25.04.11
14:44
Какво мислите, че е най-добре? Кое има най-богат избор за реализация?
Аз съм се запътил за Право, но това е чак след 3 години. :D
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 25.04.11 20:14.
25.04.11
14:50
По мое мнение, с каквото и да се захванеш може да бъде перспективно. Трябва ти само доста желание и амбиция, за да се усъвършенстваш и след това(по възможност) да отидеш някаде в чужбина. И да, според мен в България не можеш да постигнеш много.
25.04.11
14:52
И аз за право съм се запътил.... Обаче ми се скъсва гъза от учене за тея изпити... Дано има някакво развитие после, че инак...
Даааа всички към право сме се насочили (включително и аз), но след толва много четене тая година май единственото ,което май стана е ,че загубих соц. си контакти - никакво излизане от вкъщи,многото стрес и малко сън. А и още повече с всеки ден се убеждавам ,че образование не е нужно ,а е важно кой ти е зад гърба.
П.С Много съм черноглед....
За право да.Като оценката по История от изпита е по-важна ,защото се умножава по 2
казано от Михаел Иванов на 25.04.11, 14:50:
И да, според мен в България не можеш да постигнеш много.
Прав си...но за щастие само донякъде. Около мен няма нито един човек, който да не е успял в България. Фактически много често нещата зависят от самия теб. Ако винаги тръгваме с презумпцията, че в България няма да стане...по-добре да се гръмнем още сега. Има начин, просто има начин. Да, понякога те прецакват, да, има неща, с които е трудно да се бориш, корупцията визирам. Но както казваше моята асистентка по наказателно право: “Вие като не можете да промените света, не ми пречете аз да го направя!” Казваше го, защото ни обясняваше как искала да стане прокурор, но....нямала достатъчно връзки и се наложило да стане наказателен адвокат. Та ни уведомяваше за какво става въпрос в съдебната система, но само, за да го имаме предвид, да знаем срещу какво се изправяме, а не защото искаше да ни уведоми, че няма да успеем понеже еди какво си. Често успехът е въпрос на шанс. Не, не съм си сложила розовите очила. Просто мечтите ти се съсипват и губиш и малкия шанс да успееш в момента, в който си кажеш в България никой не успява. Ами не е така...има пречки, има трудности, ама....трябва да се бориш, нищо не идва на тепсия поднесено.
Момчета, аз вярвам, че адския труд сега ще ви се отплати после ;)
ЕDIT: да, всичко става мноооооооооого по-лесно с връзки и ала бала, ама в крайна сметка, това не значи, че иначе не става, просто е по-трудно, а да не говорим за това, че някой трябва и да работи все пак...а малко “парашутисти” са кадърни да го правят ;)
казано от brusakch на 25.04.11, 14:56:
А и още повече с всеки ден се убеждавам ,че образование не е нужно ,а е важно кой ти е зад гърба.
П.С Много съм черноглед....
Твърде черноглед, споменала съм го по-горе в поста - нужно ти е образование, според това какво искаш да правиш...това е ясно. Който и да ти е зад гърба, често като си некадърен системата те изхвърля, т.е. отново ти трябва поне образование :) Не се настройвай така в никакъв случай, бъди готов да се бориш, но....не се настройвай, че няма да стане, защото нямаш никой зад гърба си.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 25.04.11 18:55.
25.04.11
15:37
И аз имам подобно чувство - че съм станал ба*ти асоциалния тип... но се надявам да успея... Ти на предварителни ходи ли?
Само аз ли уча нещо различно от икономика , право , туризъм ,кетъринг и тн. Все си мисля , че хляб в биотехнологията има , а може би след години аз ще съм новият Гаспари. Ако не забъркам най-добрия протеин който качва по 4 5 чисти кила на месец та на.
казано от dr jack на 25.04.11, 15:45:
а може би след години аз ще съм новият Гаспари. Ако не забъркам най-добрия протеин който качва по 4 5 чисти кила на месец та на.
Вярваме в теб в такъв случай :D :D :D По този начин би решил доста сериозни проблеми :D
А вие двамата горе престанете като някви жени - на мене ще ми е ниска оценката, аз нищо не знам... и после 6 :D :D :D
А пак по самата тема - реализация има във всичко, гледай да ти харесва и да имаш хъс, воля и амбиция да се развиваш :D
25.04.11
18:46
1ва година съм в Стопанската академия в Свищов - Финанси, задочно.По мои наблюдения, а и не само, за да има смисъл от висшето образование, каквото и да е то трябва да измрат всички комунистически боклуци, които преподават масово във ВУЗ-овете..
Не може тоя по Микроикономика да ми говори, че Маркс е най-великия икономист, живял някога.. :D..
Но има ли желание, има и начин, така че се стягайте и т’ва е..
А искаш ли човек с мало повече опит да ти каже защо това не е вярно? Защото неудачниците са неудачници навсякъде по света.
България изобщо не е лошо място за кариера, стига да имаш амбиция и определени качества. Ако обаче човек е мързелив и/или глупав, никъде няма да му се отвори парашутът.
25.04.11
20:01
Хей, хайде прочетете всичко което написах преди да ме нападате един след друг. ” По мое мнение, с каквото и да се захванеш може да бъде перспективно. Трябва ти само доста желание и амбиция, за да се усъвършенстваш “. Нито съм мързелив, нито амбициите и мечтите ми са се ” съсипали “. Може и да не ги разбирам нещата колкото вас, но редовно слушам за безработицата и бедността в България. Е, тогава какви изводи мога да си правя ? Че тук е подходящо място за развитие, а ? А това да си работлив дали няма да се оцени по-високо някъде другаде по света ?
25.04.11
20:03
Право определено е страхотен избор, който трябва да е придружен с голямо желание и старание за учене. Инженерните специалности мисля, че са на същото ниво. По мое мнение тези два вариатна, които всъщност предлагат доста разновидности винаги ще ти свършат работа занапред стига да ги завършиш със знания не само с оценки.
25.04.11
20:04
Момчетата, които ще учат право. Да знаете, че кандидат студентските изпити ще ви се сторят като приказка в сравнение с това, което ви очаква :D
казано от Михаел Иванов на 25.04.11, 20:01:
Хей, хайде прочетете всичко което написах преди да ме нападате един след друг
E, хубава работа сега! Никой не те напада ;) Тук само си изказваме мненията ;) Не го приемай така :)
казано от Десо на 25.04.11, 20:04:
Момчетата, които ще учат право. Да знаете, че кандидат студентските изпити ще ви се сторят като приказка в сравнение с това, което ви очаква :D
Я да престанеш да плашиш децата :D :D :D
25.04.11
21:56
Висшето образование е (освен всичко друго) и начин на мислене, алгоритъм при решаване на проблем и разширяване на познанията в дадена област от общата култура. Няма как да се предвиди в кой отрасъл ще има най-добра реализация след 5 или 10 години. Знаещи и можещи хора се търсят, ценят и възнаграждават адекватно дори в България. Абсолютно задължително е да се изучава нещо, което да е приятно и интересно за съответния човек. Да се учи нещо, защото е модерно, защото някой друг го иска или защото в даден сектор се получават големи заплати е (1) глупаво, (2) обречено на провал и (3) изцяло загубено време.
Колко се радвам като чета тука, а и също като разпитвам приятели и познати, че никой (момче) не иска да учи психология, което ми дава по-голям шанс да вляза.
26.04.11
00:49
Всички, които ги скъсат на изпитите за право, ще учат психология, а те няма да са малко. Успех с психологията.
казано от karfi4ka на 25.04.11, 15:20:
Прав си...но за щастие само донякъде. Около мен няма нито един човек, който да не е успял в България. Фактически много често нещата зависят от самия теб. АПрав си...но за щастие само донякъде. Около мен няма нито един човек, който да не е успял в България. Фактически много често нещата зависят от самия теб.
Успял или реализирал се?
Защото, много реализирали се бачкат залудо - за покриване на някакъв жизнен минимум, а много успели са почти на улицата и с потенциал да са и без покритие на жизнен минимум(криза е)? Има и изключения, млади CEO на яки фирми, стабилни професионалисти със собствена практика или бизнес, но те като че ли...нямат и време за “среда” и да са “около някого”.
Разликата в стандарта на живот, някъде там и тук, сериозно размиват понятията..успех, реализация, добър живот.
Ако приемем за успех, наличието на работа, която да ти подсигурява жизнен минимум, дърта кола и 50 квадрата на изплащане...
Това е много несигурен успех. Ниски цели за високо постижение...посредствена работа.
Мнението беше редактирано от 6th на 26.04.11 01:05.
Искам да вметна няколко думи относно специалността право в юридическия факултет на Софийския университет:
1.Преподаватгелският колектив е на невероятно високо ниво, като сред тях има ‘богове’, специализирали се предимно в гражданскоправните науки. Както навсякъде, така и тук във всеки курс има по един професор с болен мозък, който с безумните си критерии и изисквания може да ви вгорчи живота неимоверно много (само карфичка и Десо знаят какво имам предвид);
2.Правото НЕ е за всеки! Хубаво е да се запознае човек за какво иде реч преди да си го навие на пръста и да реши, че това иска да учи без да има хал хабер от специалността. Аз съм 3-то поколение юрист в семейството и общо взето от малък съм си избрал тази професия, но с ясни престави какво ще изучавам.
3.Искам дебело да подчертая това, което Десо спомена - ИЗИСКВА СЕ МНОГО ЯКО ДУПЕ, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗДРАВИ НЕРВИ И СТРАШНО МНОГО ТРУД И ЛИШЕНИЯ не просто да се вземе поредния изпит, а за да се вникне в материята и да се изгради специфичният начин на мислене, характерен само и единствено за юристите. Изпит може да се вземе и само с 2-3 седмици четене, но това е гаранция за нулеви познания след само още толкова след изпита.
4.Правото преполага постоянно четене. Не само по време на сесиите, а и след тях, след завършване и общо взето докато се занимавате с право.
5.Изисква се много силна памет, защото обемите от информация са колосални - повечето от предметите са с свързани с над 500стр литература и още куп закони към тях за изпита; а една сесия не се състои от 1 изпит, а може да се стигне до 5. Да не говорим, че често се налага да се чете от разлини източници, защото тезата на един професор много често се различава коренно от тази на друг, а това предполага запознаване с вижданията и на двамата, защото не се знае на какъв изпитващ можеш да попаднеш и той чия теза споделя. Често се налага само за разбирането на някой институт да се прочитат цели монографии и др странични литератури.
6.В резултат на бърза сметка лично аз, със своята не толкова добра памет, за 5 години право съм прекарал общо ок.1 година в целодневно (ок.12 часа на ден) четене за семестриалните изпити и 5 месеца за подготовка на трите държавни изпита накрая. Отделно от това, по време на семестъра, има ежедневна подготовка я за упражнения, я просто за да има един прочит на материала.
7.Аз нямам познат, който да е завършил юридическия факултет на СУ и да не работи. Тази специалност няма да остави гладен никого. Правото е една от двете най-древни професии (другата е проституцията :D ) и работа за юристите винаги ще има независимо от каквито и да било промени!!! Завършите ли в Софийския, винаги сте предпочитани пред УНСС и останалите ВУЗ-ове, където също се изучава право.
8.На успелите да влязат - ЗАПИСВАЙТЕ СЕ ВТОРИ ПОТОК!
Извод - всеки сам си преценява. Дано съм успял да спестя нерви на някого, разубеждавайки го :)
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 26.04.11 01:31.
казано от Стоянчо на 26.04.11, 01:14:
Искам да вметна няколко думи относно специалността право в юридическия факултет на Софийския университет:
1.Преподаватгелският колектив е на невероятно високо ниво, като сред тях има ‘богове’, специализирали се предимно в гражданскоправните науки. Както навсякъде, така и тук във всеки курс има по един професор с болен мозък, който с безумните си критерии и изисквания може да ви вгорчи живота неимоверно много (само карфичка и Десо знаят какво имам предвид);
2.Правото НЕ е за всеки! Хубаво е да се запознае човек за какво иде реч преди да си го навие на пръста и да реши, че това иска да учи без да има хал хабер от специалността. Аз съм 3-то поколение юрист в семейството и общо взето от малък съм си избрал тази професия, но с ясни престави какво ще изучавам.
3.Искам дебело да подчертая това, което Десо спомена - ИЗИСКВА СЕ МНОГО ЯКО ДУПЕ, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗДРАВИ НЕРВИ И СТРАШНО МНОГО ТРУД И ЛИШЕНИЯ не просто да се вземе поредния изпит, а за да се вникне в материята и да се изгради специфичният начин на мислене, характерен само и единствено за юристите. Изпит може да се вземе и само с 2-3 седмици четене, но това е гаранция за нулеви познания след само още толкова след изпита.
4.Правото преполага постоянно четене. Не само по време на сесиите, а и след тях, след завършване и общо взето докато се занимавате с право.
5.Изисква се много силна памет, защото обемите от информация са колосални - повечето от предметите са с свързани с над 500стр литература и още куп закони към тях за изпита; а една сесия не се състои от 1 изпит, а може да се стигне до 5. Да не говорим, че често се налага да се чете от разлини източници, защото тезата на един професор много често се различава коренно от тази на друг, а това предполага запознаване с вижданията и на двамата, защото не се знае на какъв изпитващ можеш да попаднеш и той чия теза споделя. Често се налага само за разбирането на някой институт да се прочитат цели монографии и др странични литератури.
6.В резултат на бърза сметка лично аз, със своята не толкова добра памет, за 5 години право съм прекарал общо ок.1 година в целодневно (ок.12 часа на ден) четене за семестриалните изпити и 5 месеца за подготовка на трите държавни изпита накрая. Отделно от това, по време на семестъра, има ежедневна подготовка я за упражнения, я просто за да има един прочит на материала.
7.Аз нямам познат, който да е завършил юридическия факултет на СУ и да не работи. Тази специалност няма да остави гладен никого. Правото е една от двете най-древни професии (другата е проституцията :D ) и работа за юристите винаги ще има независимо от каквито и да било промени!!! Завършите ли в Софийския, винаги сте предпочитани пред УНСС и останалите ВУЗ-ове, където също се изучава право.
Ако имаше още 10 бутона “подкрепи това мнение”, щях да ги натисна. Не мога да съм по-съгласна с абсолютно всичко, което си казал. Абсолютно всичко.
казано от Стоянчо на 26.04.11, 01:14:
8.На успелите да влязат - ЗАПИСВАЙТЕ СЕ ВТОРИ ПОТОК!
Е, а може да ви дадем жокер - ако искате да влачите наказателно право - изберете първи поток, ако искате да си късате нервите с търговско право - изберете втори поток.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 26.04.11 08:14.
26.04.11
08:10
казано от dr jack на 25.04.11, 15:45:
Само аз ли уча нещо различно от икономика , право , туризъм ,кетъринг и тн. Все си мисля , че хляб в биотехнологията има , а може би след години аз ще съм новият Гаспари. Ако не забъркам най-добрия протеин който качва по 4 5 чисти кила на месец та на.
Летните билдъри ще ти издигнат паметник на брега на морето, рождения ти ден ще се празнува, като july morning, кой знае може и нова религия да се появи ;)
26.04.11
08:59
Стига с това право бе момчета!А кой ще работи после? :)
Сигур 20к човека завършват право годишно,такова чувство имам
А инженери,лекари....няма братче
Това ми напомня за един стар научно фанстастичен разказ,в който двама земни астронафти попаднаха на планета със 10% работещно население и 90% юристи :)
По темата:
въпросът за или против образованието е безпредметен,освен ако не желаете цял живот да се хамали и нископлатен стаф(сори ако обиждам някого).
Аз завърших в период в който БГ въобще не беше така добре както е сега,много приятели ми се присмиваха,строителното инженерче...нещата за 12-13 години се промениха много
Като си представя в началото какво беше положението...това да построиш 2 етажна кооперация си беше постижение....250 лева заплата,то по право тогава бяха с много нули все още
АКо сте упорити винаги ще имате успех
Колкото до това че неможело човек да се реализира в БГ,са пълни глупости,по моето скромно мнение разбира се
26.04.11
09:23
Завършвам след 1-2 месеца специалност “Телекомуникационна информатика”, което не е от голямо значение за това, което искам да кажа. В крайна сметка наистина всеки може да се реализира навсякъде. Това не зависи от положението в съответната държава, а от желанието и волята на човека да го направи...от това колко бързо ще клекне пред неволите на живота. Аз съм твърдо “ЗА” образованието. Както се спомена по-горе, то няма за цел единствено да ти служи като машина за пари, а има много по-дълбок вътрешен смисъл и това е да те научи да разсъждаваш, което ще помага не само в съответното кариеристко развитие. Математиката, която всички винаги сме мразили има способността да научи мозъка да мисли логически и пространствено. Историята, която всички се чудим за какво ще ни служи в живота има цел “обща култура”, за да знаеш от къде си тръгнал и кой се е жертвал, за да можеш ти лятото да си печеш пресата на плажа. Географията има за цел да те запознае с различни култури и места по света. Когато някой приятел ти каже, че се е върнал от еди-коя-си държава да не го гледаш като изстребител. Всичко има някаква цел, но когато ни пече под задниците не го осъзнаваме, а само се цупим и псуваме образованието. Чак след време осъзнаваме нещата...когато често е твърде късно и връщането часовниците назад няма особен ефект, освен емоционален. Да не забравяме и факта, че дипломата не прави човека умен, както и книжката не прави шофьора.
За БГ образованието имам много лоши наблюдения. От разговорите с приятели завършили ВУЗ в чужбина става ясно, че там те учат и те бутат в определена насока. Ти учиш нещо и се съсредоточаваш главно върху него. Така, когато си вземеш дипломата ти знаеш какво можеш да правиш и за какво си се бъхтил. От разговорите с приятели и познати завършили БГ ВУЗ става ясно, че в 90% от случаите след завършването човек не знае какво може да прави и работи. Както мен. Тук ни обучават от всичко по малко, а накрая излизаме само с обща култура без ясна представа за учената специалност. Аз реално нямам представа сега като си взема дипломата какво мога да работя. Защото освен предметите пряко свързани със специалността ми, са наблъскани и предмети, които се учат толкова повърхностно, че единствената тяхна заслуга е затормозяване на мозъка и най-ниско ниво обща култура по предмета. А важните предмети - те съответно също се учат нищожно.
Най-важното за мен. Миналата седмица видях учителя си по Айкидо, когато тренирах преди 7-8 години. Преподава бойното изкуство на група във фитнеса. Разменихме си две-три думи докато се преобличахме в съблекалнята. Попитаме какво се случва с мен и аз му обясних накратко какво е дереджето ми в момента. Тогава той за пореден път изсипа доза мъдрост върху мен и каза: “В този живот най-важното е това, което те прави щастлив. Всичко останало е без значение. Ако душата и сърцето ти са тъжни, всичките материални неща стават безсмислени. Прави това, което те удовлетворява”.
Какво означава това за мен - когато правиш нещо, трябва да го правиш със сърце и душа. Да, нещото което те прави щастлив може да не ти носи големи материални ползи, да изкарваш малко пари, но ще бъдещ щастлив. Ще ходиш на работа с усмивка и мотивация, което ще помогне както на теб, така и на работодателя ти. Кой не иска служител, който е напълно отдаден на работата си?! А парите - те са нищо. Хартийки! Важни са, да, но не са всичко на този свят. Аз бих предпочел да си отида от този свят с чисто съзнание и душа, стискайки приятелска ръка, а не стискайки пачка пари, съжалявайки, че съм живял живота си не по начина, който е трябвало.
Моя скромен съвет към всички, на които им предстои кандидатстване - учете и правете това, което искате. Което е близко до сърцето и душата ви. Не гледайте, което ще ви докара по-големи доходи и материални облаги. С времето, като мен, ще се чудите на какво се дължи чувството за празнота. А в крайна сметка то се дължи точно на факта, че не вършите това, което ви е отредено по съдба! Че носите маска, вместо собственото си лице!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 26.04.11 09:27.
казано от Dean Petrov на 26.04.11, 08:59:
Стига с това право бе момчета!А кой ще работи после? :)
Сигур 20к човека завършват право годишно,такова чувство имам
А инженери,лекари....няма братче
Toва, че завършват ен на брой юристи, не значи, че всеки от тях няма равен шанс да се реализира в професията си. Извинявай, наистина не искам да те обиждам по никакъв начин, но това изказване не отива на възрастен човек с житейски опит зад гърба си, какъвто си ти. Принципно съм голям фен на това преди да се поства да се четат предните изказвания, нещо което ми се струва, че ти не си направил, затова да повторя Стоянчо - професията юрист никого гладен не е оставила. Както не един човек по-горе каза, да се реализираш зависи от теб, да успееш зависи от теб. В превод за мен твоето изказване значи: “Момчета, вие не сте достатъчно амбициозни, за да се реализирате, защото има още “20к” като вас.” Това звучи страшно демотивиращо от устата (в нашия случай клавиатурата) на възрастен човек. Колкото до инженерите и лекарите....точно толкова са инженерите, колкото са и юристите. И между другото, тъй като задаваш въпроса кой ще работи после и предлагаш лекари и инженери - правилно ли разбирам, че смяташ, че има твърде много юристи, за които няма работа и твърде малко лекари, за които има купища работа? Ако е така, държа да ти кажа, че грешиш. За лекарите е десетки пъти по-трудно да се реализират. Очеизвадно е защо.
Да, прав си - университетите бълват юристи и това е грешно, не защото няма работа, а защото голяма част от тях са абсолютни некадърници. Защото, както каза Стоянчо, юридическата професия не е за всеки и е автогол да я избереш, защото била доходна, преди да си установил дали е за теб.
В случай, че не съм разбрала правилно това, което си искал да кажеш, или е било шега, която аз не съм разбрала - извинявам се.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 26.04.11 10:11.
26.04.11
10:20
Карфичка,
нормално е хората с опит да не летят в небесата, и аз бях пълна с илюзии на 20 год., сега няма и помен от тях, както и да е...
Наистина универитетите бълват юристи, които след това си остават само с образованието, баща ми е пример за това- той си направи фирма за туризъм и му е супер по-интересно отколкото като беше юрист- голяма скука с тия закони и т.н.
Страшно много мои познати завършиха право към основните си специалности- нямам идея за какво им е, не могат да го практикуват в моя град Пловдив.
И един много важен момент- в България хората нямат пари да се съдят прекалено много и нямат такава култура каквато имат американците- за всяко нещо на съд...
Аз досега не съм използвала адвокат през живота си и нямам намерение да използвам!
Лошото на Висшето тук е ,че е направено трудно влизане и лесно излизане.Трябва да бъде точно обратното да се дава шанс на повече хора и ако видят ,че не става да се откажат.
Така се води до само едно голямо назубряне на теми и т.н.
Ако ми кажете сега ,че това не е вярно ще се гръмна!
26.04.11
10:47
Нормално е хората, които завършват нещо само защото е “доходно” или “модерно” след завършване да си останат само с хартийката.
Както каза ProXxX - ако работиш каквото ти е на сърце - ще се реализираш по-добре. Далече съм от мисълта, че животът е песен и парите падат от дърветата - идеята е да съчетаеш доходите и това, което ти се отдава и работиш с желание - тогава е най-добре - затова е толкова широко средното образование, затова и трябва да е широко - за да ти помогне да се ориентираш, да видиш за къде си.
Пълно е с юристи и програмисти (пример от моята сфера), които си остават само с дипломата - просто защото вървят против природата си.
Аз съм ЗА висшето образование:
то не е никакъв критерии, но ти дава една широка основа, добра теоретическа подготовка, за да навлезеш доста по-бързо в сферата си. Важно е да се знае, че дипломата не е билет за предния ред на живота - всичко е до човек, сила, желание за реализация и тн. Аз лично никога не съм залягал на ученето в университета (започнах работа доста рано) и теорията тук-таме ми куца, но съм се борил постоянно с практиката, за да достигна някакво прилично ниво и в движение наваксвам това, което съм изпуснал.
Аз съм ПРОТИВ висшето образование:
когато е критерии за отсяване на хората като “качествени” и “некачествени”. България е страна на висшисти - доста от широко практикуваните професии нямат нужда от такова академично ниво на подготовка, но въпреки това доста хора драпат - това ни е останало от времето на “учи мама, да не работиш”. Професиите, които нямат нужда от висше не са по-глупави или по-малко стойностни, нито хората, които ги работят.
Пример: имам двама познати заварчици - и двамата изкарват добри пари, единия даже - ГОЛЕМИ пари ... не са учили висше, влече ги метала, отръки им идва. При единия идват от цяла България понеже се слави като най-добрия в джантите ... не мисля, че тези хора са по-малко стойностни от един медик, учил и специализирал 8-10 години.
Та като тегля чертата - учете това, което ви е присърце, като вложите много преценка в силата на волята и амбицията си и много мъничко мисъл за бъдещето и перспективата. Никога не се знае, какво ще се търси след 5 години, но за най-добрите в сферата си винаги ще има работа. А за да си най-добър - трябва да работиш с желание и хъс, а когато с годините хъса намалява, да си намираш нови предизвикателства.
И аз подкрепям становището, че човек трябва да избере специалност, която му пасва, а не да подхожда комерсиално към възможностите за реализация.
Аз бях категорична, че не искам да ставам юрист, инженер и лекар, независимо от евентуалните чудни възможности впоследствие.
Аз, като един човек с доста дипломи на рафта - при това разнородни - мога да кажа следното:
Може и без диплома за висше образование, ако ти се иска да си електротехник. Една хартийка нищо не дава, на някои им взема дори : )
Висшистите често пъти са по - необразовани и по - некултурни от хората със занаят.
Важно е работата да ти доставя удоволствие, понеже там прекарваш по - голямата част от съзнателния си живот. Много по - малко време се виждаш с близките си. От тази гл.т. заплащането не е от първостепенно значение.
....когато постъпвах на сегашната си работа, освен останалите специфични неща, не обърнаха никакво внимание на доказателствата под форма на дипломи и дипломчета, че напр. говоря немски и английски - провериха знанията ми на практика. Нямаше значение какви и колко дипломи мога да ударя в масата - дори не си спомням някой да ми е поискал диплома за потвърждение конкретно за немския, който е водещ в работата ми.
Мисълта ми е, че не е лошо човек да е висшист, но трябва да е наясно със себе си с какво наистина иска да се занимава...преди да влага безсмислена енергия в учене на специалност, която дори не отговаря на способностите му.
А иначе - няма професия, която да пасва на всички хора - един е подходящ за едно, друг - за друго.
Мнението беше редактирано от Инис на 26.04.11 10:50.
казано от Joyplovdiv на 26.04.11, 10:20:
Карфичка,
нормално е хората с опит да не летят в небесата
Тук въобще не става въпрос за летене в небесата. За пореден път искрено те моля, чети ме преди да ми отговаряш, иначе просто си бърборим, а едва ли това е целта.
той си направи фирма за туризъм и му е супер по-интересно отколкото като беше юрист- голяма скука с тия закони и т.н.
Ти от негово име ли говориш или от свое? Ако говориш от негово - за пореден път - правото не е за всеки, колкото по-рано го установи човек, толкова по-добре. Браво на него, че го е установил на време и е намерил това, което наистина му е интересно. Ако говориш от свое име - както казваше един филмов герой: “Ти колко закона прочете?”...обаче и това не е правилен въпрос, защото в тази, както и във всяка друга специалност, да прочетеш нещо не е достатъчно, за да го разбереш. Това със скуката и законите е клише, употребява се често от неюристи и нормално, как ще ти е интересно нещо, което не разбираш.Същевременно интересно ми е как намираш за скучно нещо, с което не си запозната - да намираш нещо за скучно, значи да имаш мнение за него, а как си съставяш мнение за нещо, което не познаваш? За да намериш интересното в “законите”...са нужни страшно много усилия, време, труд, начин на мислене...и пак - не е за всеки.
Страшно много мои познати завършиха право към основните си специалности- нямам идея за какво им е, не могат да го практикуват в моя град Пловдив.
Правото е във всичко...Не знам какво значи “към основните си професии” и как се завършва право “към основна професия”, но мисля във всяка специалност се изучават основи на правото. Защото...правото е навсякъде :) Но това е много офф топик..
И един много важен момент- в България хората нямат пари да се съдят прекалено много и нямат такава култура каквато имат американците- за всяко нещо на съд...
Това е изключително, изключително невярно. Съдилищата се пукат по шевовете. Съдят си се и още как, но пак сме офф топик, така, че ще се въздържа от допълнително обяснение.
Аз досега не съм използвала адвокат през живота си и нямам намерение да използвам!
Искрено ти пожелавам да нямаш нужда да използваш такъв. Но моля те, не се заричай...
Малко в страни от темата :Д. На тези ,които не им е интересно правото , прочетете малко закони от Римското право и ще ви стане много интересно :D :D
26.04.11
11:04
Как ще учат което им е присърце, като някои даже се съобразяват с родителите си да идат с по-лъскава кола на бала :)
Аз съм на мнение, че трябва да учим това, което ни харесва. Но И ТОВА, КОЕТО МОЖЕМ. Едни са създадени с по-творческо и артистично мислене, други ги влекат числата, трети - строгостта и подредеността на законите. Само съчетанието от двете условия би било полезно и за обществото, и за нас.Светът би бил далеч по-хубав, ако повече хора правехме така...
Само си представете свят, в който Шварценегер е учен, а Айнщай - бодибилдер примерно :)
Хора, не обръщайте темата на “За и против юридическото образование/юристите”!!! Първите няколко поста провокираха коментари относно правото като специалност и никой не е казал, че това е специалността с главно “С”, която е най-добра и най-доходоносна! Напротив, аз се опитах да разубедя хора, които на сляпо са тръгнали в тази посока и сами си слагат таралежа в гащите. Дипломата на юрист дава почти 100%-ова гаранция за начална заплата 600лв, което е едно голямо нищо, но поне са гарантирани. Както казах по-горе - “няма да остане гладен”, това имах предвид, а не охолен живот още от самото начало ;)
Аргументи “за” и “против” могат да се извадят за абсолютно всяка професия и това да обръщаме темата само в посока на правото е доста едностранчиво :)
26.04.11
11:14
karfi4ka
АМа сте много тънкообидчиви всички юристи ей :)
Разбира се че се шегувах,всеки учи и прави това което желае,в днешно време ,и тази система и живота и бизнеса е немислим без юристи.
Истината е обаче,че човек или бизнес прибегне ли до съд ,(използвам довода ти че съдилищата били пълни) това означава най малкото че е НЕдалновиден,винаги има други начини,дали като бизнес или личност съда и адвокатите носят единствено негативи и да двете страни.
Е,има и моменти в които,поради откровено заяждане сте необходимото зло:2008ма,в градът К....... имаше търг за мост и детска градина,офертата ни беше чудесна,но местни фирми биха “фантастичната ” оферта за построяването им за 2 месеца и 3 пъти по малко $$,което е невъзможно,но нали знаем за допълнителните клаузи след това.....
Е.....2 години обжалване,и тиа завалии кризата ги съсипа и вече ги няма :)
Злободневно,гадно но факт:да живее правото ! :)
Сори за “лиричното” отклонение
26.04.11
11:17
За кандидат-студентите да кажа - влизането е лесно, излизането е хард :] ..
Ще ви вземат, за да поизцедят малко мангизи, след което евентуално може да попаднете в дежурната бройка изключени от университета след първата година.За всеки изпит си има квота скъсани, която трябва да се покрие (потвърдено от преподавател в МУ Пловдив).
Пресен пример за избирателния начин на късане мога да ви дам - явявам се на изпит по Микроикономика, от конспект с 64 теми за развиване ми се падат 11 и 53 + 3 допълнителни въпроса за “доуточняване на оценката”.Е добре, написах цялата (абсолютно, сверих с пищова) 11та тема + 2 от 3те допълнителни въпроса.Резултатът в книжката беше - Слаб 2.Отидох при доцента, с надеждата, че мога да си видя работата и евентуалната рецензия, но ми се заяви най-нагло, че исканото от мен не може да стане.След дълъг спор между мен и доцента, той ми заяви, че, ако искам да се явя на Поправка, а не директно на Ликвидация по-добре да не си виждам работата.
На следващия ден (изпита се проведе на 2 дати) се яви една колежка, преписа всичко 2те теми + 3-те въпроса и има феноменално рекордната 4-ка.
Така че - университетите са автономни републики, в които преподавателите + ректора правят, каквото сметнат за добре.
Не може Главен Асистент на 36 години да кара BMW X6..А може би може...Или професорът по Макроикономика да има хотел + ресторант...
Системата е против нас, но ние сме доказвали и ще доказваме, че сме по-силни от нея :] . Успех на всички, които ще кандидатстват тази година - НЕКА СИЛАТА БЪДЕ С ВАС :D
казано от LeBron James на 26.04.11, 11:17:
Така че - университетите са автономни републики, в които преподавателите + ректора правят, каквото сметнат за добре.
Не може Главен Асистент на 36 години да кара BMW X6..А може би може...Или професорът по Макроикономика да има хотел + ресторант...
Много от преподавателите си имат собствен бизнес или допълнителна работа, това в университета им е между другото.
26.04.11
11:22
Каквото и да учите, изберете го с разум и го учете със сърце, защото парите са само прах и пепел, а чувството на неудовлетвореност - грозен белег ;)
Мнението беше редактирано от Мила на 26.04.11 11:24.
Някой ще напише ли един километричен пост, какво се учи в това Право? :D
Мнението беше редактирано от Chucky B на 26.04.11 11:33.