна. Извлича се от плодовете на маслиновото дърво – растение, което е било почитано от всички древни цивилизации.
Неговата легендарна издържливост го е превърнала в символ на възраждането и вечния живот. И действително – почти е невъзможно маслиновото дърво да се унищожи. Дори и да го изкорените изцяло, достатъчно е в земята да остане само едно малко коренче, за да се възроди отново. Не случайно в библейската история за потопа, маслината е първото растение, което белият гълъб донася в човката си.
Но да се върнем на „златното масло” и неговите свойства. Всички знаем, че зехтинът е изключително полезен за човешкия организъм, но въпреки това мислено слагаме равенство между него и слънчогледовото, царевичното, соевото и рапичното олио. Причината за това е, че не сравняваме биологичната им ценност, а единствено броим калориите, които така или иначе са еднакви за всички растителни мазнини – около 900 ккал. Единствено обаче в зехтина преобладават ценните мононенаситени мастни киселини. Те имат свойството да изчистват организма от натрупаните мазнини и „лош холестерол” в черния дроб, артериите и останалите органи. Ето защо, зехтинът се използва като профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания, артеросклероза и колкото и парадоксално да звучи – срещу затлъстяване.
Жителите на Средиземноморието – регионът, в които се консумира най-много зехтин, са известни със своето дълголетие. Една от основните причини да стареят по-бавно е голямото съдържание на полифеноли, токофероли и витамин А в „златното масло”. Тези вещества са мощни антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали. Високото съдържание на фосфолипиди, флавоноиди и хлорофил пък подпомага възстановяването на организма, изчистването от натрупаните отрови и подобрява мозъчната дейност.
Противно на широко разпостраненото мнение зехтинът е най-добрата мазнина не само за приготвяне на салати, но и за готвене. Той е много по-устойчив на високи температури от слънчогледовото, соевото, рапичното и царевичното олио, което го прави идеален както за печене, така и за продължително пържене.
Обърнете внимание обаче какъв зехтин купувате. Не всички видове предлагани на пазара притежават изброените до тук свойства. Най-ценен за организма ни е студено пресованият зехтин или т.н. Екстра вържин. Той не е подлаган на никаква топлинна или химическа обработка и маслото е извлечено единствено чрез механично пресоване на маслините.
Под етикета 100% чист ще получите смес от рафиниран зехтин и Екстра върджин. Това масло е компромис между цена и качество и се използва най-често за готвене.
Зехтинът Помас се получава от маслиново кюспе (смес от костилки, кори и останки от плода). За извличането му се използват разтворители, а в последвалата обработка – химикали за рафиниране и подобряване на вкуса. Съответно Помасът не притежава нито приятния маслинов аромат, нито здравословните ползи на натуралния зехтин. Сигурно и сами се досещате, че това е маслото с най-ниско качество.
Съществува теория, че всичко вкусно е вредно и от него се пълнее. Зехтинът обаче напълно я опровергава – той не само придава великолепен вкус на всяко ястие, но и пази тайните на здравето и дълголетието.
05.06.15
09:22
Доста стара тема си намерил да възродиш. :)
Така написано излиза, че човек може щедро да налива зехтин и това да не му се отрази в посока покачване на килограмите, а точно обратното.
Всъщност доста често се получава, че именно заради такива сипвания на око, калориите лесно летят нагоре, надвишават изразходваните и човек просто качва тегло.
Това, че нещо е полезно не значи, че може да се прекалява с него.
Точката на горене: екстра върджин - 160 градуса по Целзий, върджин - 215 градуса, помас - 237 градуса
Аз не готвя със зехтин.
05.06.15
17:48
Никъде не пише, че е “полезно” да “плаваме” в зехтин... Идеята е да се обори мита, че е вредно да се готви със зехтин! А колкото до зехтин - тип помас по-добре да се ползва само за смазочен материал, но не и за каквато и да е употреба в хранително вкусовата промишленост.
Мнението беше редактирано от Христо Игнатов на 05.06.15 18:13.
29.05.16
19:11
Най-ценен за организма ни е студено пресованият зехтин или т.н. Екстра вържин. Той не е подлаган на никаква топлинна или химическа обработка и маслото е извлечено единствено чрез механично пресоване на маслините.
Добре де, след като не е подлаган на никаква топлинна обработка, не се ли подразбира от само себе си, че не е добре и ние да го подлагаме на такава топлинна, термична и т.н. обработка, каквато в същност е готвенето, да не говорим пък за пърженето!!!
http://www.bb-team.org/articles/5076_nauchi-se-da-gotvish-tochka-na-gorene-na-razlichnite-maznini
Аз не готвя със зехтин.
Тази рецепта не си ли я писала ти?! Гледам, че задушаваш със зехтин.
26.07.16
19:05
1. Това, че аз не ползвам зехтин при термична обработка на храните не означава, че не съществуват определени видове зехтин, които да са ОК за термична обработка до определена температура (по-горе има линк към статия).
2. Ако беше прочел рецептата, щеше за знаеш кой я е приготвил. :)
3. Не смятам, че двете супени лъжици зехтин в рецептата са проблем (да се върнем отново на точка 1), но ако те притесняват, а искаш да опиташ ястието, сложи краве масло например. :)
Приятно готвене!
20.01.17
11:14
Природата е решила с какво да готвим в нашата страна. От векове това са слънчогледово олио и мас.
Другото са търговска реклама на вносителите!