25.08.13
08:21
Хей хей!От доста време си блъскам главата с изчисления, с правилните храни за ММ,с разпределението им...Фен съм на числата,харесва ми да си следя калориите и да съм стриктен.Там е работата обаче, че срещам доста противоречива информация.
Става въпрос за протеиновите нужди.Има тема във форума-как да си съставим хран.режим.Според тази форума са ми нужни 220г.протеин дневно (тежа 70кг.175 висок.19г.)
На други места срещам че по 2.5г/кг е АБСОЛЮТНО ДОСТАТЪЧНО.3 дори се приема като горна граница.
Другаде пък срещам, че трябва да се смята 2-3г. на кг НО НА АКТИВНО ТЕГЛО а не цялостно.
И в крайна сметка се получава една разлика от 70-80г.което не е малко.
Честно казано следвам тази горната формула с 220г. и не ми е проблем да си ги набавя.Там е работата обаче, че мисля и за здравето си и не искам да си натоварвам бъбреците излишно..Е,ако някой ми каже какво да правя, че съм малко объркан.. :)
25.08.13
09:21
Привет,
Нека внеса малко яснота.
Препоръчително е протеинът да се смята на килограм активно тегло, главно когато процентът ни мазнини е прекалено висок, примерно 20+%. Ако не си много пълен, можеш да си го смяташ и с общото тегло. Разликата няма да е кой знае каква.
Ако си в калориен излишък с цел покачване на теглото или си в калориен баланс и поддържаш, 1,5 грама протеин на телесен килограм ще са ти напълно достатъчни, поне според научните данни, с които разполагаме на този етап. И 2-3 г на кг да ядеш, няма да ти стане нещо, просто към момента не се знае дали ще има допълнителна полза.
Ако си в калориен дефицит с цел отслабване и редукция на процента мазнини, препоръчително е количеството протеин да е малко по-високо - 2-2,5 г, максимум 3 г на кг.
На бъбреците ти нищо им няма, ако са ти в добро здравословно състояние. Разбира се, може да възникне някакъв проблем ако си предразположен към това, но ще ти трябва бая протеин, за да се случи.
Можеш да разгледаш и статията Протеин (част първа). Там е обяснено доста по-подробно и има добре структурирана таблица.
Поздрави,
Тишо
25.08.13
14:44
Пиеш ли достатъчно вода /минимум 3 л./ и хапваш мазнинки няма причина да се притесняваш за бъбреците.
Мнението беше редактирано от charlie brown на 25.08.13 14:44.
25.08.13
14:56
Смята се с активно тегло.Дневния прием на протеин зависи от различните хранителни режими.Като цяло гледай да не падаш под 2гр/кг.
Ами аз като цяло не следвам нито един от тези режими.Според темата за изчисление съм си направил съотношение В/Б/М 50:30:20.Режима ми изхожда от това кога и какво е добре да се яде.Но разбрах това което ме интересуваше.Стигах до 3г.на кг (нали за протеина става въпрос),но вече ще сваля малко.поне до 2.5
Благодаря и поздрави!
25.08.13
22:24
Минимумът, който има потенциал за натоварване на бъбреците е от 4гр/кг нагоре.
2гр/кг общо тегло е достатъчно в калориен излишък. Ако си възрастен малко повече, ако си много много дебел - по-малко.