Корегиране на програма - не мога да усетя някои упражнения

02.05.13
12:25

Здравейте,
няма да пиша дълго и да обяснявам.
Тренирам 5 дневен сплит.
Ставам рано сутрин, в 6.20, в 7.00 - 7.05 съм започнал с 5 минути колело, които имат за цел да ми вкарат тялото в работен режим. Въртя интензивно, на към 50 вата, с около 105 завъртания в минута. След това разгрявам ръцете, правя мускулната група, правя коремче.В повечето случаи тренирам корема на машината за корем, като килата варират между 20 и 30 кг, и гледам да дърпам повече с краката, след което към края дърпам и с ръцете, че да ме “запари” и под гърдите. Така правя 4 серии между 15 и 20 повторения. След това си слагам стелките заради дюстабана в обувките, разгрявам леко краката и правя 15 минути тичане на скорост от 9 км/ч. Връщам се в нас след около 30 минути и изяждам 3 яйца.

101 кг. съм, 185 см, на 21 години, горд представител на мъжкия пол.

По принцип, вкарвам, или по-точно усещам много добре упражненията за крака (там съм по-специфичен заради операция на коляното, но вече му свикнах, щом и тичам по 15 мин.), гърбът, рамото и гърдите, а ръцете просто не мога да ги направя някои упражнения и това си е. Ще си напиша програмата, като оцветените в червено съвсем не ги вкарвам/усещам, а зелените ги усещам, но не чак толкова добре колкото ми се иска. Целта ми е отслабване + стягане, тоест да не увисна. Спазвам и НВД, но протеинчетата малко ми куцат. Въглехидратите нямам проблем и приемам само такива, които се съдържат или в месото, или в доматите, яйцата и тн. Тоест нямам точно определен източник на въглехидрати. Знам, че повторенията са тип пирамида, и не са предназначени много са сваляне, но като за 2 седмици, мисля че има положителен ефект (особено гърдите, които не са ми така увиснали.) Ако сметнете за нужно, моля напишете други повторения, и или/упражнения. Програмата ми я направи един мой приятел, много добър, който по принцип разбира от тези неща и му се доверих. Лятото тренирах с него и имаше ефект, но тогава си бях 115 кг, и сутрин лапах по 200 гр. овесени ядки с 1 кофичка кисело мляко и доста мои приятели ме питаха след 10 дена дали не съм почнал да взимам нещо, защото съм се променил много. Засега ефекта за тези 2 седмици е около 4 кг. надолу.

Съжалявам, че ще използвам малоумни (най-вероятно) описания на упражненията, но не съм много запознат как се наричат уредите/упражненията. Ще давам някои линкове към сайт на mcfit.at, аз ходя в такъв фитнес, така че ако имате време да разгледате всички мапини (има навигатор за мускули), може да казвате само номерата.

Тренирам събота, неделя, понеделник, сряда, четвъртък. Вторниците съм зает от 8 сутринта и няма как да се вместа сутринта.
Тренирам по-това време, тъй като е най-спокойно, иначе е ужас и ад, за 5 лежанки, чакат по 20 човека. Другия вариант е много късно вечер (към 11.30-12 да започвам).

Гледам да правя упражненията бавно, но правилно - например не разпъвам лактите до края, свивам до 90 градуса, гледам гърбит да е изправен и тн.

Ще се радвам, ако можете да ми кажете с какво бих могъл да заменя проблемните упражнения, а и всякакви други съвети са добре дошли.

Събота - Крака
Тука всичко е точно.

Неделя - Гърди
1.Лежанка - 20,12,10,8,8
2.Избутване на гири от лежанка - 12,10,10,8
3.Флайс от лежанка - 15,12,10,10
4.Обърната лежанка (долни гърди) - 10,10,10 или 12,12,12
5.Флайс на скрипец - 10,10,10,10

Понеделник - Гръб
1.Лост след чупката отпред - 20,12,10,8,6
2.Лост преди чупката отзад - 15,12,10,10
3.Дърпане към мене - където се сяда на столче - 15,12,10,8
4.Машината, на която се издърпва с две ръце, килограмите се нагласят посредством дъмбели (https://www.mcfit.com/de/b10.html) - 15,12,10,10,6
5.Издърване с двете ръце отгоре (https://www.mcfit.com/de/b05.html) - 10,10,10
6.Накланяне за кръста - 3х15 + 1х12 с 5 кг. тежест

Сряда - Рамо
1.Смит машина, сядам на пейката, вдигам на главата, за рамо - 15,12,10,8
2.Пейка на 90 градуса, избутване на дъмбели - 12,10,10,8
3.Наклонен от скрипец (увисвам се на едната ръка и с другата леко свита я дигам нагоре) - 12,10,10,8
4.Вдигане на тежест над лицето - 10,10,10
5.Крив лост с пръст нагоре - 15,12,12
6.Butterfly Reverse - 15,15,12,12
7.Смит машина за трапец - 15,15,15,15

Четвъртък - Ръце
1.Лежанка вдигам лоста с тесен хват, пускам ръцете плътно до тялото. Пробвах го и с кривия лост, малко по-добре, но пак не го усещам почти - 15,12,10,8
2.Прав, вдигам лост за бицепс - 20,15,12,10,8 (20ката я правя само с лоста, после слагам по 1,25 кг, 2,5кг и така)
3.Въже от горна макара за трицепс - 12,10,10
4.Бицепс от скот пейка, машина - 12,10,10,8
5.Френска преса - Крив лост - 12,10,8 (https://www.mcfit.com/de/d16.html)
5.Прав вдигане на дъмбели - 12,10,10 на ръка
6.Обърната скот пейка, пускам дъмбел зад главата и го вдигам с ръцете - нямам даден брой повторения и серии

02.05.13
13:56

По-скоро трябва да смениш изцяло програмата. Подобен сплит е безсмислен за целите и стажа ти. В mcfit трябва вече да са ви докарали power rack и 20 кила шайби - яко клек, тяга, военна преса. Цялото тяло, или дърпащи-бутащи сплит.

02.05.13
14:49

Благодаря ти,
20 кила шайби има.Другите неща не ги разбирам, ще ги пигледна като седна пред компютъра.

RS

02.05.13
15:01

Хубава ти е програмата но наистина трябва да качиш малко тежестите

02.05.13
15:09

Ами аз тежестите ги нагласям според това,колко повторения трябва да направя.Винаги гледам да са на макс.

02.05.13
18:53

Здравей,
с 15-20 повторения ,особено в тежките базови упражнения не се свалят килограми.
Трябва да стресираш тялото си така,че да гориш мазнини.Не си мисли ,че силовата тренировка не гори мазнините.
Клек и тяга присъстват ли в тренировката ти?

Що се отнася до това,че някой упражнения не ги усещаш.Еми не винаги се усеща ефекта на напомването ,но това не значи,че щом изпълнението е правилно ,няма ефект като цяло.Съвета ми е просто да правиш упражненията така,че да НЕ включваш други мускулни групи към тази която се стремиш да “удариш”(доколкото е възможно ,разбира се)
Успех.

02.05.13
20:38

Благодаря ти за отговора,

това означава ли, че според теб трябва да правя по-малко повторения с повече килограми?

Първата седмица много усещах всичко и навсякъде ме болеше (включително и сухожилията). Особено гърдите ме боляха 4-5 дена след това.

Поздрави

03.05.13
14:28

CarnalK, търсенето в Гуугъл на power rack ми дава доста резултати, кой от кой по-различни. Може ли да го опишеш или да ми дадеш снимка, за да придобия представа за какво точно говориш?

Поздрави.

03.05.13
18:44

казано от Voeslauer на 02.05.13, 20:38:

Благодаря ти за отговора,

това означава ли, че според теб трябва да правя по-малко повторения с повече килограми?

Първата седмица много усещах всичко и навсякъде ме болеше (включително и сухожилията). Особено гърдите ме боляха 4-5 дена след това.

Поздрави

Това означава ,че при всеки е индивидуално,но да речем ,че до 6-8 повторения в работните серии на тежките базови упражнения ще стимулират горенето на мазнини много по-добре от 15-20 повторения ,от които ще се измориш доста ,но ефекта няма да е кой знае какъв.
И още нещо интересно е ,че самият процес за горене на мазнини е пряко свързан с образуването на мускулна тъкан.Сега няма да обяснявам защо.

03.05.13
19:07

Благодаря ти!

03.05.13
20:20

казано от Voeslauer на 03.05.13, 14:28:

CarnalK, търсенето в Гуугъл на power rack ми дава доста резултати, кой от кой по-различни. Може ли да го опишеш или да ми дадеш снимка, за да придобия представа за какво точно говориш?

Поздрави.

Там където се кляка и се вдига тяга :)

03.05.13
20:54

Благодаря, сещам се за кое говориш, и аз предполагах, че е това. Иначе аз съм опериран от херния и кръсни връзки + менискуси на ляво коляно, така че малко или много гледам да ги пазя.

04.05.13
15:17

Що се отнася до “усещането” връзката мускул-мозък е есенциална така да се изразя, трябва да се научиш да контролираш всеки мускул поотделно.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1