Като стане въпрос за гърди или бицепси, всички копирате и се съгласявате с програмите на профи билдерите ;) Като стане въпрос за клек и тяга - “ама ние не сме про-та и не ни трябва” или “еди кой си културист не прави, значи няма файда от тях” :D
Тягата и клека са най-добрите упражнения каквото и да си говорим,а и те са практикувани от векове под една или друга форма ;)
Но колкото са полезни,толкова са и вредни.Бъдете много внимателни относноо техниката,едно грешно изсилвани и чао чао кръст,а това е всичко за един мъж....
24.08.12
16:24
Истината е една - тягата и клека са двете НАЙ-ТЕЖКИ упражнения, които може да се правят в залата. Няма друго, след което да има толкова голяма възможност да ти прилошее, да останеш без въздух и без грам сила за продължаване на тренировката.
Точно това им свойство ги прави и най-мразените и най-полезните за развитие на силата на тялото като цяло. И при двете упражнения цялото тяло се подлага на огромен стрес, което е много полезно за неговото развитие, ако не се прекърши разбира се ;)
Мнението беше редактирано от Антон Шиков на 24.08.12 16:25.
24.08.12
16:28
Everybody wants to be a “powerbuilder”, but don’t nobody want to lift no heavy-ass weights.” – Ronnie Coleman
Но колкото са полезни,толкова са и вредни.Бъдете много внимателни относноо техниката,едно грешно изсилвани и чао чао кръст,а това е всичко за един мъж....
Според мен, опасността от травми специално на тези движения е доста преекспонирана, и заради това доста хора ги е страх да ги правят. В залата каквото и да правиш, каквито и травми да получиш, в най-лошия случай ще се наложи да спреш дадено движение или няма да можеш да вдигаш тежко. Но пък който не рискува поне от време на време, нищо не постига ;)
Примерно, колегата ми тука се оплаква, че от седмица го боли кръста, вчера едва ходеше. А е по-млад от мен, не вдига тежести и не прави клекове и тяги. Мен кръст никога не ме е болял толкова, и то цяла седмица, колкото и да съм го претоварвал.
Т.е., по-добре да тренирате кръста, ако искате да ви е здрав, щото ако е слаб и нетрениран, може да ви заболи от всичко. Даже скоро имаше тема за травма в кръста при изпълнение на раменни преси.
Мнението беше редактирано от Петко К на 24.08.12 16:52.
Мене артрита ме изкара за половин година от залата и ортопеда ми каза да не вдигам тежко поне още 2 години, но просто не мога без тежките тренировки.Както и да е мисля че темата е изчерпана.
Мнението беше редактирано от Animal на 24.08.12 17:02.
Според мен, опасността от травми специално на тези движения е доста преекспонирана
Тук не мога да се съглася изцяло,защото може да си повредиш кръста тренирайки биценпс,преси,та дори и навеждайки се да вдигнаш една касетка,но тук си прав всичко е до здравината на мускулите (добро упражнение за тяхното подобрявене е добро утро).
Опасноста дебне в две направления:
1.Техниката(има книги пишещи по 20 страници само как да се кляка) това е най,най-важното нещо за безопасно изпълнение
2.Тежеста тук наистина може да се прекали
И за финал,да си кажа за мен истинските билдъри са тези правещи тяга и клек,а новия тип манекенчета по 70кг ,който ги е страх да клекнат да не им станат големи краката и тн.
Успех и умната,ако не русата ;)
Мнението беше редактирано от Special на 24.08.12 17:19.
24.08.12
17:23
Тягата е най-важното упражнение, защото 3-4 часа по-късно (стига да имаш приятелка) ще ти благодари много за ентусиазма, енергията и желанието, което имаш... Разбира се, изразявам се възможно най-меко.
Тягата е най-важното упражнение, защото 3-4 часа по-късно (стига да имаш приятелка) ще ти благодари много за ентусиазма, енергията и желанието, което имаш... Разбира се, изразявам се възможно най-меко.
+1 при мен е давало ефект,и не сам при мен де ;)
24.08.12
17:46
Само да попитам, дали това лекарство дето го пиете - “мъртва тяга”, помага и на по-възрастни? И колко часа точно след неговата консумация - 3 или 4, ще е най-добър ефекта му? И на мене ми се иска да мога да се похваля, че жена ми е благодарна за ентусиазма, енергията и желанието, с което ... абе не знам как да се изразя по-меко.
Мога да говоря само от личен опит,при мен действа веднага след като се пребера от фитнеса,даже нямам време да се изкъпя,но аз съм 21 все пак :D и тестостерона ми е до небесата
24.08.12
18:07
... даже нямам време да се изкъпя ...
Извинявай за интимния въпрос, но некъпан по-добре ли се получават нешата?
Ти див нерез не знам дали си виждал :D За къпането преувеличих малко,къпя си се първо ;)
24.08.12
18:11
К’ви са тия иронични атаки :D
Тук го обрънахте на митове и легенди. Здрав клек = здрав тек! и тн. Направо се събраха едни силачи, едни свалячи, едни еба**и.
Срам ме хвана. Отивам да правя частична мъртва тяга, че да си го вдигам и да не си опикавам чехлите. :D
личи си, че много циганки са на палатков лагер във Франция и няма кой да ви хвали.
Някой нагоре каза за техниката на тяга и клек ,че е преувеличено значението й.Ами така е.Клека е естествено движение за тялото,преди така сме срали все пак.Сега проблем е заради кофти позициите в които седим от малки през повечето време,че ни се вдървяват мускулите и сухожилията,иска си време докато се свикне отново.Аз клякам всеки ден,болежки нямам никакви.Само са ми схванати сухожилията чат пат,но загрея ли ги леко и съм Бог.Преди когато кляках 1 път в седмицата имах повече проблеми с колената примерно.
За клека е нужно да си достатъчно разтегнат за да можеш да стигнеш до долу,другото е просто ставане.Тягата пък,като цяло сумото май е по - естествено,но аз си дигам конвенционална,оти е по бадасс :D
Мнението беше редактирано от Vintage на 24.08.12 19:55.
24.08.12
20:07
Хах, като кажа на някой приятел да прави тяга или клек в залата и всички викат преебава кръста, ставите и т.н. Тва им е оправданието да не прават тяга, а истината е, че просто ги мързи и искат да минат тънко и ако може по-лесно, точно затова авторът е пуснал темата, да пита ако може без тяга. :D
24.08.12
20:17
Един тук вика,че тягата е хамалска работа.. :D Чудеше ми се като правих трибойските неща там :D
Всички говорите за обем на гърба, за сила, за хват, за предмишница, а пропускате един от най-важните ефекти от тягата - заякчаване на целия пояс и особено на еректорите на гърба. Аз като човек с остеохондроза на прешлени в долната част на гръбначния стълб мога да ви кажа съвсем отговорно, че разумното приложение на тяга в тренировките ми е това, което ме държи все още на крака.
Хах, като кажа на някой приятел да прави тяга или клек в залата и всички викат преебава кръста, ставите и т.н. Тва им е оправданието да не прават тяга, а истината е, че просто ги мързи и искат да минат тънко и ако може по-лесно, точно затова авторът е пуснал темата, да пита ако може без тяга. :D
Не, не съм пуснал темата затова.Както по-назаде съм казал не съм видял голяма полза от тягата, а много хора я хвалят и ми беше интересно.Иначе всичко възможно бих направил за хипертрофия. :) NO PAIN NO GAIN (muscle)
24.08.12
22:49
Не, не съм пуснал темата затова.Както по-назаде съм казал не съм видял голяма полза от тягата, а много хора я хвалят и ми беше интересно.Иначе всичко възможно бих направил за хипертрофия. :) NO PAIN NO GAIN (muscle)
Когато някой не расте от тренировки, най - честите причини са три:
1) Не тренира цялото тяло /няма клек, тяга и вариации/
2) Не яде /обикновено, за да не изгуби видимостта на плочките/
3) Не усвоява това, което яде /изследвания показват разлика между слабите и едрите хора именно в чревната флора
1) Преди е имало времена в които не тренирах краката,но в момента тренирам цялото тяло без корем.
2) Опитвам се да ям много и качествена храна колкото мога да си позволя нямам определен хранителен режим а никога не съм имал плочки и не съм имал желание. Просто няколко пъти ми се е налагало да спра заради здравословни проблеми и това ме връщаше доста назад.Но все пак важното е да не се отказвам и да не правя грешките които в миналото съм правил нали така.. :)
3) Не усвоява това, което яде /изследвания показват разлика между слабите и едрите хора именно в чревната флора
Би ли, пуснал линк към едно такова изследване.
27.08.12
22:24
Microbial ecology: Human gut microbes associated with obesity
Ruth E. Ley1, Peter J. Turnbaugh1, Samuel Klein1 & Jeffrey I. Gordon1
Top of pageAbstract
Two groups of beneficial bacteria are dominant in the human gut, the Bacteroidetes and the Firmicutes. Here we show that the relative proportion of Bacteroidetes is decreased in obese people by comparison with lean people, and that this proportion increases with weight loss on two types of low-calorie diet. Our findings indicate that obesity has a microbial component, which might have potential therapeutic implications.
http://www.nature.com/nature/journal/v444/n7122/full/4441022a.html?lang=en
28.08.12
17:52
Ще говоря от опит - Когато правиш тяга развиваш най-важното според мен, а именно “възелът на мъжката сила”, както го нарича Арнолд - КРЪСТА! Точната дума е “възел”! Колкото по-здрав е “възелът”, толкова по-развити ще са и другите мускули. С две думи, целият ти гръб (КОЕТО ВКЛЮЧВА НАЙ-ВЕЧЕ КРЪСТ И ЕРЕКТОРИ, А НЕ САМО “ПЕРКИТЕ”) е свръзката между всички останали мускули, ако тя е слаба всичко останало няма да се развива.
Здравейте, искам да попитам, кои мускули (на ръката) се товарят повече при ръката която е в подхват и кои съответно в ръката с надхват? И още нещо, оказва ли някакво различно влияние на гъбната мускулатура, когата едната ръка е в подхват, а другата с надхват? Примерно, лявата ръка е в подхват => лявата част на гърба се натоварва повече/по-малко спрямо страната с надхват. :)
Мнението беше редактирано от Юли на 19.11.12 15:15.
Ами натоварването и от двете страни го усештам еднакво аз :) А ако те е страх от дисбаланс редувай първо дясна ръка-подхват лява-надхват после обратно и така :)
Да, точно заради дисбаланса е. И без това лявата част на тялото ми е много по-развита от дясната, та не искам да допринасям още за това. Пробвал съм така, както казваш, но не ми е удобно.
На мен тягата като цяло изобщо не ми е удобна, но си я правя :D Пробвай с Hook Grip ако не и фитилите са вариант.
20.11.12
17:22
Да, точно заради дисбаланса е. И без това лявата част на тялото ми е много по-развита от дясната, та не искам да допринасям още за това. Пробвал съм така, както казваш, но не ми е удобно.
Колко пък да е по-развита повече? Освен ако системно не тренираш унилатерално с повече акцент на лявата страна, най-вероятно си въобразяваш.
А за фитилите - по-добре не, тренирай си хвата, сменяй хвата между сериите. Хук грип е добра идея, но докато свикнеш ще е мъка.
Дисбаланаса ми е не е следствие от тягата. Фитили не ползвам. Ще пробвам с размяна на хвата, въперки че ми е много неудобно. Мерси и на двамата!
Мнението беше редактирано от Юли на 20.11.12 20:58.
Здравейте! :)
Мъртвата тяга за мен лично (защото човек може да говори обективно само от личен опит) е неизменна част от изграждането на силно и добре структурирано тяло (и съзнание).
Изпълнена с правилна форма и подкрепена с няколко така наречени “поддържащи упражнения” не крие рискове за никого.
Използвам я като базово упражнение в началото на “дърпащата” си тренировка. Добра загрявка, много серии, малко повторения, доста килограми, правилна форма и концентрация поне при мен дава отлични резултати.
07.01.13
00:25
Здравейте,
Искам да попитам как мога да предпазя колената си. Аз съм на 38 и реално погледнато преди правих тяга по два пъти седмично и наистина усетих че кръста ми се чувства добре. Признавам си че я правих с 30 кила. Проблема обаче е че при клякането колената ми пукат и ме болят което ме притеснява да не ги контузя. Някаква идея как да продължа да правя тяга ?
07.01.13
08:30
Забелязъл съм, че само дебели и едри тюлени правят тяга и клекове в залите, а за звука, който издават не ми се коментира... раждане на петзнаци наведнъж. Смешно е хора. Пичовете с хубава физика и добре изчистени идват в залата със слушалки, правят си упражненията със средни килограми, чакат си реда, не се гледат като нарциси в огледалото и си заминават по живо, по здраво. Да не говорим, че в залата където тренирам се пуска Inna - hot и още куп смешни хаусове... пълна пародия. За да не е офтоппик и аз ще кажа, че правя от известно време тягата и донякъде съм доволен, но не мога да кажа, че е толкова важна, както казаха по-горе не опира само до 1 упражнение. Всичко може да е опасно ако не е преценено добре, особено щом става дума за тежести.
liveactive activlive, not sure if YOLO or DYEL. :D :D :D
Мнението беше редактирано от Old Timer на 07.01.13 11:30.
07.01.13
19:56
Не говорех за такива кърфици с гладна преса, а за хора с 38-40-42 ръка, говорим за нещо в рамките на нормалното и наистина красиво. Не да махнеш 50 кила лой и да се чудиш какво ще остане от теб. Преди седмица един ей такъв DYEL ми се наложи да го пазя със 160 на лежанката, сложи си дъска на гърдите, почна да плюе с уста, че ми опръска цялото лице от тая лежанка, предполагам може да си представиш звука какъв беше. Успя да ги бутне 3-4 пъти сам и започнах да му помагам, стигнахме 7-8 повторение, ядосах се и му казах - дай да спрем, че се уморих...
07.01.13
21:08
Не говорех за такива кърфици с гладна преса, а за хора с 38-40-42 ръка, говорим за нещо в рамките на нормалното и наистина красиво. Не да махнеш 50 кила лой и да се чудиш какво ще остане от теб. Преди седмица един ей такъв DYEL ми се наложи да го пазя със 160 на лежанката, сложи си дъска на гърдите, почна да плюе с уста, че ми опръска цялото лице от тая лежанка, предполагам може да си представиш звука какъв беше. Успя да ги бутне 3-4 пъти сам и започнах да му помагам, стигнахме 7-8 повторение, ядосах се и му казах - дай да спрем, че се уморих...
Ти направи 250кг тяга, 150 лежанка и 200клек, 100кг раменна преса, махни лойта и ще се изненадаш колко мускул ще остане. Виж Веселин Дойчев как тренира за състезание при културистите. http://www.bb-team.org/forums/viewthread/65652. 280кг тяга и съответния вид. Виж един подобен тюлен, как е спечелил състезание по културизъм, след като е махнал лойта http://shapie.bb-team.org/itodorov73/photos/13951
Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 07.01.13 21:12.
07.01.13
21:35
Не ми следиш мисълта, не става въпрос за никакви състезания. Като ги вдига тея тежести какво печели? Печатче пчеличка...