Не съм казвал,че е лесно.Идеята ми е,че всеки човек трябва да си прецени кои са му приоритетите.Аз също обмислях Симеоново известно време,но реших,че предпочитам да имам по-голяма свобода в избора на работа като завърша и изобщо не кандидатствах в академията.Брат ми беше на обратния акъл-той кандидатства,но пък не го приеха.В крайна сметка различни хора -различни интереси.Пък на момата тука пожелавам да направи правилния за нея избор.
Мнението беше редактирано от Гената на 17.10.12 22:08.
18.10.12
00:10
По темата за науката, мога да кажа, че имаме много качествени учени на високо ниво, но огромният процент от тях са навън. Моята катедра е дала преподаватели във Франция, Швеция, Япония, Корея, САЩ, къде ли не, но от големите имена само проф. Петков е тук. Отделно системата на финансиране не е изпипана и се получава така, че да не можеш да късаш студенти, защото ти се отразява в реално време на заплатата в посока надолу. Относно училищното образование, никога не сме имали истинска основа. Образованието е средство за оцеляване, а липсата на реторика и композиция, липсата на самостоятелно мислене е в основата на нашата система. Аз съм имал други учители, но това не е било продукт на системата, а на тяхната любов към работата и принципите им.
18.10.12
00:26
Да влезеш в системата на МВР - ок, ако го желаеш, почти няма по-добър старт от Симеоново по много причини (може би само да си преподавател там - има разни примери :)).
Но това много трудно може да те вкара в правната професия, особено ако търсиш ниво, и особено ако имаш интереси извън наказателното право. Второ, в наказателното право правилата са мааалко по други, както и свободните ниши.
Но какво значение има: важното е да си удовлетворен от попрището си, и да го следваш с достойнство. А и двете професии са със собствена тежест, макар и доста обезценена понастоящем.
Дано авторката на дневника да има късмет да избере това, което ще я кара да се чувства на мястото си!
18.10.12
00:29
казано от Lachezar Tomov на 18.10.12, 00:10:
........, липсата на самостоятелно мислене е в основата на нашата система. Аз съм имал други учители, но това не е било продукт на системата, а на тяхната любов към работата и принципите им.
Напълно точно казано.
казано от Lachezar Tomov на 18.10.12, 00:10:
Отделно системата на финансиране не е изпипана и се получава така, че да не можеш да късаш студенти, защото ти се отразява в реално време на заплатата в посока надолу.
Така е масово в повечето специалности и университети,защото всяка година младите хора са все по-малко и дори квотите за специалностите не се запълват.Това не важи за правото и медицината,както и за Академията на МВР.
http://btvnews.bg/135308-212_skasani_na_izpit_po_pravo_v_SU.html -И аз минах през него и си е pain in the ass.Лошото е,че не е единствен.
18.10.12
00:50
Хаха и какво?! След максимум 15 години всички ще сме лекари, адвокати и полицаи :D:D
18.10.12
00:51
Да видим какво имаме сега в сегашната образователна система. Първо, безброй много студенти, 2/3 от които само гледат да отиват в Студ. град и да пият и нищо да не научат. Второ, концлагери вместо общежития. Трето, слаби професори с отживели виждания и никакъв интерес да преподават. Най-лошото - наводнение от “висшисти”, които претендират за заплати, работа и т.н, а гъза не могат да си избършат. След това защо има много “ама ти си от български университет...”.
Образованието трябва да е трудно-достъпно, скъпо и либерално (демек студентът да има някаква определена специалност, но да учи и неща, които са му интересни извън това. Например, излизаш юрист, но имаш познания по счетоводство и икононимка). Когато образованието е скъпо и трудно-достъпно, се цени адски много повече. Сега да имаш образование не е привилегия, нито постижение. Като таксите скочат до 5-6 хиляди лева на година - по-хубави общежития, хубави столова с хубава храна, обновени библиотеки, повече достъпни компютри, бази от данни, спортни комплекси и т.н. Да не говорим, че е едно да плащаш на професор 50-60 хиляди лева на година, друго е 10 000. За кои пари ще се труди повече? Няма по-отвратително нещо от това някои да ти преподава и да заспива в същото време.
Да, по-малко хора ще ходят в университет, но по-качествени. Ще се вдигне нивото и ренюмето на всеки един български университет. И няма да има убийства всеки месец в Студ. град...
Ти ако можеш да си позволиш да учиш за 6к на година, някои не можем. И ако образованието в БГ стане толкова, всички ще излизат навън. Защото навън винаги ще си остане по-високата летва и когато цените се приближат, познай....
Мнението беше редактирано от cocobutt на 18.10.12 18:03.
18.10.12
18:39
Аз не мога да си позволя, но съм достатъчно кадърен, за да се строша от учене и да спечеля стипендия и нищо да не плащам. Това е идеята на скъпото обучение - кадърните хора го получават на ниска или никаква цена, богатите си плащат пълно. В скъпите университети най-важното за определяне на стипендията е финансовото състояние на родителите - ако изкарват малко - 60-70-80 % и т.н. стипендия, докато хората с огромен доход - 0-10 % стипендия. Лятото отиваш на бригада в САЩ, счупваш се от работа и влагаш всичко в образованието, да видиш колко по-сладко е ученето, и колко по-гузно е не-отиването на лекции. Мен ме е шубе да сметна колко ми струва една лекция в момента...
Друг е фактът, че когато учиш в скъп университет, главно купуваш престиж, не образование. Както и другата гадна истина - не е важно къде си завършил, а какъв тарикат си и/или колко си кадърен.
СС: мойте си кофи и бицепсово (двустранно с лост и чуково) - 11х10 - почти без почивки
СС: военна преса - 3, гребане за рамо, вертолет - 2
бонусче: 120 извивания встрани, 2х20 суинга до хоризонтала с 16 кг дъмбел
На бицепсовите с лост по последните серии си играх на 3-2-3… ............. ............... u know….......
Храната е добра, ама не много съвместима. Имах апетит...
Фаст - 16. след трен - лимонов сок, плочка черен шоколад
свинско с кестени, зеле, салата
свинско в сос, зеле (прекалих с пипера тука...)
пооливането: филия дом. хляб с масло и лютеница, ябълка, доза казеин, 2-3 лъжички мед с кисело мляко и сусам
Предните 2 вечери също ядох казеин, че имах 3 дози останали и днес го довърших. Баща ми искаше кутията да си събира гайките :D
@Тедо. Ами това казвам и аз - чуждестранните унита имат стипендия. Дават ти възможност, когато си намериш работа с не какъв да е, а предварително уговорен в договора доход, да си изплащаш образованието 10 години. При такава оферта кой би останал тук?
18.10.12
18:48
Ти сравняваш статуквото, каквото е сега. Аз говоря как БИ ТРЯБВАЛО да е, за да може българското образование да е компетативно с останалия свят. С удоволствие ще я водим тази дискусия, но не сега.
18.10.12
18:51
Спокойно,България ще се оправи,но ние няма да сме живи да го видим.А и може да не се казва България тогава. :)
Няма да я водим, защото ти винаги гледаш не нещата така, както ти се иска да бъдат, но реалността ти е някъде в сянка.
Колкото и да си плюем държавицата, няма нужда от кой знае какви реформи, за да е всичко наред. Просто самосъзнание.
18.10.12
19:36
Ще се оправи от немай къде... Целия свят като върви към прогрес и нас ще ни повлече по някое време. Жалко, че “прогреса” е в ущърб на човешкото здраве и ценностна система :(
18.10.12
19:41
Това е като с Ренесанса,вижте кога се заражда в Европа и кога пристига в България,а се оправдаваме с турците (и си е вярно до някъде).Сега актьорите са различни,но сценарият е подобен. :)
Мнението беше редактирано от lordinario на 18.10.12 19:41.
18.10.12
22:26
казано от allwillendinterror на 18.10.12, 18:51:
Спокойно,България ще се оправи,но ние няма да сме живи да го видим.А и може да не се казва България тогава. :)
България може да се оправи за две поколения по същия начин, по който се развали в рамките на такъв срок - чрез тотална пропаганда.
18.10.12
22:41
Просто хората трябва да разберат, че правителството няма задължение да ги дундурка и да се грижи за тях. Вместо това да започват да работят и да се трудят за желанията и мечтите си.
Хора, бягах днес и си набих възглавничките (маратонките са за боклука вече). На мехури отиват, дайте съвет как да ги спася, че се движа като инвалид :D
казано от HarleyQuinn на 19.10.12, 17:12:
Хора, бягах днес и си набих възглавничките (маратонките са за боклука вече). На мехури отиват, дайте съвет как да ги спася, че се движа като инвалид :D
Не разбрах - пришки или натъртване? Ако е втория случай - ледена вода. Ако са пришки, ще трябва да ги обработиш - изрязване, компрес с риванол, превръзка.
Хора, бягах днес и си набих възглавничките (маратонките са за боклука вече)...
И още нещо - коригирай стила на бягане. Не са ти виновни маратонките. Очевидно скачаш повече нагоре, отколкото напред и се приземяваш с цяла тежест на петата. Трябва да се плъзгаш напред, с минимални отскоци на височина.
19.10.12
17:34
Да не си тичкала по чакъл бре,че така е станало.По писта давай. :D
казано от Vic на 19.10.12, 17:28:
И още нещо - коригирай стила на бягане. Не са ти виновни маратонките. Очевидно скачаш повече нагоре, отколкото напред и се приземяваш с цяла тежест на петата. Трябва да се плъзгаш напред, с минимални отскоци на височина.
Вик, казах възглавничките - приземявам се на предната част на стъпалото, никога не съм бягала на пети.
Тренировката си я пускам на отделен пост.
СС: тяга и лег 10х3-4 - почвам силовия цикъл
СС: верт. скрипец и задно рамо - 4,3
хийт търчане 12 мин (1:1 мин)+ 8 мин бързоходка под 15% наклон.
Точно сериите на тягата не си спомням, но мисля, че 7-а и 8-а (или 8-а и 9-а) направих със 70 - 1х3@70 и 1@70. Може би щях по-добре, ако не играех с 60 и 65 преди това. Зягрявката ми беше 10@45, 7@50, 5@55.
Легчето - загрявка с лост, 10@25, 4х4@30 и 4х4@35.
Фаст - 17. лимонов сок, плочка черен шоколад, лъжичка мед след тренировка
яхния със свинско, салата, тиквени семки
няколко лъжици тахан
яйца със свинско контрафиле и кашкавал на тиган, масълце
Баба ми паднала в банята и си счупила китката. Плановете за рождения ден рязко се променят, защото нашите ги няма и смятам да й сготвя единия ден, а имам уроци, тренировки и да... или няма да се ходи на бар, или ще пропусна масажа :D Макар че откровено казано нещо не ми се купонясва тая седмица...
Мнението беше редактирано от cocobutt на 19.10.12 19:27.
казано от HarleyQuinn на 19.10.12, 19:04:
казано от Vic на 19.10.12, 17:28:
Вик, казах възглавничките - приземявам се на предната част на стъпалото, никога не съм бягала на пети.
Въобще не стъпваш на петите? При спринт е ОК, но в останалите случаи...
Във всеки сличай, щом има подбиване, значи има удар, по-голям от необходимото.
Ами да, почти не стъпвам на петите, явно затова се получава така, че цялата тежест ми пада на най-нежната част от стъпалото.
Бяха станали две мехурчета, спуках ги и сега съм ОК.
И преди мислех да те питам: С какви маратонки бягаш - рънинг модел или друг и как са ти като големина?
20.10.12
18:54
казано от Grey Knight на 18.10.12, 22:41:
Просто хората трябва да разберат, че правителството няма задължение да ги дундурка и да се грижи за тях. Вместо това да започват да работят и да се трудят за желанията и мечтите си.
. Вместо това да започват да работят и да се трудят за желанията и мечтите си... в България
Това са ми маратонките, точно ми пасват и са много удобни, но се износиха.
20.10.12
20:10
казано от Lachezar Tomov на 20.10.12, 18:54:
казано от Grey Knight на 18.10.12, 22:41:
. Вместо това да започват да работят и да се трудят за желанията и мечтите си... в България
Или да направят капитал в чужбина и да се върнат и да го инвестират целия в България...
Ще помоля да приключим въпроса с инвестициите в моя дневник.
Днес ми се хапваше сладичко, затова съкратих фаста на 14 часа и закусих с ябълка, ядки, 4 овесени бисквитки и ред шоколад. Цял ден бях заета и преди малко хапнах 4 пълнени чушки с кайма, салата и малко тахан, а се ще се почерпя предварително с шоколадови трюфелчета - явно ми е такъв ден, сладък. Почерпвам се предварително за утре (giggle)
казано от HarleyQuinn на 20.10.12, 19:32:
Това са ми маратонките, точно ми пасват и са много удобни, но се износиха.
Този модел е с прекалено тънка подметка в предната част и според мен е подходящ за писта, но не и за друг терен. При положение, че стъпващ предимно на възглавничките, там трябва да има какво да стабилизира крака ти и да абсорбира енергията.
Избери си модел със по-стабилна подметка, като се съобразиш с начина ти на стъпване, височина на свода, терена на който бягаш обикновенно и т.н.
С оглед удобството и превенцията от контузии избора на маратонка е важно нещо и си струва инвенстицията.
п.п. Споделям личен опит.
20.10.12
20:53
Едни Вибрамки?
Малко е тънка да, може би за спринт са по-подходящи, но не и на дълги разстояния. Този модел подметка досега са ми били най-удобни за 10К
21.10.12
01:01
ЧРД, sweet confessing bitch ;) :* Много тяга да вдигаш! :P
Честит Рожден Ден !
Приятно изкарване на празника и много сбъднати мечти (party)
Мнението беше редактирано от Иван П. на 21.10.12 14:43.