Дали варирането на калориите помага за метаболизма?

22.01.13
20:11

Вижте каква информация намерих в една статия за забързване на метаболизма. Освен кардито което правя и се храня здравословно искам да започна и някакъв режим като този за да мога някои дни да си похапвам каквото искам,дори това да ми коства после няколко дни намаляне на храната. Как мислите дали това е вярно ?

Варирай при калориите
Промяната в приема на калории е един от най-ефективните начини да форсираш метаболизма. Ако намалиш приема на калории, тялото ти ще забави метаболизма, за да може да продължи да изразходва малкото енергия повече време. С промяна в калориите можеш да въздействаш върху този процес. Какво имам в предвид: ако си решил, че дневния прием на калории за теб ще е 2000 калории, то един ден приеми 1600 само, а на следващия ден приеми 2400, след това пак – на зиг-заг. За да не е чак толкова досадно, може да направиш така – седмица или две приемаш по-малко калории, след това една седмица увеличаваш приема. После пак го намаляш.

Понеже на ден се нуждая от 1600 калории дали ако един ден изям 1800 а на другия 1 200 ще има ефект при отслбване,дори и бавно да е ? всичко това съчетано с тренировки разбира се :)

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 22.01.13 20:12.

22.01.13
20:17

просто направи сметка нужни за 2-та дена - 3600 1ви - 1800 2ри - 1200
3000-3600=-600 => си надолу с килата :)

22.01.13
20:20

Забравих да спомена,че целта ми е да махна 3-4кг. И също не искам да забавям метаболизма си като намаля калориите. От две седмици правя следното 3 дена ям по  11000 калории, един 1 800 а всъшност 1 600 са ми необходими според изчисленията. Кой е по-добрият вариант според вас ? Един ден да ям 1 800 калории, на другия 1 200 или няколко дена 1 200 и чак тогава 1 800 защото не искам да забавям метаболизма си с диети,нищо че се храня здравословно,последните килограми най-трудно се свалят и се нуждая от съвет :) Благодаря ви.

22.01.13
20:32

Здравей!Тази схема при мен се получава без да искам,просто като съм на работа нямам особено движение и не ям много,пък когато имам тренировка,хапвам повече.За мен това е добра схема,която да лъже организма,също може да хвърлиш едно око на въглехидратната ротация.За мен е тя е уникално добра,стига да си изчислиш правилно нутриентите.
п.п. Според мен по-важно е също откъде ще идват въпросните калории.Хубаво е да са от качествени източници.По-скоро се фукусирай най-вече върху качеството на храната,отколкото самата цифра на калориите.Когато организма получава необходимото се задоволява и с по-малко,защото функционира правилно!
Успех! :)

Мнението беше редактирано от DS* на 22.01.13 20:36.

22.01.13
20:34

Благодаря много. Е разбира се,рядко ще си набавям калории от вредни храни, защото вече ми е навик да се храня здравословно пък и ми в вкусно, но все пак говоря за едни 2 пъти в месеца примерно в които дни да си хапна по една тортичка и да знам,че после ще ям по-малко и няма да ми се лепне на дупето хаха :) някой друг пробвал ли го е това ?

22.01.13
20:43

Може би говориш за нещо като чийт хранене.Аз принципно съм малко против това.Но разбира се,всички сме различни.Това по никакъв начин не би ти навредило,разбира се ако през останалото време се храниш качествено и не на последно място тренираш.Просто моето мнение,е че когато започнеш да ядеш хубава храна,ще видиш,че въобще няма и да се сещаш за торти и подобни.Аз преди 3 години ядях почти всеки ден торта,имах зависимост.Но всичко се възпитава,а захарта разяжда клетките и е лоша за всеки организъм.Ако се научиш с времето да я ограничаваш,ще видиш,че след време плодовете ще ти се струват адски сладки,защото вкуса се променя.А в този ред на мисли,може да хапнеш някой плод,когато много ти се яде сладко.Вкуса се възпитава и променя,просто трябва време и постоянство.Не може тяло което е свикнало със захар и др.такива неща,изведнъж да накараш да не ги иска.
п.п.Просто мнение,ти можеш и 2-3,дори 10пъти да ядеш торта месечно,въпроса е принципен,а и зависи от целите :)

22.01.13
20:49

Деситка,благодаря за изчевпателния отговор. Напълно съм съгласна с последния ти пост. Аз имах един период около 2 месеца в който не бях вкусила захар. Когато ми се доядеше сладко хапвах кисело мляко с мед и после цял ден не се сещах че ми се яде сладко. Изям ли един шоколад,после цял ден мисля за още и още сладко.

22.01.13
22:01

Най-добрия начин да забързаш метаболизма си е с тренировки.
Останалото е broscience тип диетки от Космополитън.

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 22.01.13 22:22.

23.01.13
13:26

Аз пак си тренирам,горовя за последните 2-3кг. Искам да се изчистя напълно и се чудя кой вариант е по удачен :
1. Един ден си хапвам необходимите 1600калории на другия 1200 примерно и пак съм с едни 400 калории назад
или
2. Един ден ям 1800 калории ( примерно) и 3-4 дена по 1100 ?
Кой е по-добрият вариант според вас ?

23.01.13
13:44

Сега като се замисля, четох някъде,че резкото намялване на калори забавя метаболзима затова може да ги намалям бавно, а после рядко да ги увелича за да забързам метаболизма си. От тези 1600, които с ами нужни на ден мисля да направя така

1 ден - 1600
2 ден -  1500
3 ден - 1 400
4 ден - 1 300
5 ден - 1 200
6 ден - 1 100
7 ден отново 1600 за да ги кача рязко и да засиля обмяната на веществата. Поне така съм, чела, че резкото увличаване стимулира метаболизма с 9%, защото той така или иначе ще се забави малко в дните в които приемам по-малко калории. Как мислите, дали този псоледният вариант ще е най-ефективен ? :)

23.01.13
17:30

Аз мисля,че тези 1600 пак са сметнати на база калориен дефицит,и затова според мен тези 1100 в 6-ти ден не са особено добре.По-добре си следи нутриентите,най-вече въглехидартите.Ако успееш да си ги нагласиш според дневната ти активност резултатите ще са налице.
п.п.Не го мисли толкова този метаболизъм,бърз ли е бавен ли е :) Отделно мисля,че гените имат огромна роля тук и такива работи като забързване и забавяне са много относителни и индивидуални.Вярно е,че организма се научава да използва толкова калории,колкото му даваш.Ако са прекалено ще се трупа разбира се,но пък ако много време си на ниски калории ще се научи на такива,или обратното.Схемата за редуването на дни с повече и по-малко калории е интересна и има логика,просто пробвай и виж как ти се отразява :)

23.01.13
17:59

По кой начин да пробвам тогава ? :)

23.01.13
18:11

Ами според мен ще е по-добре не да ги намаляваш със 100 кал.всеки ден,ами примерно един ден 1200,друг ден 1700 или някаква подобна схема.В нета има доста по този въпрос и има примерни режими.Може да разгледаш и да си харесаш нещо,но все пак според мен по-важен остава спорта.Сменяй тренировките,редувай различни упражнения и комбинирай с интензивно кратко кардио-хиит,тогава ще има резултати :) Както ти споменах по-важно е качеството на храната и не на последно място качеството на тернировката.Двете заедно дават винаги положителни резултати ;)

23.01.13
19:03

Мерси много :*

24.01.13
14:05

Модерация: Мненията в този форум се споделят на доброволни начала. Моля, бъдете толерантни, настояването не прави добро впечатление. Напълно възможно е никой да не разполага с достатъчно опит в тази стратегия.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.01.13 17:43.

26.01.13
22:31

казано от Petq Ivanova на 24.01.13, 14:05:

Модерация: ... Напълно възможно е никой да не разполага с достатъчно опит в тази стратегия.

Аз например нямам особен опит с такъв режим, ама ще драсна няколко реда.
Петко Кавръков някъде беше писал, че не е нужно да пробваш всяка глупост, за да откриеш, че не работи (цитирам по памет)...
Именно това е според мен тази схема. За да забързаш/забавиш метаболизма си, за да отговори тялото по някакъв начин е нужно повече от ден или два. Някъде из сайта бях мяркал, че са нужни повече от 72 часа за отговор (мнението мисля беше на Ради Хаджирадев). Както и да е, но в един-два дни забавяне/ускоряване няма да постигнеш.
Отделно, ако все пак държиш да пробваш това, прочети тази статия. Ето малък откъс от нея по подобен на твоя въпрос:

Периодите са достатъчно дълги, за да започне изгаряне на мазнини и недостатъчно дълги, за да започне сериозен спад в общия обем на метаболизма.

Източник: Периодично гладуване (ПГ) - Intermittent fasting http://www.bb-team.org/articles/3992_periodichno-gladuvane-intermittent-fasting#ixzz2J6vXv4My
Follow us: @bbteam on Twitter | bbteam on Facebook

Да поясня, става въпрос за прозорци на пълен глад в диапазона 20-36 часа, без сериозна промяна в метаболизма. Т.е. още едно мнение за това, че да очакваш повлияване на метаболизма в рамките на ден-два е...да кажем несериозно.
От друга страна, основен принцип е в хранителните прозорци да се поемат ВСИЧКИ необходими калории общо за двата периода (глад и хранене). За пример при ден не ям, ден ям, това означава във втория ден да се поемат ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ КАЛОРИИ ЗА ДВАТА ДНИ ОБЩО. Или с други думи, калориите, които не си изяла днес би трябвало да изядеш утре. Предполагам 1600ккал ти е отрицателния калориен баланс (ОКБ, поне по моите сметки е така), т.е. ако днес приемеш 1400ккал, то утре трябва да приемеш 1800. Обяснявам какво е положението в трите варианта, които те вълнуват и къде е грешката:

“1. Един ден си хапвам необходимите 1600калории на другия 1200 примерно и пак съм с едни 400 калории назад”, което е 22-23% дефицит, нещо доста драстично и непрепоръчително, а и както вече написах без особен смисъл за ускоряване на метаболизма. По-скоро очаквай забавяне в дългосрочен план, заради постоянния ОКБ. Накратко-нито смисъл има, нито пък е здравословно;

“2. Един ден ям 1800 калории ( примерно) и 3-4 дена по 1100 ?” Още по-зле, над 25% дефицит, за резултата-виж вариант 1.

“3. 1 ден - 1600; 2 ден -  1500; 3 ден - 1 400; 4 ден - 1 300; 5 ден - 1 200; 6 ден - 1 100; 7 ден отново 1600 за да ги кача рязко и да засиля обмяната на веществата.” Отново драстичен ОКБ, ефекта е ясен... Искам обаче да ти привлека вниманието върху това “да качиш рязко до 1600ккал, за да засилиш обмяната...”Да оставим настрана въпроса, че за един ден няма да забавиш или забързаш нищо, но ми кажи как точно очакваш да забързаш метаболизма, като все още си на отрицателен баланс??? Т.е. как очакваш да реагира със забързване на метаболизъм тяло под стрес от липса на достатъчно калории и което е в дефицит???

Сега на въпроса защо не ти отговарят... Подозирам, че потребителите във форума (особено сериозните и знаещите) имат едно такова тънко чувство кога си заслужава да се пише в дадена тема, кога ще има смисъл и полза за автора и кога ще е безсмислена борба срещу авторитети като Космополитън, Аз жената или Ladyzone… Както усещат кога автора на темата не си е мръднал г*за да прочете това-онова от източници, различни от вече споменатите. А статии за това що е то метаболизъм, забавяне, ускоряване, диети, ОКБ и т.н. с всички необходими пояснения бол...

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 27.01.13 02:03.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1