recоvery

Прескочи до:

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

15.03.24
17:54

Браво, това е доста добре. Ти официално си вече по-добър бегач от мен, като гледам и скоро и катерач :) .. Така и така понеже не съм те питал, ти бил ли си въобще досега в толкова добра кардио форма, ако си я мерил де ?

15.03.24
23:04

казано от kaloyan на 15.03.24, 17:54:

Браво, това е доста добре. Ти официално си вече по-добър бегач от мен, като гледам и скоро и катерач :) .. Така и така понеже не съм те питал, ти бил ли си въобще досега в толкова добра кардио форма, ако си я мерил де ?

Абе това е темпово бягане, но всъщност можех да натисна още откъм въздух, обаче щяха да откажат прасците вероятно или да се обадят коленете. Ще се похваля, когато мога това да го избягам ама със среден пулс 130 :)
Ами субективно мисля, че в най-добра форма съм бил в Скандинавия, но тогава нямах ташовник, който да ми го каже. Не съм могъл да бягам, както сега, нито да катеря, но въртях по цял ден (средно сигурно 8 часа) и кардиото и не само то, ами повечето зони вероятно са ми били в космоса. Сериозно количествено натрупване беше, всеки ден месец и нещо...
Но пък сега тренирам по приоритетно и до някъде периодизирано, а тогава не го мислих като тренировка, а приключение :)

15.03.24
23:46

Точно, затова ми се струва че без да има приключения и кой знае каква тръпка, си в идеална форма в момента :) ..

16.03.24
18:32

Бягане
Зона2 - 120
10км - 1:09:46, 6’57, 149

До центъро и обратно, леко.
Мислих да ходя на катерене, ама имаше слънце без вятър и реших да разменя дните, а и едно леко бягане никога не е излишно.

17.03.24
18:24

Зала “Европа” Люлин
Катерене с водене и без - 40:25мин., 2ч.
22 маршрута
Тюрлюгювеч като цяло. Пускам скрийншот от короса, че не ми се пише толкова, но имаше и зор и обем и опити на 6а и така. Като цяло нищо уау освен обема, който ми е макса до сега. Също така бях с къси гащи и си ожулих колената нещо, което нарочно не правих по тази причина,  ама изпрах дългите и не искам да ги скапвам повече за това, а ще си взема такива за катерене.

18.03.24
18:02

Бягане
Зона 3/4 - 145
16.54км - 1:35ч., пейс/ефорт пейс, 5’45”/5’33”, 157

До Индустриална зона и обратно, темпово.
Днес го даваха променлива облачност, а утре да вали, което определи днес да бягам, а утре да катеря. Мислих първо да ходя в планината, но като тръгнах да тичам видях, че към нея има тъмни облаци, а над полето е разкъсано и даже може и да пекне малко, което определи нещата. Вчера гледах финала на Индиан Уелс до един и нещо и не спах достатъчно, но се чувствах що-годе свеж и реших да понатисна. На отиване след като се влезне в полето е предимно надолнище и държах добро темпо, но после имаше едни кални участъци и се позапъхтях и почнах да усещам умора цялостна и в краката, което да кажем е нормално, но интересната част е, че когато тичах последно на Спринга след час спокойно можех да дигна пулс над 150, че и накрая стигнах до 160, докато днес не можех пулса седеше около и под 150, независимо колко се опитвах да напъвам. Краката бяха на ръба, но не беше само от тях. Подозирам идва и от недоспиването. Друг е въпроса, че ако можех да дигна по-висок пулс краката нямаше да издържат, но точно заради това следях през цялото време не пейса, ами ефорт пейса, което ще рече скоростта спрямо денивелацията, пулса или просто цялостното натоварване. Целта ми беше да го държа м/у 5 и 6, което в крайна сметка съм успял да постигна, защото средният е 5’33”. Ако беше 6, значи съм скатавал, ако беше по-малко значи съм натискал прекалено по баирите и щях да изгърмя почти на 100%.
В крайна сметка се получи прилично бягане предвид горните обстоятелства и, че терена е предимно черен и има денивелация.
Относно тренировките, както се забелязва напоследък само бягам и катеря и това е поради простата причина, че това ми се прави. Не ми се навира в залата, а и не чувствам някаква определена нужда от нея. Мисля, че няколкото месеца, да не кажа година ходене на зала ми помогнаха доста обаче и то предимно с коригиращите и балансиращи упражнения, както и до някъде силово/кондиционни такива, но те бих казал, че дори бяха второстепенни предвид сегашните ми приоритети. Най-голям плюс виждам от тренировките са глутеус, защото особено напоследък го усещам как участва в бягането, което беше и целта, та имало е значи смисъл и сега има ефект.
Амин.

18.03.24
19:51

Това е проблема на “залата”, че човек като излезе от нея си мисли, че му помагала, но може и без нея. Но аз да ти кажа че тренировките в зала с тежести, задължително трябва да се правят 1 път като санитарен минимум, а най-добре 2 дни.  Като тук говорим за работа с тежести, клекове, тяга, по динамични упражнения с тежест и тн .

18.03.24
21:00

казано от kaloyan на 18.03.24, 19:51:

Това е проблема на “залата”, че човек като излезе от нея си мисли, че му помагала, но може и без нея. Но аз да ти кажа че тренировките в зала с тежести, задължително трябва да се правят 1 път като санитарен минимум, а най-добре 2 дни.  Като тук говорим за работа с тежести, клекове, тяга, по динамични упражнения с тежест и тн .

Сега ми кажи, че си го правил всяка седмица последните 10 години :)
Предпочитам думата препоръчително, отколкото задължително.
В момента тренирам приоритетно и не усещам нужда от зала. Може да не влезна месец, но може и да е утре :)

18.03.24
22:40

:) Ами не съм, даже  и скоро не съм го правил :) .. Даже има и доста дълги периоди в които не съм стъпвал :)

19.03.24
18:52

Зала “Европа” Люлин
Катерене със и без водене - 32:27мин., 1:40ч.
17 подхода
2х4ц - загрявка
4х6а - опити, различни маршрути
2х5б - опити и накрая редпойнт на един, който ми се опъваше от миналия път, но се оказа края елементарен, ама докато се сетиш да си размениш краката...
2х5ц - опити, води се 5б+, ама е тегав и отдавна го подминавам, та се хванах да го мъча.
Това до края на първия час без водене и след това до края с водене на няколко 5а и едно 5б като повечето бяха опити, защото бях яко изгърмял, а накрая се приключих с първото 4ц.

Доволно се изморих и изпомпах. Трябва да се отпусна да скачам, защото иначе 6а ще са мираж...

20.03.24
09:14

Месечна равносметка

Преди малко се претеглих и премерих преди закуска и тоалет.

Отностно теглото, то беше такова последните седмици, че и стигаше до 76 при двата почивни дни, които направих заради тъпата настинка, но сега се стабилизира на 75, което е +1.
Нещо съвсем очаквано предвид това, че увеличих калориите от 2500 на 3000 без да са включени тези от тренировките, което означава, че има дни в които приемам и по 4000, което не е малко плюскане. Все пак има малко неизвестни относно тези калкулации:
Първо - не съм сигурен, че часовника мери точно енергоразхода ми при трениране.
Второ - не съм сигурен, че меря точно калориите на храните, защото когато се храня навън ползвам окомера, а и някои засукани манджи са по-сложни за определяне, макар че за година вече имам усет.
Трето - не включвам термодинамиката при усвояването на храните, което е около 10% и си прави едни 300-400 калории в плюс на ден.
Процента подкожни изглежда нормално завишен, защото не съм очаквал да качвам само 100% чиста мускулна маса :)
Мерките са обаче нещото, което силно ме изненада. Предвид увеличеното ходене на катерене напоследък очаквах да съм качил в горната част на тялото, за сметка на това увеличението е в долната, където бягането ми е да кажем константно... Разликите са в рамките на половин, един см., така че не е кой знае какво, но все пак.
Ще драсна и няколко реда за макросите и храненето и суплементите.
В момента схемата ми е 50/30/20 - въглехидрати/мазнини/протеини. Вече една година се придържам към 30% мазнини и се чувствам много добре. Преди гледах повече да режа въглените и да хапвам по-мазно и не се чувствах така добре особено относно перисталтиката и приема на различни храни. Сега мога да си позволя да ям прясно и кисело мляко и разни други неща и нямам проблем. Процента протеини ми е напълно достатъчен, защото при тези калории ми идва средно 180гр. на ден, което е над 2гр. на лично тегло и мисля е ок предвид целите ми. Проблема идва при набавянето му, защото почти не ям месо (заради пикочната киселина, която за щастие вече е в норма) и ям много обезмаслени млечни и протеин на прах, както и често си купувам протеинови барове с компромисно качество и съдържание, но са доста удобни като си насам-натам.
Другите суплементи, които приемам са ДХА, което гледам да е константно и циклично берберин, ресвератрол, кверцетин, желязо (комплекс), НАД. Сега тествам глутатион и КЛА, но те тия неща са толкова субективни, че няма до къде. Четеш някакви научни изследвания пиеш някакви неща и се залъгваш, че нещо се случва или ще се :)
Като цяло целта е дългосрочно спортно здраве.
Амин.

20.03.24
13:57

Браво, не се впечатлявай от обиколките и мерките ! Като цяло колкото и мускулна маса да изчезне, стига да махнеш мазнините (излишните) няма проблем. Тая мускулна маса която остава ще е тази която ползваш .. Затова че според заниманията какви са, ще има такива движения, с които може и да не си свикнал. Сега ако се върнеш на тренировки основно с тежест, ще набъбнеш пак, но мисля при теб е по важно да махнеш мазнините да оправиш метаболизма и от там нататък, ще можеш вече много повече да махаш тези режими и броене на калории и тн ...

Мнението беше редактирано от kaloyan на 20.03.24 13:58.

34 см. обиколки на ръцете при свити и стегнати ли е или отпуснати. Знам как се мери, но питам все пак.
А предмишниците как ги мериш. Защото аз тях ги меря на най-дебелото при изпънати и стегнати ръце. Някои пък ги мерят като свият ръката, но така според мен все не знам на едно и също място ли слагам шивашкия метър.

20.03.24
18:26

Забравил съм явно да напиша, че всички мерки са в стегнато положение. При мишниците и предмишниците с флексия, раменна и гръдна с поет въздух и отворен гръб, долни крайници стегнати. Правя го това, защото така имам максимална стойност иначе ще се загубя в мерките.
Кала, прочети заглавието на дневника и надявам се ще си отговориш на въпроса защо съм написал всичко това.

Мнението беше редактирано от gotcha на 20.03.24 18:27.

20.03.24
18:29

Бягане
Зона2 - 121
15км - 1:40:23, 6’41”, 158
В южняка леко.
С един приятел първата половина бавничко, после дигнах темпото, че щеше да е разходка по-скоро.

21.03.24
18:47

Зала “Европа” Люлин
Катерене с водене - 31:10мин., 1:40ч.
15 подхода
Днес много слабо. Нещо ме стягаше главата и не ми се тренираше. Почнах ударно с някакви 6а-та, ама не ми идваше и след половин час минах само на водене. Там направих 6 флаша на различни5а, та поне нещо. На едното ударих 4мин., което може и да е рекорд. Искам да се науча да седя на определени места и да си почивам по-дълго, че предмишниците бързо изгърмяват. Ма то си требе акъл и пиниз с хамалстване само на площад Македония...

22.03.24
18:44

Зала “Кинг Конг”

Вработване

Крос тренажор - 10мин. 5/5
Клек - 20@20кг, 5@50кг със задържане долу, 10@60кг

Единички - почивките са по усет м/у 5 и 20сек.

Раменна преса - 10х1@37.5кг
Лежанка - 10х1@60кг
Кофички - 10@СТ, 5@10кг, 1@20кг, 10х1@10кг
Лицеви - 10х1@20кг
Колелце - 10х1@2м.

Йога, разтяжки от земя и стоеж.

Общо - 1:20ч.

Реших да не бягам днес, че утре ще е хубавото време то днес така напече, че бях по къс ръкав, ама си бях решил да направя малко щанга. Трябваше да направя 20-ка с 60кг, че и повече можех да сложа, защото усещах сила, а и идеята ми беше да е с личното тегло, което надали щях да се справя при условие, че не съм клякал от бая време вече, но нещо ме сряза задното бедро много странно, по-скоро като крампа нещо беше и отебах долната част, защото тягата вероятно щеше да е още по-тегава в тази ситуация. Кофички не съм правил с тежест от стадион раковски, което е сигурно едно 10 години, та ми трябваше време да си уцеля тежестта.
Като цяло някакво раздвижване се получи с акцент на бутащите.

Мнението беше редактирано от gotcha на 23.03.24 08:18.

23.03.24
17:50

Бягане
Зона3 - 134/155
24км - 2:48:30ч./2:53:45 (дрис и пиш пауза), 7’01”/6’36”, 147

През Гурмазово към Хераково, Добър мъж, вр.Шилява патерица и преди гробището към нас.
Чудно време днес. Бягах гол, когато слънцето беше зад и пред мен. Отначало бях свеж и мислих, че съм избрал даже къс маршрут, но усещах лека скованост от клековете вчера и вече към Шилявата патерица (много ме кефи това име) по баира краката натежаха. Надолу по инерция, но вече към гробището ми се увидя, че и се замислих да походя, ма си викам първо ще си прецакам бягането и второ и с ходене едвам ще се прибера та стиснах зъбки и се добрах. Вече накрая си беше кретане, ама твае трябва да има и малко зор.
По традиция на отиване ме напъна и освободих малко от напрежението, а ходих преди да излезна! Това почва да става някаква кафява мелодрама :D

Мнението беше редактирано от gotcha на 23.03.24 18:07.

24.03.24
17:18

Зала “Кинг Конг”
Рикавъри и баланс
Крос тренажор - 15/15мин. напред/назад
Поздрави, разтяжки от стоеж - 10мин.
Йога, разтяжки от земя - 10мин.
Баланс на един крак - 1мин. десен/ляв,  2мин. десен/ляв
Баланс на един крак върху баланс диск -
1мин. десен/ляв
Баланс на два крака върху баланс диск - 5мин.

След вчерашното бягане бях леш. Днес също така, но реших да раздвижа все пак малко, че по-добре.

25.03.24
21:40

Зала “Европа” Люлин
Катерене - 31:21мин., 2:10ч.
17 подхода
5х5а
5х5б + един опит
2х5ц + 4 опита

Грам не ми се тренираше днес, но понякога трябва човек да се покани дет се вика.
Идеята за днес беше да се мъча да катеря повече с краката. На леките маршрути го мисля, но като стане по-трудно гледам просто да оцелея и да го изкача.
Другата идея беше да направя 5х5а, 5х5б и 5х5ц. Едното 5б нещо го обърках, но го бях качвал и след кратка почивка го минах без грижи. После се заговорих с един пич, който е на моето ниво и хванахме едно червено 5ц+, където направих 4-те опита. Интересен маршрут и мисля, че на свежо ще го направя. Другите 5ц съм ги правил и преди и нямах грижи с тях.
А и не е зле с повечко почивки, този път подминах 2-та часа. Друго нещо, което съм го установил, че накрая като съм изгърмял чак тогава почвам да катеря по-технично, защото не разчитам на ръцете толкова. Та в крайна сметка се отпушиха нещата и се получи добра тренировка.

26.03.24
20:24

Бягане, трейл
Зона3 - 135
1:30ч. - 11.76км, 7’39”/6’32”, 150, 486м. положителна денивелация
От банята през Михайлово, почти до билото и на връщане през вр. Остра чука, алея на здравето и обатно.

Банята
Сауна - 3х10мин. в почивките джакузи с масаж на проблемните зони
Вода - 2л.

Добре се получи днес комбинацията бягане и след това в банята.
Единствения проблем, че ме болеше коляното надолу като е по-стръмно. От дългото бягане съботата съм понатоварил сухожилията и сега ме дърпа над капачката. Мазах с един гел с ибупрофен, който и охлажда, но ефекта не е много голям, просто си му трябва време да отшуми, а най-добре да се хвана и да потренирам малко квадрицепсите, за да заздравя това слабо звено. Установих, че като бягам надолу на пръсти е доста по-добре, а накрая почти я елиминирах болката само на много стръмни места ме прерязваше.

27.03.24
17:24

Зала “Европа” Люлин
Катерене / с водене - 25мин., 1:35ч.
13 подхода

5б - онсайт - мисля, че не съм го правил, уж за загрявка, ма дълъг и не толкова лек
5ц - редпойнт, този от предишния път го опатках докато съм свеж
5б - онсайт -  друг, който не съм правил, дълъг 3мин.
5х5ц+ - 2 опита на един, който аха да го мина и още 3 на едни други нови.
До тук 1ч. след това водене:
4а, 5а - флашове
2х5а+ - опити, изгърмях вече

По-къса, но сравнително прилична тренировка.

28.03.24
22:36

Бягане, темпово
Зона4 - 150/166
1:30ч. - 16.71км, 5’23”, 168
На Спринга в Южняка. Натиснах накрая.

29.03.24
15:03

Зала “Европа” Люлин
Катерене / с водене - 33:50мин., 1:50ч.
10 подхода
4б - онсайт, загрявка
5б - онсайт, нов, който няма още категория, но е толкова някъде, много приятен
5ц+ - редпойнт, този от миналия път го качих отраз, но щото и бях свеж.
5ц+ - редпойнт, водя си го обаче онсайт, защото миналият път само го почнах леко
5ц+ - онсайт, този си го водя наистина онсайт, защото миналият път само тествах началото
2х5ц+ - атемпт, два отделни, единият също само го тествах, а другия съм го пробвал преди, но вече и се изморих.
Катерене с водене
3х5а+

Снощи Гришката избухна с/у Алкараз, а днес аз!
Сутринта гледам резултата и не мога да повярвам на очите си какво е направил Гришо. Пуснах си и изгледах целият мач и много се надъхах. Реших да катеря, пък после да бачкам. Предвид вчерашното смазващо бягане не очаквах много за днес, но то взеха, че тръгнаха нещата. Имах сила и техниката ми вървеше, даже като никога. Та много доволен с тези 5ц+. След това се доизцедих с водене. Този път пак правих по-големи почивки обаче и това оказа влияние особено за първите катерения, че си бяха изискващи, даже на второто бях на косъм да се откажа, но успях да си намеря местенце да почина и изтръскам ръцете.
Още нещо, на два пъти часовника хваща по-отрано, че тръгвам и станаха 2х7мин. катерения така, че е нещо от сорта на 8мин. надолу.

30.03.24
18:24

Бягане, темпово
Зона4 - 150/165
15км - 1:27:56, 5’51”/5’40”, 156
До индустриална и обратно.

Събуждам се днес и дежавю! Гришката пак бил!!!
Ебаго търкам си очите и не вервам. По принцип сутрин с кафето режавам една кръстословица (одъртехме, да), но тоя път направо си пуснах мача. Гледах го на няколко пъти през деня, че имах работа, но да Гришо е в някакъв ренесанс, ебала за което. Та пак в негова чест реших да се накажа днес с едно бягане. На отиване рай, заебах си фанелката до една трънка в началото на полето и гол да хвана малко слънце, а вятъра ми в гърба, ама на връщане голям зор - баир + насрещен. За щастие този път дигах пулса по-лесно та минаваше и 160 на моменти. Коляното още не е ок напълно, но като загрее и няма големи нанадолнища не ми прави проблем.

30.03.24
19:45

Аз даже ги гледам мачовете. Това винаги съм го очаквал от него, понеже като гледам него, виждам себе си ... :) . Психиката при него му пречеше много, понеже голям талант много млад ... Сега като одъртя, го няма това напрежение и играе баш супер. Но най-важното, което се вижда по - малко, е че с тези треньори и рехабилитатори, си подобри много издръжливоста. Защото той винаги стартираше силно първия сет и после ставаше нещо. И докато повечето хора си мислят че куца психически, не е само това. Просто физиката не му издържаше на високото ниво на игра.

Според мен няма причини за момента да не се установи поне 1-2 години постоянно да е в елита.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 30.03.24 19:46.

31.03.24
23:58

Зала “Европа” Люлин
Катерене с водене - 24:31мин., 1:24ч.
10 подхода
4б, 4б, 5а, 5а - флашове за загрявка с водене
2х5б+ - пробвах го първо с водене един тегав маршрут, който имах опити преди и после го качих без водене
2х5ц - опити без водене на стари маршрути
2х5б - флашове с водене, два дълги маршрута по почти 4мин.

Днес бях бая скапан и до последно се чудих дали да се катеря, отделно уикендите обикновено е лудница с детски рожденни дни. Днес беше доста прилично като за неделя, а и се забих на едно място, където нямаше почти никой. Реших да пробвам да катеря през ден да видим дали и колко ще издържа.

Мнението беше редактирано от gotcha на 01.04.24 00:03.

01.04.24
19:52

Бягане, трейл
Зона 2 - 116
10км - 1:37ч., 9’43”/7’55”, 502м.

До вр.Петрови орници и оттам до Михайлово.
Коляното последния път на равното и леки баири не беше зле и днес до върха беше ок, макар че не напъвах, защото исках да направя доста по-дълъг преход, обаче в момента  в който тръгнах надолу нещата станаха доста зле и после на равните очастъци не се оправяше като преди. Явно ще трябва почивка и после известно време равняк, а през това време и упражнения нещо, което само отлагам. Така, че резултата е като на разходка в планината, а не на истинско бягане. Хубавото е, че пуснах на трейл, защото така не ми разваля рънинг фитнеса, който се влияе само от функцията бягане.

Мнението беше редактирано от gotcha на 01.04.24 19:52.

02.04.24
18:38

Зала “Европа” Люлин
Катерене без и с водене - 30:18мин., 1:55ч.
13 подхода
4a, 5a - флашове за загрявка
5б - онсайт си го броя, щото не помня да съм го правил
5б - редпойнт, едно дето съм го мъчил със супер малки хватки дето го е правило дете на 5г. :Д
2х5ц - опити на два дето ги мъча
5ц - редпойнт, най-накрая единия го направих, мъча го от супер много време!
Дотук 1ч. и оттам само с водене
5б, 5а, 5а - флашове, дълги маршрути, последния с надвес, но го направих
5б, 5а - опити, тия с надвес пак и вече изгърмял накрая приключвах без да се закача

Много доволен днес, че успях да направя редпойнт на този 5б+, който си е 5ц, че и плюс, щото има едно протягане дето за мен все ми се виждаше като скок, а и след него е шитня. И другото с малките хватки на края има лек траверс, но ги схванах вече тия, та нямаше големи грижи. Иначе като цяло усещам натрупана умора и утре ще ходя в залата да репарирам коляното, че усещам лека болка, макар на катеренето да не ми пречи, но за бягането трябва да действам, че да не изгубя и форма. Последно от вчера намалих калориите от 3000 на 2750, че съм вече 76/7кг и не ми се ще да качвам повече, защото усещам, че ми тежат особено на катеренето, но скоро сигурно щеше и на бягането, а не ми се ще.

03.04.24
19:25

Зала “Кинг Конг”
Вработване
Крос тренажор - 10мин. 5/5
Глутеус - 4х10
Хиперекстензии - Глутеус машина - Румънска тяга@35кг
Бутащи + ротатори - 2х10
4 уреда, дъмбели по 3кг, зелен ластик
Корем - 2х10
повдигане на колене от вис - коремни
Врат
Разтяжки и йога

Оказа се, че бедрени екстензии не мога да правя изобщо и с най-леките кила. При тях обаче усещах болка под капачката, докато на крос тренажора усещах леко над капачката. Цялата тази система под квадрицепса е възпалена и ще трябва почивка. Иначе лека тренировчица колко да не е без хич.

18.04.24
09:28

Здравейте, пичове.
Жив съм, но можеше да не съм.
На 4-ти претърпях рядко тъп инцидент, който можеше да е доста по-тегав или направо летален.
Бях на катерене и след 2-3 маршрута загрявка на следващият съм забравил да си сложа аутобилея. Нямам представа защо съм го направил, но вероятно е от разсеяност и прекалена концентрация за това, което ще катеря. По средата някъде видях, че не съм осигурен и направо се насрах. Опитах се да откатеря надолу, но нямах удобни стъпки за това реших да хвана една хватка нагоре и да пробвам да се обезопася на един карабинер, но уви не съм успял. Казвам го така, защото всичко ми беше като на филм. Освестих се на земята със силни болки и кръв навсякъде. Мислих, че дълго време съм бил в безсъзнание и изобщо не можех още да повярвам какво се е случило, мислих си, че сънувам. Инструктора ми говореше нещо и каза, че съм се освестил за 10 сек. Помогна ми да се извъртя, защото таза много ме болеше. Дойде полиция и ме разпитваха какво е станало през това време беше викната линейка, която ме закара в Пирогов. Там в шокова зала установиха, че десният ми белия дроб е в колапс, таза ми се счупен при сакрума и имам супен нос, по късно разбрах, че имам и няколко счупени ребра. Оттам ме вкараха в реанимация, където седях 4-5 дни и ми направиха толкова изследвания, колкото не са ми правени цял живот. Откриха ми аневризма на аортата в торакалната област със скенер и контрастно вещество. Искаха да ми стегнат таза с някакви фиксатори и да ме пращат директно в ситиклиник, където да решат този проблем, който можеше да е фатален. Добре, че Мартина е закарала изследванията лично в ситиклиник, където проф. Иво Петров (гениален кардиолог) ги е разчел и е казал, че не е толкова страшно и да си действат по другите неща. Петък вечер проф. Енчев ми направи таза с пълна упойка. Три титаниеви винта и три шева, абсолютен корифей в този тип операции, изключително съм впечатлен и всички казват, че е голяма работа.
За дроба ми бяха сложили дрен м/у ребрата, който го освободи и почнах да си дишам и с десния, макар да нямах проблеми и преди това. Пратиха ме за 2-3 дни в хирургия, за да ме следят за него, а оттам в травматология, където беше голяма мизерия.
Вторник бях на повторен преглед в ситиклиник, където проф. Иво Петров ми каза, че има леки промени вече и е добре да се действа. Другият вторник ще ми сложат стент, който е някакъв много специален. Понеже проблема е в торакалната област на самата извивка на аортата, където артерията под ключицата се разклонява ще трябва освен освновният стент за аортата, който ще го пуснат през крака да минат през ръката по друга артерия и да нарпавят дупка и сложат друг стент през нея, за да заздравят мястото, защото реално е на кръстопът. Човека ми го обясни толкова подробно и спокойно, че направо ме остави с отворена уста. Медицината е на космическо ниво и съм щастлив, че живея в 21-ви век, защото иначе щях сега да лежа в корито и може би скоро и да не съм на този свят.
Сега съм си вкъщи, макар да се водя още в Пирогов, но реално днес ме изписват всъщност.
Забравих да кажа, че още миналата сряда ме изправиха на крака на проходилка, но после ми забраниха, заради аневризма. Сега имам зелена светлина да ставам и вчера се го направих, но ми се замота главата. Нормално след толкова дни лежане. Ще го правя постепенно до 23-ти пък после живот и здраве ще ми кажат колко мога да се напъвам и тн.
И последно това, че бягах толкова много и бях в супер форма до голяма степен ме спаси. До скоро се чувствах и много добре физически  и витален, но вече почвам да омеквам надявам се да няма да е за дълго!

18.04.24
09:39

Нелепа случка.
Желая ти пълно и бързо възстановяване от все сърце.
И...пак да катериш!!!

И аз желая бързо възстановяване.
Само не разбрах, аневризмата вследствие на инцидента ли е /според лекарите/ или просто при подробните прегледи които са проведени поради случката, си имал шанса да я открият и да се вземат незабавни мерки. Колкото и банално да звучи.

18.04.24
16:22

казано от Dydo на 18.04.24, 12:34:

И аз желая бързо възстановяване.
Само не разбрах, аневризмата вследствие на инцидента ли е /според лекарите/ или просто при подробните прегледи които са проведени поради случката, си имал шанса да я открият и да се вземат незабавни мерки. Колкото и банално да звучи.

И аз си го бях помислил като ми го откриха, но на последното изследване си пише, че е посттравматична.

18.04.24
18:51

Както ми казаха и на мен преди “пак ще бягаш” и ти пак ще бягаш и пак ще катериш... Не съм виждал някой толкова надъхан като теб, преживял толкова проблеми и пак да не си губи хъса. Нормално е сега да има спад, но те чакаме отново тук с нови и интересни истории, преживявания и тренировки.

18.04.24
21:52

От написаното ясно личи, че си много стабилен психически, а това е най-важното. Паднал си лошо и нелепо, но изглежда имаш връзки в болничните заведения 😁 и си попаднал на способни доктори. Оттук насетне е само въпрос на време да се завърнеш към тренировките. Пиши как върви лечението и възстановяването. Сигурен съм, че много хора четат дневника ти и ти стискат палци.

20.04.24
17:49

Благодаря за подкрепата и че вярвате в мен!
От вторник съм си вкъщи и е доста по-добре със спането. Не успявам още да спя непробудно повече от час, два, но и това ще стане. Тренировките хич дори не са приключили. Тренирам всеки ден. Още от първият ден в болницата си правих раздвижвания на краката, гръбни екстензии, набирах се на папагала и каквото изобщо може да се прави. Тези дни вкъщи почнах да успявам да се изправям от легнало положение в седнало без помощ на ръцете, защото преди беше абсурдно усещах напрежение в таза при стягане на корема. Другото, което много правя е минаване в седнала позиция на ръба на леглото. Първо това като ми го направиха в болницата беше зверска болка, но там правих и доста разтягания, за да се поотпуснат мускулите и сухожилията и това помогна, защото сега успявам без почти никаква болка. Още не мога да вдигам краката, сиреч да отлепям петата от леглото, но по съвет на Калоян почнах да го правя асистирано с ластик. И последно от вчера почнах вертикализации. Днес даже направих 1-2 мини крачки, за да се кача на кантара. Показа 72кг., което е нормално предвид първите дни в болницата без апетит и загубата на мускулна маса, но от деня в който ми се възвърна апетита много внимавам с количествата и си следя калориите, защото последното нещо, което искам сега е да кача тегло. Общо взето тези дни ще е това до Вторник, когато отивам да ми сложат стентовете в Ситиклиник. Пускам една диаграма, която открих в нета и мисля, че ще ми направят точно това. Също така качвам и две снимки от скенер и рентген на фрактурата на пубиса и винтовете с които е стегнат сакрума.

Мнението беше редактирано от gotcha на 21.04.24 02:10.

Кураж и търпение, Ванка!
Бързо възстановяване!

30.04.24
09:27

Здравейте,

Минаха 10 дни от последното ми писание, за които се случиха важни неща.
Миналият вторник постъпих в интензивното в Ситиклиник за аортата. Понеже нямаха в наличност единият от стентовете трябваше да изчакам до другия ден за манипулацията. Този ден и половина ми се видяха обаче като цяла вечност. Бях доста напрегнат и получих даже някаква хипертонична криза, а бях през цялото време там на системи с лекарство за кръвното. Както и да е Сряда следобед чак ме вкараха в зала и нещата минаха много бързо за час и половина всичко. Слагат ти местна упойка и можеш да гледаш на монитор какво правят, но мен ми сложиха и някакво успокоително та даже май съм дремнал. При мен влезнаха през вена на крака, за да сложат основният стент на аортата, а през артерия брахиалис на ръката сложиха допълнителният на артерия субклавия (подключична). След манипулацията почна много да ме боли отзад м/у плешките, което било съвсем нормално, но при мен след две дози обезболяващи не намаляваше болката, тогава професора се усети, че нещо не е наред и пак ме вкара в зала. Вече тука си се шашнах, ама викам, квото ще да става. Сложиха ми пак катетър на вената през, който вкарват инструментите и ме закараха на скенер с контрастно вещество, което го пуснаха през него, за да видят директно какво се случва с аортата. Оказа се, че допълнителния стент не са го разпънали хубаво по съда това става с едно балонче, което пускат вътре и там е влезнала малко кръв и дразни. Можеше да се остави така и постепенно да се оправят нещата, но решиха да ме вкарат пак в зала, за да го изпънат по-добре и всичко да е точно. Така и стана. Понеже бях хапнал малко солети и вода м/у двете интервенции ми се гадеше цяла нощ и до средата на следващия ден, това заради контраста, който трябва да се слага на гладно. Както и да е мина и тази мизерия и ме качиха Четвъртък в стая на горния етаж, където само първите два дни имах съкилийници и после си бях сам. Доста луксозна е болницата сравнение с Пирогов :D
Имаше хубав кетъринг за храната и обслужването беше ОК. Там ме блъскаха от сутрин до вечер с хапчета за кръвно и ми го следяха изкъсо. Заради интервенцията и това, че държа нормално кръвно около 130/140 се налага да ги пия сега един месец 4 вида хапчета за кръвно като идеята е да се стабилизира на до 120. Вчера след агонизиращо чакане до късния следобяд и за да видят, че всичко е наред с мен най-накрая ме изписаха. Бях почнал да изплисквам легена вече от лежане, а и в болницата няма отварящи се прозорци и само на климатизация ми беше гадно. Нощно време се потях и съм спал средно по 1-2ч. истински сън. През цялото време не съм спирал с упражнения в леглото като накрая си почнах и йога комплекса частично. Отделно почнах да ходя с проходилката от ден първи в стаята като последните два дни ходих сам с нея до тоалетната, което беше може би най-великото нещо, което ми се е случвало последните 3 седмици. Мисля, че скоро ще мога да мина и на патерици само да ми мине едно възпаление на капачката/коляното, което ме тормози за втори път. Заради съсирването на кръвта понеже пия такива хапчета (преди биех инжекции фраксипарин) не мога да ползвам никакви антивъзпалителни освен парацетамол, който пък е бая лабава работа.
Еми това е сагата до момента. Сега продължавам с активна рехабилитация, която мисля пак да си я водя съвсем сам. Предвид, че вече имам опит от последния път мисля, че няма да имам проблем да се справя пак. Ще описвам тук вече по-често какво правя и как се чувствам, за да имам по-детайлни записки за мен и поколенията :D

Мнението беше редактирано от gotcha на 30.04.24 11:44.

05.05.24
17:39

Христос Воскресе!
Честит празник, форумци.
Последните дни се обуславят с това, че от болницата имам крампи в левия крак на цялата задна верига и това доста ме спъва с ходенето. При продължително (5мин.) седене и стоене се схваща и трябва пак да си легна да отпусне. Мислих си, че е свързано с натоварването от това, че ходя с проходилката вече, но то не се подобрява и стигнах до извода, че ще да е от някое от лекарствата. Аз пия 4 вида за кръвното и едно за разреждане на кръвта. По метода на елиминирането и според това, което четох в листовките като странични ефекти стигнах до извода, че е от небилета или нифедипина, другите са престариум, който пия 2 седмици и моксогамма, която не пише, че може да имаш крампи. Небилета го пия само сутрин и реших да не го пия днес, за да видя дали ще има ефект, но за съжаление никакъв. Може ест. да трябва повече време, но после прочетох, че Коринкер (нефидепина) определено го дават, че може да има такива странични ефекти, а и е доста остаряло като принцип лекарство. Мисля да го спра него за два дни, докато свършат празниците и да видя какво ще стане. Надявам се да е от него, защото това доста ми спъва възстановяването. Иначе си правя в леглото упражнения с и без ластик, както и йога като нощес успях да се превъртя по корем и да направя опит за кобра.
Продължаваме напред.

П.С. Успях и да се подстрижа, че скалпа ми беше ужас от пърхот и мизерия. И да драсна за теглото, че бая свалих мускул от лежане. Последно се мерих 69кг гол след тоалет (6-7кг надолу), та качих сериозно калориите белким върна някое килце по възможност в мускули :)

Мнението беше редактирано от gotcha на 05.05.24 19:09.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1