Мнения за програмата ми?

17.11.12
18:13

Здравейте !! Реших да тренирам по една от програмите в сайта, но е промених малко, та въпроса ми е удачни ли са тези промени?
178см. 72кг имам известен опит в залата.

Програмата е тази:  http://www.bb-team.org/workout/4176_chetiridneven-split-za-muskulna-masa-pri-ektomorfi

Набиране с подхват (Набирания с дъмбел или друга тежест) - 2 х 5-6;
Набиране с надхват( Набирания с дъмбел или друга тежест) - 2 х 5-6;
Гребане с подхват от лицев полулег - 2 х 5-6;
Гребане с надхват от лицев лег - 2 х 5-6;
Мъртва тяга  3х6
Пек-бек машина - 3 х 8-10; тази машина я няма в залата, съвет, моля ?
Повдигане на коленете от стенд - 4 х 12-15.

Избутване на щанга от полулег - 3 х 5-6;
Избутване на щанга от обратен лег - 3 х 5-6
Флайс 3х8
Раменна преса зад врат на смит машина ?  2х6
Повдигане на ръце напред - 2 х 6-8;
Повдигане на дъмбели встрани при наклон напред  2х6

Френско разгъване 3x6
Трицепсови кофички на успоредка/стенд 3х6
Сгъване с щанга от стоеж (гръб в стената) - 3 х 5-6;
Чуково сгъване с дъмбели - 3 х 5-6,
Предмишница 3х8
Коремни преси 3х20

Клек 3х 10
Напади 3х8
Сгъване за задни бедра на машина - 2 х 12-5;
Разгъване за квадрицепсите - 2 х 12-15;
Повдигане на пръсти от седеж на машина - 2 х 20 + 2 х 30-35;

17.11.12
18:57

лег 5по5
гребане с щанга 5по5
клек 5по5
военна преса 2по5

сряда
набирания 5по5 ( стежест )
кофи 5по5( с тежест )
тяга 5по5

петък
лег от наклон 5по5
гребане с дъмбел 5по5
преден клек 5по5
военна преса 3по5

Ето ти програма.Махни я тази дето си я видял.

17.11.12
19:39

казано от SyncMaster на 17.11.12, 18:13:

Здравейте !! Реших да тренирам по една от програмите в сайта, но е промених малко, та въпроса ми е удачни ли са тези промени?
178см. 72кг имам известен опит в залата.

Програмата е тази:  http://www.bb-team.org/workout/4176_chetiridneven-split-za-muskulna-masa-pri-ektomorfi

Мъртва тяга  3х6
Пек-бек машина - 3 х 8-10; тази машина я няма в залата, съвет, моля ?

Флайс 3х8
Раменна преса зад врат на смит машина ?  2х6
Повдигане на ръце напред - 2 х 6-8;
Повдигане на дъмбели встрани при наклон напред  2х6

Френско разгъване 3x6
Трицепсови кофички на успоредка/стенд 3х6
Предмишница 3х8
Коремни преси 3х20

Клек 3х 10
Напади 3х8

за задно рамо - повдгане на щанга отзад или с дъмбели преведен напред
раменната преса зад врат на смит машина - най-много да се контузиш . Махни я тая машина и дигай щанга.
за предмишницата я тренирай с толкоа повторения с колкото тренираш прасеца и корема

17.11.12
19:45

казано от Ivan Nikolov на 17.11.12, 18:57:

лег 5по5
гребане с щанга 5по5
клек 5по5
военна преса 2по5

сряда
кофи 5по5( с тежест )
тяга 5по5

петък
лег от наклон 5по5
гребане с дъмбел 5по5
преден клек 5по5
военна преса 3по5

И два от дните започват с лежанка, защото?

17.11.12
20:23

казано от basi halvata на 17.11.12, 19:45:

лег 5по5
гребане с щанга 5по5
клек 5по5
военна преса 2по5

сряда
кофи 5по5( с тежест )
тяга 5по5

петък
лег от наклон 5по5
гребане с дъмбел 5по5
преден клек 5по5
военна преса 3по5

.. е тежко многоставно упражнение за което се изисква много сила.Може първият ден да се почне с клека , но е въпрос на личен избор.

17.11.12
20:25

казано от any0ne на 17.11.12, 20:23:

казано от basi halvata на 17.11.12, 19:45:

лег 5по5
гребане с щанга 5по5
клек 5по5
военна преса 2по5

сряда
кофи 5по5( с тежест )
тяга 5по5

петък
лег от наклон 5по5
гребане с дъмбел 5по5
преден клек 5по5
военна преса 3по5

.. е тежко многоставно упражнение за което се изисква много сила.Може първият ден да се почне с клека , но е въпрос на личен избор.

Бутането от лег е най-надцененото движение изобщо. За обикновения трениращ то няма голяма полза, но за сметка на това често има вреда.

17.11.12
20:35

Това, че е надценено, не значи, че не трябва да се прави или че няма полза от него. Освен това, лег и полулег не са еквивалентни.
Пък и може да е надценено, но има официални състезания по лег, докато състезания по кофички, бутане на дъмбели от лег или флайс няма и няма да има ;)

17.11.12
21:01

То има и състезания за ядене на хамбургери.

Просто лег(дори и полу-лег) не носи големи ползи на обикновения трениращ, но пък носи немалки рискове.

17.11.12
21:48

Какво значи обикновен трениращ? Всяко едно упражнение крие рискове, ако не го изпълняваш правилно. За абсолютно всяко едно упражнение могат да се намерят доводи и изследвания че е вредно и не носи полза ;)
Иначе, и от двете лежанки има голяма полза, ако ги правиш правилно.

17.11.12
22:12

И каква е тази ползва? И какво значи правилно?

А като казвам “обикновен трениращ” имам предвид човек, който няма амбиции да се състезава в състезания по трибой.

17.11.12
22:15

Правилно значи така, че да извлечеш максимална полза от тях и да минимизираш рисковете. А ползата е очевидна мисля - сила и обем в гърдите, раменете и трицепса.

17.11.12
23:20

“Друга противоположност на Винс с останалия свят е мнението му за повдигането от лег. Според него то е безсмислено упражнение за развитието на гърдите и затова той го е заменял с Гилотина пресата на Жиронда.”

Източник: Винс Жиронда http://www.bb-team.org/articles/3935_vins-zhironda#ixzz2CW6k9Bvw

И за гърди, и за рамене и за трицепси има много по-хубави упражнения. А дори и правилно изпълнена лежанка е кофти за раменете. Пък и да бъдем честни - колко хора я правят правилно?

17.11.12
23:23

Не ми давай цитати, чел съм ги всичките изследвания, дето обясняват колко е кофти лежанката ;)
Недей да правиш лег, щом е безсмислен и това е.

Мнението беше редактирано от Петко К на 17.11.12 23:24.

17.11.12
23:36

Аз и не правя. Дори ти в другата тема каза, че си развил гърдите значително с лицеви и кофички. :)

А разговорът беше, че не е много хитро да започва 2/3 от тренировъчните си дни с лежанка.

17.11.12
23:59

“Благодаря”, за спора, който проведохте в моята тема, поне да бяхте казали нещо и за програмата ми !

18.11.12
00:24

Ами казахме ти. Поне уточни колко ти е стажа, щото ако почваш от ниво начинаещ, такива сплитове с отделен ден за ръце не ги намирам за удачни.
Пек-бек може да се смени с разтваряне с дъмбели от наклон, а преси зад врат не ти препоръчвам, дори и на смит машина. По-добре преси с дъмбели.

18.11.12
00:41

стаж 1 год лостове и 3-4 месеца фитнес

18.11.12
10:11

Ако вдигаш над глава, нямаш особена нужда да буташ от лег. Гърдите можеш да ги тренираш без бутане, с варианти на флайсове, пек-дек, събиране на ръце на рингове и т.н. Няма да ти липсва въобще, няма и да ти е слаба. Просто лежанката е тест за мъжественост и дори аз не мога да се въздържа да я тренирам, макар да знам, че не е задължително, за да ми е силна /буташ ли сто килограма над глава, правиш ли по 50 кофички, лежанката ще е много силна/

18.11.12
11:50

казано от Lachezar Tomov на 18.11.12, 10:11:

Ако вдигаш над глава, нямаш особена нужда да буташ от лег. Гърдите можеш да ги тренираш без бутане, с варианти на флайсове, пек-дек, събиране на ръце на рингове и т.н. Няма да ти липсва въобще, няма и да ти е слаба. Просто лежанката е тест за мъжественост и дори аз не мога да се въздържа да я тренирам, макар да знам, че не е задължително, за да ми е силна /буташ ли сто килограма над глава, правиш ли по 50 кофички, лежанката ще е много силна/

Именно. Програмата на Иван Николов не е лоша, просто лежанките са излишни. Друг хубав вариант е бутане-дърпане с 4 тренировки седмично.

Към автора: А и какви са ти целите, по колко дни в седмицата можеш да тренираш, имаш ли някакви контузии, които ти пречат да правиш определени упражнения, кои упражнения можеш да правиш в твоята зала, кои са ти силните мускули и кои са по-слабите? Не можем да гадаем.

18.11.12
13:34

казано от basi halvata на 17.11.12, 23:36:

Аз и не правя. Дори ти в другата тема каза, че си развил гърдите значително с лицеви и кофички. :)

А разговорът беше, че не е много хитро да започва 2/3 от тренировъчните си дни с лежанка.

Всъщност, развих ги до сегашното им ниво основно с лежанка и вариациите и, лицеви не правя от 15 години. И точно щото доста време пренебрегвах наклонената лежанка, понеже била излишна, сега горната част изостава.
Иначе да, тренировката може да почва и с други упражнения, но това е само пример все пак, а и като правиш цялото тяло в една тренировка, не може да се обърне внимание на всичко. Затова предлагам първата да почва с долна част, втората с бутащо, третата с дърпащо упражнение, и готово ;) 

казано от Lachezar Tomov на 18.11.12, 10:11:

Флайс? Пек-дек? Сериозно? Всяко едно от изброените е ПО-ОПАСНО за раменете от лежанката. а по ефективност са много далеч.
И в колко зали има халки? Как ще регулираш натоварването при тях? Как ще добавиш тежест?
Силни кофи и раменни преси - да, ще ти помогнат и за лега, но ако искаш силен лег, трябва да правиш лег. А със силен лег, ще имаш и силни кофи ;) Обратното не винаги е вярно. 

казано от basi halvata на 18.11.12, 11:50:

Именно. Програмата на Иван Николов не е лоша, просто лежанките са излишни.

То и клека и тягата са излишни. Гребането с щанга също. И от набирането няма голяма файда. От раменните преси пък съвсем, напълно излишни са.

казано от SyncMaster на 18.11.12, 00:41:

стаж 1 год лостове и 3-4 месеца фитнес

Според мен още ти е рано за 4 дневен сплит, но дори да останеш на такъв, този, който ти си избрал на мен не ми харесва - няма смисъл от отделен ден за ръце, а в същото време раменете да са сбутани след гърдите. Пробвай като начало с някой двоен сплит, и тренирай 3-4 пъти седмично, като правиш различни упражнения в двете тренировки.
При четворен сплит отделяш краката отделно, гърди+бицепс, рамене също отделно или с трицепс и накрая гръб (евентуално с трицепс).

18.11.12
18:21

Мъртва тяга  3х6
Повдигане на рамене за трапец 3х10

Флайс 3х8
Предмишница 3х8

Почивка

Клек 3х 10
Напади 3х8
Коремни преси 3х20

Раменна преса с дьмбел  3х6
Повдигане на ръце напред - 3 х 6-8;
Повдигане на дъмбели встрани при наклон напред  3х6
Френско разгъване 3x6
Скрипец 3х6

Така по добре ли е?
Всякакъв вид упражнения мога да правя в залата. Нямам контузии, поне скоро. Равномерно ми развито тялото, целта ми е ММ

Мнението беше редактирано от SyncMaster на 18.11.12 18:27.

18.11.12
22:16

Петко, то по принцип и тягата може да се тренира по друг начин, освен директно (както правят в Уестсайд Барбел). За кофичките имам лични впечатления от хора, които първото им влизане в залата бутат 1.5 лично тегло заради кофичките. Единият е потребител тук, другият ми е приятел от студентските години. Май единственото базово движение, което не може да се тренира индиректно е хубавият пълен клек, като се замисля :)

Мнението ми горе не е в защита на идеята, че лежанката е безполезна или вредна, просто има много начини да се одере една котка.

Индиректното трениране не замества напълно, но за повечето трениращи, които не искат да стават шампиони на това движение, е възможно според мен.

Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 18.11.12 22:21.

08.12.12
00:34

http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/why_the_bench_press_is_the_best_exercise
http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/the_best_damn_bench_press_article_period

Знам, че остаря тая тема, ама сега попаднах пак на тeзи статии и не можах да се сдържа ;)

Мнението беше редактирано от Петко К на 08.12.12 02:18.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1