С какво да продължа?

Здравейте на всички!
Първо искам да се извиня ако вече има подобна тема или ако бъркам раздела, за пръв път пиша тук така че ми простете.
По темата. Момче на 17 години съм и съм решен да започна да ходя на фитнес. Целта ми е да вляза във форма и да я поддържам. Висок съм 185-6см и тежа около 85-6кг. Нямам опит във фитнеса и като цяло може да е каже, че съм напълно начинаещ. Което означава, че приемам всякакви съвети.
Първият ми въпрос е кога е най-добре да ходя на фитнес? Понеже сме на 2 смени в училище, кога е добре да ходя съответно когато съм първа и втора смяна.
Склонен съм да спазвам хранителен режим, стига да мога да си го позволя финансово (чувал съм че хранителния режим води много разходи). Приемам всякакво четиво по темата. Ще направя всичко възможно да свикна.
Пак ви казвам нямам амбиции за бодибилдър. Искам просто да вляза във форма и да я поддържам. Нямам на ум да наблягам на дадена зона при тренировките.
Спортувам от 2 години баскетбол (не тренирам някъде, просто играя много често на близкото игрище). Преди това водех много нездравословен начин на живот (ако мога така да се изразя). Почти никакъв спорт, рядко излизане, ядене на боклуци. Можете да си представите.
Аз и до ден днешен си ям боклуци де, но гледам последно време да ги махам малко по малко.
И още нещо. Предвид моите цели и състояние, трябва ли да гледам към хранителните добавки? Не съм запознат по темата затова питам.
Приемам съвети и относно колко пъти седмично да ходя.
А и също добре ли е да комбинирам фитнеса със баскетбол, както мисля да направя? Или може би да го комбинирам с нещо друго?
Ами аз друго не се сещам, ако има нещо което искате да знаете, питайте. Пак казвам сериозно решен съм на промяна и ще направя всичко което времето и възможностите ми предлагат!
П.С. Ще мога да погледна темата след около 2-3 часа.

Темата беше редактирана от Георги Йорданов на 26.10.13 15:51.

Аз като съм 2ра смяна ходя сутрин, а като съм 1ва смяна се прибирам да ям и след това тръгвам към фитнеса. И щом нямаш амбиции за бодибълдар, според мен няма проблем да си ядеш боклуци в умерено количество, все пак и това е един вид наслада, която трябва да изпиташ докато си млад :D.
За другите неща трябва да ти обяснат по-опитните хора от форума :)

26.10.13
17:00

Тренировките - три пъти седмично (понеделник-сряда-петък), кръгова тренировка (цялото тяло), храната - месо, риба, яйца, ориз, картофи, овес, сирене, кашкавал, прясно мляко, кисело мляко, извара, ядки, леща, боб, плодове, зеленчуци ... Хранителни добавки не ти трябват.

Мнението беше редактирано от Ронката на 26.10.13 18:06.

26.10.13
18:48

Ами има много подобни теми,дано модераторите да ти простят. :D

Та ,по темата.Аз ако бях като теб да ходя на училище,щях да тренирам винаги вечер,понеже няма да ми се губи ритъма,вместо 1 месец след обед и другия сутрин.Освен ако не се прибираш твърде късно и фитнеса не е затворен.
Това ,че се храниш с боклуци не е добре,независимо какви са ти амбициите.
Добавките не са задължителни.
Видях,че са ти дали насоки ,но не са ти дали програма,след като си начинаещ опитай нещо такова http://www.bb-team.org/workout/4011_3-mesechna-kragova-trenirovka-za-nachinaeshti
Тъй като си съвсем начинаещ ,преди да започнеш ,с което и да е упражнение ,поискаш да ти се покаже от човек в залата ,който разбира(най-добре това да е инструктора).Обърни особено внимание на упражненията: 1 от А и Б ( не е задължително да са с подувка или дъмбел ,може и щанга), 6 от А и на ПРЕПОРЪКИТЕ в статията накрая !

Благодаря ви на всички! Доста неща ми се изясниха. От началото на другия месец започвам с посочената от вас кръгова тренировка. И са храната ми се изясниха нещата.
Сега започвам да чета!
Благодаря отново на всички!

Здравейте отново.
Имам няколко въпроса относно тренировъчната програма.
Тежестите на уредите, с които ще правя упражненията, как да ги преценявам? В смисъл да не правя упражненията с леки тежести така че ефекта да е нулев, но същевременно да не ги правя и с прекалено много тежести.
И още нещо. Добре ли е да комбинирам тренировките с нещо друго? Тичане, лицеви опори или баскетбол в моя случай?

Ами ти трябва да си усетиш кои тежести са ти добре

29.10.13
19:14

Повторенията като за начало нека да бъдат около 8-10. Не тренирай до отказ, тоест слагаш тежест за 12 повторения и правиш 10.

Няма нужда от комбинация на тренировките с друго, обаче ако ти е хоби баскетбола може да играеш, ако се чувстваш възтановен.

Мнението беше редактирано от Ронката на 29.10.13 19:14.

29.10.13
22:42

Може и до отказ ,но в последните серии главно на базовите движения,така се получава по-добра хипертрофия на мускула.И да има някой да те пази на лежанките и клека ,че си още начинаещ да не се затиснеш.Мисля,че в програмата по-горе са описани повторенията и оттам си подбирай тежеста,т.е. използвай такава ,която ти позволява да изпълниш предписаните повторения.

Благодаря на всички отзовали се!
Имам още един въпрос. Като гледам, повечето упражнения имат повече от един начин за изпълнение. Има ли значение кой вид ще правя аз?
И мога ли да заменя двата видя хиперекстензии, Бедрено сгъване, калф машината и Хоризонталните набирания  с друго упражнение, защото мисля, че не видях в залата точно такъв уред. За хоризонталните може да измисля нещо, но чух, че има много упражнения с подобен ефект. Утре ще питам пак дали има въпросните уреди, но на пръв поглед не ги видях.
За момента мисля, че е това.
Благодаря отново на всички, които ми помагат!

03.11.13
21:42

Хиперекстенизиите имат 2 варианта на изпълнение - от 45 и от 90 градуса. Който ти е по-удобен (и който уред има в залата), него прави.

Има 3 машини за бедрено сгъване - от лицев лег, от седеж и от стоеж. Която машина има в залата, на нея прави.

Калф машините са 2 - от стоеж и от седеж. Ако няма в залата калф машина, не се притеснявай има много варианти. Освен на калф машина, прасец можеш да правиш на смит машина, на лег преса, с щанга, с дъмбели и със собствено тегло.

Хоризонталните набирания могат да се заменят с гребане с щанга, с т-образна щанга, с дъмбел, с дърпане на хоризонтален скрипец или с някоя гребна машина.

Мнението беше редактирано от Ронката на 03.11.13 21:44.

Здравейте отново.
Имам още няколко въпроса за тренировките.
Първо има ли проблем ако ходя вторник, четвъртък и събота? Би ли било добре да прибавя и неделя към тренировките като обикновена тренировка или кардио да речем, защото искам да сваля някой друг килограм. Което ме навежда на следващия въпрос - само от кръговата тренировка ще успея ли да сваля килограми като ги комбинирам с правилно хранене естествено.
Добре ли е да правя по 3 кръга от самото начало, защото след 2 кръга имам чувството, че имам сила и за още един.

10.11.13
22:20

Няма значение в кои дни тренираш. Просто трябва да са 3 непоследователни дни.

Кардиото можеш да го добавиш и след тренировката, но знай че 99% от чистенето е диетата.

Щом имаш сила за още един кръг, направи го. Но по-добре виж дали не е време да увеличиш тежестта.

Мнението беше редактирано от Ронката на 10.11.13 22:22.

Добър вечер!
Вече 3 месеца тренирам по тази - 3 месечна кръгова тренировка и съм тук отново търсейки съвет от вас.
С какво бихте ме посъветвали да продължа? Аз съм момче на 17 години, като съм висок 185см и тежа около 86-7кг. Целта ми е да водя един по-здравословен и пълноценен начин на живот, и по-точно да сваля някой друг килограм и да вляза във форма.
Тези 3 месеца ми се отразиха много добре! Свикнах с уредите и се чувствам чудесно! Единствения проблем е, че имам болки в гърба и кръста след тренировките, но това е предполагам защото работя на компютър и стоя седнал средно по 7-8 часа на ден. От скоро си раздвижвам гърба и вкъщи. Надявам се това да отшуми.
Както и да е. Мъча се да изключвам вредните храни от менюто си и мисля, че малко по малко успявам. Това без което не мога, обаче е хляба. Наложително ли е да го изключвам от менюто си и ако да мога ли да го заменя с типов например?
И в крайна сметка каква програма бихте ми препоръчали за напред предвид целите и възможностите ми? Приемам всякакви съвети!!
И най-накрая искам да ви благодаря за всичко което правите! Помагате изключително много на хората в нужда. Благодаря ви!
Лека вечер и всичко най-хубаво.

Добър ден!
Вече 3 месеца тренирам по тази - 3 месечна кръгова тренировка и съм тук отново търсейки съвет от вас.
С какво бихте ме посъветвали да продължа? Аз съм момче на 17 години, като съм висок 185см и тежа около 86-7кг. Целта ми е да водя един по-здравословен и пълноценен начин на живот, и по-точно да сваля някой друг килограм и да вляза във форма.
Тези 3 месеца ми се отразиха много добре! Свикнах с уредите и се чувствам чудесно! Единствения проблем е, че имам болки в гърба и кръста след тренировките, но това е предполагам защото работя на компютър и стоя седнал средно по 7-8 часа на ден. От скоро си раздвижвам гърба и вкъщи. Надявам се това да отшуми.
Както и да е. Мъча се да изключвам вредните храни от менюто си и мисля, че малко по малко успявам. Това без което не мога, обаче е хляба. Наложително ли е да го изключвам от менюто си и ако да мога ли да го заменя с типов например?
И в крайна сметка каква програма бихте ми препоръчали за напред предвид целите и възможностите ми? Приемам всякакви съвети!!
И най-накрая искам да ви благодаря за всичко което правите! Помагате изключително много на хората в нужда. Благодаря ви!
Всичко най-хубаво.

П.С. Пиша нова тема, понеже на получих отговор в старата.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1