TonsOfDamage - подготовка за силов трибой и стронгмен(в бъдеще)

Прескочи до:

03.02.15
01:12

Споделям мнение с ужасно малко опит , но дано ме послушаш ...
Аз съм на 17 години , 181 , 70 кг. и ЕДВАМ клякам със 50 4х12 серии ЧИСТ ЗАДЕН КЛЕК !
Брат ми е на 15 години , 178 , 69 кг и СЪВСЕМ СПОКОЙНО КЛЯКА 4х12 със 60-70 кг  с грешна техника ! 
Резултат - АЗ - Голям срам като се мъча с тези кила да изчистя изпълнението , но бавно със всяка седмица напредвам
Брат ми - Проблем със ставата на единият крак (вродено + това то нещо) и му предстои операция и спиране на тренировките за година +

Прави си сам сметката и изводите.
Пожелавам ти много късмет и сполуки !
Поздрави !

Мнението беше редактирано от Радо на 03.02.15 03:14.

Аз честно казано не схванах и не мога да си направя сметката и изводите, ще споделиш ли за неразбралите какво си имал предвид?!

А може и Ронката да каже, гледам лайкнал е, явно е схванал.

03.02.15
01:58

Той кляка с по-малко, опитвайки се да подобри техниката си. По-малкият му брат кляка с повече и се е кунтузил, което му пречи да тренира повече от година.
Извод: Да се кляка с тежест, с която не се прави компромис в техниката.
Само никъде не видях да казва, че техниката на брат му е зле, защото от това би следвало да се е контузил.

Май и аз не съм схванал много добре... :D Защо ли лайкнах?... :D

Мнението беше редактирано от Ронката на 03.02.15 01:59.

казано от Ронката на 03.02.15, 01:58:

Задавам си този въпрос на 90% от лайковете ти, Ронка. #ЗАЩО ?

03.02.15
03:15

Доизясних се , но май не трябваше да коментирам ... няма значение ...

03.02.15
10:21

Атанас - постоянно си мисля за това по време на клек, е понякога забравям, но при последните повторения
Радослав - дали ще се мъча с 50 или 150 според мен все в г&з, въпросът е да намеря начина, по който да го правя правилно. Имам едно старо клипче, на което клякам 120кг макс и не се мърдат коленете... А тогава съм бил дори и по - лек.

казано от Радослав Варадинов на 03.02.15, 03:15:

Доизясних се , но май не трябваше да коментирам ... няма значение ...

Напротив, не си се доизяснил, а коментарът ти е променен коренно. Преди беше написано, че брат ти кляка “ЧИСТ ЗАДЕН КЛЕК”, а сега е “грешна техника”.

03.02.15
11:02

казано от Херцог Трън на 03.02.15, 03:06:

казано от Ронката на 03.02.15, 01:58:

Задавам си този въпрос на 90% от лайковете ти, Ронка. #ЗАЩО ?

Ронка лайкни го и тва плс :(

03.02.15
15:12

Week 5 Day 2
Раменна преса : 4х5 с 30кг
Флайс за задно рамо : 4х12 с  12,5кг
Тесен лег : 4х5 с 35кг*трябваше да са 3 ама забравих
Трицепс на скрипец 3х12 и тук пак тръгнах за 4та серия
Корем 3х20 с 30кг
Много тежка тренировка, едва издъжах. После поцъках малко на крушата, основни удари с юмрук, длан, лакти и слипване на удари + контра удар в черния дроб.

04.02.15
16:10

Week 5 Day 3
Тяга : 5х3 с 80кг и 2х5 с 70кг
Машина за задно бедро : 4х12 с 30кг
Гребане на машина с 40кг 3х6
Набирания 3х10
Корем 3х20 с 20кг
Леко и бързо.

05.02.15
22:09

... :)

06.02.15
13:31

Не дръж главата така навирена, нека врата ти да следва линията на гърба.

06.02.15
14:20

казано от James Hinks на 06.02.15, 13:31:

Не дръж главата така навирена, нека врата ти да следва линията на гърба.

Това преди известно време му го бях подметнал и аз, но явно трябва ти да се изкажеш, за да му обърне внимание.

06.02.15
15:08

Силно ме съмнява и на мен да обърне внимание, но то си е негова работа...

06.02.15
16:36

казано от James Hinks на 06.02.15, 15:08:

Силно ме съмнява и на мен да обърне внимание, но то си е негова работа...

Напротив, аз отдавна се мъча така, но не ми се получава, винаги тръгвам с вдигната глава и само погледа ми остава надолу. Митко все пак ми каза да я държа изправена на горе, но въпреки това аз всеки път се пробвам, но виждам, че не става. Освен ако някой като Елиът не дойде с една пръчка да ме контролира.

7
П.С : Джеймс - били ми обяснил как точно помага неутралната позиция на главата?

06.02.15
16:40

Week 5 Day 4
Клек с ластици : 8х2 с 35кг
Преден клек : 4х2 с 55кг*на първата серия направих 3, защото забравих, че имам 2ки
Машина за задно : 4х15 с 20кг
Машина за предно: 4х15 с 40кг
Корем 3х20 с 20кг диск
Обръщане и изтласкване 70кг
Този път се стараех да държа коленете навън постоянно и да натискам с петите. Обръщането беше за кеф и не беше тежко.

06.02.15
16:41

Тя не помага кой знае колко, но поставя врата, който е част от гръбнака в естественото му положение. Навирената назад глава при тяга води до доста малко, но съществени промени в механиката, които пряко нямат силно влияние върху постижението, но имат пряко и силно влияние върху шийни и последни торакални прешлени. А проблем с тях не ти трябва, повярвай ми.
Какво значи не мога ? Това е волево усилие, контролирай го. Не се гледай в огледалото пред теб.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 06.02.15 16:41.

06.02.15
16:46

казано от James Hinks на 06.02.15, 16:41:

Какво значи не мога ? Това е волево усилие, контролирай го. Не се гледай в огледалото пред теб.

Значи, че го правя грешно и ме е страх от контузия, трябва да се науча. Ще пробвам ! :)

По въпроса с тягата и позицията на главата. Пречи ти стремежа да гледаш напред. Това пред теб НЯМА ЗНАЧЕНИЕ. Спираш да мислиш за нещата около теб, главата в неутрална позиция (нито сгъната напред, нито назад), това което виждаш е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ. Ако трябва - затвори очите и мисли за позицията и движението.

Относно клека - този път коленете са ОК, но за Н-ти път ще ти се каже нещо - ТИ НЯМАШ НЕГАТИВНА ФАЗА НА ДВИЖЕНИЯТА. Като сложиш още 30кг на тая щанга и това пускане все едно си падаща торба с картофи ти преебава колене и всичко. Не е казано да пускаш супер бавно, но го прави КОНТРОЛИРАНО. Това и на лежанката го правиш. Ако имаш някакви аспирации за трибой забрави за тоя навик, защото като го направиш с максимална тежест най-малкият проблем е, че ще :

-останеш долу
-няма да ти признаят опита, заради пружинацията/отблъскването от гърдите

А по-голямата драма е, че ще се потрошиш. И не ми казвай “това на макс тежест няма да го направя”. Каквото тренираш - това правиш и на състезание, мозъка заучава моториката и после иди заучавай наново...

TonsOfDamage, оставяй его-то и самочувствието си в къщи преди да тръгнеш за тренировка. Те не ти трябват в залата за фитнес.
Започни да тренираш с тежести, които можеш да контролираш адекватно.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.02.15 17:04.

То въпросните той може да ги контролира, но е заучил това пускане, което ще му изяде главата....

казано от Херцог Трън на 06.02.15, 17:05:

То въпросните той може да ги контролира, но е заучил това пускане, което ще му изяде главата....

Затова говоря за его и самочувствие. В такива ситуации е по-разумно човек да отстъпи малко и да направи корекция с нужното търпение, въпреки че това ще му коства известно забавяне на прогреса. По този начин ще създаде условия за по-ефективно наваксване на това забавяне в бъдещ момент. Както казва един дребен зелен приятел: ” You must unlearn what you have learned.”. ;)

Carbohydrate

06.02.15
17:27

Също така, бързо се заучава, като се взима щангата от подставка (малко под коленете) и се вдигне, после се пуска бавно, но щангата да не се слага на земята и се вдига отново. Това да е едно движение. При пускане се помни траекторията и се връщаш по същият път.

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 06.02.15 17:27.

06.02.15
19:04

Carbohydrate - нещо не можах да схвана за какво говориш и също така за кое упражнение.
Относно бързото падане - мислех си, че така ще е много по - добре, защото дори бях чел в едно интервю на един световноизвестен трибоец(не се сещам за името му) че колкото по - бърз е клека, толкова по-голяма тежест може да се вдига и нямам в предвид само ставането а и падането. И доста щангисти и трибойци съм виждал така, които пускат бързо, не се оправдавам, просто споделям причината. Ще се опитам в понеделник като клякам с 110 да пускам по- бавно и най - вече да не си мърдам коленете.
Относно егото - ще пробвам да контролирам по-тежкото, ако не стане - ще намаля, докато не го науча. :)

110 са много, 70 най-много за момента, докато не правиш 3х5 с тях чисто, без да ти влизат дори на последните повторения коленете. Като стане със 70 - 80 и т.н. А тоя трибоец няма да коментирам - просто си представям как се срутва като торба с картофи с 250-300кг на гърба...и след това му събират в торба стави и сухожилия.

Ето демонстрация на контролирано пускане с пружинация в долно положение : https://www.youtube.com/watch?v=gO7w1IglszU

Както виждаш - пускането е контролирано до най-долу и само в последния момент се прави bounce. И все пак не ти препоръчвам да го пробваш. Имай предвид, че Иван Чакъров е имал мисля 310-320кг заден клек, така че въпросното на клипа е сравнително далеч от макса му и пак не си позволява липса на контрол ;)

06.02.15
19:36

казано от Херцог Трън на 06.02.15, 19:31:

110 са много, 70 най-много за момента, докато не правиш 3х5 с тях чисто, без да ти влизат дори на последните повторения коленете. Като стане със 70 - 80 и т.н. А тоя трибоец няма да коментирам - просто си представям как се срутва като торба с картофи с 250-300кг на гърба...и след това му събират в торба стави и сухожилия.

Ето демонстрация на контролирано пускане с пружинация в долно положение : https://www.youtube.com/watch?v=gO7w1IglszU

Както виждаш - пускането е контролирано до най-долу и само в последния момент се прави bounce. И все пак не ти препоръчвам да го пробваш. Имай предвид, че Иван Чакъров е имал мисля 310-320кг заден клек, така че въпросното на клипа е сравнително далеч от макса му и пак не си позволява липса на контрол ;)

Мерси за пояснението !

07.02.15
15:15

Week 5 Day 5
Лег : 4х5 с 52,5кг
Горен лег : 4х6 с 40кг
Флайс : 4х15 с 10кг
Сгъване с щанга за бицепс 40кг 4х8
Сгъване с дъмбели седнал 10кг 4х8
Снач до 1х45 и то много лесни
малко обръщане
Не ми се правеше корем, защото ме болеше гърлото, кашлях и т.н. и дано да не се разболея... Голям делоуд тая седмица, винаги правим някакви сначове, обръщания, изтласкване, дано да не попречи. Лежанката мисля, че е добре този път, пусках малко по-бавно но важното е че правих малко пауза долу.

09.02.15
18:44

Week 1 Day 1
Клек : 4х5 с 110кг
Преден клек : 3х3 с 90кг
Машина за задно : 4х12 с 50кг
Машина за предно : 4х12 с 80кг
Корем 3х20 с 20кг
Да, знам, че трябваше да намаля, но инатът ми е голям за съжаление... Исках да видя дали ще мога да ги оправя тези 110, но какво се оказа - отначало добре, но после още при първата серия пак направих пауза 2-3 сек без да искам в долно положение(най - вероятно защото нямах адаптация, от 90 директно на 110 отидох) и не знам защо, но всичко ми тежеше. Дали е заради прекаления делоуд, дали защото се разболявам, не знам, но дори машините бяха тежки...
П.С. : започвам да фоумролвам и разтягам по-често(аз го правя от скоро и дори станах още по - мобилен) и ще правя по-често медитация.

10.02.15
16:16

Week 1 Day 2
Раменна преса : 4х5 с 55кг
Флайс за задно рамо : 4х12 с 32,5кг
Тесен лег : 3х5 с 70кг
Трицепс на скрипец : 3х12 с 55кг
Корем 3х20 с 20кг
Много хубава тренировка. На последните 2 серии на раменната преса 5-тото повторение много зор ми даваше, но не спирах да бутам и успявах да го бутна. Лежанката беше много лесна(неочаквано) а също така вдигнах килоргамите и на флайса.

11.02.15
16:55

Week 1 Day 3
Тяга : 5х3 с 137.5 кг ; 2х5 с 127,5кг
Машина за задно бедро : 4х12 с 40кг
Гребане на машина : 3х6 с 70кг
Набирания : 2х10 и 1х8
Корем 3х20 с 20кг диск
Днес имах време, разтегнах, фоумролнах и всичко беше 6. От тягата - честно казано съм доволен. Не е най - хубавата тяга, но забелязвам огромен напредък. Днес дърпах много по-добре, отколкото 135-те кг. Само че мисля, че трябва да си държа главата още по-надолу. Иначе от другото също съм доволен, на машината нямах проблем, на гребането увеличих и изненадващо, въпреки че бях като на*бан след тягата(с извинение) успях да направя поне 2 серии 10, а последната 8. Като цяло съм много доволен от днешната тренировка.
П.С. - забравих да кажа, че от известно време всяка сутрин приемам ленено семе и фреш от портокал, лимон и грейпфрут. Също така увеличих консумацията на плодове.

Мнението беше редактирано от TonsOfDamage на 11.02.15 17:41.

11.02.15
17:04

Напредък имаш, а и нещата обикновено не стават от раз. Продължавай да упорстваш и да коригираш.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 11.02.15 17:04.

11.02.15
17:34

казано от James Hinks на 11.02.15, 17:04:

Напредък имаш, а и нещата обикновено не стават от раз. Продължавай да упорстваш и да коригираш.

Бате Сашо - относно главата, какво ще кажеш?

Пак я кривиш назад като тръгнеш нагоре.

П.П. На раменната - пускай контролирано бре....

12.02.15
11:06

Кривиш я, но определено е по-малко. Както казах - не става от веднъж, така че се опитвай всеки път да е по-добре от предишните.

13.02.15
17:22

Week 1 Day 4
Клек с ластици :  8х2 с 75кг
Преден клек : 1х3 и 3х2 с 80кг
Машина за задно бедро : 4х12 с 40кг
Машина за предно : 4х12 с 70кг
Корем 3х20 с 20кг диск
На предният клек забравих, че имам двойки и първата серия(и сниманата серия) е на тройка. На задния клек се стараех максимално да държа коленете навън и мисля, че горе - долу се получи. Другото набързо. Днес ходих до личния лекар и ме прегледа, понеже много кашлях и нищо особено,  но ми даде пак лекарства да пия и сигурно няма да мога да ходя на фитнес...  До кога ще е - не знам.

14.02.15
15:44

Week 1 Day 5
Лег : 4х5 с 90кг
Горен лег : 4х6 с 67,5кг
Флайс : 4х15 с 10кг дъмбели
Сгъване с щанга прав : 4х8 с 40кг
2 серии сгъване седнал 2х8 с 12,5кг дъмбели и 2 серии скотово пак 2х8 с 12,5кг
Така... последната тренировка. Другата седмица няма да тренирам, защото ще почвам антибиотик. Като за последно реших да сложа 90кг, а иначе мислех 87,5кг защото миналия път не се справих с тях, но уви, имах голямо желание да бутна 4х5 с 90кг и успях. На горния лег исках да сложа 70, но разбрах, че съм прекалено уморен и не ги правих. Ta не знам как ще издържа 1 седмица без тренировки, направо жал ми става... Дано да не си загубя резултатите с толкова дълга почивка, но пък трябва да оздравея. Че и едни пневмонии бушуват тук...

Мнението беше редактирано от TonsOfDamage на 14.02.15 15:45.

14.02.15
23:13

Браво младеж...100 са твои на 100%

15.02.15
01:42

казано от nervak на 14.02.15, 23:13:

Браво младеж...100 са твои на 100%

Мерси... След около месец и половина смятам и 100 да съм покорил. :)

18.02.15
14:47

Абе това голяма тъпотия без фитнес.. сякаш нещо мнооого съществено ми липсва. Хубавото е , че разтоварвам психически от навика - задължително да съм на тренировка 5 дни, но колкото разтоварвам - още повече и полудявам. Друго си е да отидеш и да разтовариш на тренировка. Днес имаше за сефте малко физическа активност -  волейбол, изтласкване на 65кг щанга, няколко клека и полуклек на един крак(бъзиках се на господина по физическо) но така яко можеше и коляното да ми иде с този базик... но нищо ми няма де. Утре пак отивам на лекар, защото свършвам антибиотика тази вечер и ще видим дали има нужда от още. Иначе кашлицата ми започва да намалява.

18.02.15
19:16

Бързо оздравяване и другата седмица чакаме клипче със 100те кила от лег !
Както казаха по горе - твои са !

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1