09.01.13
03:50
Здравейте!
До сега имам година стаж на лостове и наскоро си извадих карта за фитнес залата.
Та вчера реших да пробвам прословутата “тяга”. Работата е там, че кръста винаги ми е бил слабо място. Болял ме е винаги дори когато правя коремни преси. Изобщо с 2 думи слаб ми е кръста и ме е страх да го натоварвам много.
Вчера пробвах тягата с малко килограми като мисля че техниката ми беше наред, но отново чувствам една слабост там... и ме наболяваше, а сега на моменти като че ми отмалява... както винаги когато правя коремни преси.
Има ли някаква разновидност на тягата, която да е по подходяща за такива като мен с по-слаб кръст, защото наистина ме е страх да го натоварвам.
Някакви съвети бихте ли ми дали какво да направя, за да си заздравя кръста, имайки предвид, че съм податлив на травми точно с него.
Мерси предварително. :)
09.01.13
12:02
Тягата в едно от най-хубавите упражнения.Лично аз съм си я научил от грешка и проба.До тогава 3 пъти съм се секвал поне.Прави екстензии за кръст.Така ще ти стане п оздрав кръста и упражнявай тягата.Няма да стане без болки да знаеш.Всеки който има една сериозна тяга от поне 200 кила е имал болк ив кръста по някое време.Подсигури се че знаеш правилната техника.
09.01.13
21:23
Тъй като и аз съм абсолютен новак при мъртвата тяга и също съм със слаб кръст - какво ще кажете за този клип и по-точно частта след 3-та минута, където обяснява за рисковия фактор върху кръста когато пускате под коляното.Как изпълнявате тягата вие в точно тази фаза от упражнението?Сега още заучавам техниката и я правя с 30-40 кг и ми е някак странно да пускам щангата да се удари в земята с тия кила, още повече, че изобщо ми е смешно някой като почне да хвърля дъмбели и лостове и да се прави на мъж.Та, какъв ви е съвета в тази фаза на упражнението?И друг въпрос имам.До колкото знам името на упражнението “мъртва тяга” идва оттам, че тежестта не се пуска до земята, а малко отгоре, а пича в клипа казва, че при високи тежести е най-добре ад се прави по повторение-две и да се преправя стойката и пак (нищо не можах да обясня, по-добре гледайте частта от клипа от 3-та минута до около 4-та някъде).
И тъй да обобщя:Кой е най-щадящия метод за кръстта при фазата под коляно?Трябва ли да се пуска тежестта до земята на всяко повторение?
Мнението беше редактирано от Tsvyatkoff на 09.01.13 21:23.
Мъртва тяга идва от това, че щангата се вдига от пода (мъртъв ход). Дали я удряш и веднага тръгваш или правиш пауза - това са различни техники. При паузата всяко повторение е като първо (т.е., по-трудно), докато при удряне ползваш отката и стреч ефекта в мускулите и е малко по-лесно. Ако тренираш за трибой - там винаги вдигаш от пода, така че тренираш с пауза долу. Ако развиваш мускули и гониш и време под напрежение - може и с леко чукване в пода и веднага следващото. Някои билдери я правят само за да помпат еректорите и гърба, т.е., чисто билдерската тяга, която се прави с по-леко и само под коленете - пускаш под контрол, спираш и веднага нагоре.
казано от Petyr Kostov на 09.01.13, 12:02:
Всеки който има една сериозна тяга от поне 200 кила е имал болк ив кръста по някое време.Подсигури се че знаеш правилната техника.
аз не съм имал (и още нямам), освен мускулна треска понякога ;)
към автора на темата - прави си тягата с подходяща тежест и стриктна техника и ще имаш здрав кръст (и не само)