19.05.12
18:25
Здравейте. След дълго отсъствие от тренировки и режими днес си отварям дневник.
Целите ми са следните:
1. да открия моя хранителен режим
2. да тренирам редовно
За храненето ще експериментирам с НВХ (любимия ми) и с режим с главно “alkaline” храни. Цел – борба с автоимунно кожно заболяване. Не смятам да броя калории.
За тренировките – преместих се на ново място и от утре съм с членство във фитнес зала. Ще използвам програма, изготвена ми преди време (когато още бях сериозна) от треньор. Ще се запиша на някакви уроци по танци – 8-10 часа седмично.
Отварям дневник главно за начална мотивация да подновя тренирането. Приемам съвети ☺
Темата беше редактирана от Phoebe на 23.12.12 23:34.
20.05
Движение:
около 90 минути скоросно лутане пеша за откриване на фитнес залата
3:00 – 4:00 разхвърляна тренировка
Храна:
Храната днес се оплеска откъм часове и количество. Утре повече.
- Пих кафе и черен чай а не трябваше.
- Мисля си за конопен протеин (опит, някой?), тъй като гледам да намаля месото.
8:30 - ½ зеленчуков шейк (маруля, зеле, моркови, пъпеш, краставица,); джинджифилов чай с лимон
10:30 - 3 яйца с масло
12:00 - кафе със сметана, черен чай, лъжица смлени бадеми
4:30 - 4-5 ореха
5:30 - ½ зеленчуков шейк
6:00 - варена леща със зехтин и лимон, салата от спанак с броколи
10:00 - пилешки гърди в сметана с лук, чесън и лимон, салата от спанак с броколи
2л вода, рибено масло, калций и магнезий
Мнението беше редактирано от Phoebe на 20.05.12 20:45.
21.05
Храна:
зеленчуков шейк (маруля, зеле, моркови, пъпеш, сусам, бадеми, краставица, мляко от бадеми и лешници, кокосово мляко)
3 яйца с масло
пилешки гърди в сметана с лук, чесън и лимон, салата от спанак с броколи
банан
варена леща със зехтин и лимон, салата от спанак с броколи
3-4 сушени смокини и няколко ореха
2 литра вода, рибено масло,
Зеленчуковият шейк се получи доста по-добре от вчера
22.02
Движение:
8:00 – 8:45
Тренировка в залата (загряване, мобилити, масаж, кръгова)
Такава rush-ава тренировка скоро не е била
Храна:
7:00 три яйца, буца масло
10:30 зеленчуков шейк (с бадемово-лешниково мляко, сусам, кокосово масло, смляни бадеми)
12:00 пиле със сметана, лук и лимон; салата от спанак и броколи
13:00 банан
Тренировката си каза думата и умрях от глад, та:
14:00 около десетина сушени сливи
18:30 варено яйце, киноа с лимон, лук и чушка; салата от спанак и броколи
2 литра вода, билкови чайове, рибено масло, калций и магнезий
Слънцe, море, фтички, а аз си седя вкъщи да попълвам tax returns…
Интересни шейкове, Фийби :)
Как смяташ да тренираш сега; пак ли тежичко (като преди) или нещо друго те вдъхновява :)
Привет Си,
Сега не толкова тежко, килограмите не са ми цел, повторенията са към 8-12. Загрявам си, разтривам си се спокойно с фоум ролер. Оправяне на стойки и болежки гоним; гледам да активирам разни спящи мускули по мен...
Иначе за шейковете, както се изрази съквартирантът ми: “they look disgusting”, та трябва да се попремине малко психологическата бариера, но пък започнах да ги докарвам вкуснички поне :)
23.05
Храна:
7:30 – три варени яйца, буца масло
10:00 – банан
11:30 – 6-7 сушени сливи
12:30 – пилешко с лук, сметана и лимон; салата от спанак с чушки
16:00 – 40-50гр тиквени семки
19:00 – киноа с лук, чушки и лимон;
20:30 – половин авокадо
21:30 – 4-5 сушени смокини
2 литра вода, 3 чаши черен чай (лошо, лошо), рибено, калций и магнезий
Мускулна треска на задно бедро и корем.
24.05
Храна:
7:30 – три варени яйца, буца масло
10:00 – зеленчуков шейк
11:30 – банан
12:30 – три варени яйца; салата от спанак с половин авокадо
16:00 – 40-50гр тиквени семки
17:00 – банан и innocent strawberry-banana smoothie
20:00 – 1-2 ореха и 3 сушени смокини
21:30 – свинска пържола със зеленчуци; салата от спанак с няколко ореха
Глад, глад, глад…
2 литра вода, 1 чаша черен чай (envy), рибено, калций и магнезий
Тренировка:
Загрявка, мобилити, кръгова. Разни тяги и напади. Dead bugs и shoulder shuffles - най-голям зор.
Последните 3 дни хапнах леко безразборно, предимо се изхранвах от плодове и ядки с по някоя пържола на вечеря. Поне всички продукти бяха от “позволения” списък, така да се каже, макар и комбинациите и количествата да не бяха оптимални.
Тренирах събота и неделя. Малко внасям смут като запреподреждам залата да се наглася за хип тръстс, но май ми свикнаха. Да се похваля – с мускулна на глутеуси от няколко дни, много се радвам, най-после започват да реагират :)
Кожата ми е почти напълно чиста, не повече от квадратен сантиметър обрив остана. Хванах и малко тен от плажа.
Малко равносметка за изминалата седмица:
Хранене:
1. Без глутен.
2. Без лактоза, с изключение на малкото сметана, с която си залях пилето и лактозни следи в маслото.
3. Без кафе!!! Това си беше мъчение.
4. Без домати.
5. “Киселинни” храни - месо макс един път на ден и по три белтъка на ден.
6. Черен чай чат пат – тази седмица трябва да е аут.
Тренировки:
Слабичко на тежестта още, но тежкото не ми е цел. Правя 3х12 с по 20кг на лежанка, напади и румънска тяга, примерно.
Мнението беше редактирано от Phoebe на 27.05.12 22:28.
Такааа. Нещо този дневник няма да го бъде, не ми се пише. Явно ще го карам само на спорадични отчети.
Иначе си тренирам редовно, даже отскоро започнах и леко кардио.
Днес 10 кръга от:
суинг 35х12кг пудовка
ривърс крънчес 25
бодиуейт лънджес 15 на крак
Храната е малко мазало. Често ми писва от рестрикциите и хапвам като “нормален човек”. В момента, в който се отпусна и включа млечни, нещо с глутен и кафе кожата ми до седмица се изприщва по лактите и предмишниците. Та сега с нови сили...
Тренировка.
После кардио:
35х суингс
15х снач на ръка
2 серии с 6кг
1 серия с 12кг
Храна:
5:30 мини банан
7:30 варена царевица
8:00 зеленчуков шейк
11:00 50гр бадеми
12:30 печени картофи с масло, салата от спанак, чушка, краставица
15:30 50-тина грама смесени сурови ядки и стафиди
17:30. ябълка
20:30 12 големи маслини, 2 варени яйца, салата от спанак и чушка
Явно по цял ден само дъвча, така като гледам отчета.
Днес храната беше една въглехидратна оргия с 1000 ябълки и някакви зеленчуци. Няма смисъл да я пиша. На вечеря дори се появиха домати, които принципно се опитвам да избягвам. Мазало.
Малко кардио:
8 кръга с 12кг пудовка от:
35х суинг
10 х клийн на ръка
25 ривърс крънчес
към 20-23 мин цялото удоволствие и добре позачервих бузки
казано от Phoebe на 22.06.12, 21:59:
домати, които принципно се опитвам да избягвам
Защо?
Имам лека форма на псориазис. Лекарите ми обясниха, че не се лекувало. Типично. Но моят се появява се и изчезва според храната. Като изключа кафе, лактоза, и глутен и се опитам да карам предимно на “алкални” храни се маха. Доматите за съжаление са “киселинни”.
Това не значи, че точно доматите са причината. Не знам кое от горното е точната причина. И дали е интолерантност към определена храна или натрупана киселинност от сбора на горните + месо, и т.н.
Много е дразнещо.
Мнението беше редактирано от Phoebe на 22.06.12 22:20.
Не съм сигурна, но май веднъж попаднали в организма, доматите правят алкална реакция. Всъщност почти всички плодове и зеленчуци реагират алкално при подходящи комбинации.
За псориазиса, пробвала ли си fish spa? :)
Точно доматите съм почти сигурна, ча правят киселинна реакция. За разлика от лимоните, примерно. Поне според няколкото ми РН книги. Може в различните източници да варират??
Иначе не съм пробвала рибките, но при мен става въпрос за 4-5кв см по лакти и предмишници. Не знам дали можеш да си цопнеш лактите :) Добра идея, де, ще проверя.
Аз се опитвам с всички оръжия да атакувам причината - храната, която тялото ми определя като заплаха. Сигурно си заслужава да пробвам да изключа всички “заподозрени” храни една по една, а не наведнъж, както принципно правя...
Единствено топлинно обработените домати реагират киселинно.
Мисля, че можеш да си цопнеш всяка част от тялото в аквариума...поне на мен не ми казваха нищо като го правех ;)
Яни, имаш си пудовка? :) 350 суинга (whew)
На кое викаш обратни коремни преси, че съм срещала доста варианти :)
казано от Margaritka на 23.06.12, 00:59:
Единствено топлинно обработените домати реагират киселинно.
Прекрасно, намерих си нова “позволена” храна (rock)
казано от Atom на 23.06.12, 10:11:
Яни, имаш си пудовка? :) 350 суинга (whew)
Не, в gym-a си имат. Дебна от засада да я пуснат мъжете :D 12кг им е най-голямата, обаче...
Иначе суинговете ги правя до хоризонтала, не над глава, така че не е толкова зор.
казано от Atom на 23.06.12, 10:11:
На кое викаш обратни коремни преси, че съм срещала доста варианти :)
За пресите http://www.youtube.com/watch?v=hyv14e2QDq0
Мислех да сменя с планкове днес, ако се сетя да си взема хронометър.
казано от Phoebe на 22.06.12, 22:39:
Точно доматите съм почти сигурна, ча правят киселинна реакция. За разлика от лимоните, примерно. Поне според няколкото ми РН книги. Може в различните източници да варират??
..
доматите не правят киселинна реакция а алкална, но пък правят стомашни киселини :D бъркаш двете понятия. Яж си ги но не прекалявай
казано от diva 97 на 23.06.12, 11:42:
казано от Phoebe на 22.06.12, 22:39:
..доматите не правят киселинна реакция а алкална, но пък правят стомашни киселини :D бъркаш двете понятия. Яж си ги но не прекалявай
Да, Дива, с Маргаритка сте прави, в някои източници ги дават алкални. Аз тук ще цитирам защо бях решила да не ги ям:
“Green and colored vegetables are the primary source of alkaline substances for the body. They should be included in every main meal, whether as salad, raw or cooked vegetables, juice, or soup, by anyone trying to restore or maintain acid–alkaline balance. The sole exception is the tomato, which is very acidifying whether eaten raw or cooked. (Botanically speaking, however, the tomato is not a vegetable but a fruit.)”
Vasey, Christopher (2006-07-10). The AcidAlkaline Diet for Optimum Health: Restore Your Health by Creating pH Balance in Your Diet (Kindle Locations 879-880). Inner Traditions Bear & Company. Kindle Edition.
Равносметка: ще се консумират умерено :)
Храна
9:00 банан
9:30 зеленчуков шейк, 10-тина бадема
11:30 – салата от спанак, чушка, краставица, авокадо
12:00 – салата от леща с лимон и зехтин
2:00 – чай, плодова салата
3:00 – 20-тина бадема
4:30 – 6 сушени смокини
тренировка
6:30 – 2 сушени смокини
7:30 - две варени яйца, масло, салата от спанак, краставица и 15-тина големи маслини
8:00 - два големи моркова, чаша чай
рибено, калций, магнезий
1.Тренировка
2. мини кардио от:
3х2
35 суинг-а @ 12кг
5 клийн-а на ръка @ 12кг
Мнението беше редактирано от Phoebe на 23.06.12 22:09.
Храна:
10:00 – 5 сушени смокини
10:30 – зеленчуков шейк
11:30 – десетина накиснати бадемa
1:30 – 50-тина грама киноа с масло и лимон; задушени зеленчуци (картофи, моркови, къдраво зеле(?), аспержи, чушки, лук, чесън, подправки)
2:30 – 5 сушени смокини
3:30 – 20-тина накиснати бадемa
тренировка
6:00 – ябълка
7:30 – две варени яйца; салата от спанак, авокадо и краставица
(?) http://www.hub-uk.com/images024/spring-greens.jpg
Движение:
Кардио:
8 кръга от
35 суинга @ 12кг
8 клийна на ръка @ 12кг
1 мин преден планк
5 лицеви
10 напада на крак
Можех буквално да изцедя вода от дрехите си.
По план салса от 8:30 до 11. Салсата не е моят танц, но като няма зук...
Edit: салсата стана до 12, забавно беше ;)
Мнението беше редактирано от Phoebe на 25.06.12 02:45.
“Good technique on those bench presses. Much better than most of the blokes around here”, вика един инструктор вчера като си минава покрай мен.
Три ди на конференция без възможност да си приготвям храната и пак се обринах. честито.
Утре смятам да пробвам някаква йога, но малко ми бръмна главата да чета описания на различните стилове, и май ще се ориентирам към birkham, по простата причина, че имат повече класове за начинаещи.
Да видим.
Първи път на бикрам йога; при този стил загряват помещението до телесна температура. Наблюдения:
- горещо е, потиш се НЕОПИСУЕМО, все едно си се топнал с дрехите в морето
- ако ви е ниско кръвното – като на моя милост – може да ви причернее, прилошее, да ви се доповръща, може и да може да припаднете, аз май на косъм бях. Инструкторката не ме пусна да изляза и ми обясни някакви технити на дишане та бях on and off по време на половината занятие.
- самите пози не бяха никак трудни, ако температурата си беше нормална едва ли щяха да ме затруднят много
- ако имате псориазис или нещо подобно, в кратосрочен план жегата може да ви раздразни кожата. Не знам в дългосрочен.
- миризмата на студиото – ммм – е меко казано гадничка, все още не знам дали е така навсякъде, заради жегата и потенето, или само там, където бях аз. Така де, реших да не се правя на префърцунена и да се абстрахирам, но не беше приятно
- аз имам хиперлордоза и по време на сесията ми дойде вповечко напрежението на кръста; бях решила, че цял следобед ще трябва да правя планкове, за да облекча натоварването. Но по някаво чудо, като излязох изобщо не усещах никакво напрежение, все едно нищо не бях правила за кръст. Странно.
- Апетитът ми цял ден е под морското равнище. Аз принципно огладнявам на 1-2 часа, днес нямах нужда от храна до към 16:30. Bubble tea е калоричен, де, та може и от него да е.
- Цял ден кипя от енергия. Такова чудо никога не е било.
- Представях си, че трябва някаква част от този клас да обърне внимание на философия, фокус, присъствие, но нямаше нищо такова. На мен не ми е ясно какъв е принципът в йога класовете – сигурно трябва да идеш подготвен и попрочел по въпроса.
Малко със смесени чувста. Ще ида още няколко пъти тази седмица и ще реша дали да продължа с този стил или с някой на нормална температура.
Иначе днес жужа нагоре-надолу като пчеличка
7:30 – 5 сушени смокини, вода
9:00 – 10:30 – бикрам йога, после разходка до 17:00
11:00 – 250 мл портокалов сок
11:30 – чай с тапиока (bubble tea)
16:30 - две малки, кисели кайсии
17:00 – прибиране вкъщи, 3 яйца с масло
18:00 – 18:25 – тренировка: 7х3х8; кардио:100 суинга, 30 клийна – бих всички рекорди за скорост :), малко гадно на пълен стомах
19:00 – малка кисела кайсия
ПЛАН:
19:30 – салата от спанак, броколи
20:30 – сигурно до 00:30 – салса
казано от Phoebe на 01.07.12, 21:17:
Първи път на бикрам йога; при този стил загряват помещението до телесна температура. Наблюдения:
- горещо е, потиш се НЕОПИСУЕМО, все едно си се топнал с дрехите в морето
- ако ви е ниско кръвното – като на моя милост – може да ви причернее, прилошее, да ви се доповръща, може и да може да припаднете, аз май на косъм бях. Инструкторката не ме пусна да изляза и ми обясни някакви технити на дишане та бях on and off по време на половината занятие.
- самите пози не бяха никак трудни, ако температурата си беше нормална едва ли щяха да ме затруднят много
- ако имате псориазис или нещо подобно, в кратосрочен план жегата може да ви раздразни кожата. Не знам в дългосрочен.
- миризмата на студиото – ммм – е меко казано гадничка, все още не знам дали е така навсякъде, заради жегата и потенето, или само там, където бях аз. Така де, реших да не се правя на префърцунена и да се абстрахирам, но не беше приятно
- аз имам хиперлордоза и по време на сесията ми дойде вповечко напрежението на кръста; бях решила, че цял следобед ще трябва да правя планкове, за да облекча натоварването. Но по някаво чудо, като излязох изобщо не усещах никакво напрежение, все едно нищо не бях правила за кръст. Странно.
- Апетитът ми цял ден е под морското равнище. Аз принципно огладнявам на 1-2 часа, днес нямах нужда от храна до към 16:30. Bubble tea е калоричен, де, та може и от него да е.
- Цял ден кипя от енергия. Такова чудо никога не е било.
- Представях си, че трябва някаква част от този клас да обърне внимание на философия, фокус, присъствие, но нямаше нищо такова. На мен не ми е ясно какъв е принципът в йога класовете – сигурно трябва да идеш подготвен и попрочел по въпроса.Малко със смесени чувста. Ще ида още няколко пъти тази седмица и ще реша дали да продължа с този стил или с някой на нормална температура.
Бикрам/хот йога е един от най-новите и бързо печелещи популярност стилове в йогата и е чисто физическа практика. Там няма да срещнеш медитации и няма да те научат как да живееш или в какво да вярваш. Там отиваш само и единствено заради тялото си.
Преди да влезеш в класа, би трябвало да се запознаеш с това какво представлява заниманието и какви са противопоказанията.
Аз също съм с много ниско кръвно налягане, но проблеми от йога на 37-8 градуса не съм имала.
Целта на позите при бикрам е не да те затруднят, а чрез тях и тяхното задържане да се предизвика определен ефект върху тялото.
По отношение на хиперлордозата - трябвало е да информираш за състоянието си инструктора, за да те посъветва какво да избягваш.
Принципът на йога класовете е, че е добре да си осведомена на какъв тип занимание ти предстои да присъстваш, и да не очакваш неща, които няма да се случат там, и те съветвам в началото повече от 1-2 пъти седмично да не посещаваш йога на висока температура, тъй като: 1. тялото губи наистина много вода, минерали и т.н. 2. адаптацията е по-специфична и рискуваш пълно изтощение след 2-3 седмици интензивна практика.
Здрасти, Маргаритка, мерси за включването и за съветите. Определено много полезни.
А аз четох за заниманието и за противопоказанията, за стила, възникването му, позите; четох кога да ям, кога и колко да пия, какво да си облека и т.н. И казах на инструкторката за хиперлордозата, тя ми обясняваше къде точно да се фокусирам на специфичните пози. Това, което не знаех, беше за точното протичането на часа и за изцяло физическия фокус, но селдващия път определено ще попитам преди да реша да изпробвам нова йога.
Каза, че
казано от Margaritka на 01.07.12, 22:19:
Бикрам/хот йога е един от най-новите и бързо печелещи популярност стилове в йогата и е чисто физическа практика.
Кой стил подходящ за начинаещи би съчетал физическото с духовното?
Може би първия път не се изразих съвсем точно :)
Как точно си представяш практика съчетаваща физическото с духовното?
Според философията на йога, тялото е грубото проявление на духа, а духа е фината форма на материята, т.е., ако усещаш накъде водя мисълта ти, работейки върху тялото, оказваш влияние върху съзнанието и духа. А дЪха (дишането) е това, което свързва двете.
Аз лично не съм голям привърженик на практики от типа на медитативна йога или йога нидра, не че са лоши, ами по простата причина, че хора, които не могат да контролират напълно тялото си, не биха били в състояние да контролират съзнанието си, което в най-добрия случай обезмисля заниманието.
Тук мога да се впусна в подробни обяснения, но би отнело прекалено много време и интернет пространство ;) , но физическата практика на йога - асаните са основата, ако нямаш нея, няма как да градиш останалото.
Мнението беше редактирано от Margi на 02.07.12 13:36.
казано от Margaritka на 02.07.12, 13:35:
но физическата практика на йога - асаните са основата, ако нямаш нея, няма как да градиш останалото.
АМЕН за това, макар и начинаещ се убедих...
Не искам да летя по облачета, искам да виждам как тялото ми се приспособява и качва нивото...
казано от Margaritka на 02.07.12, 13:35:
физическата практика на йога - асаните са основата, ако нямаш нея, няма как да градиш останалото.
Проясни ми се :) Мерси отново.
казано от slavko на 02.07.12, 15:47:
Не искам да летя по облачета, искам да виждам как тялото ми се приспособява и качва нивото...
хаха, скица :)
Отчета за днес:
Плодове,зеленчуци, леща, хумус. 0 движение.
8:00 – чаша гореща вода, шепа бадеми
10:00 – банан, чай от ройбос
11:00 – круша
12:00 – варена леща с лимон; картофи, лук, бамя и зелении (spring greens)
13:00 – сушена кайсия, чай от лайка и мента
15:00 – 5 сушени кайсии, круша
17:00 - 30 гр бадеми, 2 сушени кайсии
18:00 – 18:45 – тренировка
20:00 – три бъркани яйца с масло, салата от спанак, карфиол и броколи
20:30 – салса по план до към 00:30
Движение:
-тренировка; накрая крадио: 3х(35суинга, 5 клийка на ръка)
-към 4 часа танци-манци
Ще си приготвям ГХИ. Като си изям пилето в хладилника тази седмица ще се ориентирам към по-вегетарианско хранене ;)
Привеееет!!
Нормален студен, дъждовен, мрачен ден. Поне си разходих гумените ботуши. Отново :)
Такаааа. Днес 0 движение. Снощи окъснях на танците а утре съм на биркам йога в ранни зори, та реших да не прекалявам.
Храната беше малко джаста-праста и доста като количество:
8:00 - шепа бадеми, чаша био бадемово мляко
до 12 - 2 ябълки, малко орехи
12:00 - пилешки гърди, салата
до към 18:30 - 2-3 ябълки, орехи
18:30 - пилешки гърди, салата
21:30 - чаша бадемово мляко
Спретнах си книжно парти тази вечер: книжки за емоционална интелигентност, книжки за хранене, книжки за web usability, ровичкане в гугълчо.
Слънцеееее! И мишка, която очевидно си спрята партита в шкафа ми на работа...
Идеи за мишколов приемам всякакви.
Храна:
6:15 – малка купичка киноа с лимон и зехтин
9:00 – 20-тина ягоди
12:00 – киноа с лимон и зехтин, салата от спанак и броколи
15:00 – ябълка, ядки
19:30 – вечеря ТBD - на ресторант с колеги, блах, не ме кефи да нямам контрол над храната си
рибено, калций, магнезий, вода, чайове
Движение:
7:00 - 9:30 биркам йога.
Коренно различно чувство от предишния път. Всичко идваше с лекота.
Ако – дишам само през носа през цялото време И не правя никави рязки движения при смяната на изправените пози – нямам никакви проблеми с прилошаване.
Тук малко открития – потенциален отговор на въпроса защо кафето ми отключва псориазиса:
“…foods…may be cross-reactive like coffee, milk protein (casein), etc. These foods look similar enough to your immune system for some people that when they eat them, your body thinks its gluten and you get a response just like eating gluten”, Gluten and Lactose Free Diet –Tips and Help, Tammi Gold, Kindle Edition
Английският е малко кофти, което ме кара да се питам колко е достоверно самото твърдение, но поне има логика.
казано от Margaritka на 05.07.12, 13:01:
Пазиш се от киселинно реагиращи храни, а пиеш кафе?
Неее, не пия кафе от доста време :)
Не пия черен, зелен и плодов чай. Само билков чай, вода, бадемово мляко.
Просто търся обяснение за кафето. Забелязала съм, че дори за 1-2 дни да включа по чаша ми действа много зле. И се чудех защо.
Не ми стигаше причината, че повишава киселинността, защото и други храни я повишават и не ми действат така зверски. Но в комбинация с идеята за прилика с глутена всичко става някакси по-логично.
Вечеря навън. 1000 претенции от моя страна - да ми сменят соса, да не ми слагат Х и У. В края на краищата ядох:
“Butternut squash, carrot, Chinese leaf, sugar snaps, pak choi, courgettes, spinach, cashew nuts, prawns” всичкото това не с терияки сос, както в по рецепта, а просто със зехтин на уок. + Салата от краставици и джинджифил със соев сос и зехтин.
И до 30 мин след това оромни червени петна, сърбежи, такива приятни истории. Само не ми стана ясно коя аджеба от горните храни е виновна. А гледах да съм супер внимателна какво ям.
(headbang)
Мнението беше редактирано от Phoebe на 06.07.12 02:25.
9:00 – банан
10:00 – сушени плолдове и ядки
11:00 –банан
12:00 – киноа със зехтин и лимон, броколи
14:00 – сушени плолдове и ядки – доста
Днес съм на двучасов семинар на тема суперхрани. Ще си водя записки и ще ви споделя интересните моменти.
Ще дописвам тренировка и вечеря
РЕДАКЦИЯ:
20:00 - два вида ориз със някакви ракообразни, суши
Специално пробвах с “готова” морска храна, за да видя какво ще стане и да, отново рекация, сърбеж, червено.
Аз нямам алергии към морска храна, никакъв вид, когато си я приготвям от сурово състояние. ще да са някакви оцветители или консерванти, това, което ми трови живота.
18:00 - 19:00 Тренировка & 5х 35суинга и 5 клийна на ръка @ 12кг
Втори инструктор ме спира да ми обясни колко ми била добра техниката, този път на суингове и т.н. чак ме пита дали не съм преподавателка или не се занимавам с някой спецален спорт. WTF??
Мнението беше редактирано от Phoebe на 07.07.12 00:55.
Ако някой преди години ми беше казал, че моя милост – заклета ВМ-НВХ сектантка, живееща на свински вратни, ще си плати да иде да изслуша суровояден веган с целта да се научи на нещо – щях да му се изсмея в лицето ;) Но бях на лекция и понеже знам, че информацията може да е интересна/полезна поне на 2-3 потребилеля, ще отделя подробен пост.
Бях на лекция на Кейт Маджик, суровоядка и веган от 1993 насам с няколко книги по темата. Изключително положителен, усмихнат човек, излъчващ тонове позитивна енергия!
Кейт не пропагандираше, не казваше, какво трябва или не трябва да се яде. Казваше да слушаме тялото си. Иначе се намесват идеологиите и енергията и подбудите ни се променят коренно.
Първо разказа заразликата между суровоядство и правилно суровоядство:
- около 50% от храната да идва от зеленчуци
- около 50% от плодове, ядки, семена, кълнове, ферментирали храни, морски водорасли, и по желание млечни.
Накратко за всяка група:
1. Плодове:
Основна грешка на много псевдосуровоядци / начинаещи е че ядат само плодове и ядки. С плодовете не бива да се прекалява защото водят до деминерализация – проблеми със зъбите. Кейт спомена концепцията “expanding” & “contracting” foods - очевидно плодовете са много “expanding”.
2. Ядки и семена:
- Всички ядки да се киснат 4-6 часа преди хранане, заради инхбиторите.
- Всичките с изключение на бадемите са киселинни, трудно се храносмилат и стимулират образуването на слуз. (Интересно наблюдение при мен лично са храчките от пределено време насам, направих връзката, че ям в пъти завишени количества ядки напоследък).
- Оптималното количество е не повече от шепа на ден.
- Семената са по-препоръчителни, особено сусам, слънчоглед и тиква.
- Най-важните и необходими семена са коноп, лен и чиа. (омега 3)
- Семента накисват 2-4 часа киснене във вода преди консумация
Конопено мляко и протеин са най добрият източник на протеин за вегани. чията е изключително хранителна. Маслото от чия е по-добро дори от лененото откъм омега 3. Семената могат да се хапват на закуска , също накиснати за 4 часа.
3. Кълнове и “култивирани зелении”
- тук обясни как да си направим кълнове вкъщи и че най-честата грешка е да ги удавиш.
4. Ферментирали храни:
- нужна е редовната им консумация заради пробиотиците.
- Воден кефир, млечен кефир, камбуча (?на знам на БГ така ли се превежда) и ферментирали зеленчуци.
5. Водорасли
Най хранителната храна на планетата – премахват тежки метали, спомагат са детоксикация. Много внимателно откъде ги купувате – най добре от известни марки и не от китайски магазини, защото може да са расли в замърсени води.
- всички освен Dulse (май) трябва да се киснат във вода преди ядене
- kelp – най-хранителното водорасло
6. Млечни
- само от кози или овце. Въпрос на личен избор – яжте ги ако ги толерирате. Слузообразуващи като цяло, но непастьоризираните – в по-малка степен.
7. Добавки – Витамини Б12 и Д3
СУПЕРХРАНИ
Обясни да се вземат по един по един а не всички на веднъж, за да се тества кое как ви действа. Може 3 различни сутрин, обед и вечер
Зелени прахове
- спирулина – положително влияние върху имунната система
- хлорела - добър източник на протеин и CGF (chlorella growth factor), зарежда ви батериите, особено положително влияние ако сте бремменни или кърмите
- klamath lake algae- съдържат PEA “the molecule of joy.”
От горните три спирулина е х4 по-слаба от другите, затова и разликата в цената на грам
- barley grass и wheatgrass – спомагат за алкалния баланс на тялото
Адаптогени
- растения без специфичен ефект върху тялото, по-скоро въстановяват баланса на организма от различни изходни точки:
- алое вера
- мака – силно препоръчително, енергизиращо, помага за ПМС след около 3 месеца прием.
- екстракт от синя царевица - много силен антиоксидант
- suma – много специфично индивидуално действие – може да ви енергизира или да ви отпусне напълно
- полен – добър при алергии
- reishi – най-тачената китайска билка. Укрепва имунната система
- shatavari – прекрасено за женски хормони
- ashwagandha – прекрасено за мъжки хормони, либидо
Да, мого добро впечатление и доста научих :)
Имам и една камара препоръчани книги, ако някой го интресува да пита.
Аз ти препоръчвам една книга по темата: “Суперхрани” на Дейвид Улф. :)
Ако нямаш възможност да си я набавиш, гледай филма му: Food matters.
Мнението беше редактирано от Margi на 07.07.12 06:24.
казано от Margaritka на 07.07.12, 06:24:
Аз ти препоръчвам една книга по темата: “Суперхрани” на Дейвид Улф. :)
Ако нямаш възможност да си я набавиш, гледай филма му: Food matters.
Мерси! Ще си я взема :)
казано от Phoebe на 07.07.12, 02:02:
Ако някой преди години ми беше казал, че моя милост – заклета ВМ-НВХ сектантка, живееща на свински вратни, ще си плати да иде да изслуша суровояден веган с целта да се научи на нещо – щях да му се изсмея в лицето ;) Но бях на лекция и понеже знам, че информацията може да е интересна/полезна поне на 2-3 потребилеля, ще отделя подробен пост.
Информацията е много полезна! Благодаря,че я сподели! :)
Хората се променят постоянно. Неведнъж съм казвала, че вегатарианството е храненето на бъдещето и единственото, което би помогнало за оцеляването на планетата, но няма да се впускам отново в тази тема. :)
- около 50% от плодове, ядки, семена, кълнове, ферментирали храни, морски водорасли, и по желание млечни.
Ще си позволя да възразя. ;) Аз доколкото съм информирана, няма правилно и неправилно суровоядство...има пълноценно и непълноценно хранене. В оперделението за суровоядство се вписват хора, чиято диета е съставена от 100% непреминала през термична обработка (разбирай над 40 градуса) храна.
СУПЕРХРАНИ
Обясни да се вземат по един по един а не всички на веднъж, за да се тества кое как ви действа. Може 3 различни сутрин, обед и вечерЗелени прахове
Адаптогени
Тук също не съм изцяло съгласна. Ето ти вариант за определение напонятието “суперхрана”: Те (суперхраните) включват в състава си не едно или две, а повече от дузина уникални качества. Например годжи бери е източник на пълноценен протеин, имуностимулиращи полизахариди, на прочистващия черния дроб бетаин, борещите се със стареенето сесквитерпени, антиоксиданти, над 20 м икроелементи и много други...Суперхраните ни позволяват да постигнем по-добро хранене с по-малко ядене” Д. Улф
Ето ти и десетте най-добри суперхрани, пак според него: годжи бери, какао, мака, пчелни продукти, спирулина, синьо-зелените водорасли АФА, морски фитопланктон, алое вера, конопено семе, кокосови орехи и техните продукти.
Мое мнение е, че няма причина да ги консумиране поотделно или ограничено. Една от любимите ми комбинации е кокос с мед и какао...или какао с мед и мака и т.н. Аз лично ги консумирам ежедневно и намирам само положителни ефекти от това.
Изавини ме ако съм ти разводнила дневника, но темата наистина е интересна и има много какво да се говори по нея. (sun)
Мнението беше редактирано от Margi на 07.07.12 13:23.
Маргаритка, аз започвам отзад-напред:
казано от Margaritka на 07.07.12, 13:21:
Изавини ме ако съм ти разводнила дневника, но темата наистина е интересна и има много какво да се говори по нея. (sun)
Ти и може би Дива сте единствената причина аз да имам дневник в ББ-тийм :) Та ако може дори повече пиши, много имам за учене :)
- около 50% от плодове, ядки, семена, кълнове, ферментирали храни, морски водорасли, и по желание млечни.Ще си позволя да възразя. ;) Аз доколкото съм информирана, няма правилно и неправилно суровоядство...има пълноценно и непълноценно хранене. В оперделението за суровоядство се вписват хора, чиято диета е съставена от 100% непреминала през термична обработка (разбирай над 40 градуса) храна.
Да, тук има разминаване. Аз съм предала идеята гешно. Тя обясняваше за разликата между пълноценното хранене, при което си набавяш всички необхосими хранителни вещества, и карането на ядки и плодове, при което съответно не си ги набавяш. Разделението на групи беше само примерно.
СУПЕРХРАНИ
Обясни да се вземат по един по един а не всички на веднъж, за да се тества кое как ви действа. Може 3 различни сутрин, обед и вечерЗелени прахове
Адаптогени
Тук също не съм изцяло съгласна. Ето ти вариант за определение напонятието “суперхрана”: Те (суперхраните) включват в състава си не едно или две, а повече от дузина уникални качества. Например годжи бери е източник на пълноценен протеин, имуностимулиращи полизахариди, на прочистващия черния дроб бетаин, борещите се със стареенето сесквитерпени, антиоксиданти, над 20 м икроелементи и много други...Суперхраните ни позволяват да постигнем по-добро хранене с по-малко ядене” Д. Улф
Ето ти и десетте най-добри суперхрани, пак според него: годжи бери, какао, мака, пчелни продукти, спирулина, синьо-зелените водорасли АФА, морски фитопланктон, алое вера, конопено семе, кокосови орехи и техните продукти.
И тук не съм предала нещата 100% точно.
Тя също каза че има една камара суперхрани. За времето, което имахме, покрихме само тези, които съм изредила.
Съветът да си изберем 3 и да не ги смесваме, беше, по простата причина, че начинаещите не биха разбрали кое как им действа точно на тялото, ако вземат 10 наведнъж. Примерно при мен – махам млечни, глутен, месо, киселинни за псориазиса и той изчезва, но не ми е ясно коя точно храна е причина, защото ги махам наведнъж.
Иначе тя не е казала абсолютно нищо против смесването :)
А твоите комбинации доста скоро ще се изпробват. Днес направих солидна (много солидна) начална инвестиция в био и суперхрани :) Даже по зелениите ми се разхождат голи охлювчета (sun)