17.11.11
01:17
Здравейте всички!
Имам проблем с клека - поради огромна липса на гъвкавост, не мога да си държа гръбначния стълб изправен по време на клек. По-точно преди да стигна паралела кръстът ми се извива, след като мина паралела - гърбът ми придобива формата на буквата С. Също така не мога да стоя отпуснат напълно (клекнал до долу) без тежест на цяло стъпало - падам назад. Забелязах и, че гъзът ми един вид хлътва към краката вместо да следва правилната линия на гръбначния стълб. Също така едва успявам да си разтегна китките и лактите и рамената, за да мога да хвана лоста зад врата си. Едва го държа, като китките ми са зверски пречупени, мисля, че проблемът е комплексен - имам липса на гъвкавост и мобилност във всички стави. До 140-150кг на заден клек е добре работата, сложа ли повече и клекна ли до паралела/по-надолу имам чувството, че прешлените ми по цялото протежения на гърба ще се пръснат. Особенно голямо напрежение има върху кръста, тъй като той първи се огъва навън. Моля за някакви упражнения за разтягане, за да мога да клякам с повече, тъй като усещам, че мога да сложа повече кг, но... Също така - кога да ги правя, ако може и клипове!
17.11.11
07:27
Намали тежестите, докато започнеш да го правиш правилно. По-добре 80-100 кг правилно, отколкото над 150 кг неправилно ;) Наблягай на качественото изпълнение, кажи някои да те гледа дали го правиш правилно.
17.11.11
08:57
Със собствена тежест не мога да го направя правилно... аз нали това обяснявам, че ми липсва гъвкавост, не е от кг-мите работата...