В началото..

29.04.11
00:06

Здравейте!Има така един въпрос ,който ме човърка от доста време.Отнася се специално към изпълнението на някой упражнения.Всеки е започнал от някаде и се е учил.На мен ми е любопитно тези по запалените кросфитъри и с по голям опит как са се учили в началото в изпълнението на някой упражнения с тежести: става въпрос за Тръстери (Thrusters) , Мъртва тяга (Deadlift) , Заден клек (Back Squat) , Sumo deadlift и др. Защото знам че при неправилно изпълнение може да стане беля (меко казано).Та искам да попитам дали вие специално сте си търсили инструктор (или някой по напреднал) да ви учи или  от интернет.Предполагам че естесвено е по добре е някой да ти показва и учи ,обаче тук в Стара Загора не съм чул никой да се занимава с кросфит и не ми остава друг избор освен да се самоубочавам.Еми това е в общи линии.Благодаря предварително!

П.П: Ако има някой любител на кросфита из Стара Загора да се обажда. :)

29.04.11
00:21

Много се радвам, че са ми показвали...иначе от интернет е ОК, но има някои работи, които се виждат само от друг човек. Обикновенно - дали колената са над стъпалата, излизат ли пред пръстите на краката ; трудно ще усетиш и ако кръста ти се заобля долу...

29.04.11
10:15

Аз лично започнах сам...и с опита, който имах от леката атлетика...
Но наистина е трудно сам да следиш за техника и почнах да прескачам редовно до София(по-нередовно до Варна), за да тренирам с няколко момчета, които наистина знаят за какво иде реч...Лазар, Ефо, Юли, Вик...от всеки взех доста неща...и сега мисля, че съм придобил някакви умения, които дори и предавам на други хора...

Един съвет...не се хвърляй на големи кила и други геройства, преди да усетиш, че не теглиш с кръст, че не клякаш през колене и т.н.

Защо ти трябва да има кросфитър в Стара Загора...имаш шанса да си първия, просто намери съмишленици и се самокоригирайте...

Ако трябва, ще дойда някой уикенд до СЗ...но като понаякнете:)

29.04.11
13:34

Мхм.Еми благодаря ви за съветите.

29.04.11
13:38

преди да усетиш, че не теглиш с кръст, че не клякаш през колене и т.н.

Може ли само да се доизкажеш.Какво точно имаш предвид? Смисъл аз знам като клягам кръста да е изправен, а не да се заобля тоест да съм приведен напред.(нз дали го обясних точно). А товa за  колене не го схванах.

Мнението беше редактирано от Атанасов на 29.04.11 13:39.

02.05.11
09:13

казано от Nasko94 на 29.04.11, 13:38:

преди да усетиш, че не теглиш с кръст, че не клякаш през колене и т.н.

Може ли само да се доизкажеш.Какво точно имаш предвид? Смисъл аз знам като клягам кръста да е изправен, а не да се заобля тоест да съм приведен напред.(нз дали го обясних точно). А товa за  колене не го схванах.

Здрасти, Наско!

Аз съм от тези, които сами се учат. С пробване, четене, гледане на клипове. Правя собствени клипове, после сравнявам с тези майсторите. Разбира се, опитмалния вариант е да намериш добър учител - ще ти спести доста главоболия, травми и ще стане значително по-бързо.

Относно коментара на Славко - изправеният кръст все още не означава правилна техника, само по-малка вероятност за контузия. Нямам представа от техниката ти на клек, но можеш да прочетеш две статии на Лазар относно грешната техника: линк1 и линк 2. Ако се разпознаеш в някой от примерите, значи нещо не е както трябва.

Основно правило - таза води движението! Той започва (все едно се опитваш да седнеш) и колената го следват, а не обратното. Колената не минават повече от 2 пръста пред пръстите на краката. Кръстът изправен и стегнат. Ядрото стегнато.

Има доста тънкости, които можем да ти покажем, но не и да обясним на хартия, без да те виждаме какво и как точно правиш. Затова не бързай с големите тежести.

Успех!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1