Първи напъни след 10 години без тренировки

Темата е заключена.
Прескочи до:
11

06.10.11
14:12

Ако не карах колело, нямаше да ходя повече и вероятно щях да съм поне 150 вече... Ако пък имах кола, можеше и 200 да гоня, но едва ли, понеже до близкия магазин с кола няма да отида за 1 мляко...

В този ред на мисли, може би не ми липсва ходене. Тичането от друга страна помага на много хора, но май не е моят начин. Ако успея да смъкна поне до 100кг, тогава мога пак да почна и да тичам. За сега смятам по-скоро да увелича карането на колело, както и техниката на каране. Ако нищо не стане, ще пробвам и по твоят начин с повече тичане и ходене. Непременно трябва да се сдобия и с читав кантар, за да знам какво всъщност се случва в момента и за напред.

Общо взето целта ми е 90-100, където отдавна ще съм в нормата откъм мазнини, при моят тип тяло.

П.П. По едно време имах един велоергометър изцяло механичен (балканче). Но ми беше много слаб като натоварване и просто го подарих на човек който наистина имаше нужда от него. Преди едва ли е имало друго, вероятно не струва повече от 50 лева в момента, а нямаше никакви проблеми с теглото ми и очевидно не би имало проблем и при много по-тежки хора... Затова много ме дразнят съвременните боклуци... Сигурен съм че могат да се правят много по-здрави и евтини... От друга страна падна ли на 100кг може би ще мога безпроблемно да ползвам отново най-ниския клас, но натоварването там е по-слабо и от това на балканчето, така че ще се наложи да започна да тичам и ще го правя, но тогава вече всичко ще е лесно.

От друга страна едни 100-200км с колело на ден наистина не са нищо, дори на моите килограми. Но много зависи стила на каране, колелото и т.н. По асфалт проблем никакъв. То аз някои дни 100 ги правя, но съм далеч от правилното каране, поради редица технически причини. Съвсем скоро може да ги отстраня и ще карам по-бързо, по-малко или същото време, но повече километри ще навъртам и съответно би трябвало да има по-добър ефект. В момента карам прекалено силово, на най-тежката предавка, което често води до прекалено нисък каданс и вероятно заради това има по-слаб или никакъв ефект. Но за сега така е най-бързо, докато не си сменя прецаканото движение, скорости, верига и т.н. Абе цялото колело :]

казано от 110 на 06.10.11, 14:12:

От друга страна едни 100-200км с колело на ден наистина не са нищо, дори на моите килограми.

Това като със средната скорост - ако ги мериш тея неща с велокомпютър май ще е добре да провериш дали не си настроил 32 цола гуми.
Пиша го това не за да се заяждам, а за да не откажеш с коментарите си някой нов колоездач, дето ще си каже “то дори това едрото момче може да кара 100-200км на ден и да дига 40+ км/ч, и накрая пак не сваля ... аз накъде съм тръгнал”.

Та аз последният път когато аз карах близо 100км енергоразхода ми скочи над 5000 калории, и при това с колело, което 100% е по-леко, по-пъргаво и по-изправно от твоето - ако караше на ден по 100км отдавна да си на легло с този начин на хранене.

Освен това особено твърдението, че можеш да го караш това ден след ден без да си специално подготвен и да тренираш колоездене (или примерно триатлон) е безумно ... за пример ти давам отново себе си - когато ми са се събирали повечко разходки съм унищожавал чудовищни количествата паста и в крайна сметка пак съм свалял драстично килата. Има едни бледни хорица дето ходят по едни състезания (тура, вуелтата, джирото) и те тежат наполовина на теб, някой от тях се готвят цяла година за да са във върхова форма тези няколко седмици когато участват дори само на едно голямо състезание ... та тези хора от 7мия-8мия етап нататък едвам ги свалят от колелата на финиша (доста от тях така и не завършват състезанието), при все че за тях се грижат диетолози, масажисти и пият ракетно горивно ... и накрая ти ще ми кажеш, че е нормално да караш по “едни 100-200” (и колко лежерно звучи сто-двеста ... разликата е часове въртене), бидейки 130кг и без да ядеш нищо.

ПП. И една тънка сметка - ако караш в града средната ти скорост особено с разбито колело едва ли е много над 20км/ч дори може и да не ги стига, за да изкараш “100-200км” ще ти трябват 5-10 часа въртене нон-стоп ... направи си сметката дали това е възможно с твоя график, спане и прочее.
Ако наистина ги караш тези 10 часа на ден - замени ги с работа и ще имаш пари да тренираш и да ядеш ... освен ако целта ти не е обиколката на България догодина - ама да знаеш, че наградния фонд не си заслужава.

ПП. Иначе е факт, че трябва да си подбираш оптималната предавка - и аз доста време карах на най-тежката и после разбрах, колко е безмислено това, но не се бой - и на най-тежката ще сваляш, просто ти се накъсва ритъма. И поддържай изрядно колелото ... с малко смазка и добре напомпани гуми ще можеш да усетиш веднага разликата.

Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 07.10.11 10:16.

07.10.11
10:23

Е той пича щеше да ходи до Пловдив с колело за 1 тренировка ;) така, че какво са за него едни 100-200км

07.10.11
10:51

Пича май е с бан, така че не се хабете...

казано от Скота на 07.10.11, 10:51:

Пича май е с бан, така че не се хабете...

Абе аз да си кажа :) Че аз като взимах колелото ако ми бяха казали, че е нормално за средния човек да бичи по 200км на ден и да има средна скорост към 40 щях да се откажа - да остане следа, че тва е фантастика :D

07.10.11
12:49

казано от 110 на 06.10.11, 00:58:

...
Мога и сега да клекна с 200кг, понеже все още мога да правя и пистолет например, но се въздържам и не клякам с повече от 100кг
...

Струва ми се, че малко попрекали и тук.

Мнението беше редактирано от racing на 07.10.11 12:52.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1