Kак са тренировките?
Тренировките са добре, благодаря, че попита :)
Бях в планината в компанията на добри приятели и малко дъмбели, които успях да сместя в колата покрай другите багажи. Независимо, че имах само 2х20 фиксирани, 2х15 разглобяеми и 2х7 фиксирани се получиха пълноценни тренировки. Достъпа до интернет беше само през EDGE на мобилен телефон и не ставаше за попълване на дневници. Освен това се бяхме отдали на почивка и празнуване :) Затова сега попълвам празнините :)
Използвам случая да пожелая на всички четящи и нечетящи тук успешна и ползотворна година! Нека ви остава време за любимите хора и за любимите занимания, и най вече бъдете здрави! Другите неща както е показала практиката все ще се подредят :)
От утре (Понеделник) се връщам към нормалната тренировъчна програма.
14-01-2013 (6/3)
Тренировка “А”
0. Велоергометър 5 минути (пътеките бяха заети) за загрявка + 5 минути общо загряване
1.Клек (преден) 1х4 @ 60, 60, 60, 70, 60
2.Класическа тяга с широк хват 1х4@ 91, 91, 91, 91, 101
3.Раменна преса 1х4@40
4.Набиране раменен подхват 1х4@СТ+15кг
5.Кофички 1х4@СТ+15 кг
6.Лег с хват на ширината на раменете 1х4@70, 70, 70, 75, 70
7.Коремни преси под наклон с пускане до долу 1х4@СТ+20кг
Целия комплекс - 5 пъти за около 60 минути
Резюме
Намокрих фланелката здраво и установих някои неща:
1. На предния клек си контузвам китките всеки път. При кръстосания хват пък щангата се изсипва напред и губя баланс. С предния клек очевидно ще имам проблем и занапред.
2. При тягата 101 килограма не ми тежаха, но ги задържам на върха на пръстите. Хвата е лимитиращ в случая, с времето предполагам ще се заздрави.
3. В залата няма колан с верига за закопчаване на допълнителна тежест и се налага на набиранията и кофите да стискам с крака един 15 кг. дъмбел, което не е много удобно. Трябва да помисля за колан с верига и карабинка.
4. На лежанката 75 засега са ми много. Имам сериозен проблем и с техниката върху който ще трябва да поработя преди да мисля за вдигане на килограмите.
Така в общи линии започва годината и това ще ми е отправната точка когато седна да правя рекапитулация по-нататък :)
В залата беше манифестация и в тези условия кръгова тренировка е почти невъзможна. Съвсем скоро ще взема мерки. Така няма да стане...
16-01-2013 (7/1)
Тренировка “B”
0. Пътека 5 минути (спринт-ходене) - загрявка + 5 мин. общо загряване
1. Високо изтегляне от земя (Sumo deadlift high pull) 4х5@65
2. Заден клек с щанга ATG 4х5@60, 60, 70, 70
3. Набиране с неутрален хват 4х5@СТ +10 кг
4. Лег с тесен хват 4х5@60
5. Планк 4х1 минута
Загряващите и вработващите серии с по-малки тежести не ги пиша.
Резюме:
Хубава натоварваща тренировка. Доволен съм.
18-01-2013 (7/2)
Тренировка “С”
0. Пътека 5 минути (спринт-ходене) - загрявка + 2 мин. общо загряване
1. Руско усукване на римско столче 2х8 на страна@15 кг. диск
Суперсерии
==========
2-1 Набиране с широк надхват 3х8@СТ
2-2 Бутане от лег с широк хват 3х8@60 кг.
3-1 Набиране с тесен подхват (лост ф50) 3х8@СТ
3-2 Бутане от лег с тесен хват 3х8@50 кг.
4-1 Арнолд преси с дъмбели 2х8@2x15 кг.
4-2 Разтваряне с дъмбели встрани 2х8@2x7 кг.
5-1 Бедрено разгъване на машина - не
5-2 Хиперекстензии(гръбни преси) - не
6. Разтягане - не
Резюме
Обадиха ми се докато бях на пътеката, че след 30 минути трябва да бъда на място отдалечено на 6 километра от залата. Слязох веднага, леко раздвижих и подкарах упражненията като една гигантска серия само с прибежки между уредите и с максимално темпо. Намалих броя на сериите, а за бедрено сгъване и разгъване вече бях в цайтнот. На финала не можех да си кажа името. Ако кросфитърите тренират по този начин, мога само да кажа, че предизвикват още повече уважение.
Не беше това тренировката, която бях планирал. И като обем и като изпълнение, но каквото-такова. В крайна сметка по-добре така, отколкото без тренировка.
Мнението беше редактирано от Storm на 18.01.13 18:09.
21-01-2013 (7/3)
Тренировка “А”
0. Бягане на пътека 5 минути за загрявка + 5 минути общо загряване
1.Клек (преден) 1х5 @ 50
2.Класическа тяга с широк хват 1х5 @ 80
3.Раменна преса 1х5@35
4.Набиране раменен подхват 1х5@СТ+10кг
5.Кофички 1х5@СТ
6.Лег с хват на ширината на раменете 1х5 @ 60
7.Коремни преси под наклон с пускане до долу 1х5@СТ+20кг
Целия комплекс - 4 пъти за около 50 минути
Резюме
Днес реших да намаля малко тежестите и да увелича с едно повторенията, тъй като имам да оправям техниката на всички упражнения. Изпълнявах с добро темпо и се натоварих стабилно. След като приключих фланелката отново беше мокра, а освен това ми се появи нещо като “тунелно виждане” с тъмни петна в зоната на периферното зрение, което не отшумява засега. Не е от ниска кръвна захар, проверих. Остава да съм понатиснал повечко на темпото.
Та така за днес. Нищо особено за отбелязване.
23-01-2013 (8/1)
Тренировка “B”
1. Високо изтегляне от земя (Sumo deadlift high pull) 4х5@50
2. Заден клек с щанга ATG 4х5@60
3. Набиране с неутрален хват 4х5@СТ+10 кг
4. Лег с тесен хват 4х5@60, 60, 60, 70
5. Планк 4х1 минута
Резюме:
Приятна тренировка. Успял съм да се възстановя от Понеделника и вървеше добре, независимо, че пак бях недоспал. Ще имам ядове с краката. Там най-трудно ми се получава напредък, въпреки, че всички казват, че краката дръпвали най-бързо. Не успявам да натисна с петите при клековете и вдигам някак си. Сега опитвам с по-малки тежести да хвана движението, но не мога да кажа, че постигам някакви недвусмислени резултати.
Продължавам да упорствам обаче :)
Сега опитвам с по-малки тежести да хвана движението, но не мога да кажа, че постигам някакви недвусмислени резултати.
Продължавам да упорствам обаче :)
Трябва време. На тия години със сигурност си се научил на търпение - това ни е едно от малкото предимства пред хлапетата и трябва да ги използваме пълноценно. :)
25-01-2013 (8/2)
Тренировка “С”
1. Руско усукване на римско столче 4х8 двустранно @15 кг. диск
Суперсерии
==========
2-1 Набиране с широк надхват 4х8@СТ
2-2 Бутане от лег с широк хват 4х8@50кг.
3-1 Набиране с тесен подхват (лост ф50) 4х8@СТ
3-2 Бутане от лег с тесен хват 4х8@50 кг.
4-1 Арнолд преси с дъмбели 4х8@2x15 кг.
4-2 Разтваряне с дъмбели встрани 4х8@2x7 кг.
5-1 Бедрено разгъване на машина - 4х8@80 кг.
5-2 Бедрено сгъване на машина - 4х8@80 кг.
6. Разтягане - не. Забравих го (blush)
Резюме
Хубава тренировка. Предмишниците ми се натовариха здраво и започна да не ми държи хвата. Наизскочиха и сума вени :) Появиха се две, които не бях виждал досега. Тръгват в средата на гърдите и оттам симетрично нагоре през раменете, надолу през бицепсите, предмишниците и финишират на китките. Има още тлъсто за сваляне, но процеса очевидно върви. Задържам теглото точно същото както и в началото на периода, но има осезаеми визуални промени.
Ще стане работата, ама ще падне висене :D
Мнението беше редактирано от Storm на 25.01.13 18:46.
На хай-пула опитай да хванеш една идея по-широко...Ако са твърде близко ръцете и лактите отиват много над нивото на брадата се получава кофти ротация на ставата.
На хай-пула опитай да хванеш една идея по-широко...Ако са твърде близко ръцете и лактите отиват много над нивото на брадата се получава кофти ротация на ставата.
Благодаря за съвета, по препоръка на Сашо ги изпълнявам с малко по-широк хват и не чак до брадичката. В този смисъл не е класически “high pull” но ми спестява някои проблеми със ставите, които и без това ме болят след някои специфични упражнения.
Благодаря за съвета, по препоръка на Сашо ги изпълнявам с малко по-широк хват и не чак до брадичката. В този смисъл не е класически “high pull” но ми спестява някои проблеми със ставите, които и без това ме болят след някои специфични упражнения.
Абсолютно това искам да кажа и аз!!!
ПП: Славко :)
Мнението беше редактирано от Margi на 26.01.13 12:36.
Да споделя нещо странно. Не обичам и съответно не ям сирене. Има обаче вечери (по точно нощи), когато ми се дояжда точно сирене и то зверски. Изяждам към половин килограм и едва тогава спирам. Минават няколко дни, седмица и някоя нощ отново ми се дояжда сирене и отново изяждам към половин килограм и така си върви :) После пия по 2 литра вода, защото е солено и се надувам като гайда.
Случва ли ви се и на вас да ви се хапват някакви нелогични неща ? :)
Случва се,случва се :D
Това сирене,защо не го обезсоляваш o.0
Защото нали уж сирене не ям и не се занимавам изобщо с него. Обикновено жена ми го унищожава. Моцарела обаче хапвам. Пак зависи от коя де :)
Нелогични питиета броят ли се?
Като например да ти се допие абсент ли ? :) При правилна настройка предполагам няма такова нещо като нелогични питиета :D
28-01-2013 (8/3)
Тренировка “А”
1.Клек (преден) 1х4 @ 50 кг.
2.Класическа тяга с широк хват 1х4 @ 80 кг.
3.Раменна преса 1х4 @ 35 кг.
4.Набиране раменен подхват 1х4 @ СТ+17,5 кг.
5.Кофички 1х4 @ СТ + 12,5 кг.
6.Лег с хват на ширината на раменете 1х4 @ 70, 65, 65, 65
7.Коремни преси под наклон с пускане до долу 1х4@ СТ+ 15 кг
Резюме
Хубава тренировка стана, но не можах да се пребия като куче, което означава, че не съм подбрал правилно тежестите. На клека, тягата и раменната преса трябваше килограмите да са нагоре. Следващия път ще направя корекция. За сметка на това съм много доволен от набиранията и кофите. Купих си колан за закачане на тежести, който върши чудесна работа. Вече няма да се чудя как да не изтърва допълнителната тежест. Мисля, че имам резерв за още малко нагоре, което също ще проверя следващия Понеделник :)
Накратко - доволен :)
http://www.youtube.com/watch?v=1SnVJDt7jts
Попревърти го малко, частта дето показва списания и ала-бала...после изслушай за ротацията на ставата.
29.01.13
14:43
А е що мислите, че не знам какво да дам като упражение на някой и как да му го дам като обяснение ?
Да ви кажа, точно хай пулл-а не ми прави проблем на раменете. Поне не ме болят след него. Проблемни са ми набиранията с широк хват, лег с широк хват, но по-малко и Арнолд пресите гарантирано, ако спусна тежестта под нивото на брадичката. Може би просто тялото още не е свикнало с този тип движения и натоварвания. На този етап гледам само да не се контузя, така, че да се наложи да прекъсна тренировките. Правя и упражнения за мобилност (ако това е правилния термин). Не ми се ще да променям нищо в програмата, защото тъкмо започвам да усещам ефекта. Ще гледам да не прекрачвам онази прословута черта :)
29.01.13
16:03
Тоа па...
А, а ?
да не ме бъркаш с някой ?
29.01.13
16:24
Имам си име :)
И на “бай х@й” няма да се разсърдя, но на това “Тоа” все едно съм някой, който не си виждал никога...мерси от такова обръщение :)
30-01-2013 (9/1)
Тренировка “B”
1. Високо изтегляне от земя (Sumo deadlift high pull) 4х5 @ 65 кг.
2. Заден клек с щанга ATG 4х5 @ 90 кг.
3. Набиране с неутрален хват 4х5 @ СТ+ 17,5/17,5/17,5/22,5
4. Лег с тесен хват 4х5 @ 55, 60, 60, 60
5. Планк 4х1 минута
Резюме:
Отново добра тренировка. Изглежда се адаптирам полека лека към натоварването и започва да ми олеква. Набиранията вървят добре. Ще трябва да поработя по другите неща, най-вече по клековете, но важното е, че посоката е правилна :)
Cheers (beer) :)
01-02-2013 (9/2)
Тренировка “С”
1. Руско усукване на римско столче 4х8 двустранно @15 кг. диск
Суперсерии
==========
2-1 Набиране с широк надхват 4х8@СТ +12,5 / 12,5 / 0 / 0
2-2 Бутане от лег с широк хват 4х8@55кг.
3-1 Набиране с тесен подхват (лост ф50) 4х8@СТ +12,5 / 12,5 / 0 / 0
3-2 Бутане от лег с тесен хват 4х8@55 кг.
4-1 Арнолд преси с дъмбели 4х8@2x15 кг.
4-2 Разтваряне с дъмбели встрани 4х8@2x7 кг.
5-1 Бедрено разгъване на машина - 4х8@80 кг.
5-2 Бедрено сгъване на машина - 4х8@80 кг.
6. Разтягане
Резюме
Кофти ден, в който решавах трудно решими проблеми. Някои неща за съжаление са отвъд човешките възможности...Върнах се от път и нямах никакво желание за тренировка. Точно затова отидох. Желанието така и не се появи. За сметка на това се чудех с кого да се скарам и по тази причина си довърших мълчаливо каквото имах по програма и се запътих към къщи.
Тренировката днес може да бъде отбелязана само с това, че все пак не беше пропусната.
Такива ми ти работи...
Привет отново,
Наложи ми се една седмица да бъда извън страната. Че нямаше да има време за пълноценни тренировки си знаех, но не знаех, че няма да има възможност даже и за импровизации :) Само дето си купих чифт ластици на Харбингер и ги разходих сериозно :)
Пропуснатата седмица я пишем почивна и в Понеделник се мятам пак по програма.
Почвам сериозно да се дразня като пропускам тренировки. Абстиненция ли що ли ? :)
11-02-2013 (9/3)
Тренировка “А”
1.Клек (преден) 1х4 @ 60 кг.
2.Класическа тяга с широк хват 1х4 @ 92,5 кг.
3.Раменна преса 1х4 @ 37,5 кг.
4.Набиране раменен подхват 1х4 @ СТ+17,5 / 17,5 / 22,5 / 22,5
5.Кофички 1х4 @ СТ + 17,5 / 17,5 / 22,5 / 22,5
6.Лег с хват на ширината на раменете 1х4 @ 60, 60, 70, 70
7.Коремни преси под наклон с пускане до долу 1х4@ СТ+ 15 кг
Резюме
Тренировката ме натовари приятно, усещането наистина ми е липсвало. На клека и тягата можех да кача още, но предпочетох да се концентрирам върху максимално чисто изпълнение с цел да си създам добри навици. Винаги има време да започна да се кълча :)
Излезе обаче нещо дребно, което не знам дали е съществено. От около месец усещам болка от вътрешната страна на лявата ръка в областта на лакътя. Въпреки едноседмичното прекъсване болката не изчезна. Търпи се нормално, не ми пречи на тренировката, но ограничава килограмите, с които мога да работя. Най-добре се усеща на лежанката и когато стисна силно лоста в надхват за мъртва тяга. Ако знам, че няма да прогресира няма да и обръщам внимание, но се чудя да не стане някоя по-голяма беля и да не мога да тренирам. Мисля си, че може да е залавно място на някой от мускулите, но всъщност нямам точна представа. Ако някой има идея, която може да осветли ситуацията, моля, да не се колебае да я сподели :)
Успешна седмица на всички!
11.02.13
19:18
Я намери някоя картинка и очертай точното място.
При натиск боли ли те ?
Я намери някоя картинка и очертай точното място.
При натиск боли ли те ?
Здравей,
Ако трябва да посоча мястото, бих казал, че се намира тук : Pain location
При натиск не ме боли. Опитвах да натискам в зоната по всякакъв начин, но болка няма. Ако стисна силно лоста в надхват, или просто стисна силно юмрук болката се появява. Ако стисна силно юмрук, но дланта е обърната нагоре болка няма, или почти няма.
Ако мога да дам още информация, която да е полезна - само кажи :)
Медиален епикондилит. Учудвам се, че те боли повече при бутащи упражнения. Какво е положението при изолирано сгъване в подхват - скотово с крив лост например?
Мнението беше редактирано от Boby_ на 11.02.13 23:56.
Медиален епикондилит. Учудвам се, че те боли повече при бутащи упражнения. Какво е положението при изолирано сгъване в подхват - скотово с крив лост например?
Прегледах тук-там какво пише за Медиален епикондилит и по описание отговаря доста точно. Боли ме и при набиране на лост с тежест, кофички с тежест, мъртва тяга и прочие занимания :) Всъщност при всяко дърпащо, което правя в надхват и където стискам силно, както май и при трицепсовите. Не съм опитвал скотово, нямам в програмата специализирани упражнения за бицепс, но предполагам, че изпълнението на изолиращо упражнение ще има по-висока диагностична стойност :) Ще опитам.
Не забелязах да дават някакво свястно (устройващо ме) лечение. Почивка, кортизонови инжекции, такива неща... Не ме радва особено.
Не забелязах да дават някакво свястно (устройващо ме) лечение. Почивка, кортизонови инжекции, такива неща... Не ме радва особено.
Не дават, защото няма. И аз съм на тоя хал в момента, като десният лакът почти се оправи, но левият си ме мъчи. Избягвам някои упражнения, при които го усещам най-силно, пих 10 дни НСПВ, а сега вече само го чакам да отмине. Това е положението.
12.02.13
09:45
Мажи с Диклак 30-40 минути преди тренировка и с Алгезал веднага след нея.
Или е леко разтежение в залавнато място на трицепса или медиален епикондилит. И в двата случая няма какво да направиш повече от това.
13-02-2013 (10/1)
Тренировка “B”
1. Високо изтегляне от земя (Sumo deadlift high pull) 4х5 @ 65 кг.
2. Заден клек с щанга ATG 4х5 @ 80 кг. - тук мога да кача още, обаче започвам да се навеждам напред. По-добре чисто засега.
3. Набиране с неутрален хват 4х5 @ СТ+ 22,5 кг./ 2хСТ + 32,5 кг.
4. Лег с тесен хват 4х5 @ 60 кг.
5. Планк 4х1 минута
Резюме:
Нещо съм болен, боли ме гърлото, хрема, вие ми се свят, някакъв вирус ме е лепнал очевидно. Прецених, че тренировката или ще ме досмачка или ще ме накара да се чувствам по-добре. За момента по-скоро ме вдигна, да се надяваме, че няма да има последващо смачкване :)
Опитах +32,5 кг. на набирането, но успях да направя само двойка, тъй като вече бях уморен, но като резултат ме радват.
Накратко - доволен :)
2. Заден клек с щанга ATG 4х5 @ 80 кг. - тук мога да кача още, обаче започвам да се навеждам напред. По-добре чисто засега.
Разгледай тези клипове,може да ти помогнат със съветите в тях
http://www.youtube.com/watch?v=PbC8fHlOmdc
Разгледай тези клипове,може да ти помогнат със съветите в тях
http://www.youtube.com/watch?v=PbC8fHlOmdc
Изгледах и 5-те части. Много полезно и много подробно обяснено! (beer) : (beer)
Медиален епикондилит. Учудвам се, че те боли повече при бутащи упражнения.
Ха,сега видях темата.Боби,при мен тези болки се появяват при кросфит комплекса.Мисля,че не е от бутащите движения в него,защото ми се надървя повече предмишницата,отколкото трицепса.
Медиален епикондилит. Учудвам се, че те боли повече при бутащи упражнения.
Ха,сега видях темата.Боби,при мен тези болки се появяват при кросфит комплекса.Мисля,че не е от бутащите движения в него,защото ми се надървя повече предмишницата,отколкото трицепса.
“Минавал” съм ги и двата епикондилита по едно или друго време. :) Медиалният (”вътрешен”) боли от сгъващи/дърпащи (т. е. точно там участва сериозно предмишницата), а латералният - от разгъващи/бутащи (особено разгъващи). Това е опростено, разбира се - сигурно някой лекар няма да се съгласи с мен и ще изтъкне, че нещата не са толкова изолирани. :)