Зехтин - подарък от боговете

Течното злато

от четиво за 13 минути

Зехтинът е растителна мазнина, извличана от плодовете на маслиновите дървета (Olea europaea). Тя се използва предимно за готвене, но също и в козметиката и сапуните и е доказано полезна за организма. Според римския природоизследовател Плиний, "Две са течностите, най-полезни за човешкото тяло. Вътрешно - виното, външно - зехтинът. Но този, последният, е повече от необходим". Дали като лечебно средство, като разхубавител, диетичен или кулинарен деликатес, "златистожълтата течност" от векове присъства неизменно в бита на хората.

ЗехтинЗа силната връзка между маслиновото дръвче и неговите плодове с религиозния и светския живот свидетелстват многобройни източници - писмени документи и произведения на изкуството. До наши дни са запазени също и много обичаи - празници на "течното злато". В Библията в преданието за Ной се споменава, че той изпратил гълъб, за да види дали се е оттекла водата от Потопа, а птицата се върнала, носейки в човката си маслиново клонче. От преданията на различни народи са познати и описания за "далечни страни", където "растат лози, смокини и маслинови дръвчета". Маслиновото клонче било символ на мира, а по-късно и на богатството.

По време на Олимпийските игри маслиновото клонче се приемало като знак на победа. В древен Рим зехтинът принадлежал към всекидневната храна. Внасяли го предимно от Испания. Доказателство за размера на този внос е хълмът край град Остия, образуван от парчета на счупени съдове за зехтин.

Хипократ съветвал хората да използват зехтина за лична хигиена. Гърците измислили и първия сапун, смесвайки талк, пепел и няколко капки от жълтото злато. Арабите усъвършенствали технологията, като сварили зехтин и пепел във вода, а през XI век в Марсилия, Генуа и Венеция започнали да произвеждат истински течен сапун; твърдият сапун бил измислен едва през XVIII век. И досега хубавият сапун се прави със зехтин и струва скъпо.
Хипократ, Гален, Плиний и други древни лечители отбелязват необикновените целебни свойства на зехтина, като го наричат вълшебен. Многобройните съвременни изследвания потвърждават полезните качества на зехтина. Сега този чист натурален продукт широко се използва в качеството си на оздравително и хранително средство.

Известно е, че именно заради целебните си свойства зехтинът влиза в състава на 473 медикамента, въведени в регистъра на Гален. В миналото зехтинът е бил смятан за най-доброто средство за масаж. Но първите истински научни работи, свързани със зехтина, започват едва през 1889 г. във Франция. В тях се твърди, че кехлибарената течност намалява отделянето на киселини в стомаха. Половин век по-късно, през 1938 г., в друг научен трактат се съобщава за способността на зехтина да пречиства жлъчния мехур.

Всички тези, както и други целебни свойства на зехтина, са обусловени от неговия състав. Той е непостоянен и зависи от вида на използваните маслини, от годината на реколтата, от региона и от начина на отделяне на маслото.
От Гърция маслината се разпространила по цялото Средиземноморие. Щафетата подхванали финикийците, отнасяйки клонки в Сирия и Палестина. Римските императори разсадили дърветата по територията на империята - цяла Северна Африка се покрила с плантации. След това делото продължили испанските конкистадори. Задължително се предписвало да вземат на борда на кораба маслинови фиданки. По този начин през XVI век маслината пресякла Атлантика и се заселила в Мексико, Перу, Чили и Аржентина.

Кой колко зехтин консумира?

Светът отдавна се е пристрастил към маслото, добивано от плодовете на маслината. Днес три страни са лидерите, заливащи с течното злато целия свят - Испания, Италия и Турция. В европейските магазини, в САЩ, Япония и Русия най-много се продава испански зехтин от Андалусия, по-малко италиански, но пък той се смята за най-качествен. Маслините, отгледани на туниското крайбрежие са толкова качествени, че дори испанците ги изкупуват. Във Франция маслините растат преди всичко в района на Ница - там има 1500 дървета.

Страна Производство (2005) Потребление (2005) Средно годишно потребление на глава от населението (кг)
Испания 36% 20% 13.62
Италия 25% 30% 12.35
Гърция 18% 9% 23.7
Турция 5% 2% 1.2
Сирия 4% 3% 6
Тунис 8% 2% 9.1
Мароко 3% 2% 1.8
Португалия 1% 2% 7.1
САЩ   8% 0.56
Франция   4% 1.34

Течното злато

В древността гърците са мачкали маслините с дървени сандали, също както гроздето за вино, след това ги заливали с топла вода, а маслото, което изплувало, изгребвали ръчно. И до днес този метод се практикува в Алжир. В Корсика маслините се изсипвали в чувал, тъпчели ги, а маслото изсипвали в корито. Първите маслопреси са изобразени в египетските фрески - отначало те били привеждани в движение ръчно, после включили животните - коне, магарета, камили. Такива машинки използвали в Сирия, Рим, в Северна Африка. Технологията за производството на зехтин обаче не се е променила през вековете, като в последниете години разликата е, че освен добит по абсолютно механизиран и автоматизиран начин, полученият продукт се пречиства в центрофуга и се филтрира.

За вкуса и цвета на зехтина се грижат дегустаторите. Един професионалист лесно ще отличи миналогодишен зехтин от прясно изстискания, полученият от ръчно брани маслини или от маслини, събирани от земята. За да се определи цветът, зехтинът се поставя в сини чашки без столче; за да се улови ароматът и вкусът му, помага нагряването до 28°С, като дегустацията става с малка лъжичка. За нас, обикновените консуматори, е достатъчно да знаем, че според европейските норми зехтинът се дели на 3 категории. Най-качественият и скъп зехтин е Extra Virgin и Virgin, получен чрез механично студено пресоване. По-ниско качество има зехтинът, получен чрез нагряване на маслинените джибри, а за най-нискокачествен се смята смесеният зехтин, в който има масло, получено чрез студено пресоване и рафинирано. Всички хвалебствени слова, казани за зехтина, се отнасят именно за Extra Virgin и Virgin. Зехтинът укрепва съдовете и сърцето, пречиства кръвта, не повишава нивото на холестерина, повишава имунитета, помага на храносмилането, предотвратява стареенето на клетките, инфаркт, диабет и дори рак.

Цялата средиземноморска кухня е вдъхновена и подправена с този ценен продукт. За салати се използва Extra Virgin и Virgin, а за готвене - рафиниран зехтин. Французите не допускат да се готви със зехтин, но останалите европейци спокойно го наливат в тиганите. В подкрепа на последното е фактът, че зехтинът гори при 210-230°, докато рафинираното слънчогледово олио още при 170°.

Най-старото лечебно средство в света

Зехтинът е най-здравословната и най-бедна на калории мазнина. Богат е на линолова и олеинова киселина, витамин Е, фосфор, желязо, белтъчини, минерали. Зехтинът е богат на полиненаситени мастни киселини и редки мононенаситени есенциални мастни киселини.
Но не само тези киселини придават лечебните свойства на зехтина. Важна роля играят и съдържащите се в него неосапунени липиди. В извлечените от семената масла (слънчогледово, царевично, рапично), които се предлагат на пазара в рафиниран вид, няма неосапунени липиди, което води до загуба на по-голямата част от целебните компоненти на тези масла. При зехтина се запазва неосапунена фракция, която съдържа следните елементи:

 • стероли, които блокират поглъщането на хранителния холестерол от червата;
 • токофероли, които имат свойствата на антиоксиданти;
 • терпени, способстващи за секрецията на жлъчни киселини;
 • каротин, който също има свойствата на антиоксидантите;
 • фосфолипиди — главните компоненти на клетъчните мембрани, в частност мембраните на невроните;
 • естрони — естрогенни хормони;
 • витамин А, известен като антиоксидант;
 • калциферол (витамин D), който усилва резорбцията на калция в червата;
 • флавоноиди, които участват в окислително-възстановителните реакции на организма;
 • хлорофил, който придава на маслото красивия му зелен цвят и стимулира растежа на клетките, в частност еритроцитите и левкоцитите.

Установено е, че зехтинът дава добър оздравителен ефект при лечение и профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. С негова помощ може значително да се намали нивото на «лошия» и да се увеличи «добрият» холестерол, да се намали интензитета на свободнорадикалното окисляване, да се нормализира артериалното налягане, да се увеличи еластичността на артериалните стени и да се намали рискът от образуване на тромбози. Зехтинът забавя протичането на процесите на стареене в организма.

Експериментите показват, че мишки, хранени със зехтин, са живели по-дълго от тези, които са хранени със слънчогледово или царевично масло. Същото се наблюдава и при хората: на о-в Крит, където местните жители употребяват предимно зехтин, продължителността на живот е една от най-високите в света. Американски учени доказали, че ако се пие по една супена лъжица зехтин на ден, като едовременно се намали употребата на други мазнини, рискът от рак на гърдата ще спадне с 45%. Изследванията са правени в продължение на 4 години.

В тях са взели участие повече от 60 хиляди жени на възраст от 40 до 76 години. Гръцки учени установяват, че при употреба на 3 супени лъжици зехтин дневно, рискът от заболяване от ревматоиден артрит намалява 2,5 пъти.

Ето само някои от полезните свойства на обожествяваната златистозелена течност:

 • Полезен е при заболявания на сърцето, помага при смущения в храносмилането, облекчава дейността на черния дроб и почиства кожата.
 • Помага при лечение на открити кървящи рани по кожата.
 • Правят се компреси, които се оставят да действат по време на сън.
 • С него може да се намали образуването на белези по кожата. Раничките се намазват всяка вечер веднага след като коричката им се обели.
 • При възпаления на ушите, сливиците и гърлото зехтинът се стопля в емайлиран съд на водна баня и се смесва с ленено семе (1:3). Сместа се сипва в торбичка от ленено платно, после се обвива в памучна кърпа и се поставя върху шията. Бинтова се и се държи 15 минути.
 • За прочистване на стомашно-чревния тракт се препоръчва да се изпива по 1 с.л. зехтин на гладен стомах.
 • Ако сте вървели много през деня и краката ви са изморени, масажирайте ги енергично около половин час със зехтин, размесен със сок от лимон.
 • За да премахнете мазолите по краката , използвайте компрес от нарязан чесън и зехтин.
 • Срещу ухапвания от насекоми и изгаряния, смесете 2 чаени лъжички зехтин с един белтък от яйце и намажете върху засегнатото място.
 • Ако преди пиене на алкохол вземете една чаена лъжичка зехтин, той ще бъде приет по-добре от вашия организъм, тъй като покрива лигавицата на стомаха и подпомага черния дроб да отдели алкохола, преди да е проникнал в кръвта.
 • Болните от хепатит трябва продължително време да вземат всяка сутрин по една чаена лъжичка зехтин и да изплакнат устата си с резен лимон след това.

Въпреки че е вкусен и полезен, зехтинът трябва да се употребява пестеливо, или както съветват майсторите кулинари - "салатата да не плува".
Ако се използва за готвене, не бива да се загрява силно, защото губи от полезните си качества и горчи.

Тайните на Нефертити

Красивата египетска царица се къпела във вода със зехтин. Тя се кълняла в неговата разкрасяваща сила, твърдят старите хронисти. Козметичните препоръки могат да се изпълняват и днес:

 • За да се запази красивият бронзов тен на кожата, се прави козметична маска от 4 суп лъж. брашно, 1/2 чаша прясно мляко, 1 суп. лъж. мед и 1 суп. лъж. зехтин. Маската се поставя върху лицето и шията, докато е още топла. Сваля се след 10 мин. Лицето се измива с хладка вода.
 • Гланц за косата: 1 пресен жълтък се смесва с малко лимонов сок, след което на капки се прибавя зехтин. Тази маска е подходяща за суха коса.
 • За блестящо бели зъби се приготвя смес от няколко капки зехтин и малко морска сол. Зъбите се натриват с четка и се изплакват добре.
 • Банята във вана, в която са капнати няколко капки зехтин, подхранва кожата на тялото, заздравява нокти, които се чупят лесно.
 • Когато по кожата личат белези след бременност, местата се натриват редовно със зехтин, тялото се загръща със затоплена хавлиена кърпа и се изплаква след 10 минути.
 • За красиви ръце: покрийте ги за 10 минути с прясно нарязани картофи, изплакнете ги с хладка вода и след това леко ги масажирайте със зехтин.
 • За да избегнете изсушаването на кожата, потопете ръцете за половин час в хладък зехтин и след това им направете компрес с хума и зехтин.
 • Ако кожата ви е суха, смесете сърцевината на едно авокадо със зехтин и направете маска на лицето си. След 20 минути изплакнете с хладка вода.
 • При бръчки - смесете сока от един лимон с две супени лъжици зехтин и масажирайте нежно лицето два пъти седмично преди лягане.
 • За да имате винаги нежна кожа, намазвайте тялото си със зехтин, преди да се изкъпете.
 • Срещу пърхот смесете 150 г зехтин с 20 г рициново масло и толкова одеколон, след това намажете цялата смес върху косата и след 20 минути я измийте.
 • За красива и бляскава коса, смесете един жълтък, сока от един лимон, половин чаша бира и една супена лъжица зехтин. Със сместа направете петминутна фрикция на косата, преди да я измиете с шампоан.

Кулинарни съвети

 • Вкусен и ароматен зехтин за подправка на салати се получава, като в бутилката се натопят клончета от розмарин или мащерка, салвия (градински чай), риган или малки люти чушки.
 • Смесен със счукан чесън, зехтинът е чудесна подправка за хайвер от зеленчуци (печени чушки, патладжани и домати).
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
24 март 2009 06:14

Изключително полезна статия! Още едно важно допълнение: Подпомага жлъчката и чисти дребни холестеролови камъчета в нея - изпитала съм го лично. Рецептата: Сутрин на гладно - 1лъжичка зехтин, последвана от сока на 1/2 лимон в чаша /150гр/ хладка вода. За 2-3 месеца камъчетата се изчистват - доказано ехографски. Поздрав!

Neda
2
24 март 2009 07:04

Супер статия!  :)

Стефан Симеонов
3
24 март 2009 11:32

Всъщност, зехтинът е единственото свястно олио. Познато даже по - добре в древността, отколкото днес. Ние днес само си мислим, че много знаем много за здраве, медицина  прочие. Той е в основата на процедури, масажи, балсами на древните....
Всичко друго са имитационни отпадъчни продукти, вкл. слънчогледово, царевично, рапично, соево... Рапичното сега е много на мода, било здравословно, само дето не казват, че вирее в ледниците и - подобно на соята - на ниви, изтощени от ползване и не ставащи вече за никаква нормална култура почви. Горе доле като соята - също много “полезна”. Обаче тва не пречело да е “богато” на “ценни” съставки.

Казват че даже старият Катон, след като години наред убеждавал римския сенат за последна война - на унищожение - с Картаген, накрая ги склонил със следния довод. Донесъл огромни маслини в сената, използвани от картагенците за зехтин и ги изсипал пред сенаторите. Когато те ахнали пред вида им, той им казал нещо в смисъла на: “Мислете! Тея маслини виреят само на един ден път с кораб от Рим!”

Много жалко, че демокрацията унищожи всичките “южни култури” на България и ги превърна в никому ненужни хотели и циментови площадки за строеж. България, особено черноморието - има страхотен потенциал за маслини. А не да го купуваме по 20 лева кЮлото... Една Италия, дето е и по - на север от нас и далеч няма по - добър климат, освен в Сицилия може би, е бъкана с маслини и е световен бенчмаркинг в производството на маслини и зехтин....

Маргарита Манева
4
24 март 2009 15:45

За климата - да, но масовото отглеждане на маслини води до неоратими процеси в качеството на земята. Погледни Гърция - почвата им е ерозирала още преди хилядолетия, именно заради безугледното производство на маслини.
Иначе спор няма - по-добро масло от маслиновото (и бадемово) няма.

Стефан Симеонов
5
24 март 2009 19:26

Кое, маслиновите горички ли :) Не само че няма да предизвикат ерозия, а дори могат да предпазят от нея. Въобще от дърветата по - благотворно за почвата няма, даже и свлачищата спират. Е да, жито не можеш да засееш, ама и да можеше, щеше да е след около 200 години. Ако слушаш. Ако не, може и след повече от 1000.
Ако разбира се, горичката не се намножава през това време.

На гърците проблема им е мързела за работа. Те обичат търговията. Никога не са били известни със земеделие. А теренът им е кораво свлачищен и солената вода не е много благотворна за почвата. Т.е. от тях би се искало и повече та територията им да не ерозира.
Нали, за старите гърци говорим :) Да не ми се обидят комшиите. Но след като са внасяли жито от пустинята сахара - т.е. Египет, грозде и вино от севера и Тракия(там живее Дионис ръиръш ли) а маслини от стари колонии в Италия - Сицилия, Кротон, Тарент и прочие... Сами си правете изводите за кво земеделие си говорим. Не че хич не са имали, ама е малко каот хич....

Маргарита Манева
6
24 март 2009 20:49

Дърветата може и да предпазват от ерозия, но не и маслиновите, които имат малко по-”особен” корен.

Че Гърците не са от най-работолюбивите, в това спор няма (иначе нямаше как да имат толкова велики мислители ;) ), именно затова Гърция е била най-големият износител на маслини в древността - максимум печалби с минимум усилия.

Калина Петкова
7
25 март 2009 04:43

Радвам се, че статиятата ви е била полезна. Аз също научих много полезни факти, докато я подготвях. Излиза, че наистина зехтинът заслужава името си “течното злато” :)

Neda
8
25 март 2009 07:31

каква по-точно е “особеността” на кореновата система на маслината?
Благодаря.

Маргарита Манева
9
25 март 2009 09:39

Повечето дървета имат разклоняваща сеш коренова система, която спомага за задържането на почвата. Маслиновите дървета обаче имат един основен корен, който расте вертикално, достигайки варовиковия пласт под почвения слой. Това му позволява да оцелява при продължителна суша, а колкото по-сух е климата и по-рядко се полива, толкова по-дълбоко се вкоренява. Когато се започне масово отглеждане на маслинови дървета, повърхностния почвен слой става нестабилен. Колкото по-наклонен е терена на който са насажденията, толкова повече се ускорява ерозионния процес.

Neda
10
25 март 2009 12:51

Всички растителни, видове които са присбособени да оцеляват при продължително засушаване се характеризират с много дълбока коренова система.  Tакива са обитателите и на маквисите- средиземноморски твърдолистни гори и храсти. Маслината е типичен вид от тези средиземноморски гори, заедно с други дървета и храсти. Всички растения от клас двусемеделни, каквато е маслината, имат един основен , наречен главен корен, който расте вертикално надолу, неговите разклонения се наричат  странични корени и най-малките разклонения са добавъчни корени. Ако климатът се характеризира с горещо и сухо лято, главният корен на растенията там ще е по-дълбок./ най-дълбоко проникват корените на пустинните растения/.  Почвите в средиземноморието са доста бедни на хр. вещества, варовикови, силно пропускливи.  Известени и  като ксерофитно-горски почвен сектор. Маслината е един от малкото дървесни видове, които предпочитат бедни почви, не понасят много влага, почвообразуващата скала задължително трябва да е варовик. Принципно точно тези почви са най- силно предразположени към ерозия. В най-бедните на хранителни вещества почви с подобни характеристики не растат много видове, освен маслини. Затова мисля, че процесите протичат в обратен ред. Маслиновите дървета не са причина за почвена ерозия, а обратно-те са в състояние да растат и на такива почви.  Знам,че в Гърция в райони с такъв проблем се практикува терасиране и засаждане на маслини , розмарин, Pistacia…. По изостовени от грижи тераси, обикновено остава само маслината.  Срещала съм в литературата, че Маслината и корковият дъб (Quercus suber) са традиционните  невзискателни средиземноморски растения, използвани с такива цели.  Маслините на варовикова основа/източно средиземноморие/, а корковият дъб на силикатна/Западно средиземноморие/.  Маслиновите дървета и терасите са един вид елементи, свидетелстващи за опити за  облагородяване на неплодородните земи в Гърция.
Поздрави на всички читатели!

Маргарита Манева
11
25 март 2009 15:07

Това че маслинивото дърво расте на такава почва не означава че не е то причина за влошеното и качество, и може да се говори за облагородяване до толкова, доколкото остава една от малкото култури способни да оцелеят на нея. Но основната идея на статията беше за качествата и ползите от продуктите на тези дървета, които са неоспорим факт доказан през вековете.

Стефан Симеонов
12
25 март 2009 15:35

Точно това е, използват се за облагородяване на почвата. Не зная колежката де ги чете тия работи. Даже и това за единият дълбок корен не е вярно. Да, коренът им е дълбок, но въобще не е “забоден”, нито прав. Всъщност е система от корени, само част от които дълбае надолу.
Ето примерна картинка на корена отгоре
http://farm3.static.flickr.com/2408/2129509216_fdc48eaec6.jpg?v=0
Дървото е масивно, но хич не е високо за масата си.
Ето това пише в уикипедия за тях
They tolerate drought well, thanks to their sturdy and extensive root system.
А това, коеот аз знам и съм чувал е че те пускат корени настрани, от които даже може да се развие друго дръвче.


Но даже и да сложим “на дръвника” дърво с дълбоки корени - мисля, че някои планински иглолистни са такива, да кажем ,че те увреждат почвата е абсурд.  Просто само те биха успели да укрепят кореновата си система на скалата и да се снабдят с достатъчно влага.
И така укрепват почвата, не я отслабват. Дърво, което живее 1500 години(маслината например), като ерозира почвата ,е некъв вид самоубиец...

Neda
13
25 март 2009 16:46

Интересна картинка, Благодаря!
По подобен начин изглежда и корковият дъб от западната част на Седиземноморието. В България /Струмска долина/ подобен е единственият вечнозелен дъб-пърнар-Quercus coccifera, но той  е доста по-малко издръжлив на суша и е по-скоро храст или ниско дърво....
Поздрави!

Маргарита Манева
14
25 март 2009 20:13

Очевидно черпим информацията си от различни източници :) Не претендирам да съм специалист в селското стопанство, а информацията ми е от материал за Гърция попаднал ми наскоро.

15
Lid
31 март 2009 17:38

Интересува ме знае ли някой как се захваща маслината ?Благодаря!

Neda
16
1 апр 2009 06:03

Не знам..., но мисля че от семе на дабре узрял плод, но тогава пониква див тип маслина,  след това може да се облагороди с резници от предпочитания сорт /Присаждане/ . Присаждането се прави по специални правила и не всеки може да го извърши успешно.  Също мисля, че може с вкореняване на листоносни резници /млади клонки/....Чувала съм че така може да се захванат цитрусови дървета и маслина, но изобщо не съм сигурна....  Успех!

cocktales
17
3 апр 2009 16:14

Здравейте,
  Как е ? :)
Някои знае ли нещо повече за  БЕЛИТЕ ЗЪБКИ . Каква пропорция зехтин и морска сол ? Колко минути търкаме с четката ??  Колко пъти на ден ???  Натискаме по силно и ли нормално миене с четката (електрическа или обикновена четка за зъби :) :) :)
Чао
Мерси Предварително :)

18
bulgar
9 май 2011 19:30

Кратуна - Lagenaria vulgaris

emz
19
emz
22 юни 2011 18:35

Предложете качествен зехтин, който може да се купи във Варна..

20
10 март 2012 20:12

Здравейте, днес си купих зехтин Екстра Върджин на Оливия и когато се прибрах и случайно надигнах бутилката срещи лампата забелязах бяла утайка на дъното на бутилката. Това нормално ли е или зехтинът е с изтекъл срок на годност( на бутилката пиши, че е до 2013)  ?
Благодаря предварително

21
9 май 2013 02:42

Taзи Маргарита Манева, освен че не е наясно със структурата на корена на маслината и обвинява маслиновото дръвче в ерозионни процеси, явно е много слаба и по История. :))
Как може да свърже работливостта на днешното население на Гърция с древните философи и мислители от онази Гърция - Елинската. Някой да я светне, че коренното население на древна ЕЛАДА отдавна не съществува, като същото можем да кажем и за византийците, които също като етнос са претопени! Така че съпоставки - днешните гърци били мързеливи, за сметка на техните прадеди - мислители, просто будят смях и още повече излагат г-ца Манева в жалките й опити да каже нещо по темата за зехтина..
Но пък виж, гърците днес са толкова самонадеяни и нахални, че сами се опитват да прокарват слухове, че са потомци на византийците ... но дори и на тях не им стиска да се обявят за древни елини, както Манева коствено ги провъзгласи :Д !

22
18 дек 2013 13:27

@Маргарита Манева: “Това че маслинивото дърво расте на такава почва не означава че не е то причина за влошеното и качество, и може да се говори за облагородяване до толкова, доколкото остава една от малкото култури способни да оцелеят на нея.”

Това сериозно ли? Как изобщо някой може да напише нещо такова, което не просто е некомпетентно, но и глупаво като цяло?

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.