04.10.11
21:27
Здравейте машини.Имам едно питане за мъртвата тяга.Понеже не съм го правил преди,като спускам щангата надолу трябва ли да пускам щангата на пода или да задържам точно преди да докосне земята?
Темата беше редактирана от Юлиян Тодоров на 04.10.11 21:28.
04.10.11
21:37
Аз принципно я задържам на сантиметър от земята. Не претендирам да е правилно обаче.
04.10.11
21:45
Ако търсиш максимум от тягата ще се наложи да правиш малки бройки с големи тежести.. което значи, че щангата се ударя в земята а в някой тежки серии може да има 1-2сек почивка между повторенията... ;)
04.10.11
21:49
То не случайно се нарича мъртва тяга упражнението. След всяко повторение оставяш щангата на земята.
Пускаш докато допре до земята. Иначе много се натоварва кръста. Сега ако вдигаш леко няма да ти направи такова впечатление, но с покачването на килограмите ще стане почти невъзможно да удържиш да не докоснеш земята, а и разказваш играта на кръста.
http://www.youtube.com/watch?v=cA8s17YIbSY&feature=related
04.10.11
22:54
Няма разлика ли ? Ооо значи не си правил мъртва тяга до сега ;х Не казвам , че аз съм с голям опит де ... наскоро и аз се питах същия въпрос - в bodybuilding.com срещнах едно мнение което ми се наби в главата “за максове оставяш на земята,ако търсиш хипертрофия само докосвай и веднага нагоре” :)
05.10.11
00:18
Благодаря ви за мненията :)
Прави както ти е по удобно, за максове тоя въпрос не важи, там 2 ро повторение няма.
Аз не пускам до земята, но и я правя с малки килограми (70-80) и с малко по изправени крака. Усещам си го супер движението за развиване на мускулите около кръста.
Само не разбрах що се плашите че натварвало кръста повече?Нали това е целта все пак (за някой 1востепенна,за някой2 ростепенна)
Иначе да,по - трудно е като оставяш щангата на земята.Мен дори повече ме кефи.
Целта не е да се натоварва кръста, а мускулите в тази зона. Има малка разлика.
Да,това е ясно,но много хора не виждат разликата като цяло,и дори при най - малкото навеждане попринцип без тежести усещат напрежение в мускулите и си мислят че товарят кръста...
03.12.11
14:54
Мъртва тяга - до долу.Защото е мъртва, вдига се от долна мъртва точка.
Мнението беше редактирано от Georgi Atanasov на 03.12.11 14:54.
05.12.11
00:43
казано от Georgi Atanasov на 03.12.11, 14:54:
+1. Ако усетиш, че ти е неудобно или кривиш гърба, може да подложиш примерно по 1 тежест (диск) и долната мъртва точка да ти се вдигне малко, аз така правя :P
казано от Georgi Atanasov на 03.12.11, 14:54:
С тази разлика обаче, че мъртвата точка на мъртвата тяга е в горната, а не в долната част...
Опирането в земята мен лично тотално ме разбалансира, когато правя серия с повторения. Затова или спирам щангата на около сантиметър от пода, или съвсем леко я опирам. Това спиране носи допълнителна полза, защото те принуждава да спускаш контролирано и всички мускули да са стегнати и в двете фази на движението. При спускането участват същите мускули, които и при вдигането и при правилна техника не се товари допълнително нито гръбнакът, нито кръстът.
Единственото изключение, при което има смисъл щангата да се оставя изцяло на пода между повторенията, е когато се работи само за сила на тежест, близка до максималната. Тогава обаче обикновено се правят почивки от 2-3 секунди между повторенията, които позволяват и допълнителна концентрация за всяко следващо повторение.
Боби - разбалансира те защото не я оставяш на земята а само я допираш, вдигаш я, връщаш я стабилно на пода както за първото повторение и тръгваш пак :)
казано от Madboy на 05.12.11, 09:46:
Боби - разбалансира те защото не я оставяш на земята а само я допираш, вдигаш я, връщаш я стабилно на пода както за първото повторение и тръгваш пак :)
Както вече казах, ползата от това да я спреш е по-голяма - извлича се повече от всяко повторение. :)
Толкова ли е фатално да не се допира до земята, аз като съм 190см. с неособенно дълги ръце, ми е най-трудно като я отлепям щангата - точно тогава леко се изгърбвам напред иначе не ми става работата :D
казано от igra4o на 06.12.11, 10:54:
Толкова ли е фатално да не се допира до земята, аз като съм 190см. с неособенно дълги ръце, ми е най-трудно като я отлепям щангата - точно тогава леко се изгърбвам напред иначе не ми става работата :D
Не е е фатално да не я допираш, но това, че се изгърбваш, говори за лоша техника, а не толкова за къси ръце. Помоли някой да те насочи как да я подобриш.
06.12.11
19:25
Дориан, не пуска до долу, а малко под коленете започва движението нагоре. Рон Колман пък бие щангата в земята. И двамата имат гърбове за завиждане и нито един от тях не се е оплаквал (или поне не знаем за това) от проблеми с кръста. Като правя максове започвам от земята за едно повторение. Като тренирам без максове не докосвам земята.