11.07.12
18:30
Здрасти на всички. Повечето от вас ме познават, другите може би не толкова... Реших да пусна и аз една тема,че във дневника нещо няма посещаемост. Така по същество: 17г 80кг 1.84см . Храня се циклично най-често 18/6 часа. Наблягам на протеин/мазнини до 1800-2000ккал дневно, защото искам да премахна излишните мазнини. Тренирам силово-кондиционно 4 пъти в седмицата + 1 ден бегови и ако съм в настроение пускам 2 дена олимпийски лифтове. Проблема е ,че от 2-3 седмици не съм ял въглехидрати и съм изгубил експлозивната си сила. Като по-прочетох по разните дневници се оказва,че не е толкова трудно да се запази, относително висока и експлозивната сила и силовата издръжливост (с нея оплакване нямам). Та въпроса е следния кога и как да вкарам въглехидрати в менюто си, за да може хем да запазя относителна кетоза, хем да презаредя мускулите с АТФ? Аз си мислех за следната схема : карам си ВМ–НВД и когато реша ,че искам да съм силен (например да максвам на клек/лежанка) да хапна повече въглехидрати (до 1-1.5гр/кг телесно тегло). Също имам въпрос и относно източника- какви точно трябва да са въглехидратите? Аз си мислех за 70-80 гр “бързи” въглехидрати- така ще задържа инсулиновия пик по-малко и същевременно ще презаредя гликогена? Или пък същото количество овесени ядки/ориз?
Е, поздрави, оставям темата на вас :)
11.07.12
21:37
Здравей,и аз в момента съм на въг. ротация и си направих следната схема:
1,2,3,1,2,3,1 за седмица белтъците не мърдат от 2.3 в деня 1 на нвд въглените са под 1грам на кг,ден 2 е нещото като рбд там качвам въглените до 1,5-2гр,а в 3ти ден съм ввд и там съм почти 3гр(в този ден идва прилива на енергия и тренирам наистина много тежко) с кардио 3 дена в седмицата и 3 тренировки(силови) да ти кажа гледам не съм качил мазно,а мисля,че даже съм свалил малко и съм качил малко мм ,но не знам още е рано да се каже 2 седмици почти са минали не съм завършил цикъла ;).
Ако някой даде идеии ще е супер,много ми е интересно да видя предложенията :P
Успех!
Мнението беше редактирано от Georgi Ivanov на 11.07.12 21:38.
Не ми харесва тая схема на ротация. Постоянно си има въглехидрати , аз търся нещо 1-2 пъти седмично. И по-важното е с какво точно да зареждам.
При схемата 18/6 е най добре въглехидратите да се ядат последни и задължително поне 2 часа преди сън. Лично аз съм привърженик на редуването ВМ и ВВ дни, но зависи много от тренировъчния режим. Според някои автори въглехидратите могат да допълнят менюто накрая. Това за инсулуновия скок направо го прескачаме, понеже при хранене(независимо какво) инсулина така или иначе реагира. Цикъла на хранене е предназначен за максимално оползотворяване действието на инсулина или да вкара енергията там където трябва. Така че типа въглехидрат не е от голямо значение, но има значение източника на въглехидрат. Например захарта е кофти избор(смятам че всички са наясно). Плодовете също не стават поради различния вид реакция на храносмилателната система към суровите плодове. Както казва моя кръстник(отглежда дого аржентино) най много кучетата се нацепват с месо и ориз. Ориза е лесно усвоим и е добър източник на въглехидрати. Овесени ядки, трици, царевица, и подоби са за прасетата, а не за хората. От тях полза няма. Един чудесен източник са бананите. Джей Кътлър и някои тенесисти яко ръфат банани за енергия.
Ramon: с тези мижави 2000кк на 17г не те виждам да прогресираш много. С тестостерон до челото и яко тренировки трябва да си поне 85 чисти кг. Това няма да стане с това “лекичко” хранене. трябва т ти минимум 3000кк. Експлозивността ти не се е изгубила заради ВМ, а заради ниски кк. Не разчитай на въглехидратите да ти решат проблема, а ревизирай цялостно похода си. - Моя съвет е (ако прецениш да го вземеш предвид) - още калории. Фаствай стриктно 16 часа и после зареждай яко 8 часа ала Мартин Беркхам. Не си пилей потенциала на младите години с некви излишни експерименти.
В момента гледам да изчистя излишните мазнини, защото са над 17%. Иначе знам какво работи при мене - ЦХ 17/7 със 200гр протеин и 150-170гр въглехидрати. Силата ми се качва на всеки 5 седмици ГАРАНТИРАНО! Даже имам 13 седмици разписани по протокол с 20кг качени на лежанката. Просто сега искам тяло - по-хармонично и също така кг/за кг по-силно :) Благодаря ти за съветите, винаги съм мислел,че ориза не е добре, а овесените ядки са по-добра алтернатива... А мнение относно бобовите храни имаш ли (леща, боб освен царевицата)?
11.07.12
22:58
GEORGIO , нужно ли е да се затомрозява с много калории особено за 6 часа с 2-3 хранения? Забелязал съм при мен поне,че даже при калориен дефицит качвам мускулна маса и наистина при малко храна на нещо като ЦХ (последен път ям към 9 вечерта и после закусвам към 11-12 на обяд) 14-15 часа заедно със съня разбира се от към 1-2 до 10 часа сутринта.Та на 18 години съм и съм близко до него,тъй че не знам.. А съм забелязал като ям повече и особено въглехидрати (е и повече калории стават много ясно) се омазнявам много стабилно..
Не виждам какво ще се затормози за 6 часа? Това е напълно нормално време за хранене и презареждане.
Да качиш ММ при отрицателни калории е илюзия. Това е преразпределение на водния баланс. Друг вариант е да си стимулирал азотния баланс, но ще е за кратко. Ако ще се топят мазнини и ще се ремоделира тялото в полза на мускулни фибри трябва да се цикли самия протеин. Ама това вече е друга тема. На отрицателни калории каквото и да се е случило няма да е трайно.
Е, аз винаги повтарям, че много лесно се прекалява с въглехидратите. Само че в 99% от случаите става въпрос за боклучава храна и то не особено въглехидратна а преобладаващо пълна с трансмазнини и други мизерии. Да изядеш чаша захар не е лесно. Накъртва и никой не го прави. Докато същата чаша с лекота влиза под формата на сладкарски изделия, а с това още купища гадни, транс-мазни и токсични калории. А и да не забравя малката водка, уиски, ракия или двете естрогенни бири.
Черния дроб има лимит.
11.07.12
23:29
Ми не знам дали е илюзия,обаче над месец е така и продължава..Та и сега вдигнах малко въглехидратите от 50-60 на около 150 дневно,надявам се да става по-добре ,а не по-зле..
Та аз ти говоря за въглехидрати..Не за глупости много ясно.. 1 кг и половина картофи на ден сварени съм ял с по 100 гр овес сутрин и след тренировка като вкараш,е тогава не бях нали така на ЦХ. Ама за 6 часа аз няма как да изям толкова храна каквото и да ме правиш,повдига ми се,газове и тн.
Винаги говорим за качествени въглехидрати,а не за вафли еклери и торти.Нещата иначе се получават,както можеш да качиш мазнини при дефицит на калории така и мускул,макар и както викаш нетрайно и тн.
Та в крайна сметка кое е по-добре,че не разбрах овес или ориз xax :D Овеса как съм го мъчил преди,много ми е гаден.Въглехидрати в момента само от ориз 50 гр и банани като стана и след тренировка .Аа и кисело мляко разбира се :D Ramon гледам ,че менюто му е доста странно на моменти като гледам дневника :d
Който казва ,че на ЦХ корема му се подува и не може да изяде всичката храна- явно търси оправдания. Аз като се сетя зимата по колко съм ял ми става лошо, но тогава нямах проблеми. Ама взехме да се отклоняваме от замисъла на темата.
12.07.12
11:08
А бе момче от 100 грама месо със салата се наяждам ..Какво остава за ЦХ-то :D За това ям много малко .
Менютата ти са доста странни,протеин въглехидрат мазнини на едно хране,много дреболии сърчица дробчета и тн.
12.07.12
11:22
1. Картофи и ориз
2. 4-5-6 часа преди тренировка прием на въглехидрати
3. В тренировъчни дни +въглехидрати, в не тренировъчни ВМ
Така правя аз и смея да твърдя, че откакто включих пак въглехидрати забелязвам много промени, излязох от платото на ВМ-НВД-то, също така една част от животинските мазнини ги замених с растителни (зехтин, ядки, семе)
12.07.12
12:07
Изцяло се присъединявам към мнението за въглехидратите вечер, преди “тежкия” ден, като може и паста и сладки картофи. При мен обаче най-добри резултати дава когато няма мазнини, т.е. ако има въглехидрати - по-сухо месо, ако изобщо ядеш и протеини тогава. Мазното месо и др. мазнини - поне четири часа преди това, за да може да ги обработи стомахът.
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 12.07.12 12:39.
Ок благодаря ви. Значи мисля този ден да е веднъж седмично . Хранене №2 за деня ще бъде преобладаващо въглехидратно (бял ориз със зеленчуци например или салата от макарони) , като протеина и мазнините ще са съответно в хранене №1 (3 часа преди това) и хранене №3 (1.5-2 часа след това). И на следващия ден яко поуер. :D