05.10.11
18:10
Здравейте сега съм 8 клас и уча в нормална общообразувателна паралелка СОУ, тъй като след 7 клас неможех да кандидатствам поради ниският успех, но сега съм доста по добър ученик, и искам след 8 клас да вляза в Електротехникума със специалност Компютърна техника и технологии, тъй като искам да работя на компютър и да изучавам софтуер/хардуер и да умея да цъкам на компа (програмки и др.) общо взето се насочвам към компютърен специалист, разбирасе след завършване на технически университет, но само се питах дали в електротехникума ще мога да изучавам тези неща, как да работя с компютър.
Ако нещо не съм разбрал правилно, някой да ми обясни какво представлява тази паралелка (какво ще изучавам) и дали ще мога да вляза след 8 клас с тази специалност. :)
И каква е разликата между Компютърна техника и технологии и Компютърни мрежи
Темата беше редактирана от Miroslav Nikolov на 05.10.11 18:11.
За техникума специално нищо немога да ти кажа, но за паралелките- ако не ти идва от вътре по-добре не се занимавай- ще учите много електроника- трябва да разбираш тока, тва с цъкането на програмки не е така. Вероятно ще ви пришият и програмиране - C/C++ по малко вероятно е Visual или C#, но е опция. Там също , ако не си роден програмист , трудно е да се научи. Макар че в нашия випуск учехме Pascal нито един съученик нямаше различна оценка освен 2, аз имах все 6-тици. Просто кода трябва да ти изниква сам. Иначе щом си решил- давай смело, по-добре да сгрешиш от колкото после да те е яд че не си се пробвал.
Разликата м/у компютърни мрежи и компютърни технологии , май беше ,че в мрежите изучават- TCP/IP, Ethernet и сякви други компютърни думички свързани с мрежа/ интернет. В технологийте- повече хардуер.
Мнението беше редактирано от Абазаба на 05.10.11 18:31.
05.10.11
18:50
Благодаря, защото НЕ искам да ставам такъв който примерно да ремонтира компютри с инструменти (отверки и др.) а такъв който да разбира от програмите, да работя на тях, да се справям с преинсталиране и антивирусни и т.н. и се зачудих да влезна ли в електротехникума със специалност Комп. техники и технологи.
И още един въпорс.
Понеже там ще трябва да учим поне 1 чужд език, аз избирам английския, до сега не съм учил английски и се чудех дали сега в 9 клас там ще го изуча от началото или ще ми е много трудно ? - защото все пак на ден ще имаме по 4 часа чужд език, и може тази година докато съм в 8 клас да ходя на частни уроци поне азбуката и окончанията да науча ? или пак ще е трудно после в техникума ?
Мнението беше редактирано от Miroslav Nikolov на 05.10.11 18:53.
Ем кво да ти кажа, явно не е за тебе там. Ще учите в 9 клас електротехника 100% и ще ви учат да връзвате дъна/кондензатори/други работи. За английския- мии аз го уча от 1-ви клас и ми е лесен , според мене пиши този чужд който учиш, на секи различно му се отдават езиците.
05.10.11
19:21
Аха добре, благодаря. Незнаех, че се учат тези неща в тази специалност, мислех, че ще изучаваме софтуер/хардуер, преинсталиране, инсталиране на разни програми и антивирусни защити, и такива неща, доста ме влекат, и си мислех дали с тази специалност ще ги изуча в 9,10,11,12 клас
05.10.11
21:23
Виж какви специалности има в механото
http://www.pgmee.com/index.php?page=15
от край време си е по добро училище
ОТ линка на @ Иван Шишманов май май само с изучаване на английски и след 7-клас е кандидатстването- т.е автора е изтървал. Иначе само микропроцесори и компютърни мрежи фащат окото. Даже второто повече
05.10.11
21:47
1.Значи ще мога ли да кандидатствам след 8 клас в Електротехникум със специалност Компютърна техника и технологии ?
2. За да кандидатствам с дипломата ми ще ми трябва висок успех по Български и Литература, Математика и Физика нали ?
3. Четирите предмета трябва да ги мина поне с Мн. Добър 5, само математиката ще ми е трудна и може с 4-ка, и мжое да се издъня.
4. Ако електрото не става за това което аз искам (разбиране от програми, работене на компютър, преинсталиране, инсталиране на антивирусни и други защити, хардуер/софтуер) a и да се науча да връзвам дъна/кондензатори/ и др. няма да ми е от излишък, към кое у-ще да се насоча, аз мисля, че трябва електро, и после в технически университет със същата специалност.
Мнението беше редактирано от Miroslav Nikolov на 05.10.11 22:10.
Нито в гимназията,нито в университета ще те научат на програмиране.Специално в тази насока в интернет има толкова много информация че е невъзможно да се изчете за цял живот.Ест почти всичко е на англисйки,залягай на този език.
05.10.11
22:36
Иначе само микропроцесори и компютърни мрежи фащат окото.
Специално за микропроцесорите аз съм от първия випуск завършил с подобна специалност и изобщо не е кой знае какво. Чиста електроника си беше преди 10 години.
05.10.11
22:45
Нито в гимназията,нито в университета ще те научат на програмиране.Специално в тази насока в интернет има толкова много информация че е невъзможно да се изчете за цял живот.Ест почти всичко е на англисйки,залягай на този език.
А компютърните специалисти къде да учили на времето ? (не говоря за програмисти, има разлика между програмист и комп. спец.) ако нещо греша техникума кажете, поне според мен трябва да завърша елетрото - (комп. техника и технологии) и после техническия университет МЕИ - (комп. системи и технологии или ИТ)
Чуек ти в момента искаш да станеш-” да цъкам на next next finish=> restart”-voila. Такъв филм няма. Аз също съм се насочил към ИТ сферата, да ти кажа 2 неща- ако искаш да се занимаваш с хардуер- мрежи, кабели, компютри, ЕЛЕКТРОНИКА, и т.н , евентуално някво low-level програмиране избери техническия университет - софия. Ако искаш да се занимаваш с разработа/дебъг и т.н на приложения включително- всякакъв софтуер- Windows/unix и т.н- Софийски Университет- специалност Софтуерно инжинерство. Аз лично съм си ги наредил така
1- СУ– Софтуерно
2-СУ Информатика/Приложна математика/Физика
3-ТУ КСТ.
Ти трябва първо да си наясно със себе си какво искаш да учиш :)
@ ИВане- то като цяло микро процесорите си е електроника, но на мен винаги ми е било интересно :)
05.10.11
23:09
Благодаря за отделеното време, и тъй като не разбрахте точно какво се опитвам да ви кажа, ще опитам малко по ясно да го кажа, че малко съм объркан :D значи искам професията да ми бъде компютърен специалист - такъв какъвто си сяда на стола пред компютъра и работи на него, разбира и умее да борави с най-различни програми, преинсталира компютри, изобщо разбира какво да прави пред монитора, нали това е комп. спец ? а нямам предвид да ставам техник, който да свързва кабелите и др. неща на компютри и машини.
За това се чудя какъв техникум/гимназия като за начало да избера за да упражнявам работата пред монитора. - ( Работа с компютърни системи и програми – правила, пускане и спиране, диагностика, откриване на проблеми, поддържане, тестване. Компютърни вируси и злонамерен софтуер, антивирусен софтуер. Диагностика на хардуера. Работа с Windows Task Manager, Windows Registry, Windows Event Log. )
Мнението беше редактирано от Miroslav Nikolov на 05.10.11 23:28.
05.10.11
23:36
Аз след като завърша 12 клас ще имам повече акъл в главата и ше реша къде да ходя за да работя с комп. системи и програми, но искам да знам до тогава какво ще правя...в смисъл искам да упражнявам английския език и да имам повече часове свързани с компютърни технологии,системи/комп. мрежи, колкото да си имам някаква представа за напред, и най-подходящо ми се стори електрото.
Мнението беше редактирано от Miroslav Nikolov на 05.10.11 23:38.
не- ти не разбираш какво искам да ти кажа. Такава професия няма! “комп. спец” са 2 думички, които се използват неправилно. Такъв филм, както ти казах- сядам днеска донсят ми един компютър и да го преинсталирам със “Windows mEg@, GiG@ TerRrRa XP_se7en StYlEeE3” тип “домашен хакер” и да ми дават 4 бона заплата няма. Във всички компютърни специалности се изучава софтуер+хардуер поне на гимназиално ниво. После в университета специализираш- щом искаш да се занимаваш със софтуер- но 100% ще учиш програмиране , а не да се занимаваш с готови програми.
Абе адаш ( мирослав николов), много от рано си се организирал :D но то така трябва.
Мнението беше редактирано от NIKOLOV на 06.10.11 16:16.
06.10.11
16:17
не- ти не разбираш какво искам да ти кажа. Такава професия няма! “комп. спец” са 2 думички, които се използват неправилно. Такъв филм, както ти казах- сядам днеска донсят ми един компютър и да го преинсталирам със “Windows mEg@, GiG@ TerRrRa XP_se7en StYlEeE3” тип “домашен хакер” и да ми дават 4 бона заплата няма. Във всички компютърни специалности се изучава софтуер+хардуер поне на гимназиално ниво. После в университета специализираш- щом искаш да се занимаваш със софтуер- но 100% ще учиш програмиране , а не да се занимаваш с готови програми.
Е да точно това питам, сега трябва да изучавам софтуер + хардуер в гимназия а после в университета ще уча софтуера, но сега към коя гимназия/техникум да се насоча щом ще уча софтуер + хардуер и другите компютърни специалности ??? електрото ли или другаде ?
06.10.11
18:47
@ ИВане- то като цяло микро процесорите си е електроника, но на мен винаги ми е било интересно :)
Че е електроника е ясно. Проблема е, че човек започва тази специалност с идеята, че ще учи за микропроцесорите как се програмират как оперират и т.н., а в моя случай на практика до пети курс си учихме чиста електроника и после един два предмета в който ни учеха как да напишем програмка, чрез която един светодиот да мига и то за световно известния микропроцесор СМ 601.
Електрониката караха един светодиод да мига с една интегрална схема NE 555 за един час, а ние с програма на СМ 601 за един месец :).
06.10.11
19:17
А сега в коя гимназия/техникум да вляза като за начало за да изучавам хардуер + софтуер и другите компютърни специалности както каза Рамон ?
Като цяло много може да се обеснява ,но накрая едно е ясно - недей влиза там.Аз съм учил там - имах късмета да съм в един от последните свестни випуски,хората бяха повечето мн готини и тн.Сега е пълно с турци и тук-таме предполагам някой циганин.А за интелектуалното ниво - бях 1вия по успех от курса като влязох в електрото (2 пъти на изпитите 4,75) .Атмосферата е полу-просташка няма да научиш абсолютно нищо (техническо).Затова не са виновни учителите (макар че има някои доста силни попадения на просто нямат място в никое училище на света),а заради заобикалящата среда.Като целия клас ходи с 1 химикал (а понякога и без него) на даскало,учебници абсурд да купуват,изпалки доста често - трябва доста силна вола ,за да си учиш вкъщи съвестно ,за да попие нещо.
Не те познавам и не мога да говоря така,ама да не успееш да влезеш след 7ми клас ? Въобще не трябваше да пускаш темата да се хабят хората върху ” проблема ” ти,но това е абсолютно лично мнение - не натоварвам никого с него.
Прозвучах като кретен,за което ми е неприятно,но нали затова сме мъже - да говорим без заобикалки.
ПС:Випуск 2010 съм