14.04.05
00:38
Така, искам да кажа ‘здрасти’ на всички от форума. Намерих ви съвсем случайно, докато търсех информация за фитнеса в и-нет.
Та това, което ще ви кажа, вероятно ви е до болка познато.
В момента съм ученик, слаборазвит (за жалост :( ), на 17 год, висок 188, тежащ 62 кг. Не мога да направя повече от 20 лицеви в серия, а за вдигане - 30 кг някъде ми е рекорда, 50 ги повдигам на 4-5 см. Накратко - отчаяно положение. Прегледах сайта основно и си разбрах това-онова, но за съжаление трябва да призная, че не съм особено запознат с различните понятия от тази област. Напр ‘кофичка’ значи да се набираш и спускаш на ръце в/у два стола, предполагам?
Мисля да се захвана сериозно първо в домашни условия, просто ако в сегашното си състояние тръгна на зала ще се претоварвам за 10-на минути и няма да свърша нищо полезно. Засега, надявам се.
А интересът ми е провокиран от факта, че съм най-слабото момче от класа ми. Целта ми е не да стана свръх културист или да имам 70 см бицепс (който в момента е едва около 30), а да се стегна, без да си покачвам значително масата - поне доколкото да мога свободно да вдигам равностойно на моето тегло и да правя по 100 лицеви на серия.
Сега ще започвам с 3х15 лицеви с 1,5 минути почивка, след седмица ще почна да ги увеличавам с по 5 всекидневно. После се захващам и с кофичките (ако са това, което си мисля) и когато укрепна малко - беж в залата :)
Може ли да дадете някое мнение или съвет, че поне да мога да се защитавам на улицата от различните му типове и малко да имам по-добра визия относно хммм момичетата, че имам едва година до абитурентския си бал - надявам се дотогава да съм постигнал значителен успех.
А да, и какво ще кажете, освен тези упражнения да почна да тичам 3 пъти на ден по известно разстояние, че в момента и 1 км не мога да избягам без почивка. Трагично положение :(
Отивай в залата, това е най - добре. В къщи може и да направиш нещо, но в залата ще го направиш много по - бързо и ефективно. Не включвай бягане - само то ти липсва при тези килограми. Почни с базова (основна) програма за трениране - 4 - 5 основни упражнения - примерно клек, лежанка, дърпане на скрипец, раменна преса. Може да видиш описанието им на сайта. Тренирай като начало два пъти седмично с леки тежести. Няма опасност да се претовариш, ако не бързаш с тежестите и почиваш достатъчно. Гледай да вместиш тренировката в 45 - 60 минути. После по самочувствие може да минеш на три пъти седмично (примелно след 2 - 3 седмици, като свикнеш с упражненията), а ако имаш напредък, може и да си останеш с две. Повече от три пъти седмично не трябва да тренираш. След две - три седмици почни да увеличаваш постепенно тежестите. Почни да ядеш повече и то качествена храна. Мускули не се правят от въздуха. След 1 - 2 месеца би трябвало да имаш вече някакви забележими резултати, а до абитюренския бал има много време, и ако не си се отказал до тогава, и тренираш правилно, ще имаш успех :)
Koronis, съвсем схващам положението и целите ти. Ще кажа няколко нещо, които сам трябва да направиш, никой няма да дойде да ти помпа ръката, както много хора си мислят, като се захващат и като видят дебелия край се отказват. Ще говоря направо и открито.
1) В зависимост от здравословното ти състояние, ако нямаш някакви сериозни “дефекти”, пороци и т.н. ти пропоръчвам силно да се запишеш на сериозно бойно изкуство, карате примерно, някакъв тип, да кажем шотокан. Вякакви страхове, че ще те поли до смът и ще те бият и знам ли още какво са абсолютно безпредметни, просто опитай.
2) Трябва да започнеш да се грижиш като хората за себе си.
- ХРАНЕНЕ / прочети раздела в страницата, може и нищо да не разбереш, но после ще ти просветва
- Възстановяване- без него си гола вода
- ТРЕНИРАНЕ- пак чети сайта, като аз мисля така:
Трябва да започнеш с общи тренировки. Ходене в зала не е пошо, както съветва ПЕтко К, но не съм убеден дали няма да правиш грешки които в последствие да ти направят големи проблеми. За това ти порепоръчвам каратето, там не само ще можеш да работиш върху тялото си, ами и върху техники и още много неща, които трудно се описват...
3) За да предпиемеш каквото и да е, ти трябва на първо място информация и хъс. Инфото го има тук: http://www.bb-team.org/, хъса от теб си зависи.
Ти си избираш дали да си ходиш посредствено-”какво пък да не си единствения, който не може да се набере 2 пъти” или да гониш нещо по високо, може и никога да не го стигнеш, но самия факт, че си се струдил значи много.
Успех!
малк си противоречиш като казваш че искаш да се стегнеш и да направиш ръка по-голяма от 30 без да пшокачваш мускулна маса,не се притеснявай,няма да качиш кой знае колко килограми,но видимо ще забележи напредък.свръхкултурист не се става за година,тия 30кг дето ги вдигаш не се разбра как точно - лег,бицепс. Това за лицевите опори,добра идея,макар че не трябва да тиецел да правиш 100,след като потренираш известно време сам ще усетиш прилив на сила и ще правиш по повече,иди на фитнес,препоръчитено е,относно бойните изкуства - твърдо съм ЗА,обаче едва ли ще ти помогнат срещу една тълпа 20 циглета на улицата или срещу една бухалка в главата.
[quote author=“freakster”]относно бойните изкуства - твърдо съм ЗА,обаче едва ли ще ти помогнат срещу една тълпа 20 циглета на улицата или срещу една бухалка в главата.
Абсолютно е така, ако мислиш да размятваш орди усверипели наркоманчета, трудно ще стане. Но това не означава да не се захващаш. Още повече, че карате/примерно/ ще ти даде всичко за което си мислиш в моемента.
А принципно, ако ще и 5-ти дан да е даден човек и желязната му преса няма да го спаси от едничко 8 милиметрово патронче. Но по тази логика, защо да излизаш от къщата си, след като определено има хипотетичен шанс да ти падне тухла/саксия на главата от някоя тераса и да си умреш на място, нали така. :D
Благодаря на всички :)
Прегледах сайта и в крайна сметка реших, че след седмица-две ще тръгна на зала, а до това време ще тренирам вкъщи просто като подготовка.
Ще похапвам повече, без излишни мазнини и други подобни. Хляба да го увелича или намаля? Пороци нямам, само леко изкривяване, което не ми пречи. Днес-утре ще потърся и курсове по някое бойно изкуство. Трябва ми просто да мога да се защитавам срещу 1-2 противника, които в сегашно време ще ми бият един и ще си заминат необезпокоявани.
А тези 30 кг ги вдигам на щанга от изправено положение, от лежанка не съм пробвал.
14.04.05
18:47
Ти гледай като мъчиш да вдигаш тия 50 на 3-4см да не си контузиш кръста защото става лошо и няма да можеш да тренираш пълноценно с болки в кръста!
[quote author=“Koronis”]Благодаря на всички :)
Прегледах сайта и в крайна сметка реших, че след седмица-две ще тръгна на зала, а до това време ще тренирам вкъщи просто като подготовка.
Ще похапвам повече, без излишни мазнини и други подобни. Хляба да го увелича или намаля? Пороци нямам, само леко изкривяване, което не ми пречи. Днес-утре ще потърся и курсове по някое бойно изкуство. Трябва ми просто да мога да се защитавам срещу 1-2 противника, които в сегашно време ще ми бият един и ще си заминат необезпокоявани.
А тези 30 кг ги вдигам на щанга от изправено положение, от лежанка не съм пробвал.
1) Защитата срещу противници не се прави с мускули а със акъл. Коко яко мислиш , че трябва да вдигаш за да свалиш някой на земята с 1 удар? Отговора е хич, не ти трябва- с 1 тъпалка в ташаците се решава въпроса. Ако обаче те е шобе, ако ще и 2 год. да транираш пак може да не прокопсаш.
2) Внимавай със тези смешни “Вдиганки” на тежести, че няма да усетиш как ще се контузиш хронично от незнание.
Благодаря за съвета. Знам, че са смешни, но като толкова мога... :?
А иначе не смяташ ли, че с по-добра подготовка нещата ще са различни, като се почне от външния вид и се свърши с подобряването на вярата на човек в собствените му сили. Да те видят двама хулигани на улицата ако си кльощав е едно, друго е като те заговорят да проследят реакцията ти, като си знаеш, че си слаб, веднага ще се притесниш, дано да не изпаднеш и в паника, а те само това и чакат. И ритник в топките може и да те спаси, но, от друга страна, може да те вкара в болницата, ако противникът е повече от един. Не става въпрос за ‘туп и победа’, това, което искам е да заякна, като по този начин си кача самочувствието, сега ми се е случвало някой с който имам дрезги да ми се подиграе в лицето и аз да бъда безпомощен, като с опит да си защитя достойнството си предизвиквам само презрителна усмивка. То иначе най-лесното разрешение е огнестрелно оръжие и тренировки по стрелба, които са много по-лесни, а дори и нетрениран стрелец може да уцели от 2 метра, но последствията са значително по-тежки.
И нека не забравяме, че за едно хлапе на 17 като мен нещата стоят по един начин, но ще бъде различно, ако човек на 25 е в това положение.
пич,не знам какво си преживял,ама яко си се надъхал да тренираш с биткаджийски цели,всичко което си казал е вярно.но не се надявай на бързи резултати - няма да станеш респектиращо голям(освен ако не зобенеш),но ще виждаш видима разлика в огледалото,силата ти ще расте :arrow: ще придобиеш самочувствие.а за личните дразги 1vs1 бойното изкуство ще ти свърши работа.Но давай го по-кротко,сигурен съм че имаш далеч по-добри качества от някой си който ти се е присмял че си клъощав.
Разбирам те, и аз започнах там, където си ти, само че бях на 16….От фитнеса само ползи съм видял. Вече ти обясниха от къде да намериш да прочетеш основите. Но нека ти дам няколко съвета от опит. В началото не прави упражненията с максималната тежест с която можеш. примено ако за бицепс можеш да сгънеш в 3 серии по 10 повторения 10 кг (на ръка) сгъвай примерно 8, ама бавно, наблягай на техниката
Много е важно в началото да дадеш около месец на ставите и сухожилията си да свикнат (с такава методика - да не се изсилваш с тежестите), иначе ще си имаш проблеми. При поява на болка или контузия спираш докато се оправи, че не е работа да си прецакаш ставите (вчера тренирах на един уред с един много добре развит, много нахъсан пич, които едва си сгъваше лакътя от тежките натоварвания, понеже от мерак да вдига не спрял при контузия)
Пък за целите ти - определно за 4 месеца ще видиш голям ефект, не само в огледалото, а и в усещането на тялото си....не че ще станеш като гардероб, но ще се усещах по-масивен....просто ще усещаш че по тялото ти има нещо :wink: Но нека това не те кара да си навириш глават в облаците и да си помислиш че си адски як и можеш да се биеш. Ако питаш мене си тренирай да се чувстваш добре, с тренирането ще започнеш о да изглеждаш по-добре....а за бой - това не е оферта...няма смисъл да се биеш...ако проблема ти с даден човек не може да се реши с думи, то човека не си струва да се занимаваш с него...просто не му обръщай внимание...по-лесно е да избягваш подобни конфликти...научи се на самоконтрол и да си държиш на мястото без високопарни фрази че ще биеш някого и без да се биеш. Човек, който може да си отстоява позицията без бой, а с достойнство и интелект изглежда далеч по-добре в очите на другите отколкото бияча. На такъв човек гледат с уважение, а от бияча ги е страх...