28.11.14
16:46
Не, просто задълбаваш в сметките и се осланяш на тях, не на практическия ми опит :)
Защото ти ако имаш няколкостотин свалени килограма сумарно, аз имам 100-ина години тренировъчен опит и наблюдения сумарно.
Да вземем например най-дебелия кросфитър - преди 2 години и малко тежеше 145 кила някъде и една дърпаше 170 тяга. Сега тежи под 120, дърпа 320 с трап бара и кляка с 200.
28.11.14
17:04
казано от Phophy_ на 28.11.14, 16:35:
Значи аз съм безнадежден случай с метаболизъм на ленивец или вие двамата със Сашо сте открили нещо, което съм пропуснал при многобройните си сваляния на няколкостотин килограма общо, а най-вероятно и двете. :) Не го казвам иронично, а съвсем сериозно.
Във всеки случай моят горчив опит показва, че никога не съм бил в състояние да свалям тегло, без да губя МНОГО мускулна маса.
Значи не си открил оптималния за теб начин, може би не трябва да обръщаш такова внимание на сметки, защото сигналите, които ти дава тялото са много по-точни, тялото се освобождава от мускула, когато не му е нужен, следващият път просто покажи на тялото си, че има нужда от мускулите и то ще ги запази ;) Нито звучи особено сложно, нито е ;)
28.11.14
17:41
Владимир Димитров - мисля, че не си погледнал дори дневника на човека, на когото даваш съвети да покаже на тялото си, че има нужда от мускули. А и не мисля, че 2 месеца чистене могат да дадат реална представа за свалянето на над 30 килограма.
Не мисля, че е възможно хора със стабилна и тонизирана мускулатура да свалят бързо мазнини без загуба на мускулна маса. Като подчертавам - стабилна и тонизирана мускулатура и бързо сваляне (месеци, не години).
Ако не си влизал в зала е едно, ако си позапуснал се за годинка атлет - друго, ако имаш дългосрочен план - трето, ако имаш друг вид суплементация - четвърто, но не мисля, че дискутираме някой от тези варианти.
Херцоже, сори за спама.
Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 28.11.14 17:53.
казано от Phophy_ на 28.11.14, 15:13:
Не се губи много мускул, ако си на разумен дефицит - примерно 200 ккал на ден.
Аз лично като свалям, редовно съм на 500 до 1000 ккал. дефицит (т.е., свалям до килограм на седмица), и не съм забелязал да губя мускули, поне не и в това съотношение като посоченото от теб. Гликогена се изчерпва, и това води до известно свиване на мускулите, т.е., не стоят толкова напомпани и плътни. Това може да мине за загуба на мускулна маса, но реално е гликоген и вода, мускулните влакна си стоят. Или поне на тези мускули, които тренирам редовно и сериозно.
казано от Phophy_ на 28.11.14, 15:13:
Никой свалящ не може да се мотивира за нещо, което ще му се случи след почти 3 години, значи трябва по-голям дефицит, следователно загубата на мускулна маса ще е по-голяма.
Защо трябва да се свалят наведнъж? Може да свали 10 кг, да си даде 1-2 месеца почивка, после още 10 и т.н.
казано от Phophy_ на 28.11.14, 16:18:
Говоря за мускулна маса, за силата не казвам нищо.
Не мисля, че може да загубиш толкова мускулна маса, и в същото време силата ти да стои или даже да се качва.
казано от Phophy_ на 28.11.14, 16:18:
С метър мазнини не можеш да прецениш, с кантар следиш само общото тегло, а огледалото ти дава само най-бегла представа за подкожните мазнини в определени области, но не и за общия им процент.
И калипера е неточен, последно като се мерих с него (преди години), плочките едва се виждаха, а ме изкара 9% мазнини.
Във всеки случай моят горчив опит показва, че никога не съм бил в състояние да свалям тегло, без да губя МНОГО мускулна маса.
А може би проблема е, че си цяла година на дефицит (било то и умерен) и не признаваш зареждания и други такива? ;)
казано от Иван Божанов на 28.11.14, 17:41:
Не мисля, че е възможно хора със стабилна и тонизирана мускулатура да свалят бързо мазнини без загуба на мускулна маса. Като подчертавам - стабилна и тонизирана мускулатура и бързо сваляне (месеци, не години).
Ако диетата ти продължава с години, тогава има опасност да загубиш мускулна маса. За 2-3 месеца сваляне, дори на по-голям дефицит, загубите ще са минимални. И ако имаш стабилна мускулатура (и стабилен стаж), която си градил и поддържал с години, опасността да я загубиш е минимална ;)
Мнението беше редактирано от Петко К на 28.11.14 20:08.
Ала-бала, трето-пето тук всеки може да каже различни неща и да е прав. Истината е, че Николай само ще спечели ако махне едни 30кг мазнини в дългосрочен план. Изначално може и да повлияе на силата негативно, но като се балансира храната пак не мисля, че ще е проблем да си вдига тежко. Не знам само какво чака.
28.11.14
20:20
Може би някой друг освен Боби, който го е правил, е добре да коментира. Аз лично съм свалял над 20кг, но тогава започвах с тренирането, така че по-скоро се пооформих и нямам право да коментирам. Петко, теб откакто те следя във форума (и засичал из метрото :)) винаги си бил във стабилна форма, а на снимките преди да почнеш да тренираш, не мисля, че си имал да сваляш над 20-30.
За мен 1кг на седмица е максимум, но за не повече от 5-6 седмици, а за период от 4-5 месеца (за да се добутат 20-30кг надолу) според мен няма да мине без загуба на ММ. Друг е въпросът, че малко дървено философстваме, защото е малко трудно да се определи преди да паднат 20+ кила мазно колко точно мръвка е имало отдолу и колко е намаляла.
ЕДИТ: А аз дори не останах с впечатление, че Херцога ще сваля, но ако реши - няма лошо, и малко мръвка да падне - много важно, а както каза Бойко - силата и да падне надолу в началото пак ще тръгне нагоре - не е като да се състезава професионално, че да е драма.
Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 28.11.14 20:26.
28.11.14
21:12
Ехе, бая дискусия се е заформила за няколко часа :) Ще коментирам накратко :)
В момента не свалям - няма как да се качва сила, да се тренира с максимални тежести за сравнително дълъг период и да си на дефицит. Дори на излишък, пак е трудно.
Иначе, дълготрайните дефицити не са за мен. Общо взето ще е по начина описан от Петко - 10-15кг, постепенно, на етапи.
Херцоже, сори за спама.
Ванка, ти намери къде да се извиняваш за спам - в дневника на един от най-изявените форумни спамери :D
Сега да направя и малък ъпдейт за днес - реших малко да направя по-стабилен рехаб.
Фоумролер, горещ душ, последван от контрастни душове (прасци, предни бедра, задни бедра, гъз, гръб), последван от нов горещ душ за отпускане, последвано от 1 час лежане на апликатора. Понаместих си чакрите, краката ми още са зле, ама като се има предвид как куцуках следобеда от схващания - сега е доста по-добре. Мястото на гърба, където имам болка - все още боли, по-добре е след процедурите, не знам какво съм направил, че да го разтегна, опъването върви от широкия гръбен към ребрата отстрани и отпред. Ще мина с бейзболна топка сега, а сутринта пак ще направя същите процедури. Неделя - тЕга!
Слагай апликатора, с акцент на мястото на болежката, разбира се ако болката е поносима. По гърба не съм срещал места, на които след 2-3 минути леката болка да не преминава в загряващо облекчение.
Като загрееш хубаво мястото(което и да е), ако не можеш да го разтегнеш, усучеш, etc., го намачкай хубаво.
Основната ми идея е - първо апликатора, после другото което си намислил.
28.11.14
21:26
Ами, аз лягам изцяло върху него - общо взето е точно от кръста до под самия трапец, а и на ширина ми пасва (учудващо :D ). И да, първите няколко минути са ужас, после мога да лежа без грижи колкото искам. Даже задрямах за 5-10 минути като го ползвах сега :)
Ще пробвам сутринта да го сложа само върху разтегнатото :) Мерси :) Иначе аз мога да се протегна, да се усуча - нямам проблеми с РОМ-а, но има болка при протягане (ако например съм седнал и пусна дясната ръка между краката да докосне пода).
28.11.14
21:28
Натурален бодибилдър/трибоец ли си какво, за къде се пазиш и ти не знаеш.
Мнението беше редактирано от Kenny на 28.11.14 21:35.
Последен въпрос и ще продължим на лични, къде те боли като си пуснеш така ръката и се наведеш?
Иначе мислех, че само Марги заспива на апликатора:)))
28.11.14
21:33
Широкият гръбен вдясно - там където отива настрани към ребрата.
А за заспиването - за 2ри път става вече, ако можех и още щях да лежа, ама ме подпукаха да върша разни домакински неща :D
казано от Kenny на 28.11.14, 21:28:
Натурален бодибилдър/трибоец ли си какво, за къде се пазиш и ти не знаеш.
Айде пак:)
28.11.14
21:56
казано от slavko на 28.11.14, 21:41:
Разбирам, че ви е приятно да се дундуркате, но ще му направите услуга ако му биете два шамара да се усети какви ги върши и да кихне ойро, и го пращайте при Джеймс за ноу-хау.
Мнението беше редактирано от Kenny на 28.11.14 21:56.
Никой, никого не дундурка бе човек. Аз питам от любопитство, защото съм имал подобни усещания и мога да споделя опит. Нали за това е форума.
Не може всички да сме при “Джеймс” постоянно за “ноу-хау”, няма да смогне:)
А ти защо се ръбиш така и навсякъде?
28.11.14
23:52
казано от slavko на 28.11.14, 23:47:
Вмъкнах в основния разговор, че херзожа се чуди и мае как щял да сваля, и се сетих, че откакто го помня във форума все сваля и все нищо не е свалил. В този ред на мисли ... Все някой трябва да му каже, че абсолютно нищо няма да свали ако я кара на форумни съвети.
Мнението беше редактирано от Kenny на 28.11.14 23:54.
казано от Херцог Трън на 28.11.14, 21:26:
И да, първите няколко минути са ужас, после мога да лежа без грижи колкото искам. Даже задрямах за 5-10 минути като го ползвах сега :)
казано от slavko на 28.11.14, 21:29:
Иначе мислех, че само Марги заспива на апликатора:)))
Всъщност, 50 минути са ми рекорда за заспиване на апликатора... :D Дори и първите минути вече не ме бъркат...спя си на бодлите, като истинска йога. 8-)
Мнението беше редактирано от Margi на 28.11.14 23:59.
казано от Kenny на 28.11.14, 23:52:
казано от slavko на 28.11.14, 23:47:
Вмъкнах в основния разговор, че херзожа се чуди и мае как щял да сваля, и се сетих, че откакто го помня във форума все сваля и все нищо не е свалил. В този ред на мисли ... Все някой трябва да му каже, че абсолютно нищо няма да свали ако я кара на форумни съвети.
Тук, ВСЕ ОЩЕ има хора, които могат да помагат на други и да споделят опит. Ти си мислиш, че като отидеш при Финдо или бат Ви Лазко или някоя друга батка, тя ще ти извади магичната книга и ще станеш нафибрен за 6 месеца(щото те толкова макс давали като срок, за всеки)...:)))
Толкова сме писали тук, че само да седнеш да почетеш и се абстрахираш от безмислените спорове, които понякога водим, може да си сглобиш доста ясна картинка за това, което да правиш.
Ники, извинявай, но си продължавам темата. :)
казано от Петко К на 28.11.14, 20:01:
Аз лично като свалям, редовно съм на 500 до 1000 ккал. дефицит (т.е., свалям до килограм на седмица), и не съм забелязал да губя мускули, поне не и в това съотношение като посоченото от теб. Гликогена се изчерпва, и това води до известно свиване на мускулите, т.е., не стоят толкова напомпани и плътни. Това може да мине за загуба на мускулна маса, но реално е гликоген и вода, мускулните влакна си стоят. Или поне на тези мускули, които тренирам редовно и сериозно.
Загубата е по-скоро на саркоплазма, а не на гликоген. Степента на загуба на мускулен обем при краткотраен дефицит зависи до голяма степен от съотношението на саркоплазма и миофибрили. Но при дългосрочен дефицит се резорбира всичко наред.
Освен това правиш обобщения на базата на наблюдения само върху себе си, а това явно не е представително.
Защо трябва да се свалят наведнъж? Може да свали 10 кг, да си даде 1-2 месеца почивка, после още 10 и т.н.
Защото най-трудно е да започнеш да сваляш, поне за мен винаги е било така. Мина ли в излишък, после все едно се налага да си отрежа ръка, за да вляза отново в дефицит, докато дългосрочното му поддържане не ми е проблем, след като веднъж съм започнал.
Не мисля, че може да загубиш толкова мускулна маса, и в същото време силата ти да стои или даже да се качва.
Силата не е правопропорционална на мускулната маса, особено (както казах по-горе) ако въпросната мускулна маса е саркоплазма.
Спокойно можеш да загубиш 5 кг мускул, без това съществено да се отрази на силата ти. Общата загуба на тегло има много по-голямо влияние (например 30 кг мас), отколкото примерно на 5% от мускулната маса.
И калипера е неточен, последно като се мерих с него (преди години), плочките едва се виждаха, а ме изкара 9% мазнини.
Не знам по коя формула си смятал, колко опит имаш в меренето на гънки или как точно си мерил, но за моите цели калиперът е достатъчно точен. Освен това го “калибрирам” по измерване с импеданс. Двете поотделно може да не са особено точни, но са консистентни във времето и съчетани с оценка, базирана на вид и здрав разум, дават достатъчно точни усреднени резултати, за да си правя изводи за себе си.
А може би проблема е, че си цяла година на дефицит (било то и умерен) и не признаваш зареждания и други такива? ;)
Това не е проблемът, това е решението. :) Казах по-горе защо.
Ако диетата ти продължава с години, тогава има опасност да загубиш мускулна маса. За 2-3 месеца сваляне, дори на по-голям дефицит, загубите ще са минимални. И ако имаш стабилна мускулатура (и стабилен стаж), която си градил и поддържал с години, опасността да я загубиш е минимална ;)
За 2-3 месеца не можеш да свалиш над 30 кг без сериозни рискове за здравето си. Оптималният темп на сваляне е 4-5 кг на месец.
Разговорът обаче тръга в грешна и много непродуктивна посока. В дългосрочен план няма никакво значение дали свалящият ще загуби мускулна маса или не. Разковничето е в това да намери начин да задържи постигнатото. Единственият начин за това при хора с метаболизам като моя, какъвто е Ники, е продължителен и непрекъснат стриктен контрол върху калориите и теглото с лек дефицит, когато се налага и неутрален баланс през останалото време.
Извинявам се, че се връщам към може би отминала тема, но дискусията е наистина полезна ! Да ви попитам - бихте ли споделили опита си относно свалянето и възможностите за умствен труд ? Случва ли ви се да имате намалена концентрация и затруднения при осмисляне на информация и какво правите за това ?
казано от Phophy_ на 29.11.14, 13:47:
Ники, извинявай, но си продължавам темата. :)
Разковничето е в това да намери начин да задържи постигнатото. Единственият начин за това при хора с метаболизам като моя, какъвто е Ники, е продължителен и непрекъснат стриктен контрол върху калориите и теглото с лек дефицит, когато се налага и неутрален баланс през останалото време.
Абсолютно подкрерпям тук, но това е и въпрос на сериозен самоконтрол и увереност, че точно това искаш да правиш.
Разковничето...е, да Боби...всички искаме да поддържаме нивото и да го повишаваме, НО понякога си има и бек оф периоди. Говоря за показателите на постиженията в залата.
казано от Overlord на 29.11.14, 13:53:
Извинявам се, че се връщам към може би отминала тема, но дискусията е наистина полезна ! Да ви попитам - бихте ли споделили опита си относно свалянето и възможностите за умствен труд ? Случва ли ви се да имате намалена концентрация и затруднения при осмисляне на информация и какво правите за това ?
Занимавам се предимно с такъв труд. Свалянето никога не ми е пречело. Опитвал съм екстремно НВД с нула въглехидрат (вкл. Дюкан), голям дефицит с НВД, дефицит с РБД, фастинг - нищо от изброените не ми е оказало отрицателно влияние след известен период на адаптация. Може би при фастинга в началото (2-3 месеца) ми се доспиваше страшно следобед, но после това отшумя.
Мисля обаче, че това не е универсално и има индивидауален елемент. Не всеки понася еднакво ограниченията и трябва да потърси сам най-удачния баланс, който да не му пречи в ежедневието. Все пак животът не започва и не свършва с няколко свалени килограма.
казано от slavko на 29.11.14, 17:16:
Абсолютно подкрерпям тук, но това е и въпрос на сериозен самоконтрол и увереност, че точно това искаш да правиш.
Разковничето...е, да Боби...всички искаме да поддържаме нивото и да го повишаваме, НО понякога си има и бек оф периоди. Говоря за показателите на постиженията в залата.
Точно така е, Славко. Човек трябва да седне и да си направи една равносметка какво ще спечели и какво ще загуби и сам да прецени дали ползата надделява. Каквото и да си говорим, това е нещо, което никой не може да направи вместо теб. Медалът винаги има две страни.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 29.11.14 18:20.
казано от Иван Божанов на 28.11.14, 20:20:
Може би някой друг освен Боби, който го е правил, е добре да коментира. Аз лично съм свалял над 20кг, но тогава започвах с тренирането, така че по-скоро се пооформих и нямам право да коментирам. Петко, теб откакто те следя във форума (и засичал из метрото :)) винаги си бил във стабилна форма, а на снимките преди да почнеш да тренираш, не мисля, че си имал да сваляш над 20-30.
Няма нужда да съм свалял точно 30 кг., за да знам как става. А от всичките коментирали, май само аз съм стигал от шкембе до релефна преса ;) Максимум съм свалял около 13 кг. наведнъж, но аз не съм 130 кг., и тези 13 като % мазнини и % от теглото ми не са малко. Също така, миналата година свалих 8 кг., сега съм ги качил и пак ще ги сваля, заедно с още няколко.
Освен това правиш обобщения на базата на наблюдения само върху себе си, а това явно не е представително.
Твоят генерален извод за % загуба на мускулна маса при чистене също се базира на твоите лични наблюдения върху теб и също не може да мине за представителна извадка ;)
Защото най-трудно е да започнеш да сваляш, поне за мен винаги е било така.
Така е, но това е психологически проблем.
Силата не е правопропорционална на мускулната маса, особено (както казах по-горе) ако въпросната мускулна маса е саркоплазма.
Спокойно можеш да загубиш 5 кг мускул, без това съществено да се отрази на силата ти. Общата загуба на тегло има много по-голямо влияние (например 30 кг мас), отколкото примерно на 5% от мускулната маса.
Пропорционална е донякъде, (ако сравняваме един и същи човек), защото е в пряка зависимост от напречното сечение на мускулните влакна. Аз под загуба на мускул разбирам именно разграждане на самите влакна (миофибрили), т.е., на съкратителните белтъци.
А между другото, 5 кг. мускул не са само 5% от мускулната маса. Поне аз нямам 100 кг. мускули в тялото си ;)
Също така, никъде не съм твърдял, че няма абсолютно никакви загуби при сваляне, оспорих единствено %-те, които посочи.
Не знам по коя формула си смятал, колко опит имаш в меренето на гънки или как точно си мерил, но за моите цели калиперът е достатъчно точен.
Нямам опит, мериха ме специалисти. Уж.
Двете поотделно може да не са особено точни, но са консистентни във времето и съчетани с оценка, базирана на вид и здрав разум, дават достатъчно точни усреднени резултати, за да си правя изводи за себе си
Аз не твърдя, че ти не си свалил толкова мускули, а че по принцип загубите не са чак такива ;)
Между другото, културистите, както ги гледаш нацепени, така свалят по 10 кг. преди състезание само от обезводняване. Може би просто си правиш грешни изводи какво и колко си свалил.
Имал съм такива моменти, но за кратко и отминават. На мен не ми пречи, и без това рядко си ползвам умствения капацитет на 100% :D
Мнението беше редактирано от Петко К на 30.11.14 02:18.
30.11.14
12:31
Тренировка [107]
Тяга : загрявка до 1х220, 0 на 250 и К*Р!
СЯВ 3х3х40
Размисли и страсти :
Толкова потресаващо плачевна тренировка не съм имал скоро. То просто не е за коментар. 220 не бяха твърде тежки, но нещо изкривях малко. После 250 просто нищо....отлепих и дотам. Можеше да ги издърпам с гриндене, но 2ро нямаше и да отлепя.
Чувствах се сравнително ОК, нямах някакви големи натягания (малко хипфлексори, но след 10,5 часа вчера на стола в офиса - поносимо). Гърба си ме опъваше на онова място, но и там нищо прекалено. Но просто никаква сила. Все едно е изключен бушона.
Нервирах се, направих СЯВ-а (пак за толкова имах сила...смешни кила) и към нас.
Днеска ще почивам стабилно, утре и вдругиден също със сигурност. Днеска имам мач вечерта, но толкова.
казано от Петко К на 30.11.14, 02:11:
рядко си ползвам умствения капацитет на 100% :D
По-скоро никога.
30.11.14
18:38
казано от Петко К на 30.11.14, 02:11:
Няма нужда да съм свалял точно 30 кг., за да знам как става. А от всичките коментирали, май само аз съм стигал от шкембе до релефна преса ;) Максимум съм свалял около 13 кг. наведнъж, но аз не съм 130 кг., и тези 13 като % мазнини и % от теглото ми не са малко. Също така, миналата година свалих 8 кг., сега съм ги качил и пак ще ги сваля, заедно с още няколко.
А как ти се отрази това на кожата. При положение, че си имал шкембе после не е ли останала отпусната кожа ? Или се стяга и се вижда добре оформена пресата ?
30.11.14
21:23
Тази пролет бях в сесия докато свалях, почти през цялото време бях на много ниски въглехидрати, не повече от 0,6-0,8гр на кг, това изобщо не ми попречи да се подготвя за изпитите, а имаше не малко дни, в които съм чел по цял ден, нито съм се изнервял, нито нищо, на всеки 10-тина дни през този период имах по едно зареждане.
Владимир Димитров - мисля, че не си погледнал дори дневника на човека, на когото даваш съвети да покаже на тялото си, че има нужда от мускули. А и не мисля, че 2 месеца чистене могат да дадат реална представа за свалянето на над 30 килограма.
Ако не си влизал в зала е едно, ако си позапуснал се за годинка атлет - друго, ако имаш дългосрочен план - трето, ако имаш друг вид суплементация - четвърто, но не мисля, че дискутираме някой от тези варианти.Херцоже, сори за спама.
Всъщност следя от много време дневника на Боби с голям интерес, наясно съм колко е компетентен и съм се допитвал до него за съвети, когато съм имал нужда, в случая просто изразявах мнение, нито съм критикувал, нито съм се заяждал. Лично според мен ние губим мускули, когато не се нуждаем от тях и ако при едно чистене силата се запази почти на 100%, то и мускула би следвало да се запази почти на толкова :)
И аз много се извинявам за спама!
Мнението беше редактирано от Владимир Димитров на 30.11.14 21:30.
казано от Go Hard Or Go Home на 30.11.14, 18:38:
А как ти се отрази това на кожата. При положение, че си имал шкембе после не е ли останала отпусната кожа ? Или се стяга и се вижда добре оформена пресата ?
Като цяло не ми увисва, освен малко гънки в долната част.
30.11.14
22:57
Значи аз съм безнадежден случай с метаболизъм на ленивец или вие двамата със Сашо сте открили нещо, което съм пропуснал при многобройните си сваляния на няколкостотин килограма общо, а най-вероятно и двете. :) Не го казвам иронично, а съвсем сериозно.
Колко мазнини и мускули се свалят до голяма степен зависи от инсулиновата чувствителност. Може би си резистентен?
01.12.14
13:45
Може би някой друг освен Боби, който го е правил, е добре да коментира.
С 8-9 килограма в рамките на 7-10 дни броя ли се за компетентен в свалянето килограми и запазването на мускулната маса или да си мълча ?
Или с качени 55 килограма от както съм почнал да тренираш въобще ?
01.12.14
13:51
Загубата е по-скоро на саркоплазма, а не на гликоген. Степента на загуба на мускулен обем при краткотраен дефицит зависи до голяма степен от съотношението на саркоплазма и миофибрили. Но при дългосрочен дефицит се резорбира всичко наред.
Зависи как си тренирал преди това и как ще тренираш по време на дългосрочния дефицит.
Защото най-трудно е да започнеш да сваляш, поне за мен винаги е било така. Мина ли в излишък, после все едно се налага да си отрежа ръка, за да вляза отново в дефицит, докато дългосрочното му поддържане не ми е проблем, след като веднъж съм започнал.
Най-лесно е да почнеш, най-трудно е да се изпилиш неимоверно. Особено когато възрастта напредне.
Ако си типичен билдър - да, не е правопропорционална. Ако си “силач” е точно или близо до правопропорционалното.
За 2-3 месеца не можеш да свалиш над 30 кг без сериозни рискове за здравето си. Оптималният темп на сваляне е 4-5 кг на месец.
За темпа да - около килограм на седмица. Но всичко се определя от това колко имаш да сваляш, как ще го сваляш, как си тренирал и как ще тренираш по време на свалянето.
01.12.14
13:52
казано от slavko на 01.12.14, 13:51:
Това за преди състезание ли е. Мисля, че никак не е меродавано.
Преи състезание и преди АЛК. Няколко път съм свалял така. Особено за АЛК - от 95-96 до 83 за седмица-две.
Аз няма да споделям как свалях 3-4 килограма за едно денонощие и то преди състезания, че ще окаляме пейзажа:)
01.12.14
14:14
казано от James Hinks на 01.12.14, 13:45:
С 8-9 килограма в рамките на 7-10 дни броя ли се за компетентен в свалянето килограми и запазването на мускулната маса или да си мълча ?
Или с качени 55 килограма от както съм почнал да тренираш въобще ?
Това сваляне няма нищо общо с другото сваляне (както е отбелязал и Славко), а за качване никой не говори. Не мисля, че нещо полезно ще излезе от този разговор, както Бойко каза - Херцога да продължава да размята големите гири, пък другото са приказки.
казано от James Hinks на 01.12.14, 13:51:
всичко се определя от това колко имаш да сваляш, как ще го сваляш, как си тренирал и как ще тренираш по време на свалянето.
Точно това според мен може да обобщи цялата тема.
Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 01.12.14 14:17.
01.12.14
14:29
казано от Иван Божанов на 01.12.14, 14:14:
Това сваляне няма нищо общо с другото сваляне (както е отбелязал и Славко)
Колкото и да не ти се вярва - има. Даже това е по-трудното сваляне.
Дебел човек сваля лесно. Натрениран и леко замазнен сваля трудно, особено пък ударно, особено пък и целейки да си запази физическите качества.
Тук за чистене на мазнини ли си говорим или за загуба на някакво си там тегло? Ако за 10 дни си изгорил 80000 ккал само от мазнини ще съм доста впечатлен :D
Мнението беше редактирано от Станимир на 01.12.14 14:38.
01.12.14
15:06
казано от James Hinks на 01.12.14, 14:29:
Дебел човек сваля лесно. Натрениран и леко замазнен сваля трудно, особено пък ударно, особено пък и целейки да си запази физическите качества.
Мисля, че пак го ударихме на махленски лаф, не става дума, кое е по-сложното, а за какво говорим в момента. Все едно някой да пита как да си направи тягата от 250 на 300, и аз понеже 250 дори не мога да ги държа в ръчички и да му коментирам, че мога да го посъветвам как да си вдигне отскока, и че това е по-трудно, щото това съм правил и да разкажа за колко време и кога.
И освен това, както се опитах да кажа и в предния пост - нито ти, нито Петко сте представителна извадка с ВАШИТЕ постижения. (ОК - може би Сашо може да сподели някой пример от хората, които е тренирал)
Това по никакъв начин не омаловажава вашите постижения, нито целя подобно нещо - напротив - шапка Ви свалям (дай Боже и аз някой ден да добутам вашата физика) но нито един от вас не е бил с 35%-40% мазно по себе си.
И тука малко ОФФ: напоследък в тоя форум все някой като каже нещо и всички го обръщат на тежък професионализъм - 90% от хората в тоя форум не сме такива, повечето нямаме желание и да ставаме, така че примери от професионалните кариери не са на място. Да - евала за постиженията, на тези от вас, които са още активни спортисти - още по-големи успехи да имате, ама не говорим за това.
Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 01.12.14 15:09.
01.12.14
16:00
казано от Станимир на 01.12.14, 14:37:
Тук за чистене на мазнини ли си говорим или за загуба на някакво си там тегло? Ако за 10 дни си изгорил 80000 ккал само от мазнини ще съм доста впечатлен :D
Чистене и загуба на тегло. То на 10-12% няма как да изчистиш 10 кг мазнини за толкова време,нали ? ;)
казано от Иван Божанов на 01.12.14, 15:06:
казано от James Hinks на 01.12.14, 14:29:
Дебел човек сваля лесно. Натрениран и леко замазнен сваля трудно, особено пък ударно, особено пък и целейки да си запази физическите качества.Мисля, че пак го ударихме на махленски лаф, не става дума, кое е по-сложното, а за какво говорим в момента. Все едно някой да пита как да си направи тягата от 250 на 300, и аз понеже 250 дори не мога да ги държа в ръчички и да му коментирам, че мога да го посъветвам как да си вдигне отскока, и че това е по-трудно, щото това съм правил и да разкажа за колко време и кога.
Прав си, Вака, ударихте го на махаленски лаф.
Да върнем хронологията :
1. Боби твърди, че е невъзможно да се свалят 30 кила без осезаема загуба на мускулна маса и сила.
2. Петко и аз твърдим обратното.
3. Първото слабо звено е как отчитаме тая загуба на мускулна маса.
4. Второто слабо звено, че дори и да им загуба, то тя не зависи от свалянето и дефицита на първо място, а от предишен опит и начин на трениране.
5. Следващото недоразумение е, че твърдите, че 5-10 кила от натрениран човек се свалят по-лесно от 30-40 от нетрениран или поне не толкова натрениран.
6. Осланяте се прекалено много на теорията с числата на дефицитите, а твърде малко познавате същността на тренирането при загуба на мазнини и запазване и изграждане на мускули. Обаче по този въпрос може да се пише до утре, а аз не смятам да го правя ;)
7. Боби твърди, че загубата на мускулна маса не е непременно съпроводена от загуба на сила и за да се изясни спора е хубаво добре да се помисли върху точка 4, защото това е и възмно в едни случаи и невъзможно в други.
но нито един от вас не е бил с 35%-40% мазно по себе си.[/size]
Не смятам, че е нужно човек да се запуска до такава степен. Нито пък, че това запускане го прави експерт в отслабването.
И тука малко ОФФ: напоследък в тоя форум все някой като каже нещо и всички го обръщат на тежък професионализъм - 90% от хората в тоя форум не сме такива, повечето нямаме желание и да ставаме, така че примери от професионалните кариери не са на място. Да - евала за постиженията, на тези от вас, които са още активни спортисти - още по-големи успехи да имате, ама не говорим за това.
Благодаря ти, Ванка:)