03.02.12
14:12
Здрасти на всички!Казвам се Павел на 18 години съм висок съм 184см. тежащ-65кг.Занимавам се непрофесионално с футбол засега лятото ще имам важни проби решаващи моето бъдеще в този спорт и ми се иска да вляза в най-добрата си форма за да покажа всичко на което съм способен.Нещата които искам да постигна са повече сила и издръжливост в краката както и да подобря своята бързина и отскок.В момента сме в период в който се правим въздух и само тичаме ако някой може да предложи някаква програма описваща моите изисквания ще ви бъда много благодарен!
03.02.12
15:01
Бегови, клекове на макс тежест, клекове с тежест=собственото ти тегло в много бройки(>20), отскоци и прескоци(с тежест и без тежест, според зависи) и разни други “тайни” неща.
03.02.12
15:28
Мерси за отговора ,а няма ли да разкриеш някоя тайна на успеха?
03.02.12
15:29
казано от Павел Пеловски на 03.02.12, 15:28:
Мерси за отговора ,а няма ли да разкриеш някоя тайна на успеха?
труд и търпение :)
03.02.12
16:06
С мойте познания бих ти казал, че за сила се правят 1-3 повторения на 95% тежест та дори и 100%. За пример ще ти дам “силовия трибой(клек, лег и тяга).
За издръжливост вече отиваме на 50-65% утежнения с над 15 повторения. Можеш да достигнеш дори до над 25. Тогава работният режим ще ти бъде аеробен-алактатен. Послушай треньора си. Те са най-запознати със специфиакта за спорта. Според мен, малкото повторения с оптимална тежест на упражнението “клек с щанга на раменете” примерно ще ти “одърви” краката а това коренно се различава от изискванията за дадения спорт.
ПОСЛУШАЙ треньора си. Това мога да дам като съвет.
03.02.12
17:39
Мерси за съвета наистина ще е най удачно да попитам треньора за тези работи но искам да попитам нещо друго един приятел спомена че за мен било хубаво да правя машини като Разтваряне на Абдуктор машина и тези да ги нареча женски уреди какво бихте ми казали по тази тема?
03.02.12
18:35
Наблягай яко на задното бедро също и включи разтваряне и затваряне на абдуктор машина,наистина помагат.
Мнението беше редактирано от Todor Jdasx на 03.02.12 18:37.
Не прави клекове с голяма тежест - това ще се отрази отризателно на пъргавината ти
Аз ще ти кажа едно много добро и изпитано упражнение , но не всеки го може - скачане на въже със движение . Това ще рече да не подскачаш на едно място ,а да се прибвижваш напреде със много леко бягане - това е за първагина и издръжливост
Дори гарантирам че ще видиш подобрение . ИЗПИТАНО
Мнението беше редактирано от RinGo на 03.02.12 21:16.
03.02.12
21:20
Да бе, щото клека “одървя” краката, затова както не съм тичал от 4 клас(ся съм 9ти), съм си подобрил тичането на дълги разстояния, а пък спринта с 3-4 секунди(на 50м). А упражнения, които съм правил над 15 повторения не съм правил от... всъщност никога не съм правил. Клякай си тежко(наистина тежко) и вмъквай тичане от време на време(къси и дълги разстояния) и всичко е 6 :)
Глупости .. много ясно че ще тичаш по-бързо . Ти какво искаш ? Да бягаш по-бавно от 4-ти клас ?
Аз дружа с много футболисти , познавам треньори , дори самият аз се занимавах с футбол .. Ходи гледай някоя тренировка на футболистчета и ако видиш някъде да ги тренират с тежки клекове , отивам пръв да тренирам там !
Тичането по нагорнище и по стълби също е много добро !
03.02.12
22:48
Ринго Благодаря ти много за съветите и предложените упражнения много ми помогна и ми припомни някои съвети на познати футболисти ;)
04.02.12
12:05
Баща ми беше футболист и аз покрай него тренирах известноо време футбол, ще ти кажа само, че никакви щанги не ти трябват, тук става въпрос за бързина, гъвкавост, издръжливост и техника! Бягай... прави спринтове, кросове, бягане с препятствия, по пресечен терен, тренирай със собствено тегло краката си има безброй упражнения... И една препоръка и от моя треньор, по време на тренировката и полвин час след нея никаква вода и храна! :)
Гимнастиката също ще ти е от полза, а вече таланта стига да го имаш, ако развиеш бързина и издръжливост те очаква добра кариера!
Успех дано сбъднеш мечтата си!
04.02.12
12:18
А да си се сетил, че българския футбол е най-развит в света? Сигурно не ти е минавало през ума. Краката на Роберто Карлош виждал ли си ги на снимки? Не случайно е уникален футболист. Гледал съм тренировки(и то не една или две) на един от най-добрите отбори в България по волейбол и да ти кажа, след всяка тренировка отиват на стойката за клек и не правят подскоци, а клякат, клякат, клякат... Всъщност тяхната цел е да са експлозивни и реално я постигат :) И, да, очаквам да бягам ПО-МАЛКО от 4-ти клас, защото тогава съм тичал всеки ден по няколко часа и изведнъж - СТОП. Реално преди да почна да тренирам, се отказвах на 300 метра в даскалото(т.е. миналата година). Сега без проблем си тичам всякакви разстояния, но това не е от клека - как можах да си го помисля. Сети ли се, че да си издръжлив, трябва да си силен ?!
04.02.12
13:08
казано от sTroNG ! на 04.02.12, 12:18:
А да си се сетил, че българския футбол е най-развит в света?
Сигурно Гунди по цял ден е клякал за да стане толкова добър футболист или Стойчков ???
04.02.12
14:55
Те са единици и са наистина добри били, но както се сещаш - ако Гунди е бил приет в Милан(от където е имал покана), е щял да стане много по-добър. Стойчков пък с барсата е станал добър - тука просто с тоя характер е нямало как да има бъдеще, най-много да му счупят главата на първата седмица.
Каквото и да казвате, клека е едно универсално упражниение.
04.02.12
18:57
Благодаря за отговорите наистина са много полезни :) Все пак да ви напиша какво правя в фитнес залата за да имате някаква представа
6х12-клека с малка тежест с по 10кг дискове
4х12-бедрено разгъване и сгъване (в супер серия)
3х15-разгъване и сгъване на адуктори
2х12- не знам как се нарича уреда но се прави с 1 крак подпираш с глезена и буташ лошо обяснение но не знам как се нарича
4х15-повдигане на пръсти от стоеж/седеж
Общо взето е това като гледам да не прекалявам с килограмите а се стремя да правя упражненията правилно
04.02.12
20:04
“СТРОНГ”!
Щом сега си 9ти клас и никога не си опитвал да правиш повече повторения с по-малка тежест...това само говори колко незапознат си със спортната тренировка. Във всеки един спорт има:
-подготвителен
-предсъстезателен
-състезателен период
Във всек иедин от тези периоди се гонят някакви цели и се тренира по различна методика. Не може да си в пубертета, и да се блъскаш само с тежести. Всеки един етап от развитието има различни ползи. Има си период да развиваш гъвкавост, ловкост, издръжливост. Трябва да се извлече максимума от тези моментни състояния на тялото.
Бъди здрав! Но от време на време остави комплексите настрана и не пренебрегвай “исканото” от организма ти.
Поздрави.
Гледал съм тренировки(и то не една или две) на един от най-добрите отбори в България по волейбол и да ти кажа, след всяка тренировка отиват на стойката за клек и не правят подскоци, а клякат, клякат, клякат.
Ние май говорим за футбол а ? ;)
Както и да е , дано на автора да сме му били ползени с по-горните постове, от които повечето съвети са добри
Като се оправи времето почни да тичаш в пресечена местнос (изкачване,спускане) препоръчително е да си с високи маратонки и добре да са ти подсигурени глезените(ако тичаш в балкана както правя аз) , другото нещо е спринтовете но тях най добре ги прави на края при добре загрято тяло , а не още от началото на 100% форсиране , както правят много хора . Не забравяй клековете , подскоците , скачането на въже и тичането по стълби :)