Зеленият чай - фетбърнър и половина

Прескочи до:
ME

17.09.05
04:31

Пичове здравейте  сега се зачитам в темата ви, аз лично взимам L-carnitine,но ми се налага да пия и зелен чай при отслабването ми помага много 
Сега ще ви напиша най големите ползи от зеления чай- Китайски.

1. пиенето на зелен чай укрепва духа, повдига настроението, засилва паметта и мозъчната дейност.
2. Зеленият чай има освежаващо, ободряващо действие и помага при преумора.

3. предпазва от кариес на зъбите. Изследвания на английски учени потвърждават, че зъбният кариес е много по-рядко срещан у хората, които всекидневно пият зелен чай.

4. поддържа нормалната дейност на сърцето и стомаха.

5. стимулира циркулирането на кръвта и енергията.

6. предпазва от рак и злокачествен тумор. Засилва имунните функции на организма и действува благотворно за предпазване и лечение на лъчеви болести, при радиация и отравяния.

7. забавя и спира процеса на стареене на клетките и допринася за подмладяване и дълголетие.

8. съдържа немалко вещества, нужни за човешкия организъм. Цинкът, който се намира в зеления чай играе важна роля за правилното протичане на бременността.

9. прочиства кръвта от холестерол и други вредни вещества и наслоявания по стените на кръвоносните съдове. Предпазва и лекува атеросклероза, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

10. стимулира отделителната система, функциите на бъбреците и пикочния мехур.

11. укрепва двигателната способност на организма и нервната система.

12. лекува затлъстяване и разкрасява. Опъва кожата и отваря порите й.

13. влияе благотворно при очни болести и засилва очите.

14. регулира баланса между алкалите и киселините в организма.

15. изстудява тялото по време на летните горещини и по този начин адаптира телесната температура към външни условия. Девет минути след поемането на чая се отварят кожните пори, телесната температура спада с 1-2 градуса и човек се чувствува приятно по време на горещините.

Celica

17.09.05
09:54

[quote author=“messalina”]
15. изстудява тялото по време на летните горещини и по този начин адаптира телесната температура към външни условия. Девет минути след поемането на чая се отварят кожните пори, телесната температура спада с 1-2 градуса и човек се чувствува приятно по време на горещините.

Другите своиства на този зелен чай сме ги чували и по най-различни реклами за хапчета “чудо” или хапчета,  от които не остаряваш и закриват бръчки. Тези работи са познати на всички. Това са пълни лъжи от един чай не може да стане всичко това.. най-много да отидеш повечко пъти в тоалетната, но това вече, че ти изстудява тялото.. айде моля ви се!! Сигурно трябва да си заменя климатика за няколко кутийки зелен чай?! Това са пълни простотий!!
Аз лично пия зеления чай с цел отслабване и то през 3-4 дена, защото си губи ефекта или има по-малък като го пиеш всеки ден.
Поздрави на всички!!  :twisted:

ME

17.09.05
19:33

Оф ще се наложи да стана подробна и да пиша повече.

Мила ми Engel,  :shock: незнам  дали си достатъчно грамотна на тази тема, но те съветвам да прочетеш малко повече литература, погледай смляното Дискавъри или  се зачети за информация в интернет.Хората са изследвали Китай в продължение на много години.А относно ”Аз лично пия зеления чай с цел отслабване и то през 3-4 дена” , :).Липса на воля и правилен хранителен режим ли виждам?
Сега си позволявам да те посъветвам да проследиш развитието на древен Китай, което обхваща шаманството на , класическия период (включително доктрината на прочутия мъдрец Лаодзъ), зараждането на даоистката религия, развитието на даоистката мистика и алхимия и синтеза на даоизма, будизма и конфуцианството.
Вглеждайки се в древен Китай,ще забележиш  че той разкрива многообразието от магически секти, гадателски изкуства и религиозни церемонии, традицията на вътрешната алхимия и Пътя на праведността. Медитацията, техники за развиване на тялото, пречистващи обреди, религиозни церемонии и магически талисмани, са само част от Древен Китай.

Цитирайки те “Това са пълни простотий!! “, установявам твоята неграмотност в Българския език, а едва ли да говорим за други култури и цивилизации.
Всички шамани,нинджи магове,Конфуций и други трябва да са измислица според твоята теория.В изблик на искрен смях съм.

Може би пиеш евтин псевдо зелен чай,който си купила от близката барачка.Позволявам си да те посъветвам да се охарчиш малко повече за качествен зелен чай пък виж ти те втресло. :lol:

Незнам от къде идва твоята агресивност, но е смешно,когато се изкажеш неподготвен.Съвет не давай мнение за неща, които не са в сферата на твоята компетентност.

Поздрaви,чети повече миличка :D

Celica

18.09.05
01:03

Само да ти кажа, че съм на НВД от около 2-3 седмици според теб това ако е неправилен хранителен режим това е твои проблем. А сега да се изказваш кои е грамотен и кои не е.. според мен е доста надменно.
Аз не говорих за всички качества на зеления чай, а за това за охлаждането “през летните дни” моля ти се чети внимателно другия път! И ако ми кажеш накрая, че от зеления чай не се отслабва... и бтв за каквото съм си решила съм се охарчила ти не си ми никаква за да ми държиш сметка на парите.

ME

18.09.05
04:24

Engel написа:

Аз не говорих за всички качества на зеления чай, а за това за охлаждането “през летните дни” моля ти се чети внимателно другия път!

ПРОЧЕТИ СИ РЕПЛИКАТА ПРЕДИ МОЯТА. АЗ МОГА ДА ЧЕТА.ДА НЕ СИ РЕШИЛА ДА МЕ ПРОБВАШ ДАЛИ ВНИМАВАМ?
:)  :)  :)  :)  :)

Engel написа:

Другите своиства на този зелен чай сме ги чували и по най-различни реклами за хапчета “чудо” или хапчета, от които не остаряваш и закриват бръчки. Тези работи са познати на всички. Това са пълни лъжи от един чай не може да стане всичко това..

Ох човешка простота! Затварям темата с  теб.Бъди здрава

18.09.05
12:02

messalina , като толкова ги разбираш нещата кажи какъв точно зелен чай пиеш ?

ME

19.09.05
02:39

[quote author=“Odin”]messalina , като толкова ги разбираш нещата кажи какъв точно зелен чай пиеш ?

Това са оригинални чайове, от китайци редувам ги и двата. Добри са много :) .Доволна съм пробвай.Успех.Надявам се да ти допаднат.

http://starlight.pm-co.net/stars_detail.php?starID=133&catID=tea
http://starlight.pm-co.net/stars_detail.php?starID=77&catID=tea

Можеш да намериш оригинален Китайски или Тибетски зелен чай от всички китайски ресторанти.Нормалната цена за  100г чай е около 4.00-8.00лв /Тибетски/

А ето и оригиналната рецепта за приготвяне на зелен китайски чай.

За 1 чаша са необходими:
1 лъжичка зелен чай
1 чаша вряла вода
Чаят се поставя в предварително затоплен съд, залива се с врялата вода и така престоява 3 минути, след което се прелива в друг, предварително затоплен порцеланов съд. Поднася се в порцеланови чинийки и се пие горещ на малки глътки. Според китайците прибавянето на захар и други подслаждащи средства разваля естествения аромат на чая. Ценителите на чая пият само втората и третата чаена отвара. От силните сортове чай могат да се приготвят до 4 отвари.

19.09.05
09:07

Офф
Благодаря  :P !
Офф

ME

19.09.05
13:05

[quote author=“Odin”]Офф
Благодаря  :P !
Офф

Odin не сечувстваш добре ли? :lol:
Препоръчай по добър де.

19.09.05
19:23

[quote author=“messalina”]Odin не сечувстваш добре ли? :lol:
Препоръчай по добър де.

Не мога да препоръчам по добър защото не съм пил никакъв . А иначе се чувствам страхотно , благодаря че попита .  8)

22.09.05
23:24

[quote author=“Neo”]От много и най-различни места чувам и чета, че зеленият чай, освен всичики други вълшебства, е и отличен фетбърнър. Може ли някой да го потвърди?

Някъде в един форум имаше една статия на английски точно за зеления чай и там се споменаваше, че едно от действията му е точно топенето на мазнини. Аз си направих труда да я преведа, но за съжаление не мога да я пусна сега защото преводът е на служебния ми компютър. След две седмици като отида на работа ако темата все още е актуална ще постна превода. Там се говори и за въздействието на зеления чай върху свободните радикали, “добър” и “лош” холестерол и всичко е обяснено както трябва.
Ако все пак забравя и все още не си получил задоволителен отговор, след 7-8 октомври ми изпрати лично съобщение и веднага ще ти изпратя статията.  8)

29.09.05
21:17

abe vie dobre li ste da piete zelen chai be hora maika mi e lekar I SAS SIGURNOST RAZHLABVA ne znam ti kakav izmislen chai si pil.otdelno che prodaljitelna upotreba chervata se protirivat,stavat na rani i sled tova pochva6 da sere6 krav.pri men lichno se e sluchvalo(hodih na izsledvaniq)taka che toq chai kolkoto moje da pomogne troino poveche moje da navredi!spored men nai-gubavo e da ne se pie poveche ot 3 dena sedmichno.dobre che ranite na chervata ti parva bqha zapochnali da se razvivat a ne bqha v kraen stadii poneje probiti(ostargani)cherva nqma kak da ti gi zakarpi chicho doktor.ot togava nasam ne iskam i da pomirisvam zelen chai ,ta kazvam vi go za da si pomislite kakvo piete,a o6te edin defekt ima v nego(xorata s nisko kravno da slushat vnimatelno!!!!)toi ponijava kravnata zahar i sledovatelno kravnoto jestoko pada. :!:  :!:  :!:

29.09.05
21:23

dobre de vie kazvate polojitelnite pokazaniq na zeleniqt chai ami za6to ne prochetete malko protivipokazaniqta!!!!!!!i tova izoooooooooooooooooooooooobshto ne e vqrno che povdigal duha (male-male kak 6te ti e povdignat duxa kato ti svalq kravnoto be hora ole male izumqvate me!)

29.09.05
21:54

1во пиши на кирилица...не поствай 2 мнения 1 след др... и това за чая просто ме уби... пич съвземи се...

30.09.05
16:07

Ох, тази тема... :?  Все ще се намери някой да я възроди с “ама вие добре ли сте да пиете зелен чай, ще се подрискате и тези лъжи и дъра-дъра-дъра...” Като човек, който пие от въпросния чай по няколко пъти на ден и настоящ маниак по темата, мога да ви кажа ,че всичко, което е написала messalina, си е самата истина. А за някакви противопоказания при употребата на зелен чай, е меко казано, несериозно да се говори. Така,че който иска нека продължава да обяснява, че веднъж пил и се одрискал, но нека си спомни дали не е прекалил с боба предната вечер. :P
  Има един зелен чай - насипният, представляващ изсушени цели листенца, по възможност директен внос от Китай. Просто единствено там расте хубавият чай и никъде другаде, както примерно бабините зъби в България..Това е положението.
Всъщност китайците го пият от незапомнени времена и твърдят, че им е дар от боговете, лек и за тялото и за душата, но лечебното му въздействие е изследвано по-сериозно за първи път след края на Втората световна война, когато след бомбандировката на Нагасаки, изпращат група безнадеждно облъчени японци в Тибет. И каква била изненадата, когато след година време, повече от половината хванали пътя да се връщат по родните си места...Естествено, имало е и други фактори - чисти въздух, вода, храна..

30.09.05
23:56

Напълно съм съгласна с Neo.
Дори и да има някакви противопоказания иситна е че в умерени количества както всичко което ни дава природата е повече полезен.
Освен това и аз съм пила на биопограма чайовете но истината е че по-добър от насипния чай няма..дори иам различни сортове според вкуса.
Освен това когато чая  е в насипен вид и се следва проседурата(да не кажа церемонията) по приготвяне скриктко дори и вкусовите качестява на самия чай значително се повишават.
Аз лично за себе си се убедих,че дори и да не влияе на метаолизма значително(защото не съм забелязала драстично промени в моя :wink: ) половителен ефект има и най-елементарния пример е че докато моите съученици се разболяват от всяко  кихане за първа гоиан може би стоически не се разболях..като имам предвид че по принцип най-малкия полък на ветрец...и съм готова.Така че превенция и нищо друго..ако се надява някой само от зелен чай да отслабне мисля на всички във форума им е ясно че няма да стане..но ако има желание да се занимава,приятно му е да пие не виждам проблем всеки да си пие. :P

02.10.05
18:03

me008 е прав случват се и такува неща!! :cry:

03.10.05
13:02

PARVO:Az sam pila mnogo,mnogo vreme zelen chai ot mnogo sortove.VTORO::Az sam jena.TRETO:Kazah vi che bqh na izsledvania i lekarite otkriha razranqvane na chervata v nachalen stadii i mi kazaha che tova e ot zeleniq chai.CHETVARTO:Maika mi e lekar i ne vijdam za kakvo i e da me laje.PETO:Az ne sam protiv zeleniq chai a protiv prodaljitelnata mu upotreba poneje vi kazah kakvo mi se sluchi na men,da vqrvam che e polezen kato za prechistvane no vqrvam che sa6to taka e vredna prodaljitelnata mu upotreba i ne moga da razbera za6to kogato nqkoi kaje ne6to sre6tu mneniqta na ostanalite v toq forum i im predlaga jelqzna argumentaciq te se nahvarlqt sre6tu nego kato osvirepeli zverove :?:  :?:  :?: ......i ne iskat da chuqt malko akal a sa kato kone s kapaci.SHESTO:az nikoga nqma da tvardq ne6to koeto ne sam go izpitala ili nqmam nqkakvi dokazatelstva.spokoino az ne sam ot tiq deto nqkoi kato pradne i toi da kazva che se nasral.
S dve dumi ne iskam da sporq s tezi s koito spor ne stava ili da si drankam prazni prikazki,a prosto se opitvam da im pomogna po nqkakav nachin s moite znaniq.

03.10.05
13:38

Слушай, me008, последното нещо, което искам е да влизам в някаква излишна полемика с теб. НО. Нещо много изнервена ми се виждаш, да не би да е от зеления чай - питай майка си. Освен това, има различни видове лекари, не уточняваш майка ти каква е, може да е кожен лекар, или пък “Уши, нос, гърло”, което не я прави капацитет по въпроса. После, упорито отказвам да приема, че продължителната употреба на зелен чай може да доведе до каквото и да е разраняване на червата, даже напротив - създава среда, в която оцеляват само “добрите” бактерии, като по този начин регулира чревната микрофлора, подобрява усвояването на веществата, подобрява перисталтиката. Просто ми се струва най-нелогичното нещо, опитай да се аргументираш.(Освен ако не говориш за дебелото черво, мога да ти предложа хипотеза.. :wink: )
И опитай да пишеш на кирилица, не е чак толкоз трудно.

18.10.05
11:08

Благодаря на lady in black за статията и за превода.

The Miracle of Green Tea
Чудото на зеления чай

“Better to be deprived of food for three days, than tea for one.”
По-добре да се лишиш от храна за три дена, отколкото от чай за един ден.
( Древна китайска поговорка)
Има ли друга храна или напитка, за която да се знае да има по-благоприятно влияние върху здравето от зеления чай?
Китайците от древни времена знаят за лечебните свойства на зеления чай и го използват за лечение от главоболие до депресия.В книгата си Зеленият чай: Природната тайна за здравословен живот, Надин Тейлър заявява, че зеленият чай е бил използван като лекарство в продължение на 4 000 години.
Днес научните изследвания в Азия и западните дават твърди доказателства за лечебните ползи, свързани с дългото пиене на зелен чай. Например през the Journal of the National Cancer Institute публикува резултатите за епидимиологични те проучвания, включително и това, че ако се пие зелен чай се понижава нивото на холестерол, а също така пропорцията на „добър” холестерол към лош.
За да обобщим, ето само някол ко клинични състояния, в които пиенето на зелен чай се предполага, че е полезно (помага):
• cancer - рак
• ревматоиден артрит
• високи холестеролни нива
• сърдечно-съдови заболявания
• инфекции
• нарушения в имунната система
Кое прави зеления чай толкова специален?
Тайната на зеления чай е във факта, че е богат на катехин полифеноли, особено епигалокатехин галат (EGCG). EGCG е силен антиоксидант – освен спирането растежа на раковите клетки, той унищожава раковите клетки без да уврежда здравите тъкани.Също така понижава нивата на „лошия” (LDL)холестерол и унищожава анормалните формирования на кръвните съсиреци. На второ място се добавя и важността, когато установите, че тромбозата (формирането на анормални кръвни съсиреци) е водеща причина за сърдечни инфаркти и удари.
Установена е връзка между ефекта от пиенето на зелен чай и „френския парадокс”. От дълги години изследователите са озадачени от факта, че въпреки диетата, съдържаща много мазнини французите индикират по-ниско ниво на сърдечни заболявания от американците. Отговорът е в червенотовино, което съдържа ресвератол – полифенол, който ограничава негативния ефект от пушенето и мазните диети. През 1997 г.проучвателите от Канзаския Университет потвърдиха, че EGCG (епигалокатехин галат) е два пъти по-силен като ресвератол, което може да обясни защо нивото на сърдечните заболявания сред японците е доста ниско, макарприблизително 75% да са пушачи.
Защо другите китайски чайове нямат подобни лечебни качества? Зеленият, черният (oolong)и обикновеният черен чай се добиват от листата на растението Camellia sinensis. Листата на зеления чай са обработени с пара, което предпазва EGCG (епигалокатехин галат) съединението от оксидация. В пълен контраст листата на обикновения черен и oolong черния чай се приготвят от ферментирали чаени листа, като в резултат EGCG (епигалокатехин галат) съединението се превръща в други съединения, които почти не са толкова ефективни в превенцията и борбата с различните заболявания.
Други ползи
Появяват се нови доказателства за това, че зеленият чай може да помогне дори на диетолозите. През ноември 1999 г. American Journal of Clinical Nutrition публикува резултатите от изследване на Женевския университет в Швейцария. Изследователите са открили, че хора, на които е била давана комбинация от кофеин и екстракт от зелен чай изгарят повече калории, от тези, които са приемали само кофеин и пласебо.
Зеленият чай дори може да помогне предпазването на зъбите от гниене! С възможностите си като унищожител на бактерии може да предотврати хранително отравяне, също може да убие бактерия, която предизвиква денталната плака. Междувременно продукти за кожа, които съдържат зелен чай от дезодоранти до кремове започват да се появяват на пазара.
Вредни ефекти?
До днес единствената негативна страна установена от пиенето на зелен чай е безсънието, което се дължи на факта, че съдържа кофеин. Все пак зеленият чай съдържа по-малко кофеин от кафето: приблизително 30 към 60 мг кофеин в от шест до осем унции чай, в сравнение към над 100 мг в осем унции кафе.

08.11.05
10:46

Този зелен чай е чуден,стига да е истински- на листа, а не от пакетчета и т.н. действа диуретично и като фат бърнар.

08.11.05
23:10

Toя на БИОПРОГРАМА май е ала бала работа, поне на мене не ми действа тонизиращо както пише :) иначе си го пийвам 3-4 пъти дневно.

30.11.05
11:56

здравейте! изчетох всички мнения по тая тема, но ви моля само едно нещо! искам някой който е пил зелен чай за фет бърнър, не от който се е под..скал да каже точно от къде го е взел/на листа/, начин на приготвяне и време и начин на пиене за изгаряне на мазнини успоредно с тренировките и диета. ще съм благодарен на компетентни мнения на хора, които са го пили!  :D
Благодаря!

07.12.05
19:31

[quote author=“Martyman”]здравейте! изчетох всички мнения по тая тема, но ви моля само едно нещо! искам някой който е пил зелен чай за фет бърнър, не от който се е под..скал да каже точно от къде го е взел/на листа/, начин на приготвяне и време и начин на пиене за изгаряне на мазнини успоредно с тренировките и диета. ще съм благодарен на компетентни мнения на хора, които са го пили!  :D
Благодаря!

Зеления чай е отврат пил съм го
Първият път ме заболя корема но си виkaм траи за хубаво,траи траи но след 5-6 дена ми
стана много зле направо нямах сила да пръдна опс пардон
Мина известно врема и реших пак да го пробвам защото чувам туи онуи
и си викам че сигорно ми е станало зле от друго ,пробвах и пак същото
След 6 месеца забравиh случките и пробвах за 3 път ,е повече категорично
няма да го пия ,може при някои да деиства добре но при мен не.
Вместо това си  Л-карнетина и започнах да отслабвам и то правилно :wink:
само да ви кажа една малка тайна която ми я каза един виден наш култорист
половин час преди тренировка 2-кафета половин грейпфурт и 2 капсоли Л-карнетин
и глеи кво става ПИЧ

08.12.05
19:15

Има го на таблетки във всяка аптека, окол0 7 лв и е за предпочитане, понеже е екстракт и активните съставки са мн повече от колкото в този който го варите .

MA

16.12.05
16:27

Мислите ли че на БИОПРОГРАМА зеленият чай е същият като вносните марки? Разликата в цената е около 4 пъти. Едва ли е само защото единият е вносен а другият български. Не съм сигурен но за да се постигне желания ефект може би е по-добре да се пие екстракт на капсули. Около 6 лв е кутията във всяка аптека. Има различни марки.

16.12.05
17:15

Тей-прочетох цялата тема и разбрах едно-тибетски или китайски чай,туй му трябва на човек,ама ако някой ми каже дали на таблетки,на листа или как да си ги купувам...

17.06.06
21:06

messalina като си толкова навътре с нещата я изпрати една снимка да те видим колко си отслабнала от тоя зелен чай а и разкажи малко за това колко приятно се чустваш от него(в тоалетната).Базик.Аз преди съм го пила ама от него се чувствам по-отпаднала кръното ми варира и кенефа ме търси спешно.аз имам чуството че тва е диуретик.

17.06.06
21:12

[quote author=“Neo”]Слушай, me008, последното нещо, което искам е да влизам в някаква излишна полемика с теб. НО. Нещо много изнервена ми се виждаш, да не би да е от зеления чай - питай майка си. Освен това, има различни видове лекари, не уточняваш майка ти каква е, може да е кожен лекар, или пък “Уши, нос, гърло”, което не я прави капацитет по въпроса. После, упорито отказвам да приема, че продължителната употреба на зелен чай може да доведе до каквото и да е разраняване на червата, даже напротив - създава среда, в която оцеляват само “добрите” бактерии, като по този начин регулира чревната микрофлора, подобрява усвояването на веществата, подобрява перисталтиката. Просто ми се струва най-нелогичното нещо, опитай да се аргументираш.(Освен ако не говориш за дебелото черво, мога да ти предложа хипотеза.. :wink: )
И опитай да пишеш на кирилица, не е чак толкоз трудно.

Моля за респект ако обичаш(долавям сърказма)Първо маика ми е лекар по вътрешни болести.Второ май съм се объркала нз. Прекомерната употреба на зелен чай води до проблеми с червата демек сереш кръв.понеже нз ти какъв пиеш но зеления чай поне от тоя дето аз съм пила е диуретик.

17.06.06
21:16

ами  какво Ште кажете за 4ерният 4аи

21.06.06
21:16

Да и аз искам да попитам за черния чай какво ще кажете защото аз пия само черен чай една чаша и ми убива и апетит и всичко кажете той как деиства ?

22.06.06
13:26

[quote author=“KOBAKA”]Да и аз искам да попитам за черния чай какво ще кажете защото аз пия само черен чай една чаша и ми убива и апетит и всичко кажете той как деиства ?

В ученическите си години съм пил почти всяка сутрин черен чай на закуска, сега също си пийвам,
но по рядко. Пия обикновен черен чай и тогава и сега(случвало ми се е да пробвам и други марки
черен чай и ми действат еднакво добре  :D ) ... сега от този на “Биопрограма” не е лош.
Винаги ми е действал добре, т.е. повишава ми апетита, чуствам се тонизиран. За стомаха е полезно
сутрин да поеме някаква течност, а когато това е чай още по добре...

От зеления чай не съм пил никога, но предполагам, че и той е полезен.

22.06.06
15:19

[quote author=“Jousi”][quote author=“KOBAKA”]Да и аз искам да попитам за черния чай какво ще кажете защото аз пия само черен чай една чаша и ми убива и апетит и всичко кажете той как деиства ?

В ученическите си години съм пил почти всяка сутрин черен чай на закуска, сега също си пийвам,
но по рядко. Пия обикновен черен чай и тогава и сега(случвало ми се е да пробвам и други марки
черен чай и ми действат еднакво добре  :D ) ... сега от този на “Биопрограма” не е лош.
Винаги ми е действал добре, т.е. повишава ми апетита, чуствам се тонизиран. За стомаха е полезно
сутрин да поеме някаква течност, а когато това е чай още по добре...

От зеления чай не съм пил никога, но предполагам, че и той е полезен.

Разликата между зелен и черен чай е огромна, въпреки, че и двата се правят от едно и също растение. Не съм сигурен, че черния чай е полезен изобщо. Ако ще  го пия само заради кофеина, по-добре кафенце.

22.06.06
21:19

Аве да ви питам пак :) Намерих си зелен чай (оригинален нема 6-5 английски :))) ) Ама да питам колко чаши да пия на ден ? Са пих една кога преди тичане ли след тичане ли или и преди и след колко пъти ?

23.06.06
11:24

Може ли да ми препоръчате изпитан зелен чай.Спрях цигарите и имам нужда от нещо подобно :)
В момента пия някакъв ,но нещо не ми действа.

23.06.06
11:46

Ае аз от вчера пия зелен чай и някак добре ми деиства и веднага ме запотява! Това значи че ако го пиеш преди тренировка (нали ако тренираш) направо 2-3 фанелки ще смениш! Деиста да го е.а :) А и незнам на другите как е но на мене ми убива апетита както черния което е супер щото няма да гладуваш на сила а просто не си гладен аве пробвай не губиш нищо ;)

23.06.06
14:00

Така...явно че тази темата,която вече не помня колко време мина откакто  постнах в нея и все още намира читатели.... :P
  Та малко информация за двата вида чайове... и зеленият и черният чай се добиват от едно и също растение,но поради технологията на сушене се получават два различни вида чай, а растението е  camellia sinensis.
  Накратко зеленият чай прави всичко онова,което е написано по темата..От личен опит мога да кажа,че определено стимулира обмяната на веществата като фет бърнър но едва ли би заменил онзи,който се предлага на пазара в готов вид. От зеления чай при мен лично ефекта бе ...преди всичко козметичен..ободрява ме, спомага за изгарянето на малко повече калории от обикновено и убива апетита. Не знам за протриване на черва и тем подобни истории, но аз лично го пия в умерение количества и при това не винаги..Тъй като не пия кафе изобще може да се каже че за мен зеленият чай понякога играе такава роля... Никога не ми се е случвало до сега да имма проблеми с диария и теб подобни странични ефекти,но може би всичко опира до това как всеки организъм го приема.
  А  относно черния чай...основната разлика започвайки да говорим от произхода е че за разлика от зеления чай и белия и другите видове получени от това растение черния запазва аромата си значително по дълго време.Накратко в черния чай има известно количество кофейн,което може би дори надминава това в единича кафе варирайки от производителя. Черния чай също е добър антиоксидант,предпазва от рак и тн...но няма толкова ясно изразен фат бърнинг ефект.

Моят съвет към онези, които сега започват да консумират зелен чай е ...да си купуват само насипен или по точно на листа а не в пакетчета. Освен това в технологията на приготвяне не бива да се използва много гореща вода...и ако се използва вряла една чаена лъжичка от  зелените листа не бива да се кисне повече от 3-5 минути. След това листата се развиват и отделят ...’горчилката’ си ...която от една страна не е приятна на вкус а според няки източници не е и полезна.  8)
Надявам се информацията,която ви споделих да ви помогне.  :)

29.08.06
23:01

[quote author=“messalina”][quote author=“Odin”]messalina , като толкова ги разбираш нещата кажи какъв точно зелен чай пиеш ?

А ето и оригиналната рецепта за приготвяне на зелен китайски чай.

За 1 чаша са необходими:
1 лъжичка зелен чай
1 чаша вряла вода
Чаят се поставя в предварително затоплен съд, залива се с врялата вода и така престоява 3 минути, след което се прелива в друг, предварително затоплен порцеланов съд. Поднася се в порцеланови чинийки и се пие горещ на малки глътки. Според китайците прибавянето на захар и други подслаждащи средства разваля естествения аромат на чая. Ценителите на чая пият само втората и третата чаена отвара. От силните сортове чай могат да се приготвят до 4 отвари.

Зарибих се и аз по този чай. Намерих и насипен такъв в една билкова аптека. Четох и в една книга “Ободрителните напитки в нашия дом” от А. Белоречки и намерих същия текст като цитирания от теб горе (може и ти да си го чела там, не знам).

Та след като “Ценителите на чая пият само втората и третата чаена отвара” не се ли губят ценните вещества на чая с първата отвара? Какъвто и чай да съм пил досега, слагаш - запарваш - хвърляш - втора отвара не правиш.... Тук се говори дори за 4 отвари с една чаена лъжичка чай!? Правите ли ги тези номера и какво мислите по въпроса?

CR

30.08.06
09:23

[quote author=“emzo”]Toя на БИОПРОГРАМА май е ала бала работа, поне на мене не ми действа тонизиращо както пише :) иначе си го пийвам 3-4 пъти дневно.

сори, че се включвам в малко стар пост, ама чайовете на биопрограма едва успяват да оцветят водата в чашата - специално съм си правила чай в стъклени чаши - ефектът на zero :Р

CR

30.08.06
09:31

[quote author=“Falkor”]След мненията за този 4удотворен чай си взех от магазин “345” една зелена кутия студен зелен чай на фирма RAUCH и не знам дали е същото за което говорите но е супер вкусен и те ободрява много.В садържанието прочетох че има фениланин.

това е толкова зелен чай колкото натурални са соковете в същите кутии
иначе спор няма, че е някво мн свежо за пиене особено с мн лед, ама е пълно със захар и консерванти

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1