16.05.11
15:59
Здравейте! В петък ми правиха тест на Манту и днес ходих да ми го проверят пак и се оказа към 24мм=2,4 см. Та от там ми казаха ,че е положителен ще хода на изследвания и т.н , обаче има вероятност да почна терапия с хапове. Някой правил ли е такава? Може ли да се пие алкохол щото другата седмица имам събиране с приятели и няма начин да не пия... Колко време трае общо взето... абе всичко ако някой знае по добре 10х ин адванс
Темата беше редактирана от Юлиян Тодоров на 16.05.11 16:06.
Здравей.
Положителният тест Манту най-вероятно означава, че имаш латентна (неизявена) туберкулоза. В по-редки случаи може да се наблюдава фалшиво положителна реакция при ваксинираните с ваксината BCG. Сега най-вероятно ще ти направят рентгенография/скенер на гръден кош, за да видят дали имаш изменения в белите дробове (активно заболяване), и тест за Y-интерферон отделяне от T-лимфоцитите, който е по-специфичен тест, но и по-скъп.
Златният стандарт на лечение на латентна туберкулоза е 9 месеца Isoniazid, който може да има чернодробна токсичност и по време на лечението трябва да приемаш чернодробни протектори и да сведеш консумацията на алкохол до минимум (по-добре да я изключиш).
Успех!
Благодаря! Утре имам изследвания дано всичко е ок ,че направо не ми се мисли :) Ще пиша като излязат резултатите :)
Работата е ясна
6- месеца изонид+ витамин Б 6- Б комплекс и още нещо за черния дроб! Живота продължава-без добавки, без алкохол без нищо което може да ми докара цироза :(