06.08.13
12:29
Бих искал да ме посъветвате къде в програмата мога да сложа рамото ? Имам малък проблем с него (преди време го бях контузил и известно време не тренирах) болката отшумя, но сега като го понапъна малко и пак се появява. Това става най-често след гърди и рамо. Сега искам да си направя нова програма,но не знам къде да сложа рамото. Старата е 1.Гърди-корем 2. Гръб-трапец 3.Рамо-крака 4.Ръце-корем 5.Почивка и пак. Но не ми харесва рамото да бъде с краката първо, че е тежка тренировката,а и понякога след рамо има и леки болки и не мога да направя ръцете като хората. Благодаря предварително!
Щом имаш здравословен проблем с рамото въпроса е не с коя мускулна група , а как ще го тренираш ?
Първо намери причинителя на болката,започни да работиш по отстраняването и подобряването за в бъдеще.След това ще се прецени как ще се тренира.Пълната почивка ,когато няма скъсвания не е опция,също и да тренираш по стария ти начин(когато е нямало болки)
Каква точно е била контузията ?
Понякога наистина се налага продължителна почивка и въздържане от натоварване на определен мускул. Например, при луксация или изкълчване, един ортопед би ти препоръчал почивка от порядъка на 2-3 месеца. Контузиите в раменните стави са причина за болки, дори и ако е изминала повече от година-две от травмата.
Ами след като стана това с рамото (преди около година) ходих при личния да видим какво ще правим. Той преди да стане личен е бил ортопед. Обясних как стоят нещата и той като чу, че “тренирам” (фитнес) на око прецени, че е претоварено и сега до колкото помня каза възпаление на раменната става (или нещо такова). Пих хапчета не тренирах месец и половина, два. Но сега пак има такива моменти на болка. Питах за програма, защото мислех да сложа Рамо и Гърди в един ден, но първо исках да се посъветвам дали няма пък да му дойде тежко (след като не е много добре).
Да си се замислял да отидеш да те прегледа специалист - в момента практикуващ ортопед?
07.08.13
16:42
1. Какво значи “претоварена става”? що за диагноза е това
2. Проблема не е за подценяване, може за цял живот да има последствия.
3. Не тренирай през болка, най-хубаво е да спреш и да направиш това:
- определи от какви упражнения започва да боли, ако е от всички, то определи от какво натоварване( пробвай да намалиш работните кг и виж дали пак ще има болка). Ако пак има болка, то спри упр. Ако болката се проявява от определени упражнения, то трябва да ги изключиш от тренировъчният план.
В началото на всяка тренировка прави упр. за рамена със 2,5-5кг( аз правя със 5кг ) дъмбели: повдигане в страни и пред себе си по 10 повторения до хоризонтала, не по нагоре, плавно и леко.
https://www.youtube.com/watch?v=Gplo9RpD3-U на 3,50мин. има супер упр. лично го правя вече една година. Преди имах проблеми, като почнах лега, не загрявах-пренебрегвах, но от това упр ми изчезнаха болките. Значи преди тренировка станаха 3 упр. прави ги първо и после пиши тук... Успех!
П.П. И отиди на специалист!
казано от Vasil Stoianov на 07.08.13, 16:42:
https://www.youtube.com/watch?v=Gplo9RpD3-U на 3,50мин. има супер упр. лично го правя вече една година. Преди имах проблеми, като почнах лега, не загрявах-пренебрегвах, но от това упр ми изчезнаха болките. Значи преди тренировка станаха 3 упр. прави ги първо и после пиши тук... Успех!
Нормално,хората не разбиращи функциите на определени мускули и стави да си мислят,че са ги загрели.Това упражнение е част от превенцията,която споменах по горе, че ще има нужда във бъдеще .Тъй като не всички мускули в тялото са визуални ,а точно те са най важни.
Включването на упражнения за ротаторния маншон е добре, но ги изпълнявай след тренировка, НЕ преди нея! Логиката е, че ако измориш съответното звено не можеш след това да очакваш от него да стабилизира оптимално рамото, а това е главната му роля. Набирания и преси зад врат ги разкарай, ако ги има. На лега прибери повечко лактите и не пускай лоста до гърди, а на 3-4 пръста от тях. С дъмбели още по-добре! Казваш, че проблема идва най-вече след гърди и рамо, но все пак обмисляш да ги сложиш в един ден? Това шега ли е?
казано от VEGATA на 08.08.13, 12:34:
Включването на упражнения за ротаторния маншон е добре, но ги изпълнявай след тренировка, НЕ преди нея! Логиката е, че ако измориш съответното звено не можеш след това да очакваш от него да стабилизира оптимално рамото, а това е главната му роля. Набирания и преси зад врат ги разкарай, ако ги има. На лега прибери повечко лактите и не пускай лоста до гърди, а на 3-4 пръста от тях. С дъмбели още по-добре! Казваш, че проблема идва най-вече след гърди и рамо, но все пак обмисляш да ги сложиш в един ден? Това шега ли е?
Ами аз затова реших да попитам :) Мерси много за помощта. Набирания правя, но ще ги махна като трябва, а пресите зад врат никога не съм ги правил, така че няма проблем. Иначе лега си го правя точно така, а с дъмбели никога не съм пробвал.