26.08.11
07:28
Вчера отивам да тренирам, а залата празна с изключение на едно момче, което виждам за втори път /до тук нищо ново - летните билдъри вече са те отказали/. Та тренирам си и въпросното момче ме заговаря с въпроси “Защо това”, “Защо онова”, “Това с каква цел” и аз се старая в кратките почивки на сериите да му отговарям сравнително изчерпателно /и до тук нищо ново/. Гледам го, че разнася някакъв лист с него и предположих, че е тренировъчната му програма. Похвално - новак с влизането във фитнеса се е постарал да се сдобие с тренировъчна програма /е това вече беше нещо ново/.
Преглеждам му програмата и се изцъклям:
- 5 упражнения за трицепс, 3 серии всяко, по 12 повторения
- 5 упражнения за гръб, по 4 серии всяко по, 12 повторения
- 5 упражнения за гърди, по 4 серии, по 12 повторения
- 5 упражнения за крака по 4 серии, по 20 повторения
- 4 упражнения за бицепс, 3 серии всяко, по 12 повторения
- 4 упражнения за рамо, 3 серии всяко, по 12 повторения
Голяма част от упражненията се припокриват. Структорирането на програмата беше напълно случайно и хаотично.
Попитах го как се чувства след тренировка, на следващия ден и отговора беше “Като парцал”. Следващия ми логичен въпрос беше “От къде го изнамери това нещо”, а той отговори “Инструктора в залата” /на всичко отгоре си е платил въпросната “програма”/ :D
Човека е на видима възраст около 20 години, слаб, висок и с отпусната коремна мускулатура /не е спортувал нищо и не е дебел/. Препоръчали му креатин и протени, а ханителния режим е с ограничаване на въглехидратите, защото “Първо трябвало да свали и след това да качва чиста мускулна маса” :D
Въпросния “Инструктор” не беше същия ден на работа, но чакам да се засечем в залата и да го направя смешен.
Можаха в аптеките да направят така, че да се назначават на работа само фармацевти, а се чудя идиотите обявили се за “Инструктори” кой точно ще контролира?
п.п. Пускам темата защото определено съм възмутен!
Темата беше редактирана от head_hunter на 26.08.11 07:30.
26.08.11
07:44
Грозна работа. А инструктора трябва да е човек, на който напълно начинаещите могат да се доверят. И такива начинещи, които са решили да направят нещо за себе си, още с първата крачка стъпват накриво и си чупят крака. Искай после спортна култура в България.
Не знам каква е процедурата по взимане на диплома/сертификат/титла “инструктор”, но такова нещо трябва да имат всички, които изпълняват тези функции и да ги представят на клиентите си. Малко или много показва, че човека има определени знания.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 26.08.11 07:45.
690 лева беше курса в някакво списание (мускули и фитнес май да не бе) го гледах. Общо взето имаш 1 месец учене- тренировки и диети и ти дават сертификат със титла инструктур. Вече може спокойно да бачкаш...
Мисълта ми е ,че не е много трудно да се сдобиеш с такова нещо. НО винаги има но, имам познат завършил НСА с такава специалност, който говореше същите глупости- преди тренировка трябва да изядеш един цял голям бял хляб. тва 800гр по 50гр въглехидрат .. 400гр въглехидрат само до обяд, при това за период за поддържане ... Общо взето до човек си е това- или ги разбираш нещата или нищо не правиш :)
И другото нещо е, че самите начинаещи като им кажеш истината(тосет какво трябва и прочие) и или не искат да го правят или казват, че не разбираш.Това всичко по простата причина, че има казвам: “Не всичко става за 1 месец”.
П.П И аз не се считам за много напреднал, знаещ и така нататък но... винаги слушам ако някой по-голям от мен има нещо да ми каже и след това решавам какво да правя.
26.08.11
10:01
На курса в НСА доц. Боянов не преподава предтренировъчно хранене с цял хляб. Това, че някой е изкарал курса и препоръчва цял хляб не означава, че това го е научил на курса.
Иначе има и курсове, които може да завършиш онлайн за един ден. Но както и да е.
Преди да коментирате даден инструктор вижте къде работи. Най-известните в света треньори ще препоръчват също кардио на бягащата пътечка и 5 пъти седмично тренировки само на машини, ако работят в зала с много пътечки, малко свободни уреди и от това им зависи прехраната.
Сложете от друга страна начинаещите, които ще отидат при друг треньор, ако ти му дадеш типична програма за начинаещ с по 2-3 серии и само по 1 упражнение за бицепс. Или го накараш да прави с лоста първите тренировки, за да свикне с техниката. Или му сложиш щангата на гърба да кляка, вместо да иде да прави далеч по-приятното концентрично и пек-дек. Еле пък за жените да не говорим - кажи й да пипне щангата и е избягала от залата...
И за капак помислете няма ли да препоръчате протеин и креатин на начинаещ, ако той ще си ги купи от залата.
Извод: ок, пълно е с всякакви инструктори, но често колкото и да са образовани те трябва да се съобразяват със собственика на залата, в която работят.
Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 26.08.11 10:02.
Аз съм се срещал с тоя (спокойно мога да го нарека идиот “инструктура”) . Нямам честта и удоволствието да познавам някой лектор в нСА, обаче тоя въпросния дето ви го разправям бъкел не фаща от фитнес. Така ,че пак казвам си е до човек!
26.08.11
15:43
преди време нямаше реглементация каква професионална квалификация трябва да имаш за да работиш като инструктор, с помоща на което аз съм работил няколко години без да имам никакъв изкаран курс или документ. като цяло впечатлението ми от курса към НСА и Корфит е че хората могат да придобият елементарна култура и да провеждат безопасни тренировки и да изготвят “нормална” диета.
Юли е прав че като цяло на треньорите не се плаща добре и един от главните им източници на средства са добавките, дали продадени от тях в съблекалнята или процента който получават от протеиновия бар. също така много от момчетата(щото момичетата са рядкост) нямат особена мотивация да тренират който и да е - за тях това е временна работа която им позволява да тренират, да има нещо за ядене и преживяване.
26.08.11
16:39
Съгласен съм с Юли. Ако съм инструктор и някой дойде при мен с молбата да му пробам протеин - ще му дам най-скъпия :D Но пък от друга страна ще се постарая ако мога да му помогна с нещо - да го направя, а не да цъкна в нета и да видя някоя програма, която ми харесва и да му я предлога, в замяна на 20 лева(примерно). Така след време, ако човека има резултати, ще препоръча на приятели да дойдат при мен, от което и аз и фитнеса ще печелиме. Просто няма как ако някой е наясно с нещата, да казва грешни неща.
На 20 г. пича също има няква роля, че са го пуснали по пързалката...
По-рано неска си чистих мейла и попаднах на един от 2003-та края, когато съм правил програма за брата на на една мома, с която излизах тогава.
Пускам е да видите кви съм ги мъдрил с уточнението, че тва е първия и за радост единствения случай, когато съм писал програма.
Здрасти Е...,
Ето и програмата ти.
Тренировъчна програма. Три тренировки седмично. Може да ги комбинираш по желание, например – понеделник-сряда-петък или вторник-четвъртък-събота.
РАБОТИ С ГОЛЕМИ ТЕЖЕСТИ И ПО-МАЛКО ПОВТОРЕНИЯ
Първи ден
Гърди,бицепс,крака.
Гърди
1. Лежанка – 4х8 – прави с максимални тежести и максимално чисто. Дори да не направиш чисти осем в последната серия, работи с големи тежести.
2. Флайс-4х8
Бицепс
1. Скотово сгъване 4х8 – също с твоята максимално тежест
2. Сгъване на дъбел от стоеж 4х8 – може на пейка или прав
Крака
1. Клек сщанга зад врат3х8 – следи за правилно изпълнение. Таза трябва да е вкаран.
2. Напади – с дъмбел или щанга
Коремни преси – следи за правилно изпълнение. Прави ги бавно, но правилно. Ти ще усетиш как стават.
Втори ден
Гръб, трицепс, рамо
Гръб
1. Започни с набирания – 3 серии с широк хват, пред врат, колкото можеш.
2. Горен скрипец с тесен хват 4х8 – отново с големи тежести /за теб!/ - следи за изпълнението. Тялото е леко назад, теглят ръцете, до гърди
3. Гребане с щанга – 3х8 – тук наистина сложи по-голяма тежест
Трицепс
1. Изтласкване на щанга с тесен хват 4х8. Ръцете да са на около 30-40 см. Една от друга и се движат плътно по тялото, за да товарят трицепса.
2. Теглене на скрипец, това за което говорехме, с тесен хват 3х8 /може да го замениш с френско разгъване/
Рамо
1. Изтласкване на щанга зад врат 3х8
2. Вдигане на дъмбели 3х8 /избери напред или настрани/
Коремни преси
Следва почивка и третата тренировка е като първата. Те ще се редуват през седмица.
През останалите дни може да вкараш два дни кардио – бягане, стълби, колело, плуване. Ти избери за кое можеш да отделиш време и като място те устройва. Бягането е най-лесно.
Ако бягаш прави и спринтове. Те са много важни за експлозивната сила на мускулите.
Лицеви и набирания - прави ги винаги, когато можеш. само са от полза.
За стълбите – не пречи да се качваш до последният етаж на блока за трениравка 1-2 пъти дневно. Започни с нормално качване, после по-интензивно и накрая бързо като прескачаш стъпала. Така се работи за въздух и кардио.
Храненето – хапвай добре, програмата е достатъчно тежка и ако не се храниш, ще почне да ти тежи. Яж по на често. Пий много вода и течности. 4 л. на ден. Избягвай газирано и разни сокове изкуствени. По добре да е вода или айрян.
Сън. Също е важен за възстановяването. Мускулите растат именно през възстановителният период. Почивай добре.
Ако програмата ти се струва тежка, пиши за да направим промени. Всяко едно упражнение си има алтернатива и може да се промени след време. Така и ще направим. Сега започни с тези. И наистина, ако ти е тежка като интензивност и натоварване пиши, за да е променим. Иначе нищо не правим. ТРЯБВА ДА СЕ ТРЕНИРА ПРАВИЛНО!
Кво стана с тоя младеж, историята мълчи щот се разделихме с кака му. поздрави
26.08.11
20:31
казано от SportFreak на 26.08.11, 16:39:
Съгласен съм с Юли. Ако съм инструктор и някой дойде при мен с молбата да му пробам протеин - ще му дам най-скъпия :D Но пък от друга страна ще се постарая ако мога да му помогна с нещо - да го направя, а не да цъкна в нета и да видя някоя програма, която ми харесва и да му я предлога, в замяна на 20 лева(примерно). Така след време, ако човека има резултати, ще препоръча на приятели да дойдат при мен, от което и аз и фитнеса ще печелиме. Просто няма как ако някой е наясно с нещата, да казва грешни неща.
човешката психология е така устроена че да не иска най-скъпото, но да не иска и най-евтиното. редовно по магазините има една много скъпа бутилка вино която никой да не си купува, но да прави останалите скъпи бутилки поносими.
в тоя смисъл е важно да кажеш на хората “тоя най-скъпия с нищо не е по-добър от тоя дето ти препоръчвам - само марката му плащаш” и хората вече си мислят че им правиш услуга.
A, аз не съм съгласен с Юли. Разбирам го накъде бие “потребителите са такива, залите са такива..треньорите са такива - трябва да се прави бизнес”.
Обаче, със същия успех, можем да влезнем в положение на врачките, гледачките, продаващите алуминиеви накладки, фалшива спирачна течност, обувки за покойници и други.
Не мисля, че е полезно за нас като трениращи, а и за всеки уважаващ и вършещ качествено работата си като треньор/инструктур, толерирането на подобен вид “бизнес”. Шарлатанщината е вредна.
За съжаление, тази измама е трудно доказуема, защото всеки инструктур, може да нарече некомпетентността си или недобросъвестността си “собствен тренировъчен подход”. Потърпевши са най-вече потребителите, познати и като “баламите”. Косвено това е проблем и за другите треньори/инструктури , защото както споменах по-горе - някой малоумник и некъдърник, припечелва с името на професията им, плюейки нагло върху знанията и уменията им и създавайки лошо име на спорта въобще.
26.08.11
21:49
казано от ts.vassilev на 26.08.11, 15:43:
... като цяло впечатлението ми от курса към НСА и Корфит е че хората могат да придобият елементарна култура и да провеждат безопасни тренировки и да изготвят “нормална” диета.
Така е...Съгласен съм и с Юли. Макар че и курсовете не правят пълноценни треньори. Боянов сигурно от 15 години едни и същи неща върти, а Корефит-а на Кънингам е доста съкратен и с акцент върху хмм възстановяването. Трудна работа е да искаш от някой да вложи толкова време, пари и усилия за да стане адекватен инструктор срещу доста ниско заплащане. По залите ако тренировката струва 10-20 лева в повечето случаи залата прибира лъвския пай. Затова и услугата обикновено е голям компромис.
26.08.11
22:26
Дразнещо е, че “инструктора” правил програмата е супер некомпетентен в, каквато и да е област /хранене, тренировки, добавки/. Човек, който не е тренирал до момента е решил да се довери на някой, който все пак е “иструктор”, а я си представете, че си закарате колата при такъв “монтьор” ;) Младежа ще си е за е.ане, ако не се е вслушал в това, което му обясних и продължи с тази “програма и хранителен режим”. Знам, че всеки гледа да прави пари, но да се е.аваш със здравето на някой за пари си е отвратително /то пък да бяха и една пари/. Не си го представям да прекарам някой, да загуби месец-два от живота си гонейки някаква цел, давайки много от себе си /момчето дори видимо изтощено си следваше програмата при това много стриктно/ - просто ей така за 20 лв. (tmi) Толкова ли е трудно, като не разбираш нещо да кажеш “Слушай човече, аз не мога да ти помогна - обърни се към някой друг, който ще е с по-добри познания от мен в тази насока”?
26.08.11
22:30
Това е доста порочен кръг от години насам. Малко е като с колите - всеки разбира много. Лошото е че тук и реализацията е по-лесна. И аз съм попадал на такива хора и съм им давал съвети, но някои отговарят “Е добре защо твоето да е вярно, а не това което ми написа моя приятел?!” и не знам кой е правилният отговор. Даваш им смислени обяснения, но само ако имат минимални познания, ако ли не то след време сами ще разберат.
26.08.11
22:38
казано от head_hunter на 26.08.11, 22:26:
....Толкова ли е трудно, като не разбираш нещо да кажеш “Слушай човече, аз не мога да ти помогна - обърни се към някой друг, който ще е с по-добри познания от мен в тази насока”?
Tова е много рядко срещано качество. По залите всеки с 10 тренировки зад гърба си вече е готов да дава съвети. Някак е въпрос на чест. А ако вече е и инструктор...все едно да си признае че му е малък ..я.
Бедата е че всичко може да се комерсиализира. Преди дни гледах реклама за курс за инструктори по кросфит - броите 600 кинта и след седмица вече сте квалифицирани да водите тренировки. Ако някои като Вик или Славко или Юли вземе такава тапия - ок, но ако я вземе някой от ония-другите?
27.08.11
00:36
казано от head_hunter на 26.08.11, 22:26:
Толкова ли е трудно, като не разбираш нещо да кажеш “Слушай човече, аз не мога да ти помогна - обърни се към някой друг, който ще е с по-добри познания от мен в тази насока”?
най-трудното нещо е това. нито инструктори, нито доктори, нито зъболекари, нито който и да е “специалист” ще го направи. много е трудно да си признаеш че някой е по-добър от теб в нещо. хората са мотивирани единствено от страха някой да не разбере колко много не знаят.
казано от Solomon Kane на 26.08.11, 21:49:
Макар че и курсовете не правят пълноценни треньори. Боянов сигурно от 15 години едни и същи неща върти, а Корефит-а на Кънингам е доста съкратен и с акцент върху хмм възстановяването. Трудна работа е да искаш от някой да вложи толкова време, пари и усилия за да стане адекватен инструктор срещу доста ниско заплащане. По залите ако тренировката струва 10-20 лева в повечето случаи залата прибира лъвския пай. Затова и услугата обикновено е голям компромис.
може да не ти се струват пълноценни от гледната точка на знанията които имаш в момента, но ако си слушал на курса едва ли ще напишеш такава програма. да, може да е “стнадартна,” но е ОК. приемлива е. основа върху която да градиш другите си знания. доказателство че си покрил основно ниво.
направо е тъжно как в университетите се учи по учебници на 20-30 години, работи се с апаратура която не се произвежда от години и може никога да не ти попадне пак в ръцете, преподавателите са едни и същи и знанията им(по скоро мирогледа) не са се променили значително. това е просто начин да се срещнеш с други хора от твоята професия.
казано от 6th на 26.08.11, 21:45:
Обаче, със същия успех, можем да влезнем в положение на врачките, гледачките, продаващите алуминиеви накладки, фалшива спирачна течност, обувки за покойници и други.
Не мисля, че е полезно за нас като трениращи, а и за всеки уважаващ и вършещ качествено работата си като треньор/инструктур, толерирането на подобен вид “бизнес”. Шарлатанщината е вредна.
аз им влизам в положението. гладът и бездомието са големи мотиватори.
http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc
ето едно филмче за мотивацията.
За съжаление над инструкторите няма контрол и могат да си правят каквото си искат.
27.08.11
09:43
казано от Стоянчо на 27.08.11, 01:04:
За съжаление над инструкторите няма контрол и могат да си правят каквото си искат.
можеби на срещата беше по-далече, но България е страната на неограничените възможности. докато в Америка(да се чете “цивилизования свят”) е невъзможно да работиш като иструктор без тапия(щото застрахователите ще ти разкажат играта), то в България имаш възможност да си такъв стига да искаш. от една страна това позволява на разни момчета без никаква мотивация, знания и умения да работят зле, НО от друга страна това позволява на други момчета - такива с желание, увеличаващи се знания и опит - да работят и да стават по-добри.
кой трябва да налага контрол? образования потребител.
Ако се огледаме, навсякъде около нас реалността е същата! Всеки ден срещам хора, които шофират на магия, въпреки, че имат книжки.... Или пък не ви се е случвало да попаднете на некадърен доктор, да не приказваме за автомонтьор!? При това контрола по издаване на техните дипломи, трябва да е в пъти по-голяма величина! Некадърници има и ще има навсякъде, не само в България. Разликата между България и някоя “нормална” държава е , че като отидеш на калпав доктор, монтьор или фитнес инструктор тук си мълчим, а в чужбина се съдят ;) Ама нейсе.... ще има такива проблеми, докато има такива обяви:
“Изисквания към кандидата: Желание за работа с хора
Подходящо образование НСА или Спортно училище се счита за предимство
Амбициозен ,отговорен,сериозен и комуникативен мъж или жена
Умение за работа в екип.” (tmi)
WTF НСА или спортно се счита за предимство ?!? А обявата е реална, директно от социалната мрежа на всички завършващи училище djobs.bg ! В желанието си някой амбициозен собственик да дава по-малка заплата, е съгласен инструктора му да е завършил конен спорт или примерно фехтовка...
28.08.11
13:53
интересното е че едно от момчетата които познавам и е читав инструктор е точно бивш състезател по конен спорт(6 години) и после е учил в НСА кинезитерапия. Ванката е много читав като подход към трнеиращите, отворен е към знания и е доста атлетичен(сам си е реклама).
за съжаление обявата не отговаря на реално търсените качества. “желание за работа с хора” означава “желание да работите за нас и да искарвате пари за нас и за вас.”
и за последно ще дам пример с Freelancer(Марин), който е инженер и в свободното си време чете за хранене и трениране. познавам инструктори, завършили курс на корфит за “диетолози,” които не могат да защитят диетите си с аргументи или резултати пред него.
Но погледнато от друг ъгъл:
Когато тренирах във по-предишната зала там имаше двама инструктори:
- едното момче, бивш гимнастик. Наскоро завършил НСА. Много начетен и разбиращ. На външен вид изглежда слаб. Добре оформен, жилав, с нисък процент подкожни мазнини, но слабичък. С впечатляваща сила на отделните упражнения. Много пъти съм си говорил с него. Давал ми е много ценни съвети.
- другото момче, настоящ бодибилдър. Наскоро завършил поредният дву месечният цикъл с забранени препарати. Изглежда голям. Много голям. Естествено отказва да тренира краката по какъвто и да е начин защото според него това си е чиста загуба на време.
Какво става когато някое момче, тепърва навлизащо във фитнеса влезе и види двете персони. В 99% от случаите хората (мъже и жени) се обръщат към вторият човек. Той съставя програма, типично билдърска. Сплит, четири-пет тренировки седмично. Никъде не слага крака, но за сметка на това ръцете се тренират и в отделен ден и в денят с големите мускулни групи.
Конкретно в тоя фитнес се работеше на твърда заплата (която беше нищожно малка) и % от програмите и тренировките които проведеш. Първото момче издържа месец, месец и малко и при един от разговорите ни ми сподели, че не успява да свързва двата края и затова започнал да си търси друга работа. Намери си и се махна.
Обобщението го написах, но го изтрих. Нека всеки сам си прави изводите.
казано от gips на 28.08.11, 14:11:
- другото момче, настоящ бодибилдър. Наскоро завършил поредният дву месечният цикъл с забранени препарати. Изглежда голям. Много голям. Естествено отказва да тренира краката по какъвто и да е начин защото според него това си е чиста загуба на време.
Няма бодибилдър, който да не тренира крака ;)
28.08.11
17:15
мда... само като го видят съдийте тоя ‘’безкрак инструктор’’ и ще избухат в смях... все пак това са съдий не са пичките на плажа... какво говоря организаторите няма да го пуснат на състезание :D :D Аз пък си мечтая да стана инструктур... ще е много яко мисля, че в 99% от случаите няма да подвеждам хората с глупави програми а и пари няма да им искам за разни щуротии... впрочем и на мен в началото инструктора ми направи програма и не ми взе пари - сега като я погледна разбирам, че не е подвел програмата си е за начинаещ на 100% ама то на каквато фитнеса зала попаднеш на такъв и инструктор ще попаднеш така мисля аз :) Няма как ако си собственик на зала с 100уреда 100дъмбела и 50 щанги и безброй дискове и си хвърлил два сака с пари по нея да вземеш някой лешпер дето ще ти осакати клиентите или да разправят в някой форум как инструкторите ти не струват и съветват хората да не идват в твоята зала :)
И Хед аз имах същия случай... аз и едно момче и го гледах какви ги върши и като се засякохме в съблекалнята видях ‘’вълшебния лист’’ в ръката му... в последствие видях и 15-те серии за бицепс и трицепс и безброй сериите за гръб и гърди... беше написана от братовчед му :)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 28.08.11 17:16.