Най-хубавия и полезен хляб става от тритикале...аз лично слагам и малко брашно от ръж...
09.01.13
16:52
Извини ме, ако прозвуча тъпичка, ама тва тритикале не ми е известно. Аз си заложих на пълнозърнесто-ръжено и грахам.
Аромата на току-що изпечен хляб е невероятен. Бих го правила често, но много време втасва - 4 часа /ползвам мая/. Що-годе го докарах на вид, май го попрепекох, довечера ще се опитва. Знам само, че по тази рецепта мога да изям половината хляб без нищо, много вкусен става. :D
Мнението беше редактирано от Deskameska на 09.01.13 16:52.
Това е хибрид между пшеница и ръж,направен да издържа на всякакви климатични условия,плевели и почви..принципно е направен за фураж за животни,но по думите на един приятел - хлебен технолог,става прекрасен хляб от него,а и вече пробвах - наистина е вярно :)
10.01.13
07:33
казано от Jikata на 09.01.13, 20:15:
Това е хибрид между пшеница и ръж,направен да издържа на всякакви климатични условия,плевели и почви..принципно е направен за фураж за животни,но по думите на един приятел - хлебен технолог,става прекрасен хляб от него,а и вече пробвах - наистина е вярно :)
Боже, ужас, това произвежда ли се в България?
Може и вкусно да е, ама като чуя хибрид, технологии, ГМО и полудявам. Не може ли да си смесиш просто пшеница и ръж? Какво ни е на климатичните условия в България? (fubar)
А и според мен всичко е до рецепта. :P
10.01.13
07:48
09/01/2013 (27)
6:30 – кафе с мляко
8:15-9:15 – Тренировка: Р90Х – Plyometrics
10:00 – киви, мандарина
10:30 – кисело мляко със стафиди и канела
13:30 – зеле, морков; купичка крем-супа от тиква със сурови тиквени семки и резен кашкавал; 2 яйца със сирене
17:00 – кафе с мляко
20:00 – салата: зеле с морков, цвекло и копър; купичка супа от тиква със сурово тиквено семе; 1 пф домашен хляб с масло; сирене; кисело мляко /каймак/; няколко орехови ядки; 2 чаши червено вино /имаше сладки приказки/ (tmi)
Вода: над 3 л, добавки: Омега 3; Виногин Макс; Магнезиев диаспорал
Днес ми е нетренировъчен ден, но обмислям една хубава разходка.
*Снимка на попрепечения хляб. Не знам как ще се опазя днес от него. Джуджа си го яде като кекс с масло :D. Леко сладни, защото има повече мед отколкото сол.
10.01.13
07:49
Още една ...
казано от Deskameska на 10.01.13, 07:33:
Боже, ужас, това произвежда ли се в България?
Може и вкусно да е, ама като чуя хибрид, технологии, ГМО и полудявам. Не може ли да си смесиш просто пшеница и ръж? Какво ни е на климатичните условия в България? (fubar)А и според мен всичко е до рецепта. :P
Произвежда се,и не е гмо!Получаването на тритикале става чрез опрашване на мека или твърда пшеница с прашец от ръж.Това няма нищо общо с гмо.
Нищо не ни е на климатичните условия...ама я си представи,че не падне сняг до края на януари,както е сега..и повечето от посевите измръзнат!? Или пък цяла есен вали дъжд без да спира,и пречи на покълванто,и после изведнъж стегне адския студ!?
10.01.13
09:38
Жиката е напълно прав за тритикалето (Triticale, a.k.a Triticosecale), спокойно можеш да си го ползваш.
10.01.13
14:46
казано от vania p на 10.01.13, 08:30:
Деска, много ти е апетитен хляба, ще пуснеш ли и рецепта (blush)
Ето рецептата. Променила съм я леко - не използвам бяло брашно, а смес от пълнозърнести. Преобладава ръженото над грахам. Правила съм го и с бяло, но честно казано не виждам особена разлика. Предполагам може да се импровизира и с други видове брашна. Понякога добавям и малко бакпулвер, ако не съм сигурна много в маята. :D
10.01.13
14:56
Наистина не бях чувала за тритикале, а и не съм виждала явно, за да се поинтересувам. И все пак ми звучи доста подозрително. :D Ще проверя в магазина следващия път. В Пловдив къде може да се намери?
Намират ми се към 350-400 тона :) не ми коства нищо някой път да ти подаря 10-20 кила..да си смелиш!
10.01.13
15:29
казано от Jikata на 10.01.13, 15:09:
Намират ми се към 350-400 тона :) не ми коства нищо някой път да ти подаря 10-20 кила..да си смелиш!
Ахааааа, ето защо го “вметна” тук така случайно :D. Сериозно, среща ли се в хипермаркетите или ...? Кило ми е достатъчно за проба :D
10.01.13
15:48
казано от Deskameska на 10.01.13, 14:56:
Наистина не бях чувала за тритикале, а и не съм виждала явно, за да се поинтересувам. И все пак ми звучи доста подозрително. :D
Напълно възможно е да си яла хлебни изделия, направени от брашно, в което има тритикале. Този хибрид не е продукт на генно инженерство и се използва почти по цял свят. Ръжта като растение е по-издържлива и адаптивна в сравнение с пшеницата, а зърното на хибрида не отстъпва по качества на пшеничното. Сега ще се уплашиш и от думата хибрид, предполагам... :) Никаква представа нямаш колко хибриди ядеш... :P
11.01.13
07:47
:) Предпочитам ръжен хляб.
Не съм сигурна, че брашното, което купувам, е наистина грахам или ръжено. Омесих хляб, защото се разочаровах от поредния “пълнозърнест” такъв. Въобще, няма какво да коментираме боклуците, които продават. Ако намеря – ще я пробвам тая новост :D.
10/01/2013 (28)
Нетренировъчен и естествено:
Глааааааад /и само мисля какъв сладкиш да завъртя :(/
6:00 – кафе с мляко
9:00 – киви, мандарина
9:30 – овесени ядки с кисело мляко, стафиди и канела, една шепа пълнозърнест корнфлекс
13:00 – едва дочаках обяда: зеле; панирани пилешки хапки на фурна / с пълнозърнест корнфлейкс, овесени ядки и много подправки/ + чеснов сос от кисело мляко със заквасена сметана, копър, сол и дижонска горчица; задушени зеленчуци; и… нямам спирачки: 1 с.л. тахан с мед; няколко орехчета /поне свършиха/
15:00 – кафе с мляко
18:00 – чай ябълка и канела
20:00 – салата: зеле с морков, цвекло и копър; печени панирани пилешки хапки /мъж ми много ги хареса/; млечен чеснов сос; задушени зеленчуци; 1 чаши червено вино; сокът на 1 кокосов орех и гребнах малко от вътрешността /сетих се за кокосови сладки (tmi) и сега ми се ядат/
Вода: над 3 л, добавки: Омега 3; Виногин Макс; Магнезиев диаспорал
Купих си ново въже, много симпатично и нямам търпение да го пробвам. На старите им видях бързо сметката. Само да намеря място за скачане, че правихме леко разместване и съвсем не остана място за подскоци. :D
Мнението беше редактирано от Deskameska на 11.01.13 07:56.
11.01.13
08:58
казано от Deskameska на 11.01.13, 07:47:
Въобще, няма какво да коментираме боклуците, които продават.
Ммм... то няма нужда да са боклуци. :)
Банани ядеш ли? Да ти е правило впечатление, че нямат семки? :) Хибриди са. ;)
Мандаринките, които си хапнала вчера сутринта, имаха ли семки? :) Хайде да не питам за стафидите... (giggle)
Хибридизацията при растенията (като същност на процеса) е доста далеч от генното инженерство и всъщност се прилага масово в растениевъдството. Всъщност, ако методите на селекцията се ограничаваха само до механизмите на хибридизацията, тогава едва ли щяхме да говорим за ГМО и вреди върху човешкия организъм в този контекст. Както и да е... не е чак толкова важно това. :) Просто исках да ти кажа, че ‘хибрид’ не е непременно опасна думичка и хибридите не са потомци на лернейската хидра. :)
11.01.13
09:17
Вярно, но не ми харесва идеята за хибриди. То и ябълките не са толкова сладки по принцип, но такива ни ги правят :D Под “боклуци” нямах предвид джънк, а фалшивия пълнозърнест хляб, “истинското сирене от краве мляко” от 6 до 16 лв/т’ва трябва да е от няк’во много по-краве мляко :D/ ???? и т.н. Няма значение, просто нямаме избор. Поне добре се заблуждаваме, че се храним здравословно :P.
Мнението беше редактирано от Deskameska на 11.01.13 09:17.
11.01.13
13:27
Недей се вдълбава толкова , щото няма смисъл , душа . От к’ото можеш , пази се , ама дето вика една приятелка - доматите , дето баба ти ти ги праща от село , все едно не ги вали киселинен дъжд и не са опушени от газовете на Ладите и тракторите ... Факт е , че не можем да избягаме от всичко , тъй че можем само да се стараем (без да се претоварваме психически) и да се надяваме , че ще това старание ще ни е от полза :)
Иначе , единственият готов хляб , купешки , който ми вдъхва доверие (от тези , които съм опитвала) , е Mestemacher във всичките му вариации .
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 11.01.13 13:31.
казано от Кольо Пияндето на 11.01.13, 08:58:
Банани ядеш ли? Да ти е правило впечатление, че нямат семки? :) Хибриди са. ;)
Мандаринките, които си хапнала вчера сутринта, имаха ли семки? :) Хайде да не питам за стафидите... (giggle)
Не съм съвсем съгласна. :)
Бананите - има десетки сортове, диворастящи, с различна големина, цвят, вкус, дължина, които не са се появили в следствие на човешка намеса. (Виждала съм ги в естествена среда, затова коментирам)
Мандарините - скоро не съм попадала на такива без семки... (wasntme)
А стафидите - сорта грозде от който се произвеждат съществува от много преди да започне хибридизацията на растителните видове - такава, каквато е днес.
С това не казвам, че на пазара няма новопоявили се хибридни видове, просто не всички са такива, и това, че нние не сме виждали даден растителен вид, не означава, че той не съществува в природата. :)
11.01.13
15:39
казано от Маргарита Манева на 11.01.13, 15:15:
Не съм съвсем съгласна. :)
И аз не съм съвсем съгласен с теб, но в дневника не му е мястото... :)
Аз говорех принципно. Изключения има, разбира се, Природата е твърде разнообразна.
11.01.13
16:58
Оставени сме без избор. Предпочитам българското, но то вече и ябълките са внос. Търся червиви, нашенски, ама няма. :D Мандарини и банани обичам. Въобще не се замислям като купувам какви са, що са. Мандарините вкъщи са със семки, може да има хибрид със семки :D. Нямам особено време да ходя и да избирам - отивам в хипермаркета или на пазара и купувам. Принципно на нищо не вярвам отдавна, даже и на домашното производство, щото и семената са купешки, плюс киселинен дъжд... Цвеклото на мама тази година е с някакви бели жилки ... хибрид, мутант, знам ли :D
11.01.13
17:06
казано от Deskameska на 11.01.13, 16:58:
Нямам особено време да ходя и да избирам - отивам в хипермаркета или на пазара и купувам.
Именно. :)
Маргаритка е права, хибридните сортове плодове и зеленчуци не са единствените съществуващи в Природата... но в масовия случай консумираме именно такива.
Стерилното поколение (такова без семки) не само е по-приятно за консумация, но е и несравнимо по-изгодно от икономическа гледна точка. Заем, че за каквото и да си говорим, в крайна сметка става въпрос за пари. :)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 11.01.13 17:07.
11.01.13
17:06
К’во го мислиш тогава ? :)
Прави каквото можеш, пък каквото стане :)
11.01.13
17:12
Наистина, вече гледам да не мисля. Бях се докарала наскоро до кофти състояние и не искам пак. Взех да се примирявам с доста неща, но това е - наистина нямам избор. Нови мании не ми трябват ... :)
11.01.13
23:16
11/01/2013 Иииии начало :D (1)
6:00 – кафе с мляко
10:00 – Тренировка:
ZWOW 51 – Stretch and Tone Workout – за време:
1 Pike Stretch
100 Strict Mountain Climbers – толкова са гадниииии
20 Pike Leg Lift
10 Burpees
20 Pike Leg Lift
10 Burpees
20 Pike Leg Lift
10 Burpees
50 Mini Air Squats
10 Dive Bombers
50 Mini Air Squats
10 Dive Bombers
100 Strict Mountain Climbers
Време: 13:35 мин
30 мин - 5 рунда от:
5 мин – кростренажор
1 мин – високо коляно на въже /уф, много боли като се цапнеш с това въже/ - около 130 скока
11:30 – мандарина
12:30 - мандарина
13:00 - зеле; печени панирани пилешки хапки ; млечен сос; задушени зеленчуци; 2 бъркани в масло яйца
15:00 – кафе с мляко и пръчка канела
16:30 – извара с кисело мляко, мед и канела; тахан с мед /доста/
20:00 – салата: зеле, морков, цвекло; малко парче мусака с кисело мляко /този път сложих картофи за цвят :D/
Вода: над 3 л, Омега 3, Виногин Макс, Магнезиев Диаспорал
Е, таханчето ми беше в главата от сутринта, даже доста го забавих. Утре една стара дружка ще ми е на гости и може леко да разпусна. Дано е леко ..., но покрай децата ....(dull)
И аз гризнах парче мусака снощи, последните пъти като я правя слагам тиквички на кубчета и мн. малко картофи, обаче сега забравих да купя тиквички :)
Много ти се радвам на тренировките, ще ги включвам и аз, тъкмо да си тествам скромните възможности, пък и са по-кратки (Зузанините само, то и крос-а като сложиш си е доста), а дребо не ми отпуска време тези дни.
13.01.13
08:04
Обичам мусака, но вече я правя само, ако мъжът ми поиска. Вече и кайма избягвам да купувам.
Тренировките на Зузана не са толкова страшни, поне последните /ZWOW/ можеш сама да си диктуваш темпото, натоварващи са и кратички. Кростренажора си го добавям, щото все ми се иска и още нещо, а поне това кардио е щадящо. А и детето ме оставя вече :D
Ама ти с тия клекове добре си го измислила. Аз и суингове съм правила :D То, като се замислиш, страшна тренировчица се получава с дете. Ползваш го за дъмбел и нагоре-надолу - правила съм ги такива. Твоето поне вече е 8 кила и е перфек :D
13.01.13
08:08
12/01/2013 (2)
8:00 – Тренировка:
Stereo Love Workout – за време:
3 rounds of:
1. One Leg Wall Sit – 25 reps on each leg
2. Jump Rope Skipping – 40 reps
3. Left Leg Crawl with Pike Press and Push Up – 5 reps
4. Jump Rope Skipping – 40 reps
5. Right Leg Crawl with Pike Press and Push Up – 5 reps
6. Jump Rope Skipping – 40 reps
7. One Leg Toe Touch – 25 reps on each Leg
8. Jump Rope Skipping – 40 reps
9.One Leg Dead Lift Jump Up – 20 reps on each leg
10. Jump Rope Skipping – 40 reps
Време: 26:59 мин /подскоците бяха високо коляно/
20 мин - кростренажор
11:00 – киви
11:30 - извара с кисело мляко, стафиди и канела
12:00 – кафе с мляко и пръчка канела; 1 пълнозърнеста бисквитка с черен шоколад
15:00 – зеле; мусака с кисело мляко; малко пуканки
16:30 – извара с кисело мляко, ябълка, стафиди и канела;
20:00 – салата: зеле, морков, цвекло; малко парче мусака с кисело мляко; 1 филия пълн. дом. хляб с масло; 2 с.л. тахан с мед; 2 блокчета млечен шоколад - ме заболя корема /нормално/ (dull)
Вода: около 3 л, добавки: Омега 3; Виногин Макс
Мнението беше редактирано от Deskameska на 13.01.13 08:08.
13.01.13
09:06
Много се разхубавила кака ти Зуза :)
Пък мен ме кефи да спамя рано сутрин :D
13.01.13
18:17
Беше доста пуФкаФка по едно време, но влезе много бързо във форма. Може да има ново гадже :D Кефи ме и си я следя всяка седмица. Луди са й тренировките понякога, направо омразни, но съм пристрастена. :D
13.01.13
21:34
13/01/2013 (3)
Нетренировъчен
9:00 – 2 кивита, ябълка
11:30 – 2 пълнозърнести палачинки с мед и 2 със сирене; две смокини от домашно сладко
15:00 – зеле; 2 резена шунка, 1 яйце в масло; сирене; кашкавал
16:00 – 17:00 – суров небелен слънчоглед /6 шепи/ :D и 1 к.л. тахан; ¼ ябълка от малката; кафе с мляко
20:00 – салата: цвекло с морков и копър; 4 късченца пиле, 1 лъжица кафяв ориз, 4 парченца кашкавал; 1 чаша вино
Вода: около 3 л, добавки: Омега 3; Виногин Макс, Магнезиев Диаспорал
15.01.13
23:11
14/01/2013 (4)
9:00 – кивита, 2 мандаринки
10:00 – овесени ядки с кисело мляко, стафиди и канела
12:30 – зеле; пиле с кафяв ориз; шепа небелен суров слънчоглед
15:00 – кафе
19:00 – Тренировка:
ZWOW 7
3 рунда за време:
10 1-2-3 jump lunges + side kick
10 supergirl push-up
2 мин jump rope - 2min
10/10 love bends with kettlebell 10 each side
Време: 14:36 мин
30 мин – кростренажор
20:00 – салата: зеле, цвекло, морков и копър; панирани пилешки хапки с млечен сос; 1 чаша вино / мъж ми прояде пиле покрай тия хапки и ме накара да му правя пак, а не знае, че им слагам и канела :D/
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………......................................
15/01/2013 (5)
9:00 – киви, 2 мандаринки
10:00 – овесени ядки с кисело мляко, стафиди и канела
12:30 – зеле и малко остатъци от снощната салата; 2 яйца в масло с малко сирене; пуешко филе; шепа небелен суров слънчоглед
15:00 – кафе с малко захар /черпиха ме, не го разбърках и не го изпих/ , после ново кафе със сметанка
18:00 – Тренировка:
Около 18 мин – 3 кръга от упражнения с 2 х 3,5 кг и 2 х 1,5 кг /на СиндиТУ
/пуш преси, бицепсово сгъване, трицепсово разгъване и т.н. не им знам имената/ добавих, ренегатско, менмейкъри и тяга
30 мин - кростренажор
20:00 – салата: зеле, цвекло, морков и копър; леща, малко сирене, 1 люта чушка; доста небелен суров слънчоглед
Правих кокосови сладки от кокос +малко кокосови стърготини, кафява захар и яйца. Станаха толкова бързо /с изключение на меленето на кокоса/. Ароматът е уникален. Утре ще опитам една. Мъжът ми ги хареса и нагъна 2-3. А малката поиска джинджифилови сладки :D
Деска, пускай снимка и рецепта на сладките :D Мота ми се един кокос у нас, поне да свърши полезна (и вкусна) работа.
Тренировката ти от 14.01. ми хареса, ако дребното ми отпусне малко време по-късно ще я пробвам.
Може и да си ги правила, но да ги похваля и аз тези две рецепти за сладки, първите са със сусамов тахан :P
http://www.kulinarno-joana.com/2009/04/tahini-cookies/
http://passionscooking.blogspot.com/2012/10/blog-post_24.html - тези ги правя без шоколада, вместо него слагам още ядки
16.01.13
11:25
Аууууу, звучат страхотно и двата вида. Няма начин да не ги пробвам. Първият обаче не бих го пекла на повече от 50 градуса - само колкото да засъхнат, или бих ги оставила в хладилник за повечко време - заради меда.
Довечера ще пусна снимка на моите сладки. Иначе рецептата съм я дала почти: 250 гр кокосови стърготини; 250 гр кафява захар; 2 ванилии и 3 яйца - бъркаш, оформяш на топчета и печеш на 180 градуса за 10-15 мин. или до порозовяване. При мен печенето беше леко по-дълго. Иначе използвах нормален кокос и го допълних с малко кокосови стърготини, щото излезе около 180 гр от ядката. Пробвах да го рендосам, ама накрая го джаснах в робота и го смлях ситничко. Станаха много хубави сладки и днес мисля да си хапна 1-2 преди тренировката. Мазнички са си обаче и доста захарни. :D
Мнението беше редактирано от Deskameska на 16.01.13 16:03.
16.01.13
21:28
16/01/2013 (6)
9:00 – киви, 2 мандаринки
10:00 – извара с кисело мляко, стафиди и канела
12:30 – зеле; леща; сирене; шепа небелен суров слънчоглед; 1 кокосова сладка /нямах търпение и ги опитах – обожавам кокос/
15:00 – кафе; 2 кокосови сладки
17:30 – Тренировка:
6 мин кростренажор за загряване, разтягане
ZWOW 12 – 10 мин AMRAP:
10 Pistols
20 Low Jacks
10 Dynamite Burpees
20 Low Jacks
Резултат: 3 рунда + 10 пистолета, 20 скока, 9 бурпита – после извън времето довърших 4 рунд.
30 мин – 5 рунда от:
5 мин – кростренажор
1 мин – въже/високо коляно/ около 140 скока
Нещо ми се губеше баланса на пистолетите в началото, направо си залитах, но после се оправих. :D
20:00 – салата: зеле, цвекло, морков и копър; 2 яйца в масло със сирене; пуешко филе; кашкавал; малко млечен сос останал от хапките
Как не мога да се нахраня с две неща, да стана от масата и да си продължа със задачките. Все плющя по хиляда неща. Голям съм чревоугодник. (headbang)
И снимка ....
Мнението беше редактирано от Deskameska на 16.01.13 21:29.
17.01.13
15:40
Възможно ли е да се получи някаква реакция от комбинацията между омега 3 и магнезий??? Появиха ми се тук-там ситни пъпчици и сърбят ужасно. Не се сещам за нещо, заради което да “напъпя” така освен добавките :(
А ПМС?
Дрехи от изкуствена материя?
Нов перилен препарат или омекотител?
Мнението беше редактирано от Margi на 17.01.13 15:42.
17.01.13
15:50
Нищо от изброеното. Направо не знам. Имам алергия към никел май, но тя си е обособена в засегнатото място, а това е тук-там по цялото тяло.