07.04.13
16:10
Здравейте!
Бихте ли споделили мнението си/критикували тренировъчната програма, която възнамерявам да започна. Имам стаж от 1 година и нещо, на 22 години съм. Целта ми е покачване на мускулна маса. Старая се да се храня правилно, по протокол РБД. Ще ми се да разбера мнението си най-вече относно подредбата на дните и упражненията. Що се отнася до самите упражнения, отворен съм към предложения, но съм ги подбрал спрямо това от какво съм видял резултат досега.
Понеделник (international chest day :D) - гърди, рамене
вдигане на дъмбели от лег - 4х8-10
вдигане от лег - 4х8-10
флайс - 4х8-10
раменни преси с дъмбели - 3х8-10
повдигане на дъмбели встрани - 3х8-10
Вторник - гръб, трапец
набиране с допълнителна тежест - 4х6-8
гребане с дъмбели - 4х8
гребане с щанга - 4х8
гребане с щанга, подхват - 3х8
вертолет - 3х8-10
шръгове - 3х до откат
четвъртък - крака, корем
клек - 4х8
напади с дъмбели - 4х8
тяга с изправени крака - 4х8
повдигане на пръсти от стоеж за прасец 4х до откат
крънчове с тежест - 1х до откат
вдигане на крака от вис х до откат
плюс още 1-2 серии за obliques, пресата не ми е приоритет
петък - ръце
кофички с акцент върху трицепса - 3х8
вдигане от лег с тесен хват - 3х8
френска преса - 3х8
бицепсово сгъване с ЕZ лост - 3х8
чуково сгъване - 3х8
бицепсово сгъване с EZ лост, надхват - 3х8
Отворен съм към критика и предложения. Благодаря предварително на отговорилите
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 07.04.13 17:38.
07.04.13
17:12
Тая програма е като за 2 месеца преди да отидеш на Олимпията. Всъщност и тогава не съм сигурен, че изнасянето на допълващи джижения преди основните е добра идея, но със сигурност тия допълващи са достойни дори за Ронито.
Измисли си програма с тежки, базови, многоставни.
07.04.13
18:01
Дори и Ронито ,не тренира гърба си с 3 гребни движения. :D
Пробвай така:
1.Набиране(тясно) - 3-4 серии
2.Чукчета в надхват - 4 серии
3.Тяга - 4 серии
или ако си фен на машинарията
1.Набиране/скрипец(широко отпред) - 4 серии
2.Гребане с дъмбел - 4 серии
3.Хамар - 3 серии
4.Долен скрипец - 3 серии
Благодаря за мненията. От коментарите разбирам, че съм натрупал прекалено много упражненията. ОК, ще махна едното гребане в програмата за гръб. Но не съм съгласен, че започвам с едноставните движения. Мисля, че винаги стартирам с базовите.
Други мнения?
07.04.13
20:52
За мен програмата е много добра. Малко повечко упражнения си наслагал, но ако се възстановяваш добре, не са проблем. За гръб по-горе споменаха. За рамо си включи още едно упражнение за задната глава (задължително).
Друго, което ми хареса е, че не включваш като повечето “вдигащи” амнайсет вида лежанки. Горна, долна, и други такива безмислици. Като ги видя из залите, как си тренират гърдите повечето индивиди и ми се обръща нещо вътре. Не може с един пръст дебелина на гърдите да изредиш цялата база от наклони и да чакаш някакъв ефект.
Мнението беше редактирано от Антон Добрев на 07.04.13 21:00.
07.04.13
20:57
Имах предвид, че правиш лег дъмбели преди лег с щанга. Тренирал ли си с нещо подобно на 5х5?
07.04.13
21:02
Не е проблем лег с дъмбели като първо упражнение, тъкмо ще разгрее с тях. Може пък така да се чувства по-добре.
Веднага отговарям защо започвам с дъмбели от лег. Винаги когато съм започвал с лост, макар да правя разгряващи серии, винаги започвам да усещам болки в раменете. Още по време на самата тренировка. А когато започна с дъмбели, всичко е наред.
От това, което разбрах, трябва да махна едното гребане, с щанга подхват да речем, и вкарвам едно упражнение за задната глава на рамото. Rear delt flys например. Това в тренировката за гръб и трапец.
Други корекции за нанасяне?
Още един въпрос - в ден за гръб и трапец, задно рамо накрая, или между двете? Благодаря на отговорилите.
08.04.13
17:47
Преди трапеца ;) Не прави едни и същи упражнения всяка седмица. Що се отнася до обем, ако мислиш че се възстановяваш не е проблем обема да е по-голям, особено в период на чистене е предимство.
Мнението беше редактирано от apostol apostolov на 08.04.13 17:47.
Мерси. Ще пробвам и ще видя, що се отнася до обема. Тренировките няма да надхвърлят 18, макс 20 серии, за не повече от 60 минути без загрявката. Би трябвало да се възстановявам добре.
08.04.13
20:22
Аз също те съветвам да не правиш НИЩО друго преди гърба.Това ще е огромна грешка.Единственото нещо преди гърба е хубава разгрявка и стречинг.
Трепеца и аз го правя последен в тренировката ми ,тъй като тренирам също като теб раменете в деня за гръб.
Едно до две упражнения след гърба ,за задното рамо са напълно достатъчни ,тъй като знаеш защо предполагам?
Успех.
казано от El_ tiggeraso на 08.04.13, 20:22:
Аз също те съветвам да не правиш НИЩО друго преди гърба.Това ще е огромна грешка.Единственото нещо преди гърба е хубава разгрявка и стречинг.
Трепеца и аз го правя последен в тренировката ми ,тъй като тренирам също като теб раменете в деня за гръб.
Едно до две упражнения след гърба ,за задното рамо са напълно достатъчни ,тъй като знаеш защо предполагам?
Успех.
Не си ме разбрал правилно. Ясно е, че с гърба започвам. Въпросът ми беше задната глава на рамото преди или след трапеца. Виждам, че и ти, както и потребителя преди теб, си на мнение, че трапеца се тренира накрая.
Мнението беше редактирано от pe6о на 08.04.13 21:48.
08.04.13
22:08
Не е задължително да е накрая, ако ти изостава много може и с него да почнеш дори, но в общия случай се предпочита да се тренира накрая, всичко е строго индивидуално.
25.04.13
00:46
Какви килограми са дъмбелите >?
Според мен краката на клек-а е добре да ги удариш пирамидално с повече повторения, хубавото така е, че ще загрееш и хубаво ще напълниш с кръв мускула преди тежките повторения. Ето как би било подходящо:
ако макс кг за едно повторение са ти да речем 100
5 серии -
18 - 40
16 - 50
14 - 70
12 - 75
10 - 80