30.12.11
12:03
Тези дни попаднах на факта, че фасциите се представят по-добре, когато са хидратирани и забавят възстановяването и увеличават болежките ни, когато са дехидратирани. Идентично е положението и при дисковете м/у прешлените на гръбнака (в практиката си наблюдавам същото и за коленете).
От поне 1/2година наблюдавам и този аспект на ежедневнието ми. Един приятел ми разказва, че Поликин използвал сутрешната урина за индикатор на хидратацията. Аз използвам всяка една. При 3л дневно (без да тренирам и ям нещо специално) е доста оцветена, над 4,5л вече съм ок. В трен ден с тежести не съм наблюдавал статистически значима разлика (говоря за здрави тренировки, не към настоящия момент), при плуване поне- 1,5л отгоре.
Мисля че, всички подценяваме този проблем- и в качествен аспект (нехеане колко приемаме) и в количествен (мислейки си че 2л са ОК за 100кг човек).
Предполжения за други индикатори? Един доктор ми разказва, че цвета на езика се използвал също (когато става оцветен в бяло), но май това е екстремален случаи.
01.01.12
23:33
Честита Нова Година!
Някой ще ми каже ли каква е разликата м/у кутиите, които са пирамидални (с различни основи) от нормалните квадратни/правоъгълни кутии? Разликата в тренировките и комплексите говоря?
05.01.12
10:38
Вчера малко бях болен (37.5 температура) и по никакъв начин не можех да си стопля краката, затова реших, че една лека тренировка стил work-in ще ми дойде добре
1. заден клек- 20кг-40кг-56кг-66кг-71кг-80кг-80кг 5ци
2. суперсерия: 3бр
-набиране с тежест- 15кг 5повт
-отворено гребане с една ръка (лакътя далеч от торса)- 8повт- 15кг
3. преден клек- 56кг-66кг-71кг 5ци
4. суперсерия- 10 обратни хиперекс, 10 странични наведи с гира, 10 повдигане на крака от вис (с пик в Л-позиц)х 2
Кръста не ме е болял по време на трена, но не е като да е здрав.
05.01.12
13:08
Честита Нова Година!
Някой ще ми каже ли каква е разликата м/у кутиите, които са пирамидални (с различни основи) от нормалните квадратни/правоъгълни кутии? Разликата в тренировките и комплексите говоря?
това за кутиите за скачане ли става на въпрос(plyo box)? тия дето са с по-широка основа са по-стабилни.
05.01.12
13:28
това за кутиите за скачане ли става на въпрос(plyo box)? тия дето са с по-широка основа са по-стабилни.
Значи няма тренировъчен бенефит. Понеже 1 приятел ще си прави от профили и винкели и ще се наслагват една върху друга, като ще имат дупки за прикрепяне към пода/една към друга с болтове... пък при различни основи трябва да правиш за всяка височина нова. А и смятам, че с равни основи биха били по-удобни за box-squat, нали?
06.01.12
13:55
Днес:
1. заден клек- 50кг (5)- 60кг (6)- 70кг (7)- 80кг (2х3)
2. суперсерия:
-лежанка- 6повт 60-80-90-85кг
-странична преса с гира- 5повт 15-22,5-22,5-22,5кг
3. преден клек- 50кг(5)- 70кг(5)- 86кг (3)
4. суперсерия: 2пъти
-полудраконов флаг- 6повт
-тяга-куфар- 40кг 5 на ръка
-обратни хиперекстензии- 8 с пикова контракция
Задния клек нямам никаква идея как ще го оправя, на серия над 5повт имам чувството, че кръста ще ме предаде всеки момент... Но пък предния днес ми хареса, взеха да тежат вече тези кг, дори на 3то повт малко си наведох гърдите напред, значи си ми е добра тежестта.
Не знам защо но когато правя 2упражнения в суперсерия на второто дърпам много:) Белким сега направя някоя странична преса с 45кг да кажа, че кръста ми е здрав вече.
Куфара ме изкефи и ми натоварва краката също, въпреки смешната тежест. Отдавам го на стартовата си позиция- наподобява щангистка тяга (тазът ниско). Пробвах 1сер нормални хиперекстензии и кръста (мускулите, не съм сигурен, че са само еректорите) ми щеше да избухне (а уж ги правя като тяга) мисля да наблегна на тях.
Програмата ми ще е следната- всяка тренировка 2пъти крака и горно бутане в трен.А и съответно горно дърпане в трен.Б.
Трен.А и Трен.В заден и преден клек; набиране+гребане; корем
Трен.Б тяга и хакен/джеферсън/зерчер клек; лег+странична преса; корем
Не съм много опитен и в 3те болтнати движения и съм отворен към съвети
06.01.12
14:02
зерчера с предния и задния клек, хакен клека преди тягата.
06.01.12
16:54
По три вероятно ще ми дойдат в повечко, но ще видим, може малко като заякна да ги вкарам.
А хакена нали е по-щадящ за кръста? Аз мислех да почна с тяга, за да е по-свеж кръста- ти друга идея ли имаше?
06.01.12
17:24
Кросфитърски въпрос :) : При GI Jane на каква височина е лостът? Гледам на Rogue клетките е на 7’6” (230см)... Защото един авер го е направил за 10-на мин, но не му го признавам, че лоста му е много нисък :)
Кросфитърски въпрос :) : При GI Jane на каква височина е лостът? Гледам на Rogue клетките е на 7’6” (230см)... Защото един авер го е направил за 10-на мин, но не му го признавам, че лоста му е много нисък :)
Принципно трябва да е на около 30 см от протегнатите нагоре ръце, но не е фатално и ако е по-нисък, стига да правиш скок нагоре и да разгънеш напълно ръцете преди да се набереш.
06.01.12
22:48
Принципно трябва да е на около 30 см от протегнатите нагоре ръце, но не е фатално и ако е по-нисък, стига да правиш скок нагоре и да разгънеш напълно ръцете преди да се набереш.
Това твое мнение ли е? Защото гледах клипчета и там скачаха високо, стремейки се на намалят амплитудата на набирането. Според мен така е логично да се прави, т.к. например на тяга по-ниските имат предимство, но няма стандарт да стъпват на блокчета, следователно и тук по-високите ще имат предимство. Ти го правиш все едно (бърпи и отделно набиране)х100 така ли?
Не е негово, така е прието...А и много ясно, че ще искаш да скочиш повече за да се намали силовата част от набирането...
Трябва да си ефективен и бърз...
09.01.12
20:33
Аз пипам почти 250см, пък и вие не е да сте малки, и къде намирате лостове на 3м не знам. Аз залите, в които тренирам са с толкова таван :)
Днес:
1. Заден клек
2. Преден клек- 50кг(5)- 60кг(5)- 75кг(5)- 86кг(3)- 96кг (3)- 101кг (2)- 86 (2х3)
3. Гребане с гира 30кг(5) + неутрално набиране 17кг(5)- 5 врътки
4. Хакен клек, Снач баланс, тяга 70кг, разни други упражнения
5. Hip thrust- 50 (2х8 )- 75кг (2х10)
6. Планк с 25кг на кръста + тяга куфар 55кг(3)- 3серии
На предния не беше зле, личи си че тези 100кг ми тежат, т.к торса не беше така абс. прав, както на 85кг. Между 85 и 100 нямаше разлика в тежестта като усещане.
Не знам защо, но на хип тръста усещам долу много ниско по средата на глутеуса (края на опашката, в дясно) дискомфорт, не мога да каже, че е болка, но нещо подобно.
10.01.12
10:26
По три вероятно ще ми дойдат в повечко, но ще видим, може малко като заякна да ги вкарам.
Вкарай ги за да заякнеш ;)
А хакена нали е по-щадящ за кръста?
Да, но това не значи, че не натоварва кръста ;)
Аз мислех да почна с тяга, за да е по-свеж кръста- ти друга идея ли имаше?
Ми пробвай си идеята и ще разбереш какво имам предвид ;) Хакен клек + тяга ≠ тяга + хакен клек
Мнението беше редактирано от James Hinks на 10.01.12 10:26.
10.01.12
14:23
Ми пробвай си идеята и ще разбереш какво имам предвид ;) Хакен клек + тяга ≠ тяга + хакен клек
Да, ще го направя. Не знам дали ще осъзнания точно това, за което ти говориш, но пък то с правене трябва да стане :)
Предполагам и за броя на упражненията е същото- аз викам от малко към много, ти друго (с 3те упражнения на всяка трен) и аз ще търся из залата къде е истината :)
10.01.12
14:29
Да, ще го направя. Не знам дали ще осъзнания точно това, за което ти говориш, но пък то с правене трябва да стане :)
да, и ще ти кажа резултата - в единия случай ще ти изгърмят еректорите, в другия бедрата ;) Понеже мислех, че искаш да удариш бердата за това те посъветвах така...А да не казвам, че понякога при първите срещи с хакен клека има и сериозни мускулни трески в трапеца и глутеусите...
Предполагам и за броя на упражненията е същото- аз викам от малко към много, ти друго (с 3те упражнения на всяка трен) и аз ще търся из залата къде е истината :)
Аз го правя с друга цел ;)
Първо, че в момента да си позволя 4 пъти седмично по час -два тренировка не мога и няма как да се случи, второ, че искам да си повиша определени силови показатели сериозно, като същевремнно не губя много СС издръжливост. Иначе не бих го правил ;)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 10.01.12 14:30.
11.01.12
19:29
Оф не знам кога няма да ми гръмнат бедрата като правя хакен, особено след днеска. Пак смешна тежест но много по-добро натоварване, има само 1момемнт когато плъзгам по задните бедра дето някакси ми е странно за кръста. От шибаните хип-тръстери вчера ме сцепи от болка опашката :@
1.преден клек:
5ци- 20,40,56,66,76кг
3ка- 86кг
2ка- 91кг
2х7 на 61кг
2.суперсерия (лег+странична преса)- (60кг+17кг) 6ци- (80кг+25кг) 6ци- (90кг+25кг) 6ци- (90кг+25кг) 5ци (последните с подклек)
3.суперсрия (хакен+бърпи без лицева)- (40кг 5ци+ 5ци)х3
4.кръг (мъртви буби по 10 на крак, фул контакт туист 12кг на лоста, планк към лицева 10изправяния, обратни хиперекстензии 10)х3
Мнението беше редактирано от Sunrise Warrior на 11.01.12 19:47.
15.01.12
09:36
Вчера:
Преден клек
35кг 5
55кг 5
70кг 5
80кг 3
85кг 3
90кг 3
65кг 3х5
15.01.12
22:04
Днес:
1. кипинг набирания- техника (накрая 1 серия от 15повт; пробвах и 2серии бътърфлай и за 3,4повт ги хванах :) )
2. Силово на лост с превъртане напред и много бавно негативно пускане на краката от вис- 10х1
3. напади напред- 2х8
4. snatch grip deadlift- 34kg 5- 46kg 5- 66kg 5- 71kg 2x5 (започвам да работя над hook grip)
5. close supinate grip BB row- 35kg 2x10- 47kg 2x10- 66kg 10
6. open pronate grip BB row- 44kg 10- 48kg 10
7. circuit: (5 snatch grip DL 44kg + 10 push-ups)x10, time: 7:47min
-разтяжки TFL and gluteus medialis
17.01.12
22:39
1. barefoot front squat:
5reps- 12,34,56,78kg
3reps- 86,96kg
1reps- 100kg
3reps- 90,86,82
7reps- 78,56kg
2. half-dragon flag- 14reps
-още не мога да вляза в схемата с кг-те, но важното е да се мъча; утре ще разтягам hip-flexors, calfs, b.femoris
21.01.12
09:48
Вчера покляках доволно, беше рано сутрин и това ме притесняваше малко, но горе-долу добре. Проблем е, че тренировката много се разтяга (поне 70мин) за никаква работа.
На 110 дигнах малко таза, но техниката ми беше като на 100кг преди 2седмици, така че се развивам.
1.Преден клек
5ци- 20,40,60,70
3ки-80,90
1ци- 95,100,105,110
5х5 на 70кг
2.Лег+Набиране- без почивка м/у сер и повт
60кг 5 + 5набирания
100кг 2 + 20кг 3
(100кг 1 + 25кг 3)х3
Задните ми бедра са много дървени, започвам да работя върху тях.
Мнението беше редактирано от Sunrise Warrior на 21.01.12 09:50.
Тренера ни казваше, че урината трябва да е бистра като вода...
Аз също не пия повече от 2,5 литра дневно, но сега зимата изобщо не ми се пие и се наливам.
21.01.12
11:16
Тренера ни казваше, че урината трябва да е бистра като вода...
Аз също не пия повече от 2,5 литра дневно, но сега зимата изобщо не ми се пие и се наливам.
Последните 3 дена само съм по-зле, вече мога да кажа, че по принцип пия много вода- 3,5л+. Засега не съм усетил сезонни колебания при мен. Взех да се замислям над другия проблем (особено след скорошни проблеми с роднини)- честото уриниране. Чарлс Стейли беше пуснал статия че приема на големи количества вода е мит и не трябва да го правим, защото намалявало активността на бъбреците (споменаваше се и натоварването им, но на мен ми прозвуча като кометар на автора по-скоро, а не като факт). В крайна сметка ми напомни на историята за Mg (не съм сигурен за точния нутриент) при вегетарианците- усвояват го по-добре, но малко хора продължават изречението- защото в диетата им има хроничен недостиг.
Слави, на теб като ти беше зле кръста на преден клек колан слагаше ли?
След контузията на 70%+ опитите слагах колан. Не само на преден клек, а на всичко.
Но с всяка тренировка си отлагам слагането на колан, пропорционално на повишаващата се тежест.
Примерно за клека на гърди(за който ме питаш) : Като почнах пак с тежкото вдигане, след 90кг. слагах колан, кляках до 120кг. Сега слагам след 110 и ставам 145(един път със сигурност и втория на кантар). Сега вдигам с един ламерски колан на Lonsdale, но в началото без на Сашко трибойския, изобщо и не отивах в залата.
Преди да се усуча, кляках 6 серии по 10повт. на 100кг., през една минута, без колан...Скоро трябва пак да пробвам:)
Всички в един момент слагат колани. Справка(всички щангисти), както до един кросфитърите на миналите квалификации, когато обявиха 21-15-9 тяга на 140кг. Кръст, кръст, ама и той здава багажа:)
21.01.12
12:31
Всички в един момент слагат колани. Справка(всички щангисти), както до един кросфитърите на миналите квалификации, когато обявиха 21-15-9 тяга на 140кг. Кръст, кръст, ама и той здава багажа:)
Костя на последното клипче където дърпа 380 е без колан(но има колан на клека). в последно време и на състезанията по щанги се появяват разни хора без колани. на записи от тренировки - също.
мисля че отговора не може да е еднозначен и категоричен за коланите.
Аз говоря за общия случай!!! Както винаги съм правил и много мразя приказките “абе има един там, дето може еди-кво си”...После гледах как един бяга 100м. за 9,58, баси Цецко, а...как ли го прави...май всичко е разработка на военните...мдааааа...
Костя като си му фен, изгледай 10 лифта и виж на колко е с колан...!!!...Анди Болтън и той ли без колан тегли, а Джони Джаксън...а Дейв Тейт?
Световното гледа ли го последното по вдигане на тежести...да видиш колко вдигат с колан, защото аз гледах...
Аз писах за тежките и опити около максовете, на състезания които се правят...
21.01.12
16:18
И 2та думате мъдри неща (както обикновено). Аз мисля че за WOD-а дет каза Славко коланът е в пъти по-важен отколкото за 1опит, макар и на световно. Умората най-разказва играта на тялото и там стават гафовете.
И аз на преден на тежките (за мен ест.) щанги бих се радвал на 1 колан, но нямам познати, пък от нета досега нищо не съм си взимал.
21.01.12
16:51
да, умората много предразполага към контузии, но какви са тия кросфитъри и какво им е фит, като не могат да вдигат без колани? ми що не им дадем и фитили тогава? къде ще му излезе края?
Славко, аз също вдигам с колан. просто казвам че не е еднозначно!
http://www.youtube.com/watch?v=lxFxaSfNQnc
тука колко човека преброи с колан?(Стефан Ботев оле!)
http://www.youtube.com/watch?v=2LRm3nOYSgY
a тука?
и на изхвърлянето и на изтласкването има хора и с колани и без колани. аз НЕ казвам че трябва да се вдига без колан. казвам че няма категорично и подкрепено с научни факти или практически опит мнение по въпроса. възможно е при някои движения да е по-полезен, при други не. възможно е за някои хора да е по-полезен, за други не. възможно е да пази от контузии, възможно е да подобрява резултатите, възможно е да е само плацебо.
На втория линк почти всички, както и казах...абе Цецо...айде аз поне нося очила, ама ти...
А ти се втеляваш и почваш да търсиш втората теория за относителността...за едни да, за други не, за едните по-скоро да, а за другите отонсително не...
Тегава работа...
22.01.12
01:09
А ти се втеляваш и почваш да търсиш втората теория за относителността...за едни да, за други не, за едните по-скоро да, а за другите отонсително не...
Ами те са си две, едната е специалната ,другата общата. По-скоро да започне да търси трета :P
Теория на относителността е събирателен термин...и т.н., че не ми се чете сега, пък навремето явно не ми е било в проритетите:)
22.01.12
01:16
е аз да не пропусна :D
Ами, аз съм написал, за другото има гугъл, на кое, как казват хората:)
А за колана няма смисъл да се говори повече...който чувства, че има нужда от него-го слага, който няма-не...
Аз лично се презастраховам, защото не ми се стои пак в бокса цял месец.
25.01.12
09:16
Пичове, аз мисля, че мненията ви се допълват.
ts.vassilev е прав според мен за колана и фитилите, но тези неща са неизбежни и колкото повече се увеличава комерсиализацията в КФ все повече промени ще настъпват.
Определено е нееднозначно за колана, но тези като мен трябва да са по-внимателни, за да не стане пак фал... от друга страна погледнато пък- трябва ли да се стига дотам...
Абе май толкова клякане ми е в повече, но ще го измисля тези дни. Може би пак ще мина на 20ки за известно време (заден и ще ги започна от малка тежест).
Понеделник:
1.преден клек
-5ци 20,40,60кг
-3ки 70,80,90кг
-1ци 95,101,106кг
2.Кръг
(5странични преси + 5гребания с гира)х5
1ви- 17кг + 17кг
2,3,4,5ти- 22,5кг + 30кг
3. Преден клек
3х3 75,75,80кг
3х7 65,65,65кг
25.01.12
09:22
А ве що не си сглобиш цялостна програма за трениране за някакъв определен период ?
В смисъл, слагаш си някакви цели и според тях си правиш програма за едни 12 седмици(примерно).
25.01.12
15:47
Може би най-вече, защото няма да я спазвам. Ей, го от 1ви ще има нещо като повишение (същите пари, повече работа) и съм на разположение 24/7. Харесах твоята програма 3х3х3 и исках да я почна, но аз посмъртно не мога да ходя 3пъти/седм на зала. Преди най-сериозната ми схема, която съм завършвал беше комбинация от твой кръгове с трибойски елементи (в други дни). Същия пич наскоро ме зариби за комбинация от щанги и гимнастика, но трябва първо да се стопли (но дали ще я правя, пак не се знае). Иначе и аз смятам, че ми трябва точно такова нещо- 12седмици някаква яка програма, с която ще вляза бая в час, но как да го измисля д*ба...
Днес:
1.преден клек
5ци- 20,40,60,80кг
3ки- 90кг
1ци- 95,101,106,111кг
2. (лег + набиране)х4
5ци- 80кг + 25кг
3.преден клек
5х5 на 75кг
На тежкия преден забелязвам, че ми падат лактите понякога, трябва да го следя. На лежанката ми трепереха ръцете, може би трябва и тях да тренирам... поне понякога.
25.01.12
15:55
Харесах твоята програма 3х3х3 и исках да я почна, но аз посмъртно не мога да ходя 3пъти/седм на зала.
А да не говорим, че тя иска не 3 дни в седмицата, ами 5 ;)
Обаче винаги можеш да се прежалиш и да ходиш сутрин рано ;)
25.01.12
16:16
А да не говорим, че тя иска не 3 дни в седмицата, ами 5 ;)
Обаче винаги можеш да се прежалиш и да ходиш сутрин рано ;)
Абе майна, знам че всичко което разправям са оправдания и стига да го искам достатъчно мога да намеря начин. И да знаеш, че го търся... Може да съчиня нещо от статията ти за издръжливост (то еба*и издръжливостта във всичко ставаш по-добре :) ) и да няма седмичен график, а просто трен-те да вървят 1 след друга, както дойдат във времето. Ясно ми е, че ефекта няма да е същият.
На около максови опити е нормално да ти “паднат” лактите. Стягай корема, натискай от пети и вдигай главата.
Лег със слаби ръце няма, питай Madboy:)
25.01.12
17:13
На около максови опити е нормално да ти “паднат” лактите. Стягай корема, натискай от пети и вдигай главата.
Лег със слаби ръце няма, питай Madboy:)
От следващия път почвам след всяко тежко нещо (сингъл, кръг) да меря пулс. Защото мисля че тези кг не са ми баш макс.
Абе знам за лега, аз за малко се чудех... ма какво съм го замислил като аз разтяжките си не правя пЪ рЪце шЪ праа... преди като съм мислел на подобни теми 1 приятел борец викаше- бицепс само с катерене на най-дебелето въже се прави :), трицепс... на тоя урок не съм ходил, ‘щот няма смисъл :)