14.09.13
23:34
Здравейте! Имам две операции на левия крак-едната започва от палеца и стига до ахилеса,а другата от ахилеса нагоре почти до коляното.Проблемът е,че когато клякам не мога да задържа лявата пета на земята,винаги я повдигам.С десният крак нямам такъв проблем. Искам някакъв съвет как да изпълнявам клековете.Чувала съм,че може под петите да се слагат някакви тежести,но не знам дали би имало ефект и дали да слагам тази тежест само под левия крак или и под двата.Също така искам да попитам лег пресата може ли да замести клековете,защото след няколко серии клякания не усещам никакво напрежение върху седалището,а само болка в левия крак (вероятно се дължи на това,че не изпълнявам упражнението правилно). Благодаря предварително и се звинявам,ако има подобна тема :)
Нищо не може да замести клековете, още повече лег пресата. Не можеш да задържиш петата си на пода, защото нямаш достатъчно мобилност в гелзена, ахилеса и тибиалиса, което вероятно е в следствие на операциите. Има упражнения насочени към подобряване на мобилността точно в тези области и доста теми във форума. Потърси и прочети - вярвам, че ще ти бъдат полезни. Даже, ако не се лъжа, преди няколко дни имаше подобна тема, където съфорумци бяха дали интересни линкове към статии и клипчета с упражнения за подобряване на мобилността на глезените.
16.09.13
20:32
казано от Ани Георгиева на 14.09.13, 23:34:
Здравейте! Имам две операции на левия крак-едната започва от палеца и стига до ахилеса,а другата от ахилеса нагоре почти до коляното.Проблемът е,че когато клякам не мога да задържа лявата пета на земята,винаги я повдигам.С десният крак нямам такъв проблем. Искам някакъв съвет как да изпълнявам клековете.Чувала съм,че може под петите да се слагат някакви тежести,но не знам дали би имало ефект и дали да слагам тази тежест само под левия крак или и под двата.Също така искам да попитам лег пресата може ли да замести клековете,защото след няколко серии клякания не усещам никакво напрежение върху седалището,а само болка в левия крак (вероятно се дължи на това,че не изпълнявам упражнението правилно). Благодаря предварително и се звинявам,ако има подобна тема :)
Като временно решени - можеш да ползваш подложки под петите и на двата крака.
Има вероятност да трябва да поработиш върху белезите от операциите. Има голяма вероятност, те да играят главна роля в това ограничение, което имаш в глезените, ако приемем, че имаш такова.