27.08.13
15:46
Здравейте скъпи съфорумници,приятели и познати.
След седмица ми предстои операция по случай отпразнуването на директна херния(едностранна ингвинална) от дясно, която се появи преди месец. Срещнах се с един куп доктори( в това число и коремен хирург - семеен приятел), които ми обясниха как стоят нещата и реших да се оперирам. Това не подлежи на дискусия, но ще доразкажа с няколко думи какво мисли семейният приятел(един от малкото доктори, на които съм склонен да вярвам). Това, което ми обясни е, че при мен тенденцията за херния си я има още по рождение, тъй като имам липса на някакъв ензим(забравих му името). Това, което ме посъветва е да се оперирам защото съм млад(е, не чак толкова (giggle)) и тепърва ми предстои да градя кариера, да спортувам активно и т.н и колкото по-късно се оперирам, толкова по-сложна ще е операцията. Предпочитам Овреме да се погрижа затова, отколкото да отлагам. До тук добре. От няколко седмици посещавам небезизвестен за голяма част от потребителите на този форум рехабилитатор, с когото правим едни процедури(така да го нарека) по предразполагане на тялото ми за по-бързо оздравяване след операцията, а и не само.Изчетох повечето теми в този форум(в това число и статията на тема Херния,написана от Симеон Гълъбов), но тъй като информацията е остаряла(2006-2010 година, а по-скорошната информация ми е недостатъчна), ми се иска да си “поговорим” малко в тази насока(по-специално да почерпя малко информация от минали по този път).
Това, което ми прави впечатление е, че масово се съветват хората да не се използват предпазни колани колани(напр. за силова тренировка) след операция, да се набляга на леки килограми, да се обръща повече внимание на дишането, да не се стяга само абдоминалната област когато се тренира, а ми цялата коремна област и т.н . До тук - добре, но това, което ме интересува е, дали някой от потребителите тук е използвал специалните коланите за предпазване от херния и до каква степен те имат ефект(ако въобще има такъв) и дали да си взема такъв. Също така, гледам че може човек да си вземе само за лявата или само за дясната страна, а може и за двете. Имайки предвид ,че колана предпазва,а дясната ми страна след операцията ще стане бетон(както го описа хирурга), да си взема ли само за от ляво и за коремната област(ако въобще предпазва пъпа) или за двете, въобще колкото повече информация имам за този колан - толкова по-добре.
Също моля хора, които са минали по-скоро през операцията(в последните година-две) да споделят малко житейски опит от пътя, който са изминали от тогава, как им се е отразило на тренировките, кога са започнали пак да тренират, какво са правили по време на рехабилитацията след операцията, въобще каквото си спомнят от този им период.
Колкото повече информация получа - толкова по-добре. Информация на английски език от легитимни сайтове също е добре дошла.
Имам и още въпроси, но тъй като ми се събраха много наведнъж, за момента не се сещам какво още имаше, но това е най-важното в момента. Като(ако) се сетя, или в етап на дискусия, ще ги допълня и тях.
Благодаря предварително на всеки, обърнал внимание на темата и всеки имащ желание да сподели опита си в тази свера.
Поздрави,
Ники Джи.
Аз се оперирах преди година и половина от херния.Три месеца след операцията си тренирах със тежко както преди без никакви колани и подобни глупости,никога не съм ползвал колани не мисля и да го правя защото така се отслабват коремните мускули лично за мен.По време на въстановяването доктора ми каза отначало да ходя по 40мин всеки ден защото след операцията ходех като куца баба,имах много болки като бях изправен,след 3 седмици започнах да тичам малко по малко и просто чаках да минат трите месеца за да се върна при железата.Като започнах пак с тежестите отначало ме беше много страх да не направя някоя беля защото още си имаше напрежение и ме опъваше мястото,но всичко беше внушение и вече нямам никакви проблеми,ще ти сложат платно и всичко ще е ток и жица :)
28.08.13
11:38
Здрасти и мерси за отговора.
Т.е ти си чакал 3 месеца преди да влезеш в зала или на 3тия месец вече си тренирал с тежко?
А за колана май не ме разбра - питам за колана за херния, а не за коланите за силови тренировки - за тях знам,че отслабват коремните мускули.
Не разбирай, че съм притеснен, дори обратното - напълно спокоен съм, просто се интересувам защото искам да съм подготвен. :)
28.08.13
15:50
Аз имам вродена ингвинална херния и не ми прави никъв проблем докато тренирам .. само тяга не правя ,че тогава почва да ме хваща хернията иначе всичко друго си правя чудя се дали да се оперирам просто не ми се бездейства цели 3 месеца тренира ми се :) Ако има някъв друг начин някой да сподели как се е оправил без операция да сподели :)
29.08.13
14:11
Доколкото съм информиран, това не се оправя, а само се влошава. Единственото което можеш да нарпавиш е, да бъдеш много внимателен и да се надяваш да не се изсипеш някой ден. Но за всеки случай може да се консултираш с професионалист или някого по-вещ по този въпрос.