14.07.13
19:41
Продължавам тук темата от един от дамските дневници, тъй като стана въпрос за дългосрочния прием на относително високи дози кофеин и влиянието му върху надбъбречните жлези и хормоните. Стана ясно, че по кафе - две на ден могат да действат благотворно при някои ситуации на някои хора. Моето лично виждане е, че двата пола не са равнопоставени в това отношение. Без да искам да анатемосвам кафето и почитателите му, ще разгледам един от основните хормони, чийто стимулатор се явява то.
Темата е изключително обширна и не се отнася единствено до надбъбречните жлези, но започвам от там, че хората стареят защото хормоните намаляват, но хормоните не намаляват в следствие на възрастта.
Както знаем, кофеина стимулира надбъбречните жлези да секретират кортизол. Системната му употреба води до свръх стимулиране, поддържане на високи нива на хормона по време на денонощието, когато такива не са желателни. Кортизолът е хормона на стреса, т.е. той е този, който подава сигнал на мозъка за стресова ситуация и активира рефлекса “бий се или бягай”. Това е относително краткосрочен импулс, чиито последствия отминават заедно със стимула му.
Проблема с проучванията върху този рефлекс, е че са извършвани през 30-те години на 20 век върху мъже. След това се е приело, че жените реагират по същия начин на стресови ситуации.
Почти век по-късно става ясно, че реакциите на мъже и жени на стрес са различни. Стреса не работи в полза на жените. При жени, подложени на хроничен стрес, процесите на клетъчно и хормонално стареене протичат в пъти по-бързо от обичайното.
Системната употреба на кофеино-съдържащи напитки и суплементи води до адренална преумора жените много по-бързо отколкото мъжете, а постоянното стимулиране на надбъбречните жлези води до кортизолова резистентност.
Знаеш ли какво може да се нарече системна употреба и какви граници са разумни, че заобичах напитката и се случва да правя по 10ина :D, какво може да се смята за сравнително безопасно ако изобщо има такова нещо?
Системно предозиране би била ежедневната доза, която ще доведе до резистентност, при положение че всеки има различна чувствителност към кофеина, предполагам дозата би се отличавала значително при различните хора.
За мен кофеина е по необходимост (при това не под формата на кафе) - краткосрочен прием при свръхпреумора в минимални дози, т.е. на същия принцип на който се пият хормоналните стимулатори - спорадично.
10 кафета са много по всички критерии.
Мнението беше редактирано от Margi на 14.07.13 20:14.
14.07.13
22:45
Хората не стареят само заради хормоните си. Това е голяма научна тема, в която още се изясняват неща. Даже в bb-team се писа доста наскоро от ДЗВЕР и Solomon Kane.
Кофеинът, както добре знаеш, не е единственият метилксантин. Всъщност теофилинът и теоброминът са с още по-мощни периферни ефекти (действието върху нефрокортекса в това число) и по-слаби централни (психостимулиращи). Не си спомням в кои храни имаше повечко, май в черния чай и какаото- трябва да се провери, защото ще има отношение със сигурност.
По мои спомени обаче, кофеинът е по-значим за други неща. За нашия любим сайт това е именно ползите от спирането на кафето. Лица с хиперхолестеролемия успяват да понижат до някъде нивата си със спирането на кафе, защото спада цикличният АМФ и биосинтезата на холестерол.
По въпроса с кортизола- не мисля, че е особено значимо това действие. “Кортизолова резистентност” звучи като тежка диагноза и не мисля, че е съвсем уместен термин. “Бий се или бягай” важи за адреналина (който не се произвежда от кората, а от медулата). Ефектите на кортизола са по-бавни. Адреналната умора по-скоро предизвиква желание за консумацията на кафе, а не обратното.
Може и някакъв порочен кръг да има тук и да пропускам важни неща, но честно казано, не мисля че заслужава кой знае какво внимание. Многото кортизол е съвсем отделна тема, а за кафето посочих една значима причина, която трябва да я имат предвид консумиращите (сваляне на холестерола). Аз лично не употребявам кафе, защото не мисля, че ми действа (имаше процент от обществото, които не му усещат толкова ефекта). Всъщност употребявам, но примесено с много мляко и рядко. В някоя тема бях посъветвал да се спре кафето, защото най-малкото ти остава гаден дъх, оставя петна по зъбите, има доказана психозависимост и задълбочава навиците да се съчетава с цигарка.
п.с.
Защо реши, че стресът не работи в полза само на жените? :D
Мнението беше редактирано от introducer на 14.07.13 22:46.
По въпроса с кортизола- не мисля, че е особено значимо това действие. “Кортизолова резистентност” звучи като тежка диагноза и не мисля, че е съвсем уместен термин. “Бий се или бягай” важи за адреналина (който не се произвежда от кората, а от медулата). Ефектите на кортизола са по-бавни.
При fight or flight рефлекса настъпват доста изменения, едно от които е секреция на кортизол.
Може и някакъв порочен кръг да има тук и да пропускам важни неща, но честно казано, не мисля че заслужава кой знае какво внимание.
Както казах, прецених че темата е интересна, затова я пуснах, ако не ти допада, не я коментирай. Може и да пропускаш неща, да. :)
Защо реши, че стресът не работи в полза само на жените? :D
Вече написах защо така смятам: поради многократно по-сложния хормонален фон в сравнение с мъжете и различните реакции по време на хроничен стрес.
Понеже темата беше провокирана от една моя реплика за кафето, ще взема и аз отношение, макар и не теоретично, а чисто практически. :)
Мисля да спра кафето за известно време. Причините са две. Първата е, че за последните повече от 20 години не е имало ден, в който да остана без големи количества кафе. От няколко месеца го намалих до четири двойни еспресо на ден. Преди това беше повече. Искам да проверя дали наистина страдам от зависимост.
Втората причина е свързана с кортизола. В ежедневието си съм подложен на доста стрес. Интересно дали намаляването на кофеина ще доведе до намаляване на кортизола и съответно до по-малко негативи от този стрес.
Поради факта, че пия голямо количество кафе от дълго време, мисля, че съм добър субект за такъв експеримент. :) Единственото “усложнение” е, че от другата седмица съм в отпуска и при всички случаи стресът ще е по-малко.
Ще видим все пак какво ще излезе. Оценката за резултатите при всички случаи ще е субективна и ще подлежи на коментари, но мен лично ме устройва аз да съм убеден, че има полза от спирането, дори да не успея да убедя никой друг. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 15.07.13 12:22.
Ще ми е интересно да споделяш впечатления по време и след експеримента.
Бих ти предложила да замениш кафето с чай от жълт кантарион, за покачване нивата на серотонин. :)
Ще ми е интересно да споделяш впечатления по време и след експеримента.
Бих ти предложила да замениш кафето с чай от жълт кантарион, за покачване нивата на серотонин. :)
Жълтият кантарион ще го пропусна. От 2-3 седмици съм на по 50 мг 5-htp дневно - мисля, че не е добре да прекалявам. Засега ще заложа на 4-5 чаши зелен чай на ден като заместител - по-тобре теин, отколкото кофеин (въпреки че са почти еквивалентни), още повече, че за сравнение между 10 силни кафета и 4 чаши зелен чай и дума не може да става. :)
Впечатленията ще ги споделям в дневника си.
Засега ще заложа на 4-5 чаши зелен чай на ден като заместител
Черен чай...!!!
http://www.randifredricks.com/randi/art/teas_black.cfm
15.07.13
14:47
Подкрепям Маргарита, има основания за тревога. Но въпреки всичко няма как да сложим знак на равенство между кафето (и кофеиновите напитки) и кофеина. Не са едно и също нещо.
Кафето е сложна смес от различни съставки, някои от които имат съвсем различен ефект от кофеина или дори го неутрализират (никотинова киселина, холиномиметици и др.). Т.е. при положение, че и концентрацията на кофеин силно варира дори в кафето на един производител, ако кафето се приема само заради ефекта му на стимулант или спортни постижения, не е изобщо толкова ефективно, колкото да кажем кофеинови таблетки или друга форма на кофеин.
15.07.13
22:16
Още вчера направих кратка справка с доцент Ламбев от катедрата по фармакология към МУ София, защото знам, че той много обича да му се задават интересни въпроси и отговаря с удоволствие на любознателните. Много ми харесва и инициативата на Боби, чудесна идея! Ако може после сподели в същата тема, а не в дневник, защото тук ще е по-прегледно. Ще цитирам писмото и не мога да преценя дали достатъчно пълно отговаря на въпроса в темата, но все пак човекът ми отвърна, а и е изтъкнал важните неща от клинична гледна точка:
=====================================================================================
Опитите са провеждани със здрави доброволци (48 мъже и 48 жени), които са приемали 3 пъти на ден по 250 мг кофеин, съответно в 7 часá сутринта, 13 часá и 18 часá. Изследвана е 8 пъти на ден слюнчената кортизолова концентрация, която в голяма степен корелира с плазмената. Ако хората, приемащи кофеин (респ. консумиращи кафе), напълно престанат да го пият в продължение дори само на 5-7 дни и след това отново започнат да го употребяват, в първите дни кофеинът предивиква повишаване на кортизоловите концентрации, но след това се те се понижават, без обаче напълно да се прекратява кортизоловата секреция.
Общо вето изследователите заключават, че кофеинът стимулира секрецията на кортизол (хормон на стреса), особено в ранните сутрешни часове, което може да има значение при чувствителни (сърдечно-съдови, болни от пептична язва и др.) пациенти. Прави се също изводът, че при хронична непрекъсната употреба кофеинът (респ. кафето) предизвиква частична, но не и пълна толератност към секрецията на кортизол. Кортизоловата секреция намалява, но не изчезва напълно. Не са установени разлики при мъже и жени.
В мои ученбици, както и сайта www.medpharm-sofaia.eu (този сайт вече е обновяван 28 пъти!) отбелявам, че кофеинът, съдържащ се в 1 кафена чашка натурално кафе, е 60–80 mg. При контролирани изследвания с бременни, изпиващи само по 1 чашка кафе на ден, не са намерени доказателства за тератогенна активност. Няколко прoучвания обаче ни внушават, че ежедневната консумация на 7 до 8 кафета на ден по време на бременност може да се свърже с нарастване случаите на спонтанни аборти, преждевременни раждания, мъртвораждания, раждане на деца с по-малка т.м. Рисковата категория а бременност на кофеина е 2, за лактация е L5 (и майката и бебето не спят).
Пиенето на кафе след 14 часá след обед може сериозно да разстрои съня у чувствителни към кофеин индивиди, а и циракадните ритми. Това няма как да не доведе до умора и отпадналост особено по време на сесии. Всичко е въпрос на доза и чувствителност на ЦНС. Кофеинът временно отстранява и отсрочва умората, но той не намалява способността на човек да допуска грешки, ако същият е склонен да ги прави. При предозиране най-вече кофеинът задейства голям брой възбудни медиаторни системи в кората, хипоталамуса, булбарните центрове (последното при предоиране). Нарушва баланса между възбудни и задръжни процеси и това се „заплаща” от тялото. А на биохимично ниво натрупва цикличен аденозинмонофосфат, ащото е неселективен блокер на фосфодиестеразата. Така той има и значителна роля в енергийното обепечаване на процесите в мозъка и други органи. Доказано е, че също увеличава екзоцитозта на ацетилхолин в скелетните мускули, което вероятно е в основата на повишаването на физическата издържливост.
Екстрактът от зърна на зелено кафе засилва значително обмяната на веществата и се препоръчва под форма на хранителна добавака за отслабване, но това все още се нуждае от сериозни доказателства, а и цената му си я бива. Да не забравяме, както казва проф. Вучков, че „рекламата е кака на измамата”.
От друга страна отдавана е извесетен клиничният факт (и това съм ви го казвал по време на семинарите), че при сърдечно болни, любители на няколко чашки кафе през деня (съдържащи напр. над 400 мг кофеин дневно) се увеличават плазмените нива на холестерол и отказът от консумация на кафе понижава холестерола с 20-ина процента. Но за съжаление навикът е втора природа. Много неща идват оттам, а както казваше акад. Начев „Сърдечно-съдовите заболявания са сбъркан начин на живот!”.
Така че всичко трябва да е с мярка.
==================================================================================
Кортизоловата секреция намалява, но не изчезва напълно. Не са установени разлики при мъже и жени.
Не си ме разбрал напълно.
1. Естествено че секрецията на коретизол няма да спре, той е важен хормон, важното е да работи ЗА нас, а не ПРОТИВ.
2. Нямах предвид различно действие на кафето върху двата пола, а различен дълготраен ефект на свръх-секрецията на кортизол, косвено предизвикана от кофеин, което предсттавя нещата под мааалко по-различен ъгъл.
Да, двата пола реагират различно на стрес, но и двама души от един и същи пол също ще реагират по-различен начин. Не мисля, че е редно нещата с лека ръка да се генерализират.
Човешкият организъм като всяко живо същество има уникалната способност да се приспособява към средата. Както и всеки човек реагира по различен начин на даден дразнител. ‘‘Dosis sola facit venenum’’ (дозата сама прави отровата). Всяка една субстанция в определена доза има положителен ефект върху организма, а над тази доза отрицателен, ако говорим за лекарствени продукти то препоръчителната доза ще има в пъти по-голям положителен ефект отколкото отрицателен. В случая говорим за кофеин->кортизол и то при системна упортреба. Здравият организъм има способността да се адаптира и приспособява чрез множество компенсаторни механизми. Просто слушайте тялото си. Естествено, че ако се пият ударни дози кафе с цел бодрост, по-добра концентрация, диуретичен ефект, отслабване. Търсеният ефект ще е по-добър при прием на повече кафе, но в човешкото тяло винаги едно нещо е за сметка на друго, няма магически лекарства. Накратко стресът бива еу и дистрес, най-общо казано добър и лош. Стресът е начин за трениране на организма и компенсаторните му възможности, мускулната хипертрофия е такъв пример: чрез тренировките в залата ние стресираме мускула, което води до търсената хипертрофия (или еустрес/добър стрес). Когато се изчерпят компенсаторните механизми освен първоначалната мускулна хипертрофия се стига до преумора, крампи. При кофеин->кортизол е същото, но като изчерпване е споменатата адренална преумора. Едни хора претренирват от 10х10 с лоста, за други това е лека загрявка. За съжаление, ако тренирането в залата е пожелателно, приятно хоби и/или развлечение, то ученето, работата не са. Всички знаят кой е лесният път в залата и задължителен в професионалния спорт. Е конкуренцията в ученето/работата е смазваща, особено ако искаш да изпъкнеш и най-малката помощ е ободряващото кафе сутрин. Много добре, който може без кафе, ами който не може? В ХХI век е прието, че жените и мъжете са равни, ако Маргарита е права ще трябва жените да наваксвате ;)
В по-сбит вариант: не мисля, че ежедневната употреба на 1-2 кафета е проблем. Възможно е за някой 1 кафе да е проблем, за други 10 да не са.
Да, двата пола реагират различно на стрес, но и двама души от един и същи пол също ще реагират по-различен начин. Не мисля, че е редно нещата с лека ръка да се генерализират.
Говорим за обобщени статистически данни, не за индивидуални особености.
Много добре, който може без кафе, ами който не може?
Какво значи “не може без кафе”? Кафето не предизвиква физическа зависимост.
В ХХI век е прието, че жените и мъжете са равни, ако Маргарита е права ще трябва жените да наваксвате ;)
Някакво състезание ли е това? Говорим си за физиологичните особености на двата пола, това равенство, за което говориш ти е съвсем друго нещо.
В по-сбит вариант: не мисля, че ежедневната употреба на 1-2 кафета е проблем. Възможно е за някой 1 кафе да е проблем, за други 10 да не са.
В две последователни изречения си противоречиш.
Аз само искам да се включа със следното което може да се “усети” реално на практика. Спомена се адреналин и кортизол. При адреналин тялото борави с енергийните източници за да си “свърши спешната работа”, докато при кортизол за да защити мозъка например от отделения адреналин. Адреналина е като азота за колите от бързи и яростни. Всичко отива за дейстивето, докато кортизола блокира тези пътища и праща глюкозата за защита.
Затова след доза силно кафе(относително понятие) първо се получава супер тонус, а после супер релакс и обикновено кофеино-зависимите искат още кафе. Така че всичко опира до поносимост. Поне при мен действа така.
16.07.13
13:06
....Прави се също изводът, че при хронична непрекъсната употреба кофеинът (респ. кафето) предизвиква частична, но не и пълна толератност към секрецията на кортизол. Кортизоловата секреция намалява, но не изчезва напълно. Не са установени разлики при мъже и жени.
...
А според други експерименти, кофеина може да вдига нивата на кортизола чрез стимулиране на ЦНС при мъжете, но при жените въздейства върху периферните метаболитни механизми. Странна работа...
Снощи преглеждах една книга за стимулиране на паметта и мозъка... та авторите правят връзка между хормоналното изхабяване и здравето на мозъка. Едно от нещата е следното:
при стрес(какъвто и да е той), тялото реагира с отделяне на адреналин и след това на кортизол. Първия се изчерпва бързо, докато втория има по дълга вълна. До тук ясно, но интересното е, че подобен ефект има и кафето. Товари надбъбречните жлези и от там форсира кортизола. И това не е голямата драма, а по скоро факта, че всеки реагира различно на поносимостта на кофеин. Затова жените са в по кофти ситуация понеже причината е една единствена и тя е добрия стар Тестостерон. Понеже мъжете сме с повече, то и нашите надбъбреци са по щадени от кафето. Все пак имаме повече Т който да се противопостави на Кортизола. Един вид по бързо и по лесно се приспособяваме към нанесен стрес. РАзбира се това е само на хормонално ниво.
11.08.13
21:59
Ефектът на стимулантите върху различните хора може да се различава до 45 ПЪТИ!!!
Това е една от основните причини да има изследвания както тотално анатемосващи кофеина, така и такива, които го превъзнасят.
А една от основните причини (но не и единствената) за различният му ефект върху различните хора е фактът, че надбъбречните жлези на различните хора са ... изненада - различни!
Който се интересува може да потърси информация за надбъбречните жлези на северно-американските индианци в сравнение с тези на европейците, както и на южно европейците в сравнение с тези на северно-европейците.
А който се интересува от история - може да обърне внимание с какви войници е тръгнал Наполеон към Москва и ... с какви войници е пристигнал пред стените на града.
поздрави
11.08.13
23:43
А който се интересува от история - може да обърне внимание с какви войници е тръгнал Наполеон към Москва и ... с какви войници е пристигнал пред стените на града.
поздрави
За последиците от тиф-а и дизентерията ли става дума?
12.08.13
15:04
Наполеон тръгва с много разнородна армия към Русия, виж дали можеш да намериш от кои националности какъв процент достигат до Москва.
Много е интересно и вярвам, че има пряка връзка с темата.
поздрави
Лазар
12.08.13
15:22
Наполеон тръгва с много разнородна армия към Русия, виж дали можеш да намериш от кои националности какъв процент достигат до Москва.
Много е интересно и вярвам, че има пряка връзка с темата.
поздрави
Лазар
Включени ли са в статистиката националността на гарнизоните, които оставя, начина на продоволствие и медицинска грижа на различните части, както и избитите при Бородино примерно, защото там се воюва “малко” като с Хитлер и румънците. Една от най-ужасяващите и кървави атаки, (ако не ме лъже паметта), е на полският корпус - примерно.
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 12.08.13 15:53.
12.08.13
18:02
Наполеон тръгва с много разнородна армия към Русия, виж дали можеш да намериш от кои националности какъв процент достигат до Москва. Много е интересно и вярвам, че има пряка връзка с темата.
поздрави
Лазар
Няма как да стигнеш до точни цифри и съответно, изводи. Историците спорят още за точната численост на френската армия при Бородино. Едни данни са за 135 000, други са за 185 000. Във “Великата армия” е имало контингенти от Рейнския съюз, Вестфалия, Бавария, Вюртемберг, Берга, Прусия, Саксония, Холандия, Насау, Великото Варшавско херцогство, Испания, Неаполитанското кралство, Швейцарската конфедерация, Португалия и т.н. Истинска европейска армия. Добро описание на Великата армия преди битката при Бородино (т.е. седмици преди влизането в Москва) можеш да видиш тук
Проблема е, че археолозите и палеопатолозите за да стигнат до някакви значителни изводи относно физическото състояние на войниците, трябва да направят изотопен анализ на останки в масови гробове, като този от Вилнюс. Край Москва няма запазени такива - прекалено много по-пресни има. Но съм чел няколко изследвания на гроба от Вилнюс и там изводите са, че загиналите са разнородни - има прусаци, поляци, литовци, французи, холандци...всички със сериозни поражения от месеци глад (силна загуба на костна плътност), повечето са умрели в резултат на измръзване.
Та накъде биеш? (че всеки момент можем да станем обект на модераторски гняв и последващ произвол ;)
Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 12.08.13 18:06.