Хоризонтален лег-задължителен ли е ?

03.08.12
14:49

Интересно ми е дали е задължителен в една тренировка за гърди,бях чел че след 25 градуса наклон гърдите започват да работят по добре. Често ми се е случвало да правя само лег от наклон (дъмбели ,щанга) ,но не и за по дълго време. Виждам че и Петко го пропуска. Интересно ми е да чуя мнения.

Няма нищо задължително в този спорт :) Хоризонталния лег предразполага към използване на по-висока тежест отколкото при полулег-а тоест там може да придобиеш повече сила като цяло.. защото примерно за мен полулега би ти дал повече сила в рамената от класическия лег но като цяло лег-а би бил по-подходящ за трупане на цялостна избутваща сила :) а пък обратния лег има твърде къса амплитуда и факта, че някой хора вдигат там най-много не трябва да е показател за да го наречем най-ефективно изграждат силата лег.

03.08.12
15:07

За сила - да
За гърдите(т.е. билдърски тренировки) - не

03.08.12
17:07

казано от satisfaction на 03.08.12, 15:07:

За сила - да
За гърдите(т.е. билдърски тренировки) - не

И как го реши ? че хоризанталния лег не е добър за гърдите ?

03.08.12
17:10

Не е казал, че не е добър, а че не е задължителен. И между другото - за някои хора наистина не е добро упражнение и по-добре да не го правят.

Лежанката нищо не ми е дала... Кофите ми изградиха гърдите и като маса и като плътност и т.н. А и като сложа 15-20 кг допълнителна,не виждам каква е разликата от лежанката.Както каза Петко К за хора като мен с проблеми в раменете,не е желателно да я правят,е тук си опира и до техника,но ...

Те щото кофите не натоварват раменете....

В по-малка степен от лежанката със сигурност... лактите по-скоро са ме боляли и китки също,но не и рамене...

03.08.12
18:37

Откакто правя трибойска лежанка никакви проблеми с раменете.Ако държиш лактите яко настрани -нромално да имаш болка.

Има EMG изследвания които показват, че лежанката натоварва повече рамената и трицепсите, отколкото гърдите. Затова някои предлагат за хипертрофия на гърдите лицеви и кофи, а за сила - лег с малко повторения.

03.08.12
18:51

EMG-то е легит донякаде,но тялото,по - точно биологията е неточна наука,според зависи от много неща.

03.08.12
18:57

Защо пък лежанката няма да изгради хубава маса в гърдите? Едно от най-популярните упражнения, а уж не толкова добро? :)

03.08.12
22:31

Хубава маса в гърдите може да се изгради и само с пек - дек, аз бях живият пример за това в тинейджърските си години. Относно силата,  според мен по - силен от този мъж не се е раждал / за горна част на тялото/ в последните 50 години

03.08.12
22:35

казано от Божидар Ягодин на 03.08.12, 17:18:

В по-малка степен от лежанката със сигурност... лактите по-скоро са ме боляли и китки също,но не и рамене...

Нищо не усещам на лежанката при рамената,ама АБСОЛЮТНО нищо,докато на кофите рамото ми се пръска,меко казано ..

Лежанката не е задължителна и нищо не е задължително.Аз лично я заменям с дъмбели.

казано от tomboxer на 03.08.12, 18:57:

Защо пък лежанката няма да изгради хубава маса в гърдите? Едно от най-популярните упражнения, а уж не толкова добро? :)

Може, но много хора я правят неправилно и колкото им натоварва гърдите, толкова им натоварва и рамената и трицепсите.

казано от Teen Power на 03.08.12, 22:35:

казано от Божидар Ягодин на 03.08.12, 17:18:

Нищо не усещам на лежанката при рамената,ама АБСОЛЮТНО нищо,докато на кофите рамото ми се пръска,меко казано ..

Интересно защо на мен не ми се пръска,а ги правя с 20 кг допълнителна тежест ... Обръщал ли си внимание на техниката си ?

04.08.12
10:27

От билдърска гледна точка лежанката въобще не е най-доброто упражнение за гърди, от едни лицеви или флайс ще има повече файда. Същата работа важи и за военната преса, че е най-доброто упражнение за рамена... Досега натисках само военни преси и нищо, все едно нямам рамена. Това са си силови упражнения и е хубаво да се правят тежко. Някои сигурно ще се закълнат в двете движения, но при мен не работят от билдърска гледна точка, покрай тях трябва да има и още нещо с повечко повторения...

04.08.12
10:38

Лежанката е като тягата-ако нямаш добре изградена връзка мозък-мускул,тези упражнения са просто силови.Обаче ако имаш тази връзка...тези упражнения са  едни от най-добрите за massbuilding.Личен опит.

04.08.12
10:53

За кой мускул си мислиш докато правиш тяга?

04.08.12
13:45

Ако ви остават сили да мислите, докато правите тяга, евала, аферим, ашколсун

казано от Lachezar Tomov на 03.08.12, 22:31:

тоА откъде се взе и къде отиде.... :/ бахти респекта !

Когато правите тежки серии едвали мислите за нещо... просто сте ти и тежеста аз дори не чувам не виждам нищо... всичко ме заобикаля и това е... като правя разни други упражнения вече е друго но точно тея... :) Щом повечето про билдъри правят тяга и лег значи не са напълно безполезни..... Аз не правя повече от 6 повторения в серия ( освен за прасец и корем ) и не мисля, че тренировките ми не са билдърски... има други фактори които разграничават билдърските от силовите тренировки :)

04.08.12
16:23

“има други фактори които разграничават билдърските от силовите тренировки “

Кои са те? Аз не съм много наясно с разграничението в методите, само в целите/

1.Упражненията като най-важен и разграничаващ фактор ... има доста голяма разлика в тях разбира се сигурно има силови атлети правещи сгъвания с щанга и прочие както и културисти  които правят тяга и клек но това са малки допирни точки.. едните залагат на многоставност и разчитат на изолиращи упражнения само за да допълнят силата в дадено многоставно упражнение, защото има хора които правят тяга и използват повечко гърба има и такива които ползват повече краката и с времето се получава дисбаланс в силата... културисите залагат на изолацията пикови точки на задържане и всичко което ще накара мускула да се стресира... едните тренират основно НС другите тренират осново мускулатурата

2.Процента изпозлвана тежест... докато културистите през повечето време тренират с субмаксимални тежести силовите атлети дори и в леките си тренировки се движат в сравнителни високи проценти спрямо 1RM

Та то нали целта определя метода :) Далеч съм от мнението че културизма и силовия трибой примерно са коренно различни спортове... те имат своите допирни точки но и ясно се разграничават като тренировъчни подходи... поне според мен

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1