26.07.11
21:35
На 15 години съм,181 см,75 кг,стаж-8 месеца(с малки прекъсвания),цел покачване на ММ.Значи най-после имам хранителен режим,остава да оправя и тренировъчния.В момента “програмата” ми е: 1 ден:бицепс,трицепс. 2 ден:Гръб,Трапец 3 ден:Гърди,рамо.(не тренирам крака). Така до тук добре,нали?Следват упражненията.За бицепс,трицепс и гърди правя по 4 упражнения,за гръб и рамо-по 6.Интересното е,че само за гърди изпълнявам точно определени упражнения,а за другите мускулни групи буквално каквито уреди видя в залата и каквито упражнения видя в нета,почти всеки път различни упражнения,повтарям по максимум 2 упр.Тааа какво мислите за тази програма и по-добре ли ще е ако тренирам по точно определена програма и точно определени упражнения,които да видя в нета примерно?
казано от Атанас Найденов на 26.07.11, 21:35:
На 15 години съм,181 см,75 кг,стаж-8 месеца(с малки прекъсвания),цел покачване на ММ.Значи най-после имам хранителен режим,остава да оправя и тренировъчния.В момента “програмата” ми е: 1 ден:бицепс,трицепс. 2 ден:Гръб,Трапец 3 ден:Гърди,рамо.(не тренирам крака). Така до тук добре,нали?Следват упражненията.За бицепс,трицепс и гърди правя по 4 упражнения,за гръб и рамо-по 6.Интересното е,че само за гърди изпълнявам точно определени упражнения,а за другите мускулни групи буквално каквито уреди видя в залата и каквито упражнения видя в нета,почти всеки път различни упражнения,повтарям по максимум 2 упр.Тааа какво мислите за тази програма и по-добре ли ще е ако тренирам по точно определена програма и точно определени упражнения,които да видя в нета примерно?
Първо да тренираш ръце си е чист абсурд за мен ... после като няма сила в ръцете всичко отива доста на вятъра ... пробвал съм и от личен опит с много храна и добавки както си карам и ок възстановяване , не е толкова лесно ... ръцете ти препоръчвам да ги оставиш или последни или пред последни ;) Примерно Гърди , Гръб , Рамо , Ръце или (ръцете преди рамото) , ръцете го ползваш във всичко и се натоварват яко ... , упражнения за гърди си прави 3 , 4 максимум , за гърба 4 до 5 (5 според са много , ако не се възстановяваш ок ) , рамото ако правиш по две упражнения за всяко рамо - ок , но ако са отделно така с гърдите стават мн серий , мн упражнения , ще си вътре със възстановяването ;) Ето ти пример за теб г/д :
1 ден Гърди + предно рамо + средно рамо ( по 1 упражнение за рамената , разменяш ги през седмица)
2 ден Гръб+задно рамо + трапец ( като задното го прави по 1 упражнение , но повече серий и разменяй на всяка тренировка)
3 ден Ръце ( по 2 упражнения максимум 3 за бицепс и толкова за трицепс , да не претоварваш )
Очаквам доста мнения , които да почнат да ме хулят и да дават други мнения , ти си прецени :)
Успех в начинанието!
Мнението беше редактирано от Dominic на 26.07.11 21:56.
26.07.11
23:47
(крака не тренирам) голяма грешка.Ако искаш големи бицепси КЛЯКАЙ.И аз като тебе едно време се скатавах от краката и се чудех що нищо не върви.След време ще разбереш :)
27.07.11
08:50
1ден-Гръб,трапец,задно рамо (5 упр. за гръб,2 упр за трапец,задно рамо-1)
2ден-Гърди,предно рамо(4 упражнения-права,горна и наклонена лежанка,флайс,предно рамо-1)
3ден-Крака,средно рамо(крака-? упр.,средно рамо-1)
4ден-Бицепс,Трицепс(бицепс 3-4,трицепс 3-4)
Така добре ли е?И как е по добре да тренирам цялото рамо в 1 ден,или така по отделно? И по колко упражнения да правя за крака?
27.07.11
09:25
Добре е,краката ги тренирай веднъж в седмицата примерно наблягай на базовите упражнения клек с щанга/дъмбел по 5 серии на упражнение
Така вече нещатата са супер , само внимавай с бицепса и трицепса с тия четири упражнения за всеки от тях ( започни със 3 според мен) ако не ти стигат тогава 4 , че възстановяването е важно! Успех ! :)
27.07.11
10:54
Без да се заяждам ама кое му е супреското? Освен че е оставил ръцете последни? 5 упр за гръб?!? Та той има 8 мес стаж! И това с гърдите и рамото ми се струва излишно да ги тренира в един ден, че и да си дели тренировката за рамо, а това че тренира рамото след гърдите? Атанас напиши кога почиваш, защото не вярвам 1,2,3,4 ден да са пон, вторник, сряда, четв?
27.07.11
11:52
най-често 1 ден тренирам,1 ден почивам,така ми се получава...краката и рамото в 1 ден ли да ги сложа и по колко упр. да правя? Ииии ако не тренирам крака лошо ли ще е?...
Мнението беше редактирано от Атанас Найденов на 27.07.11 11:54.
Тома от цялата работа не разбрах кое не ти харесва ? За осем месеца стаж , му разпределих много по-равно и малко тренировката , защото съм сигурен , че няма да се възстановява!От кое не си доволен , че му казах 4 максимум 5 упражнения за гръб като да избягва да са 5 , за гърдите му казах , че може и 3 и по 1 упр за предното рамо с тях ( та 4 упражнения на тренировка ти се виждат много? ... те начинаещите помпят по толкова) , ръцете защо да не са последни ? Хубаво нека ги тренира първи ръцете да ги набуха яко и после да се “мая” защо няма силици за нещо друго ...
27.07.11
12:20
5 за гръб са много според мен. Иначе основните ми притеснения са за рамото-тренира го три дни, а те са едни прости 3 упражнения. Също така съм привърженик на теорията, че рамото не трябва да се тренира след гърдите. А за ръцете, че са последни ви поздравявам и двамата-на същото мнение съм(отново си прав че 4 упр са много).
И аз съм съгласен с теб Тома , просто момчето искаше явно да успее да натика доста неща в три дни тренировка , на което ми се видя не лека задача да му се пръснат по нормални упражнения и серии предвид , че имам 4 5 години стаж и знам първата една година като нямаше кой да помага и т.н , как и от 2 тренировки неможех да се възстановя после 1 седмица и за това се помъчих да му ги пръсна така , че да успее да се възстановява.Иначе ако може да си тренира рамото отделно пак да си прави по 1 упражнение ако иска с изпомпване , просто да не се претоварва толкова на тия години , просто е излишно (тялото тепърва ще се развива и кости и мускулна тъкан).
Съгласен съм с теб и изрично съм подчертал на всяка група даже да прави с по малко упражнения за да се усети сам какво може и как го може , иначе е безсмислено да “буха като луд ” и да няма сили да се прибере до у тях после ;)
Та явно стигнахме до един извод , просто първоначално нещо не се разбрахме ;)
Мнението беше редактирано от Dominic на 27.07.11 12:27.
27.07.11
12:35
Така се случва понякога в чатовете-няма драма. Иначе вариантите за ненапреднали според мен са 2:
-гърди с бицепс(трицепс)
-гръб с трицепс(бицепс)
-рамо с крака
Това е тридневна седмица-почивките и тренировъчните дни си ги разпредели по своя преценка.
-гърди
-гръб
-рамо+крака
-ръце
Това е с 4 тренировъчни дни. Почивките отново си ги разпредели според това след коя муск група се чувстваш най-изцеден.
казано от Toma Tomov на 27.07.11, 12:35:
Така се случва понякога в чатовете-няма драма. Иначе вариантите за ненапреднали според мен са 2:
-гърди с бицепс(трицепс)
-гръб с трицепс(бицепс)
-рамо с кракаТова е тридневна седмица-почивките и тренировъчните дни си ги разпредели по своя преценка.
-гърди
-гръб
-рамо+крака
-ръцеТова е с 4 тренировъчни дни. Почивките отново си ги разпредели според това след коя муск група се чувстваш най-изцеден.
Категорично съм съгласен и с тази програма!Успех на колегата и дано да постигне това което иска ;)
Да сложи малка мускулна група като бицепса при гърдите, при гърба да вмести задно рамо, а предно и средно да ги прави с трапеца и трицепса, в последния ден краката + прасците.
27.07.11
12:47
И това е варинат. Въпреки че никога не съм правил нещо подобно, но звучи добре, а и аз не се имам за някакъв капацитет. Все пак защо да слага задно рамо при гърба а после да тренира рамо+трапец+трицепс. Не може ли просто да тренира гръб с трицепс и рамо с трапец или ако толкова иска да тренира рамо с трицепс и гръб с трапец?
казано от Toma Tomov на 27.07.11, 12:47:
И това е варинат. Въпреки че никога не съм правил нещо подобно, но звучи добре, а и аз не се имам за някакъв капацитет. Все пак защо да слага задно рамо при гърба а после да тренира рамо+трапец+трицепс. Не може ли просто да тренира гръб с трицепс и рамо с трапец или ако толкова иска да тренира рамо с трицепс и гръб с трапец?
Съгласен съм с теб ако има чак такова желание по толкова мускулни групи и упражнения в тренировка и няма проблем с възстановяването - ок , но ако е просто за заблуда , че ще станат по бързо нещатата по-добре по-малко мускулни групи ;)
27.07.11
21:18
Мерси много за помоща! Реших да премина на 4-дневен сплит: 1 ден гръб, 2 ден гърди, 3 ден рамо,трапец,крака, 4 ден ръце.Може да разменя гърба с гърдите не съм решил. А кое се прави първо рамото или краката?
казано от Toma Tomov на 27.07.11, 12:47:
Ако след гръб можеш да правиш нещо май май много не се товариш много ;-)
Брех, брех ..
Човекът е на 15, 75 кила има-няма (че и висок освен това), тренирал е 8 месеца (има-няма) и тук 5 човека го наредиха на 3-4 дневен сплит .. някои неща не ги разбирам.
Айде, човекът не знае и пробва да измисли нещо, ама бива ли никой да не му каже все пак, че начинаещ подрастващ на тези ръст+тегло трябва да праска поне година и нещо - две цяло тяло три пъти в седмицата докато заякне и стигне до ниво за нещо по-сложно?
28.07.11
09:32
ами аз доста заякнах относно силата...не мисля че ще ми е проблем 4 дни,но знам ли :X какво би ми препоръчал?
28.07.11
11:31
4 дневна програма за твоя опит само може би ако е горна/долна част би свършила добра работа http://www.bodybuilding.com/fun/12-week-daily-bulking-trainer.htm#tabs-3
Нещо такова :)
28.07.11
11:34
казано от Мариан Йорданов на 26.07.11, 23:47:
(крака не тренирам) голяма грешка.Ако искаш големи бицепси КЛЯКАЙ.И аз като тебе едно време се скатавах от краката и се чудех що нищо не върви.След време ще разбереш :)
Да бе, а ако искам големи трицепси да правя тяга. То вярно, че е добро упражнението, но когато целта на трениращия са само и единствено големи ръце, ще тренира ръцете.
28.07.11
11:54
Като качвам ММ как е по-добре да тренирам-3 пъти или 4 пъти седмично? и задължително ли е да тренирам крака,просто са ми скучни и мисля че са достатъчно развити...?
казано от Атанас Найденов на 28.07.11, 11:54:
Като качвам ММ как е по-добре да тренирам-3 пъти или 4 пъти седмично? и задължително ли е да тренирам крака,просто са ми скучни и мисля че са достатъчно развити...?
1) 100% са много развити и клякаш може би 150-60 за повторения? Не че е редно на 15 да се гърбиш с такива тежести, не те подстрекавам, ама докато не стане факт това недей ги хвърля такива фрази, че са “достатъчно развити” ;) И не знам какво значи “скучни”, може би не е толкова “вълнуващо” като сгъването за бицепс .. макар че като се замисля изобщо, ти в залата да се забавляваш ли ходиш?
2) Човек на твоите години, стаж и мерки от 4 качествени тренировки с тежести не може да се възстанови. Не че не може да направи 4, може и 6 ако искаш - просто няма да са като хората. А две половинчати не правят една истинска. Всъщност - колкото и да е половинчати не правят една истинска. Затова ходи по-рядко, но върши повече работа - 3 пъти ти е напълно достатъчно.
3) Колкото и да си мислиш че си заякнал за 8 месеца, това не е причина да се прескачат етапи. Цяло тяло се тренира до доста по-високо ниво от това, което можеш да стигнеш за 8 месеца, ако ще най-надарения атлет да беше ;) Ако хора с по 140-50 лег и толкова + 100 тяга могат да прогресират с кръгове и цяло тяло, значи ще можеш и ти. Иначе залите са пълни със сплитери (да бе смешно звучи думата :D ), които от година до година си стоят все където са си били, но иначе сплитовете стават от сложни по-сложни, с какви ли не завъртяни термини (тройна дропсерия с изпомпване, wtf?)и упражнения. 3 пъти кръгова в седмицата, ама с раздаване, и след две-три години ще си по-здрав от 3/4 от хората в 3/4 от залите.
Мнението беше редактирано от G33K на 28.07.11 22:08.
28.07.11
22:58
значи да тренирам 3 пъти седмично,разбрах го.Сега и сложната част..как да си оправя програмата...имам желание да тренирам бицепс отделно от големите мускулни групи,но явно няма да се получи...някакви идеи,но не виждам как ще стане това
29.07.11
02:19
Като прочетох първоначалнта програма, която е написал човека и мога само да си представя какъв е и хранителния режим, за който твърди че е готов. Може да са предположи че тия 8 месеца са били лутане, иначе нямаше да видим тази програма написана.
Затова предлагам да започнеш отначало- 3 месеца с кръгова, мисля че наскоро излезе статия с хубава кръгова тренировка, и то с два вариянта за разнообразие. Като направиш кръговата, започни с единия от сплитовете, които ти е предложил един от хората по-нагоре. И най-добре се обърни към някой да ти покаже как се изпълняват упражненията ти, че като ти прочетох програмата и ме е страх да си помисля какви упражнения правиш.
29.07.11
11:51
тези неща са ми пределно ясни...знам как се изпълняват упражненията и не виждам никакъв смисъл да се връщам към кръговите тренировки....за 8 месеца съм постигнал достатъчно,за да кажа,че не съм се лутал...
29.07.11
13:05
казано от Атанас Найденов на 29.07.11, 11:51:
тези неща са ми пределно ясни...знам как се изпълняват упражненията и не виждам никакъв смисъл да се връщам към кръговите тренировки....за 8 месеца съм постигнал достатъчно,за да кажа,че не съм се лутал...
е дай тогава 1 снимка да видим поне какво си постигнал да се ориентираме :)
29.07.11
17:54
снимки мога да дам,но не сега,защото USB-то го дадох на сестра ми и не мога да кача снимките от телефона на компютъра.Ами когато започнах ръката ми беше 30,а сега е 36 в напомпано състояния,ичистих корема,който имах,както и повечето излишни мазнини,вдигнах силата много,например бицепсово сгъване с дъмбел започнах с 10 кг,сега го правя с 20,бицепсово сгъване с щанга започнах с 20,сега 40,придърпване на скрипец към гърди от 35кг сега с 55кг...мисляя,че не е малко за 8 месеца
Аз ще изброя накратко точките, заради които съм убеден, че си точно за кръгови (донякъде след горния пост още повече).
1) За 8 месеца можеш да постигнеш добри резултати като за 8 месеца. Дори добрите резултати като за 8 месеца обаче, дори най-добрите възможни резултати всъщност, не могат да те изкарат от нивото, на което си ти трябва баш кръгова тренировка без никакви усложнения.
2) Упражненията, с които даваш пример за силов напредък също ме навеждат на мисълта, че напредъкът всъщност не е толкова голям, колкото си мислиш.
Силов напредък се мери с лег (широк и тесен), клек, тяга, обръщане, кофи, набирания (както бройки, така и тежест за 1-2-3 повторения), ей такива работи - че си сложиш 20 кила на бицепсовото сгъване не е мерило, то има хора за 5 години стигат и 70 кила сгъване и пак физически са си 100% начинаещи, понеже и 2 пъти собствено тегло не могат да дръпнат на тягата, пък на набирания примерно да не говорим.
Дори да се абстрахираме от факта, че и доста напреднали хора могат да си прогресират с най-елементарна кръгова тренировка (тоест, не е само за начинаещи), за човек който пък е и начинаещ просто няма по-смислен подход (а начинаещ не се мери с време, а с физически капацитет - хора има и по сума ти години тренират и пак имат физически капацитет като за начинаещ, донякъде и защото от 4-5 месец са се пуснали на завъртяните схеми, дето в крайна сметка нищо не става от тях).
Така че, ти как ще тренираш си е твоя работа, аз просто съм се нагледал на хора, които аз като започвах да тренирам бяха слаби (не че тогава съм го разбирал, те тогава бяха с по 3-4 години стаж), а сега са горе-долу също толкова слаби (+/- 10 кила работна тежест, визуална промяна по-скоро към по-зле) - затова ги пиша тия неща.
И не се лъжи по това “слаби”, аз виждам че не ти е силата основна цел, обаче то без нея голям и мускулест също не се става - ако нямаш сила най-много можеш да станеш нацепен плажен тип, грубо към 70 кила с плочки и по една вена на всеки бицепс, ако това е заради което се разкарваш до фитнеса спокойно можеш да игнорираш поста ми.
Мнението беше редактирано от G33K на 31.07.11 15:03.
31.07.11
20:37
Аз няма да игнорирам поста ти просто смятам за излишно да започна кръгови като в момента съм доволен от развитието ми,искам само да изчистя нещата,които не са както трябва.И както казваш дали си начинаещ не се мери с време.Това,че тренирам от 8 месеца не ме прави начинаещ,имам хранителен режим,знам какво трябва и какво не трябва да ям,знам как да се възстановявам,какви добавки евентуално мога да вземам,знам за коя мускулна група и за коя част от тялото кои упражнения да правя,знам как да изпълнявам упражненията,изпълнявам ги правилно,знам с каква тежест да ги изпълнявам,вече разбрах как да си разпределя тренировките,силата за годините ми(15) е бих казал без да скормнича доста,на моите години в залата мн рядко вдигат толкова тежко...и спрямо мерките,които имам и всички тези неща мога да кажа,че вече не съм в графата начинаещи!!!
Мнението беше редактирано от Атанас Найденов на 31.07.11 20:43.