11.06.12
18:47
Здравейте!
Първо бих искал да се извиня за повтарящото се питане, но прочетох доста във форума и въпреки че има теми отговарящо отчасти на въпроса ми останах с впечатлението, че ще получа индивидуално решение, ако задам индивидуален въпрос.
Преди около година установих, че съм започнал да губя килограми. В началото го отдадох на забързаното ежедневие. Няколко месеца по-късно обаче започнах да се притеснявам, защото от 81кг. бяха станал 74кг. Висок съм 187см и определено съм по-слаб от неаобходимото за ръста и години те си(22г). През последните 3 месеца тренирам по 3 пъти в седмицата и слава богу спрях да свалям на 71кг. Проблемът ми се състои в това, че качвам трудно. Наясно съм, че с правилно хранене нещата ще се получат, но уви нямам възможността да се храня 5-6 пъти дневно на точно определени интервали и прочие. Като добавим и това, че работя на смени, с което времето и периода за сън са силно нефиксирани - нещата стават сложни. Говорих с доста хора, но реших да попитам и тук за съвет. Обмислям да комбинирам 2гр/кг аминокиселини с 5гр/кг въглехидрати дневно от храна и добавки. Целта е постепено да си върна първоначалните килограми, като залагам покачване от около килограм и половина месечно.
Смятате ли, че съм се насочил в правилна посока и ако да моля препоръчайте ми конкретни продукти.
Предварително ви благодаря.
Темата беше редактирана от Alex Dimitrov на 11.06.12 19:39.
11.06.12
19:10
Смятам, че грешно си се насочил. Нека все пак уточним - смяташ да приемаш по около 150гр. протеин и 350гр. въглехидрати само от добавки? А храна?
Безумно е. Вземи си един протеин и толкова. Останалото ще свърши храната.
Не е задължително да ядеш по 5-6 пъти на ден, нито под точно определена схема. Можеш да ядеш и само 3 пъти, дори само 2 пъти, че и само 1 път. Важни са калориите. Ако приемаш достатъчно - ще качваш тегло, ако не ядеш достатъчно - ще поддържаш или ще сваляш тегло.
Малцина са хората по света, на които храната не влияе на телосложението, при това повечето пъти са със сериозни заболявания, които ясно си личат и се диагностицират в ранна възраст.
Хапвай здраво и т’ва е! :)
11.06.12
19:38
Опа, моя грешка. Имах предвид общо храна + добавки. Относно яденето съм установил, че с месо + ориз качвам, а месо + салати свалям. Проблемът е, че има дни, в които и две яденета са труднопостижими, което и ме насочва към добавките като допълнение.
А казваш протеин. По-добър вариант от чистите аминокиселини ли е? В смисъл, че съдържа и доста други неща, освен тях в състава си.
11.06.12
19:50
Така по-става.
За салатите и ориза е напълно обяснимо. Ако изядеш 100-тина грама ориз, това ти носи около 300 калории. Ако цял ден се тъпчеш като прасе с домати и краставици, това ти носи...я има 50-100 калории, я не.
Пак повтарям, че всичко опира до калориите, а те идват от храната. Единствените добавки, които носят калории са протеинът и гейнърите. Протеинът носи малко калории, а и с него не бива да се прекалява. 150-200гр. дневно максимум са ти препоръчителни, а те ти носят едва 800 калории. Гейнърите излизат прекалено скъпо, тъй като са с висока цена и малко дози. Ако имаш пари за даване, вземи си гейнър.
Прочети тази статия - Протеин СРЕЩУ Аминокиселини
Добавките ти помагат за по-добро възстановяване от тренировките, но сами по себе си не носят покачване на теглото или по-големи мускули. Това го прави правилното хранене. Ако искаш да подобриш състоянието си, ще трябва да намериш начин да се храниш. Няма 6-5. Ако не можеш, тогава най-добре се примири, че ще си останеш слаб (колкото и кофти да звучи).
Ето още малко информация:
Мини гид за диетите при новаци
Как да пазаруваме и да готвим планирано
Здравословното хранене - какво включва то?
Как да променим хранителните си навици
Как да си съставим хранителен режим за покачване на тегло
Като към последната тема ще добавя условието, че не се изисква да се храниш толкова често. Стара информация. Продължавай със статиите в раздел Хранене. :)
11.06.12
20:14
ТОва разяснение ми беше полезно.
Благодаря!
11.06.12
20:21
Значи викаш, ще го караш на добавки цял живот? Сега би ли ми обяснил, защо не можеш да спазваш хранителен режим? Интересно ми е да го чуя, като човек, който понякога работи по над 16 часа дневно, а преди това е учил и работил? Две хранения дневно казваш, а останалите добавки? Значи можеш да мъкнеш шейкър, но не можеш да си носиш кутия с храна?
11.06.12
23:28
Далеч не съм казал, че ще е цял живот. Става въпрос за няколко месеца, в които да си помогна с качването. Ефекта със сваляне на килограми при мен се наблюдава, когато не спортувам изобщо(какъвто беше и периода, в който започна отслабването). А относно режима - комплексни причини. Като започнем с това, че работя по 40 часа седмично, мина през това, че уча редовно и завърша с това, че не мога или не трябва да ям определени храни(повечето, от които висококалорични като шоколад и кола напр.) Далеч съм от мисълта, че добавките са нещо полезно и без тях не може, но поне към момента се налага да се спра на този вариант.
Колега ще ти е много трудно. По колко часа работиш на ден, какво и какви почивки имаш ? От личен опит мога да ти кажа, че при липса на време за почивка(сън) и възстановяване няма да качиш нищо. Миналото лято си скъсвах гъза от бачкане вадих добри пари, давах доста пари за добавки(хем не ги купувах от тук), храних се доста добре, но ми липсваха часове сън и си стоях на едни и същи килограми долу-горе, но си бях оформен. При мен беше така, като гледам и при теб ще е така. Към добавки можеш да се ориентираш към матричен протеин, бцаа, глутамин, витамини. Вече марки и количество зависи от парите които си готов да отделиш месечно.
12.06.12
23:24
казано от Alex Petrov на 11.06.12, 23:28:
Далеч не съм казал, че ще е цял живот. Става въпрос за няколко месеца, в които да си помогна с качването.
Хубаво ще качиш някой друг кг. със добавки, защото ще предизвикаш в малка или по-голяма степен промени в приема на хранителни вещества /това даже е при положение едва ли не идеален случай, а ти вадиш късмет/, но при спирането им замислил ли си се, какво ще се получи - същото, като преди приема им! За това са “хранителни добавки”, защото се добавят към храната, а ти към какво ще ги добавяш? Ако ставаше така, както го мислиш, то залите нямаше да са пълни с разни хърбави посерковци, мечтаещи за поне малко мускул върху измършавялите си телца!
13.06.12
00:37
Както вече казах - когато тренирам не свалям, не мога да обясня на какво се дължи, а и честно казано не се и опитвам. Получих необходимото инфо, а статиите за храненето идват като допълнителен бонус. Мерси!