тренировка при дискова херния?

27.06.12
15:06

познавам много добри доктори, но след посещение при 4 неврохирурзи, не останах доволен нито от един. само последния обясни, че трябва да тренирам мускула, който щангистите натоварват най-много, мускула който придържа целият гръбнак, предполагам говори за дългите гръбначни мускули.

въпроса е колко често да ги тренирам в комбинация с други мускули, които играят ключова роля за здравият гръб? програмата сега ми изглежда така:

4х10-12 хиперекстензии
4х8-10 странични хиперекстензии (на страна)
4х30 коремни преси
4х10 бедрено разгъване с 40-60кг
4х10 бедрено сгъване с 20-30кг (не се чувствам заякнал за повече)
4х10 лег преса с 40-50кг
+ 3 вида упражнения според деня в който тренирам рамо, гърди или гръб + ръце

така тренирам от 1 месец и гърба ми се чувства перфектно, но не знам дали това е правилната тренировка, трябва да направя много силен кръст и едновременно да е гъвкав, за да намаля натоварването на дисковата херния за да може диска да си зарасне и гъвкав за да ме предпазва от травми. може и ако познавате някой човек, който разбира от такива травми или работи с щангисти, да ми дадете контакти за да ми направи човека програмата, разбира се срещу заплащане. благодаря

27.06.12
21:28

Че трябва да заздравиш мускулите на кръста е ясно,но коремната стена също е изкючително важна,да не кажа по-важна в случая.Задължително включи планк в тренировката си,нормален и страничен.Хиперекстензиите добре,но само с тях няма да заздравиш мускулите на кръста,трябва да включиш и по-базови упражнения изпълняване МНОГО внимателно и с ПРАВИЛНА техника.Също така не подценявай краката,изолиращите добре,наблегни повече на задното бедро,но с тая лег преса с 50кг. се съмнявам,че ги натоварваш добре.Включи преден клек,много внимателно отначалото,само с лоста.Абсолютно всички упражнения правиш със стегнат корем и задник !

27.06.12
21:33

Аз тренирам с подобно състояние вече от няколко години.
Избягвам само две-три упражнения - “римска” тяга, хиперекстензии с тежест, “заден” и зерчер клек.
За сметка на това много внимавам във всяка една програма, която си съставям, да присъстват класическа мъртва тяга, преден клек и упражнения за коремната преса с тежест. Изпълнявани правилно и редовно, дават достатъчно сила в еректорите на гърба, задната верига на краката, целия пояс и това отнема напрежение от гръбнака.
Не е приятно, но ако се пазиш и тренираш разумно, няма да ти се промени много начинът на живот. Успех!

27.06.12
21:38

Боби,защо изключваш хиперекстензиите с тежест ? При правилна техника,това е едно от малкото упражнения,които изолирано тренират мускулатурата на кръста ?

27.06.12
21:41

казано от Intolerante на 27.06.12, 21:38:

Боби,защо изключваш хиперекстензиите с тежест ? При правилна техника,това е едно от малкото упражнения,които изолирано тренират мускулатурата на кръста ?

От чисто практически съображения - създават ми дискомфорт, усещам някакво триене, напрежние и болка в долната част на гръбнака (не в мускула). Може би ги правя с по-голяма амплитуда в горната част, но след тях ме боли кръст и то не от мускулна треска, затова ги спрях. Не мога да обясня причината (на теория наистина е изолирано и не би трябвало да причинява проблеми), чисто субективно е усещането. Авторът на темата може да си ги пробва и да прецени как ги усеща.

27.06.12
21:54

Да,доста индивидуално е всичко,на мен това упражнения ми помага доста,много приятно натоварване в кръста усещам след него,но пък някои други ми създават дискомфорт понякога.Това,което от личен опит мога да посъветвам автора на темата е да даде повече приоритет на корема и краката.

27.06.12
22:02

С риск да прозвуча банално - йога...и по-конкретно, някои модофицирани пози, задължително извършвани (поне в началото) под контрола на читав инструктор. Това след локализиране на хернията и спецификации от лекуващ лекар.

Мнението беше редактирано от Margi на 27.06.12 22:13.

Аз бих препоръчал и йога или поне редовен и продължителен стречинг. Иначе за другите неща съм напълно съгласен.

ЕДИТ: Пуснал съм го по същото време. :)

ЕДИТ2: Тя Маргаритка е казала, но и аз да кажа. Ако не си практикувал йога досега не е добра идея да се захващаш сам. Може да си направиш беля.

Мнението беше редактирано от Павел Недков на 27.06.12 22:08.

27.06.12
23:36

мерси за подробните отговори! взимам си бележки за упражненията, които не правя. въпроса е удачно ли 3-4 пъти в седмицата да правя core тренировки + крака + 3-4 упражнения (за гърди, рамо или гръб+ръце) ? т.е дали ще се получава претоварване?

йога може, но, вече ходя на доктори и всякакви специалисти само с препоръки, нагледах се на доста... глупости. ако разбера за добър треньор в пловдив, ще опитам.

Мнението беше редактирано от valent1n 458 на 27.06.12 23:37.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1