29.08.11
13:53
Здравейте,
В момента експериментирам с Калориен шок! и по време на фазата “преяждане” буквално се поболявам.
В момента фазата на “преяждане” ми е втора по ред, като от нея са минали едва 3 дни.
През първата такава фаза ми нямаше нищо, но на 8-9-ти ден от режима започна адско главоболие, обща отпадналост и нещо особено - сякаш напрежението в очите ми идва повече и ми се спи адски много. Понеже вдигнах и лека температура от 37.5 реших, че просто съм се разболял от вирус или съм настинал.
След 2 дни преминах във фаза “недояждане” и болестта отмина, но пък и вече бяха минали 2-3 дни. Сега, през втората по ред фаза “преяждане”, буквално след 24 часа отново се разболях със същите симптоми + 1 допълнителен. Отново имам главоболие, напрежение в очите и силна сънливост, температура от 37.5 до 38 градуса, обща отпадналост на всички мускули в тялото и като бонус много сухо гърло, лека кашлица като дори ме боли и трудно преглъщам. Общо взето така се чувствам винаги, когато съм болен от вирус или настинка.
Храните, които консумирам (и сега и в предишната фаза) са месо (свинско и пилешко), яйца (до 3-4 на ден), бял ориз (200 до 300гр. сурово състояние), картофи (100-200гр.), бял хляб (100-тина грама), паста (пълнозърнеста 100-тина грама сурово състояние), пълномаслено сирене 50-100гр, фъстъци (сурови и печени). Тук-таме по някой плод или зеленчук.
Това е общо взето. Все храни, които винаги съм консумирал и нямам изразени алергии, за които да знам.
През фаза “недояждане” нямах абсолютно никакви оплаквания, дори и умора (освен малко накрая) заради ниските калории...
Това, което си мисля аз:
- Причина №1 - много въглехидрати (около 45-50% от дневните калории) -> много инсулин.
За съжаление не мога да намеря научна връзка между големи количества инсулин и главоболие, отпадналост и т.н. Знам, че при рязък пик на инсулина следва рязко падане на кръвната захар и може да има отпадналост, но температура, главоболие....нещо не ми се връзва.
- Причина №2 - заради резкия скок от фаза “недояждане” (1500-1800 калории) към фаза “преяждане” (~3500 калории) организма...буквално се шокира и рухва. Ок, но би трябвало да може да се приспособи за 1-2 дни, а при мен сякаш нещата отиват дори на по-зле. Отделно, че през първата по ред фаза отне 8 дни, за да се разболея.
Преди също съм консумирал големи количества калории (3500) в период на месец-два, отново на същите храни, но проблем не съм имал.
Добавки приемам рибено масло, калций всеки или през ден по 600мг., витамин С (600мг), от време на време мезимфорте в нормалните му дози и мултивитамини и минерали с до 100% RDA.
Ако има някой, който е карал режима и му се е случвало нещо подобно - нека сподели, моля!
Ако някой има идеи защо може да се получава или съвети - нека също сподели, моля!
Поздрави!
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 29.08.11 13:57.
Аз си казах мнението и да ти споделя - все повече го затвърждавам.
За причина N1 понеже имам опит с такива състояния - хипогликемия, ниско кръвно (бтв премери го и него ако имаш апарат под ръка) - това е моментно състояние и е кризисно. В смисъл главоболие, отпадналост са първите признаци - ако на тая фаза изядеш нещо, каквото и да е, ще ти се размине. Ако не - следва треперене, студена пот, причерняване, дезориентация и припадък. Това се развива в рамките на няколко минути.
Твоите симптоми не са такива.
Описваш го като настинка, вирус. Температурата, по скромните ми спомени, особено субфебрилната (37-37.5) говори за възпалителен процес.
Продължавам да си мисля, че си си претоварил системата с тия режими и ще се оправиш като му отпуснеш края за седмица - две. Тоя постоянен стрес да се адаптира и ти нов режим да му хвърляш накрая може би си иска цената.
Бтв, сетих се за нещо друго. Организма ти си има някакъв вид “бушони” с които сигнализира, че го тормозиш или че не може да се справи на външния натиск и скоро ще сдаде багажа. При мен например са обеците - имам десетина пиърсинга, дето не слагам и половината от няколко години насам. Но тръгна ли да се разболявам започват да ме болят и да се възпаляват - по това разбирам, че ако продължавам така скоро ще се разболея. Ако не взема мерки следват симптомите, които ти описваш.
Не знам дали това изобщо ти е от помощ. Помисли и ти за някакви такива “бушони” и от къде ти се струва, че идва проблема. Зарежи за момент мисленето и се опитай да усетиш какво ти казва тялото и интуицията.
29.08.11
14:43
Moonray, благодаря за включването.
Да, не става въпрос за хипогликемия. Възпалителен процес...от къде? И каква е тая случайност, все при преяждане да става. Сякаш организма сваля гарда, ама...
“Бушон” и аз си имам, но няма как да го опиша. Просто усещам в гърдите едно такова, когато ще се разболявам, а сега нищо не усетих. Просто ядох като прасе в събота, легнах си в съвсем нормално състояние, а на сутринта се събудих като пребит. И от тогава все така.
Това с гърлото е супер странно, сякаш организма нарочно ме кара да намаля храната, като в случая го прави доста подло - болки в гърлото и трудно преглъщане.
В момента ако трябва да послушам тялото си, то трябва в следващите 1-2 дни да карам на без храна. Апетитът ми е нула.
Искам обаче да разбера защо става така. Трябва да има някакво обяснение. Първият път беше случайност, но сега вече се вижда, че преяждането стои в основата.
ПС: Горе забравих да спомена, че натрия ми е в ниски дози - максимум до 1-2гр. да приемам за целия ден. Казвам го, защото си помислих, че може да е заради рязкото задържане на вода и скок на кръвното налягане, ама не мисля...солта я държа в минимум.
29.08.11
14:48
Това и на мен ми се случва често - когато не ям много дори и да претренирам (зала, колело, тичане и т.н.) няма проблеми - жизнен съм и енергията е на добри нива.
Като почна да се храня стабилно и се изморявам лесно, спи ми се повече, по-лесно ме ловят разни вирусчета. Ще е добре да намерим обяснение и най-вече да измислим стратегия за действие.
29.08.11
14:58
Ентуикър - идеята, че просто тази храна не ти е нужна и не я усвояваш качествено без ензими, бетаин хидрохлорид и т.н. И си е така, де... Тялото и с 2000 калории може да расте. :)
29.08.11
15:21
Ето го и моето мнение. Всяка промяна за организма (дори и най-малката) е вид стрес. При трениращия човек стресът е постоянно присъстващ - сменяме положението от застой на средна и хипер активност постоянно. На всичкото отгоре прилагаме режими (всъщност затова и карам постоянно на РБД) на хранене. Как ще реагира организмът ти на стреса, зависи от индивида.
Това въведение бе за да покажа, че за мен твоите оплаквания са признак на сериозен стрес за организма ти. Да приемаш толкова калории наведнъж за него не е нормално. Не съди по това, че преди си приемал толкова и не е имало проблеми. Тялото търпи и се приспособява докато може, но в даден момент може внезапно да рухне. За човека е “нормално” да се редуват фазите активност, хранене, почивка и всяко прекаляване е насилие срещу него.
Моят съвет е да не си провиш подобни експерименти, след като “стария” метод си върши чудесна безболезнена работа - балансирано хранене на малки порции приз целия ден, активност без претрениране, почивка 7-8 часа. Следвай ритъма на тялото си, за да действа то в твоя полза.
Мини на циклично ;) аз съм така и хапвам на ден по 4 яйца, масло, 300 грама свинско и 500гр. от някакъв зеленчук също тук-там някой плод. просто гледам мазнините да са повече от протеина ама държа калориите ниски ;)
29.08.11
15:32
казано от Стели на 29.08.11, 15:23:
Мини на циклично ...
Ха-ха...викаш щом не става да го хвърлям. :D
Цикличното е на опашката за тестване на режими, но тук търся отговор на друг въпрос. Щях лесно да го приема ако и на други се беше случвало, но в нито един коментар из целия гугъл за този режим не мога да намеря такова оплакване като моето. Някои се тръшкат, че режима ги правил дебели, други се кефят, че са качили яко активно тегло, но никой не се оплаква от разболяване.
Някак не върви да съм единствения с такива симптоми. :@
29.08.11
15:42
Може, но е прекалено голяма случайност, за да е това. През първата фаза на преяждане пак рухнах, но след около 8 дни. Тогава реших, че просто съм се разболял. Сега (10 дни след предишното разболяване) пак започнах да преяждам и...айде пак болен. Как става тоз номер. Има нещо в тия 1000 калории в плюс, които приемам.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 29.08.11 15:43.
29.08.11
15:44
Тихомире, когато ядеш много калории доминира парасимпатикуса - отпускаш се, мързи те, нямаш много сила, спи ти се. От многото калории кортизола е нисък и така излизат на яве всички възпалителни процеси, защото няма какво да ги подтиска.
Кажи как са ти разпределени тренировките спрямо дните с малко и много калории?
Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 29.08.11 15:46.
29.08.11
15:48
Отпадналостта се дължи на “инсулинова умора”. Температурата - не виждам връзка. Ако дълго време тренираш тежко и интензивно обаче, като постоянно качваш темпото се получава срив в имунитета. При мен настъпва на 6-та седмица, при други на 8-ма, а някой изкарат и повече.
Може да се получава натрупване на много омеги с кофти баланс Ом6 : Ом3 = 10-20: 2-3, в резултат на което ейкозаноидите те пощуряват.
Може да е алергия или промяна на бактериалният баланс в стомашно-чревният тракт в следствие на излишък от ферментиращи въглехидрати.
Може и да е вирусно.
29.08.11
16:04
искаш да кажеш че в дните с преяждане трябва да накланяме нещата в обратната посока(от парасимпатикус към симпатикус) и да не променяме тренировките ИЛИ няколко дена преди и след това да имаме по-леки тренировки?
29.08.11
16:08
Хммм...ниския кортизол не знам дали подтиска възпалителните процеси. Доколкото знам ниския кортизол е за предпочитане, но тук съм пас, тъй като ми е слаба усведомеността.
Тренировките си ми бяха едни и същи и при преяждането и при недояждането. Те се редуват всяка по 10 дни. Тренирам понеделник, вторник, четвъртък и петък. Изкарах 6 тренировки във фаза преяждане и 6 в недояждане. Днес трябваше да е първата от 2-ра фаза преяждане, но няма да стане.
Владо, май уцели проблемното място. Сега проверих дневника си и се вижда, че не съм правил никаква почивка вече 3 месеца, като 2 от тях бях на аткинс режим в калориен дефицит и тренирах стабилно. Явно този шока с калориите е прелял чашата...но пък във фазата на недояждане си бях в перфектно състояние.
Омегите ще ги проследя след малко и ще видя дали се получава голям дисбаланс.
Алергия надали, но виж ферментация на въглехидрати...с тях не се обичаме много-много.
Вирусно...знам ли, ако имунитета е на нула нищо чудно, но не мисля, че е това.
Явно нещата клонят към...почивка. Ще се храня балансирано в калориен баланс и ще си дам 1 седмица отпуска. После ще видим.
Деее...тъкмо се кефих на диетата. :)
29.08.11
16:14
Хм. Е, ако диетата ти е най-важна - взимай широкоспектърни антибиотици, неоангин за гърлото и парацетамол. Така ще издържиш, за да репортнеш резултатите на фиксираната дата...
Ако си се замислил да направиш горният съвет, вярно ти трябва почивка, :) най-добре с мацка!
29.08.11
16:37
казано от ts.vassilev на 29.08.11, 16:04:
искаш да кажеш че в дните с преяждане трябва да накланяме нещата в обратната посока(от парасимпатикус към симпатикус) и да не променяме тренировките ИЛИ няколко дена преди и след това да имаме по-леки тренировки?
Ако аз правех това, щях да пробвам в дните с преяждане да съм в пълна почивка за да се възползвам на макс от парасимпатикуса (ядене и сън цял ден). Веднага след това, в първия ден с малко калории бих пробвал много стабилна тренировка. При дните с малко калории (незнам колко са), ако са няколко, може според мен да се пробват няколко умерени тренировки, при които да се наслагва умора. Другите еварианти са тежка и лека тренировка.
Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 29.08.11 16:38.
29.08.11
16:50
казано от Тихомир Велев на 29.08.11, 13:53:
...
За съжаление не мога да намеря научна връзка между големи количества инсулин и главоболие, отпадналост и т.н. Знам, че при рязък пик на инсулина следва рязко падане на кръвната захар и може да има отпадналост, но температура, главоболие....нещо не ми се връзва.- Причина №2 - заради резкия скок от фаза “недояждане” (1500-1800 калории) към фаза “преяждане” (~3500 калории) организма...буквално се шокира и рухва. ...
Сам си отговаряш. Чести инсулинови пикове - често активиране на глюкагона - оттам проблем с регулацията на епинефрин - норепинефрин, което пък води до свиване и разширяване на кръвоносни съдове в мозъка - главоболие
казано от Владимир Недков на 29.08.11, 15:48:
Отпадналостта се дължи на “инсулинова умора”. Температурата - не виждам връзка. Ако дълго време тренираш тежко и интензивно обаче, като постоянно качваш темпото се получава срив в имунитета. При мен настъпва на 6-та седмица, при други на 8-ма, а някой изкарат и повече.
Това ми се е случвало доста често и ми се вижда логично.
29.08.11
17:08
казано от Solomon Kane на 29.08.11, 16:50:
Сам си отговаряш...
Е, да, но аз не хванах логиката за разширяването на кръвоносните съдове и повишаването на артериалното налягане. Та...мерси за пояснението :)
Edit: Сметнах си омегите - съотношение около 1:4 до 1:5 съответно за омега3:омега6 се получава. Рибеното масло ми носи 900гр. омега3 и от храната идва още близо 1гр., а месото, яйцата и хляба ми носят към 7-8гр. омега6.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 29.08.11 17:30.
29.08.11
19:04
За пореден път се убеждавам, че в BB-Team има всичко! :)
Само трябва да поровиш и хоп:
Фитнес, хранене и стрес
Имунна диета - хранене без стрес
26.02.13
01:23
Здравейте,
И аз като Тихомри започнах нова диета и имам подобни симптоми. Изготвена от професионалист (чрез online услуга), тъй като аз не съм. Убих се да търся отговор на проблема ми, но нищо. А той е, че след около 7 дена на тази диета се появиха симптоми като подуване на стомаха, отпадналост, сънливост, чувствам се леко като надрусан (не знам как да го обесня точно), сърцето ми бие по-силно, задух от време на време и главоболие от време на време. Аз съм на 23, 180, между ендоморф и мезоморф (според online test). Плюс това, имам адски бавен метаболизъм. Диетата ми съдържа около 3000 калории в тренировъчни дни. От тези симптоми чак се уплаших и спрях диетата, защото ми стана доста зле. Даже след едната закуска ми текна кръв от носа. Какво бихте ме посъветвали?
До преди това карах по диета, която си бях изготвил сам по примери от вашия сайт с доста по-малко калории и пак имаше ефект от нея.