Относно домашна сметана и извара

15.10.11
14:27

Здравейте в тази тема искам да ви попитам как да си направя домашна сметана и извара.За сметаната само белтъци с щипка сол ли трябва.И ако заменя щипката сол с толкова захар ще ми попречи ли на свалянето.За изварата може ли да обезмасля прясното мляко с миксер ?

15.10.11
14:37

1-во сметаната се нарича това на киселото мляко отгоре където остава.От където се бърка маслото после. Това се пасира и става сметана.
2-ро домашна извара се прави от кисело мляко , което си е обезмаслено (виж т.1) , което се вари. Щипка захар няма да ти попречи да сваляш. Стига да е само 1

15.10.11
14:44

казано от Ramon Dekkers на 15.10.11, 14:37:

1-во сметаната се нарича това на киселото мляко отгоре където остава.От където се бърка маслото после. Това се пасира и става сметана.
2-ро домашна извара се прави от кисело мляко , което си е обезмаслено (виж т.1) , което се вари. Щипка захар няма да ти попречи да сваляш. Стига да е само 1

Оцелил си някои от нещата,а до автора google има достатъчно отговори на твоите въпроси.

15.10.11
14:45

казано от Biad__ на 15.10.11, 14:44:

Оцелил си някои от нещата,а до автора google има достатъчно отговори на твоите въпроси.

така знам, така казвам :)

15.10.11
14:46

Извара домашна става от прясното мляко, когато реша да правя сирене. Остатъка от “цвика” (така ли се казваше) става на извара.

15.10.11
14:50

казано от gips на 15.10.11, 14:46:

Извара домашна става от прясното мляко, когато реша да правя сирене. Остатъка от “цвика” (така ли се казваше) става на извара.

Може ли да те попитам нещо тогава? В смисъл и аз съм решил да си направя сирене, колко г/д прясно мляко трябва? 7-8-10 литра? И колко време му трябва да зрее ?

Виж,ако ще ядеш сметана и извара,по-добре направо сирене си направи... Сега относно изварата.Това което става от варене на мляко и лимонов сок и тн е цвик и по мое мнение съдържа доста лактоза за разлика от изварата и сиренето.Баба ми ми прави домашна извара,но от сурватката след направата на сирене.Събира я всичката и я изварява и тя изварата изплува отгоре а лактозата си остава във водата... Аз не консумирм мляко именно заради нея,а не се страхувам да ям извара и домашно сирене по всяко време,особено преди лягане ;)

15.10.11
16:50

1.Попитах тука,защото в гоогъл не намерих походяща тема.Тук сега питам как да си направя сметана от белтъци не някаква друга.А тази система за извара става ли.Млякото се обезмаслява по някакъв начин,после се вари до завиране,и после се цеди.И Велико Иванов ако може по подробно да обясниш ще съм ти благодарен.

15.10.11
19:13

Исках да кажа белтъци на сняг.Дано сте ме разбрали.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1