21.04.12
11:28
От край време трениращите използваме повдигането на щанга от полулег като упражнение за развиване на горната част на гръдните мускули. Наскоро попаднах на интересна статия във флекс-онлайн, в която пише, че екип от учени открили, че при бенч преса от полулег горната част на гърдите се натоварва със само 5% повече отколкото при хоризонталния лег. Учените направили и друго откритие - че при изпълнение на хоризонталния лег с щанга в подхват, горната част на гръдните мускули бива натоварвана с 30% повече отколкото при стандартния хоризонтален лег с надхват.
Не знам за вас, но за мен тази информация е напълно нова и ми е интересно дали има някой, който е пробвал този вариант на изпълнение и какви са неговите впечатления.
( източник )
21.04.12
11:49
Ако нямаш проблеми с китките и имаш с раменете - ползвай го.
Много ефект няма да видиш ;)
“Приложимост
Бодибилдинг любителите могат да се възползват от акцентиращия характер на това иначе основно упражнение за гърди в програми за маса. Ако Ви куца външният долен и централен сектор на гърдите или имате проблеми с плоски гърди и малки трицепси, опитайте го!”
Източник: Изтласкване на щанга от лег с подхват http://www.bb-team.org/exercise/2840_iztlaskvane-na-shtanga-ot-leg-s-podhvat#ixzz1sfCZVbLS
казано от DJ Рамбо на 21.04.12, 11:59:
това иначе основно упражнение за гърди в програми за маса
Хахахахахах:))))))
DJ Рамбо, прочетох тази статия, но в нея именно нищо не пише за това, че е основно упражнение за горна част на гърдите и затова реших да постна статията от другия сайт и да чуя мненията ви. Според тази в бб-тийм при упражнението динамисти са Големи гръдни мускули - Pectoralis major, Sternal (долна и средна част), а горната част - Големи гръдни мускули - Pectoralis major, Clavicular , участва само като синергист. Та къде е истината?
Мнението беше редактирано от Изтрит на 21.04.12 12:06.
Славко, какво “хахахахахах”, нещо не разбрах, на мен ли се смееш!? Това е цитат от статията на Владимир Недков или може би се смееш на него!?
Unbreakable22, в статията пише, че упражнението е за гърди, но е изолиращо (с акцент). Пише, че развива външния долен сектор на гърдите, ако се прави с широк хват или вътрешния им долен сектор и трицепсите, ако се прави с раменен хват. Не виждам в статията да пише, че упражнението е с акцент в горната част на гърдите.
Мога да чета и видях какво пише в статията на бб-тийм не е нужно да го потретваш, въпроса е в крайна сметка кое е вярното - че упражнението развива основно горната част(Pectoralis major, Clavicular) както е казано във флекс или както се твърди в публикуваната тук статия - долна и средна част(Pectoralis major, Sternal).