24.10.11
10:04
Привет на всички :) ,
Увод :) :
Казвам се Модена (викат ми Мери), на 28 години съм, 173-4 съм висока, от София. Последния един месец бая се омазах, бяха драми, плаках за едно момче, но с плакане не си го върнах, а и нищо не се промени де :) , та реших да сменя стратегията. Да работя за себе си, да тренирам здраво и да се влюбя в образа, който виждам всеки ден в огледалото.
Поставям си за цел:
1. Да изчистя натрупаните килограми до Коледа.
Нямам кантар, но сутринта си взех мерки:
Гърди: 100см
Талия: 89см
Ханш: 115см (Искам малко дупе!!!)
Бедро: 65см
Ясно е, че съм голЕеема :) . Започвам да се храня НВД и тая седмица влизам в залата. Ще си вписвам в дневника моите малки крачки до голямата цел. Човек трябва да има големи мечти :) . Моите определено са. Казах си каквото имам, сега трябва да ПРАВЯ.
Бай :) .
24.10.11
10:10
В такъв момент се тренира най-зверски и най-ефективно, казвам ти го от собствен опит. Не знам колко са проблемните килограми, но храненето е ключът към постигането на целта. НВД не значи глад, помни това. Ще помагаме, но нещата реално зависят от твоята воля и постоянство.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 24.10.11 10:12.
24.10.11
11:47
Честит дневник, Мери! (макар че Модена ми харесва повече)
ГолЕма, голема, колко да си голема! :D Бая височка си все пак.
Имаш данни за бъдеща мадама, тъй че “извайването” обещава да бъде приятен и даващ добри резултати процес. Разбира се, това е при условие, че работиш здраво. Какво имам предвид - здрави тренировки, здрава храна и здрава почивка (Светата Тройца). НДВ звучи дабре, както Пияндето вметна, това не е глад. Погрижи се да приемаш всичко необходимо на организма ти, не се лишавай от важни вещества.
Препоръчвам ти да съчетаеш силови тренировки с кардио - сутрин на гладно най-добре. Разбира се в различни дни.
Бъди постоянна, спокойна и търпелива и всичко ще си дойде на мястото. Не си давай някакви срокове или конкретни цифри като мерки или килограми. Просто тренирай редовно без да претренираш, храни се здравословно и бъди спокойна, никакъв стрес.
Успех! :)
Общо взето такива са и моите виждания :) .
Днес ми е най-важният ден, първият :) . Аз и затова бързах да си направя дневник. Не мога да си позволя да започна пак от утре :) . Никога през живота си не съм гладувала и ден, но пък винаги съм прекалявала с храната, затова съм и питка. Сега обаче ще се променя. Човек може да се отърве от вредните си навици ей така, отведнъж. Преди 8 години така спрях цигарите и повече не съм пушила :) . Сега така ще направя и с храната. Спирам хляба, гевреците, картофите, кроасаните, бисквитките, фъстъците... и започвам да тренирам.
24.10.11
14:40
Картофите и фъстъците... не е ча-а-ак задължително да ги спираш. :)
Останалото - да, нямаш особена нужда от него.
За преценяване на този хранителен режим се налага да посмяташ малко.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 24.10.11 14:42.
Имах предвид ВМ-НВД :) . Затова изключих картофите. Няма да е нещо супер стриктно. Мислила съм го спрямо мене. Лятото и есента минаха, наядох се на сезонните плодове. Спрях се на НВД, защото мисля че ще ми е най-лесен за спазване спрямо сезона :). Ще видя как ще го възприеме тялото ми при условие, че до вчера съм яла предимно въглехидрати на макс. Но и тук съм преценила, че всеки режим ще е стряскащ в началото за мен. Готова съм психически за тоя адапционен период :).
15:05ч е. Бетон съм :) .
Мнението беше редактирано от Модена на 24.10.11 15:06.
24.10.11
15:15
казано от Мери_11 на 24.10.11, 15:04:
Имах предвид ВМ-НВД :) . Затова изключих картофите. Няма да е нещо супер стриктно.
Картофите не са най-добрия вариант като източник на въглехидрати при този режим, но определено има как да се впишат в него. Въпрос на количество, момент на приемане и комбинация с други храни в съответното хранене. Истината е, че щом ще гониш ниски въглехидрати, ще трябва да внимаваш с количествата и с източниците им... и да не ги елиминираш напълно от режима.
Готино заглавие. Аз само да вметна: ако си постоянна до Коледа - ще имаш малко дупе, ако не си - няяяма :).
Мнението беше редактирано от maria на 24.10.11 19:45.
Никога не е късно :). Опитваме се, проваляме се, опитваме се, проваляме се... Проваляме се, когато спрем да се опитваме! Няма как да не съм постоянна. Не мога вече да се мисля за безсмъртна и да не нося отговорност за действията си (по-скоро за бездействието си :) ).
ПОН 24.10.2011
Ден 1, йес-йес-йееес, мина :)
Дойде ми цикъла.
10:00 - 2 сварени яйца XL, 50г бекон
13:00 - 2 сварени яйца, 50г бекон, 50г сметана
19:00 - 2 яйца на тефлонов с 50г сирене, 1 червена чушка
22:00 - 1 домашна ябълка
През деня пих една чаша чай с лъжица акациев мед.
Тренировка:
(Хаотична. Тренирах каквото се сетя, без предварителен замисъл. Аз исках да си се кача на някоя от пътеките, ама и двете пътеки бяха заети.)
Лицеви опoри 3х10 - правя ги на колене
Раменна преса 3х8, 15 кг лост
Наклони встрани 3х8, 16 кг дъмбел
Флайс 3х8, 2 дъмбела по 7.5кг
Клек 3х8, 15кг лост
И накрая 21мин колело, 11км на 2-ра степен. Общо 45мин цялата тренировка.
Ама едно такова хубаво се загрях и изпотих :). И едно такова хубаво ми стана и отвътре, на душата :). Прибрах се в нас и в 22ч си легнах с една книжка. Четох половин час и заспах.
Днес продължавам :).
Мнението беше редактирано от Модена на 25.10.11 08:50.
25.10.11
09:22
Въглехидратите са тънкият момент на отслабването, при теб те идват от ябълката и лъжичката мед. От една страна - има далеч по-подходящи източници. От друга страна - количеството им е недостатъчно. Като цяло храната ми се струва недостатъчна, но не мога да преценя точно, защото нямам идея как трябва да се движиш с калориите. Това хранене не е точно НВД, а странна смесица между НВД-ВМ и кетонна диета. Включи в правилните моменти подходящи количества от подходящи въглехидрати - овес и бобови храни (боб, грах, леща и т.н.).
За ВМ-НВД пише, че енергията трябва да идва от мазнините. Нямах план да ям ябълка, но не знам как се загледах в нея тъкмо преди да ида да си мия зъбите и си я взех от фруктиерата. Беше последната :). Сега останаха 2 грейпфрута и 2 лимона, но цитрусите някакси никога не могат да ме изкушат.
Вчера си направих 1л фреш от 2 грейпфрута и половина, 4-ри портокала и 1 лимон. Съхранявам го в хладилника :). Утре сутрин ще изпия 1 чаша. Определено излиза по-евтино, отколкото да си купя фреш от Пикадили в Мола.
Мнението беше редактирано от Модена на 25.10.11 09:43.
25.10.11
09:50
Не виждам от къде събираш 1 g въглехидрати на всеки 1 kg телесно тегло, а и протеините ти не са около 2.5 g/kg, колкото трябва да бъдат.
25.10.11
10:12
Доста оскъдно ми се струва храненето. Изчислено ли е?
здрасти и от мен,
ако пиеш фрешове, може би е по-добре да изцеждаш плодовете веднага, преди консумираш. Ако ги съхраняваш изцедени в хладилника май губиш доста от полезните им качества.
Поздрави и успех в целите :)
казано от Nora B на 25.10.11, 10:32:
здрасти и от мен,
ако пиеш фрешове, може би е по-добре да изцеждаш плодовете веднага, преди консумираш. Ако ги съхраняваш изцедени в хладилника май губиш доста от полезните им качества.
Поздрави и успех в целите :)
А най-добре е изобщо да не пие фрешове, а да яде плодовете, вместо да ги цеди. При изцеждането се отстраняват фибрите и остават само въглехидратите и то под формата на монозахариди (фруктоза и глюкоза), които буквално се “лепят”, ако няма целулоза да забави усвояването им.
Ам, само да допълня, че във фрешовете остават и витамините ;)
И, аз лично, не съм забелязала “залепени” фрешове по себе си :)
Коле, спри с тия въглехидрати бе човек...ти не виждаш ли какво е яла преди това момиче...
Според мен ги сведи до минимум за една седмица(остави по някой плод, но не прекалявай) и слушай тялото си...Споделяй как се чувстваш на възможно най-ниски въглехидрати(може и да не ти е комфортно в началото) и тогава може да добавяш определено количество и качество...
ВМ-то е удачен избор, адмирирам го...но тялото ти ще има малка нужда от адаптация, затова в началото не се втелявай...и НЕ изпадай в калорийни ребуси относно дневния ти калориен прием...не търси в таблицата колко трябва да изядеш и ако не успееш да има драми...
Пий достатъчно вода, наспивай се...споделяй тренировките си и как се чувстваш...а ние ще помагаме...
Фрешовете са ОК, цитрусите са за предпочитане...въпреки че тях най ги тъпчат с пестициди и препарати за да ги подържат в търговски вид...
казано от Diddlina на 25.10.11, 13:30:
Ам, само да допълня, че във фрешовете остават и витамините ;)
И, аз лично, не съм забелязала “залепени” фрешове по себе си :)
Ти и по един чийзбургер да изяждаш на ден, пак няма да ти личи, ако останалата част от храната и тренировките ти са ОК, но това не значи, че е добре да го правиш.
Доколкото разбрах, се опитваше да обясниш на момичето да не пие фрешове, защото щели да й се “залепят”. Смятам, че сравнението - полза/вреда между фреш и чийзбургер е абсолютно неуместно.
25.10.11
14:10
Здравей и от мен.
Аз бях в подобна ситуяция точно преди година - никакви хранителни навици и “лична драма”, на които сложих края - решението “Да направя нещо за себе си” и така отрих BB-team, който “тиим” промени мога да кажа напълно отговорно живота ми.
Освен “близкото” начало много ме радва и височината ти - Аз имам един любим израз “висока съм, не дебела” :)
По отношение на конкретни съвети, не се заемам да давам. Има много добре подготвени хора тук, като значителна част от тях, вече присъстват на тази страница.
Аз мога само да споделя, че началото наистина ще е трудно. И това е факт. Да се научиш какво, колко и по кое време да хапваш ще изисква сериозна воля и дисциплина, но в никакъв случай, не трябва да го превръщаш в “изчислителна драма” и “мръсна съвест” / както и Славко е отбелязал/.
Просто стъпвай като малките деца - с малки крачки, но упорито и стабилно.
Успех и ще следя с интерес ;)
Мнението беше редактирано от Дарина Михайлова на 25.10.11 16:55.
25.10.11
14:44
казано от slavko на 25.10.11, 13:43:
Коле, спри с тия въглехидрати бе човек... ти не виждаш ли какво е яла преди това момиче...
Славко, твърде рядко си позволявам да влизам в подобни дискусии, още по-малко - в дневник... до вчера безумно хранене, от днес - въглехидратите от една ябълка и лъжичка мед. Това ли е правилният подход и пътят към адаптация? Това ли е ниско въглехидратен режим? Възможно е и аз да не те разбирам правилно. Идеята на моето мнение е увеличаване на въглехидратите поне до препоръчителното количество за този режим. От друга страна човек без много опит с тялото и храната си трудно би импровизирал по начина, по който ти препоръчваш. Разбира се, аз изказвам мнение от позицията на собствения си опит (който съвсем не изчерпва всички възможности и ситуации).
казано от Diddlina на 25.10.11, 14:08:
Доколкото разбрах, се опитваше да обясниш на момичето да не пие фрешове, защото щели да й се “залепят”. Смятам, че сравнението - полза/вреда между фреш и чийзбургер е абсолютно неуместно.
Сравнението е между фреш и пресен плод. Аналогията е илюстративна.
Фрешовете съдържат много повече захари, отколкото същото количество от съответния плод и се усвояват много по-бързо, което води до покачване на кръвната захар с всички последствия от това. Не знам как да го кажа по-ясно. “Аз пия фрешове и нищо ми няма” е твърдение с анекдотична, а не статистическа стойност.
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=george&dbid=24
http://www.livestrong.com/article/268737-fruit-drinks-versus-fresh-fruit-fiber/
Явно, не особено успешно, се опитвам да кажа, че това да изпиеш един фреш не е толкова драматично, а даже е възможно да е полезно :) Особено ако е в подходящо време.
А, за това, че в целия плод има повече фибри - спор няма :)
П.П. Извинявам се на притежателката на дневника за словоизлиянията :)
Много ясно, че няма как да ме разбереш, след като не си променял драстично режима си за хранене...
Ти към какво се опита да се адаптираш в последните две години...примерно...или предпочиташ да поддържаш това, което си работи за теб...и е най-доброто...
Дискусии водя аз, където има нужда...
Постепенно викаш, а...някои така живеят цял живот-постепенно...
Нищо, ама нищо няма да ти навреди да намалиш драстично въглехидратите...
25.10.11
15:14
Славко,
абсолютно си прав, че нищо няма да и стане, но една жена да издържи задълго без въглех., малко е mission impossible, има такива, ама аз на живо не съм виждала...
Е аз съм виждал и то точно такива, които не можеха да си го представят...
А и както казах...не да се мине на 0въгл.(аз съм го правил и е тегаво), просто да ги сведе до санитарния:)) минимум за нея...
25.10.11
15:27
казано от slavko на 25.10.11, 15:21:
А и както казах... не да се мине на 0 въгл. (аз съм го правил и е тегаво), просто да ги сведе до санитарния :)) минимум за нея...
Според теб аз какво я посъветвах, амиго?
казано от slavko на 25.10.11, 15:21:
Е аз съм виждал и то точно такива, които не можеха да си го представят...
А и както казах...не да се мине на 0въгл.(аз съм го правил и е тегаво), просто да ги сведе до санитарния:)) минимум за нея...
Не е толкова трудно, ако останалата храна е достатъчно. Малко идват от млечни продукти, малко от зеленчуци и това е достатъчно. Карал съм така десет месеца, сега пак съм от известно време на този режим - чудесно се чувствам. Въпрос на навик и нагласа е - дори не се изкушавам. Човешкото тяло може да си синтезира глюкоза в достатъчно количество и от други източници, не само от въглехидрати. А полът в случая не е съществен, мотивацията е важна.
И Славко е адски прав, че трябва да стане изведнъж - половинчатите мерки водят до половинчати резултати. Като с цигарите - или пушиш, или не пушиш, няма средно положение. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 25.10.11 15:29.
25.10.11
15:31
Ама Боби,
чети ако обичаш по внимателно, говорехме за жени, а не за мъже, та да се даваш за пример...
казано от Joyplovdiv на 25.10.11, 15:31:
Ама Боби,
чети ако обичаш по внимателно, говорехме за жени, а не за мъже, та да се даваш за пример...
А ти видя ли какво съм написал за пола? :) Мъже, жени - все тая. Оправдания се намират всякакви, ако човек не иска да направи нещо.
Нужна е голяма решителност и сила, за да се изтръгнеш от притеглянето на тълпата и да заживееш по-истински. Космическата совалка използва повече гориво през първите три минути след излитането си, отколкото й е необходимо за останалата част от обиколката й около цялата планета точно по същата причина: за да преодолее гравитацията, е нужна много енергия. Но тя трябва да бъде преодоляна, за да избегнем живот, изпълнен със съжаление и тъга.
Робин Шарма
Това може да си го интерпретираш спрямо старият си начин на хранене и новия такъв. Няма да е лесно в началото, но минеш ли тоя етап, после те чака инерцията.
25.10.11
21:23
Ще дръзна да се съглася със Славко. Поне донякъде. Аз също забелязвам, че функционирам отлично с доста по-малко въглехидрати, отколкото например РБД (че се смята за най-”не крайна”) определя за моите мерки и години. Мазнините не бива да се подценяват - за мен са отличен източник на калории, а и доста полезни елементи. Когато хапвам повечко мазнини и по-малко въглехидрати, стомахът ми (който преди беше доста капризен и лесно дразним) се чувства супер, а “тоалетният проблем” го няма. Имам предвид мазнини и от двата вида - от ядки, зехтин, семки, но и от млечни продукти и цели яйца например.
Разбира се, въглехидратите трябва да присъстват в менюто - за нормалното функциониране на мозъчната дейност и т.н. , но количеството им не е задължително да е водещо.
Дръзни бе...то не боли...особено, когато съм прав...особено когато говоря от личен опит и въз основа на мнения на хора от всякакви “видове”...защото това правя аз...събирам опит и мисля...АМАН ОТ ГАДАТЕЛИ И ЧИТАТЕЛИ!!!...
Проблема с тоалетната е от баласти и “фибри”...и сега да не ми се говорят глупости и да ми се копират линкове...овеса, фъстъците и другите ала-бала храни ти осигуряват часове в тоалетната и то на 3-4 дена...не съм ли прав?!?!...
Ама ти си казала много истини в поста си...ще добавям, като почнат да пишат другите...
Миме...Робин Шарма ми е един от любимите автори!
Прочетох цялата дискусия :). Няма как да съм перфектна в началото, но ще се науча :).
ВТОРНИК 25.10.2011
Ден 2
“Утре” е вече в миналото :).
08:00 - 2 сварени яйца, 50г бекон, 150г сметана
19:00 - В тефлоновия тиган: много зехтин, 1 нарязана червена и 1 зелена чушка, 1 яйце и 50г сирене.
Забравих си купата с приготвената храна в нас (все още нямам навика да си нося храна с мен) и през деня нямаше какво да ям. По тоя повод изпих 6 чая с по 1л липов мед. Баш си ми беше гладно. Като се прибрах в нас, веднага сложих тигана за да си направя вечерята. Много вкусна стана :).
Тренировка:
(Сложих си слушалките, пуснах си любимата музика :), в залата не познавам никой, всички там изглеждаха добре, само аз, една такава дебела, но не изпитвах срам. Знам си, че сегашната ми форма е временна. Абстрахирах се и си направих тренировката.)
44мин пътека, интервали 2мин ходене с 4.8км/ч и 1мин бягане с 9.6км/ч.
Веднага след това продължих с още 20мин бързо ходене с 6.4км/ч и 5% наклон.
Купих си (от момчето в залата) витамини OPTI-WOMEN и ЛИНЕА - това е хранителна добавка, подпомагаща изчистването на целулита, а аз имам такъв. Целта ми е да направя красиво дупе и ако с правилната храна, тренировките и тази Линеа не ми се изчисти напълно - на Коледа ще си подаря едни анти-целулитни масажи. Но трябва да си заслужа :).
Имам мускулна треска на гърба и малко на ръцете.
Днес вече си нося храната :).
Мнението беше редактирано от Модена на 26.10.11 08:37.
26.10.11
08:52
Съвсем нищо ли не можеш да си купиш около работното място, в случаи като този? Дори кисело мляко и някакви ядки?
Горе го обърнаха на лична драма и спор пичовете, не е тук мястото
Браво за дневника, браво, че излизаш от депресията и продължаваш напред. Какво имаше в забравената купа ? Не е препоръчително добавки да се купуват от фитнес зала - не излизат изгодно.
26.10.11
09:05
казано от Мери_11 на 26.10.11, 08:35:
Сложих си слушалките, пуснах си любимата музика :), в залата не познавам никой, всички там изглеждаха добре, само аз, една такава дебела, но не изпитвах срам. Знам си, че сегашната ми форма е временна. Абстрахирах се и си направих тренировката.
Запази този начин на мислене - той е правилният.
Физическата форма е нещо променливо, подлежащо на промяна и субективно.
Действай смело, място за срам няма.
26.10.11
09:08
Поздравления за дневника!
Тъкмо мислех да те питам за интервално кардио и видях, че го правиш-това е чудесно, но си мисля, че 1 час кардио е излишно и може да те претовари и демотивира в следващите дни. Относно храненето - поздравления за НВД и както каза Славко - не ги мисли цифрите и грамажите-просто напипай правилните храни и часовете от деня, когато да ги приемаш.
Успех!
26.10.11
09:44
Много време без храна бе, кака! Толкова ли не можа да замажеш положението с някое мляко, плод, зеленчук, ядки? 11 часа без храна малееееееееееееееееееееееееееееееее
За това време се яде 3-4 пъти!!!!