05.05.05
16:34
Занимавам се с фитнес от някъде 2 години и нещо, но с доста прекъсвания. Та рамото ми е изоставаща мускулна група и искам да кача малко маса по него. В момента правя тренировка само РАМО веднъж седмично : 4х10,8,6,отказ повдигане на дъмбели над глава
4х10,8,6, отказ вдигане на дъмбели встрани от тялото
4х10,8,6, отказ вдигане на дъмбели пред тяло
4х10,8,6, отказ - повдигане на крив лост до брадичка
Какво ще кажете по въпроса, много ли са 4 серии...)
Не знам дали сериите са много, все пак не ти е малко стажа (за това по-скоро сам си прецени, на мой вкус са малко, ама аз предпочитам малко серии по принцип)
Отказите са прекалено много...всяко упражнение с отказ...най-много 2 серии да са ти до отказ е моя съвет.
Освен това тренираш предимно предната и средната част на рамото с по много упражнения, смени едното с нещо за задната. Програмата от кяото съм много доволен е:
1. раменни преси 3х10,8,6-8
2. раменно разтваряне встрани 3х10 (умерена тежест, перфектна техника, никакъв чийтинг)
3. раменно разтваряне назад 3х10 (аналогично на предното :wink: )
намали малко упрайненията или пак ги варти през седмица. няма смисал да ти обяснявам че рамото се натоварва вав подщи всяка тренировка, сигорно го претренирваш
значи да ти кажа аз правя горе долу същите упражнения и сам доволен от това как варви рамото ми. само дето аз не го правя това вдигане на дъмбел пред рамо. само дето ми се струва че с това “до отказ” го претоварва рамото.незнам може и да не съм прав но така мисля
значи аз рамото го правя в една тренировка с гърба и правя
Арнолд преси 3 серии по 8 повторения
раменно разтваряне в страни 3 серии по 8 повторения
повдигане на крив лост до брадичката 3 серии по 6-8 повторения
а преди вместо тези Арнолд преси правех раменни преси и вдигане на дъмбел напред ама все сащата работа. значи може да пробваш това дето го правя аз и след месец два някаде да смениш реда на упражненията и да видиш как ще ти подейства. ако ти се занимава де ти си знаеш :)
06.05.05
14:32
Добра е програмата ти.Става.При рамото много важно е правилното изпълнение на упражненията и особено “разтваряне на дъмбели в страни”.Съвета ми е да не правиш по-малко от 10 повт.Аз лична за рамо правя по 12-15, но при всеки е различно. :D