Приблизителни стойности на домашни продукти

04.12.11
11:32

Интересува ме, някой може ли да ми помогне с определянето на приблизителна стойност - калории или Б:В:М на домашни продукти като: прясно мляко, кисело мляко с домашна закваска и домашен мед. :) За домашен конфитюр или сладко по-добре да не питам... :D

Така приблизително казано, едва ли са по-различни от състава на храните в базата ни данни.

04.12.11
11:56

Аз винаги използвам базата данни на BB-team за състава на храните, но там няма домашно прясно и кисело мляко. Принципно за сега съм ги пресметнал със стойности като такива с висока масленост.

Мисълта ми беше, че дали домашно или друго, млякото следва да има посочения там състав (за въпросната масленост). Самата му “домашност” евентуално гарантира това - там е разликата според мен.

И аз мисля, че дадените стойности са такива, каквито храната би трябвало да съдържа независимо каква е.
Друг е въпросът дали в купешките продукти реално написаното на етикета отговаря на съдържанието (да, знам за проверки и тн, но тези калории и грамажи на Б,М,В може да са постигнати и с други примеси).
Така, че при домашните продукти си сигурен как са направени и от какво точно е постигнат съставът им.

MF

04.12.11
13:39

Ами да - домашните продукти са високо маслени.

04.12.11
14:08

Не можеш да определиш В:Б:М на домашните продукти.Да дадем пример за прясното мляко.То варира с различна масленост.И според маслеността зависи количеството на макронутриентите.И те незнам по какъв път си са ги определили.Докато домашното мляко е високомазнинно на него не му знаеш маслеността и от там няма как да предвидиш колко калории ще има или разпределението на макронутриентите.Пак маслеността зависи и от породата крави от която се произвежда.Даже беше открита порода която произвежда обезмаслено мляко.Затова може от тук да земаш хранителните стойности на някои продукти за които е сигурно.Например за вареният боб.И както се изрази господин Михайлов в ББ-тийм са приблизителни стойности на домашни продукти.

04.12.11
14:14

а като минеш прясното мляко през цедка? И маслото остава в цедката- не че е 100% обезмаслено ама пак  е нещо ;)

04.12.11
14:59

Благодаря, както съм написал в началото, търся приблизителни стойности, напълно ми е ясно, че няма как да определя точно състава, макронутриентите. Между другото ме интересува, домашния мед с какъв приблизително ГИ трябва да бъде? Доколкото знам качествения мед има по-нисък ГИ защото няма добавена захар.

Мнението беше редактирано от Old Timer на 04.12.11 14:59.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1