03.12.13
18:55
Здравейте колеги, как приготвяте свински плешки, врат за да стават по вкусни за ядене, че моите стават много сухи и това просто не се яде вече, направо омръзва. Купувам пликове за готвене, слагам в тях вода и пържолите и ги слагам за 30 минути на 220 градуса, но стават пак много... как да го кажа кофти :D Какви подправки и методи ползвате, ако може и рецепта да ми кажете как да правя месото по-вкусно, защото готовото е много вкусно и сочно, но скъпо.. 18 лв/кг..
03.12.13
19:02
Мариновай ги бе, пич ;) Начукваш месото, слагаш го в съд с подправки, лимонов сок, зехтин/олио - стои няколко часа и после го готвиш ;)
03.12.13
19:03
Плешката си я правя с ориз всеки ден от повече от година вече и не ми омръзва.
Взимам една тава,слагам ориза (на око около 300гр) ,мия го хубаво,след което пак слагам вода на око,колкото да го покрива.След това слагам една универсална подправка за ориза и си нарязвам на тънки парчета плешката.Слагам я и нея в тавата и след това обилно сипвам зехтин отгоре.Това цялото го слагам във фурната на 250 градуса - за около 35-40мин. става идеално.Месото се препича добре,а ориза става хрупкав,а не бухнал.Твойто месо като гледам на снимката не е препечено добре.И така - това цялото с една кофичка заквасена сметана го оправям на 2 пъти и си докарвам към 130-140гр. протеин,200-220гр. въглехидрат и доста мазнини.
казано от Insane M на 03.12.13, 18:55:
Купувам пликове за готвене, слагам в тях вода и пържолите и ги слагам за 30 минути на 220 градуса, но стават пак много... как да го кажа кофти :D
Взимаш една тава ,слагаш малко мазнинка,отгоре месото.Поръсваш с пипер,сол/ако искаш още някаква подправка.След това сипваш бира .Аз на кг месо сипвам една бира(0.5л) и слагаш във фурната.Става супер сочно и вкусно.Вариант е и вместо бира да сипеш вино.
Ако може дирекшън от прасето да резнеш и бухаш на скарата , най-добре :D Ами в тава , на по-малки парчета , слагаш олио и вода , режеш лучец и във фурната на по-бавно.Също може в гювеч да го сготвиш ( принципно там всичко става по-вкусно ) с кисело зеле или гъби + топено сирене като съставка от соса.
03.12.13
22:38
Покрии тавата със фолио и ще стане по крехко
03.12.13
22:40
Ами кв’о да ти кажа,свинското по принцип си е сухо месце.Аз лятото бачках на една работа ,където имах възможност да ям на корем и всеки ден се наказвах със свинско печено(адски сухо).. :D
П.С. + 1 за маринатата :)
казано от El_tiggeraso на 03.12.13, 22:40:
Ами кв’о да ти кажа,свинското по принцип си е сухо месце.Аз лятото бачках на една работа ,където имах възможност да ям на корем и всеки ден се наказвах със свинско печено(адски сухо).. :D
П.С. + 1 за маринатата :)
,
Чак пък сухо.. аз знам , че е най-мазното , ама и най-хубавото . Да , може да е сухо , ако го сбъркаш при готвенето , както каза “колегата” по-горе.
За да стане крехко месото,първо е добре да е от бут(или филе).Плешката става,но тя е най-подходяща за кайма.Другото важно е да нарежеш месото напреко на мускулните влакна.Аз го готвя в гювече или йенско стъкло.Режа картофа и моркова на едро,месето също и след това сол и подправки на вкус(без универсални и разни там маги отрови,всичките имат натриев глутамат),сипвам малко червено вино,или сега е сезона на киселото зеле:),сипваш зелев сок.Затваряш подводницата и я буташ на 140 градуса за 2 часа.След това ще видиш резултата.Аз лично не режа месото,ако е кило и нагоре го слагам направо така,пак на същата температура но за повече време(примерно 3 часа).След това си режа от него.Става по сухо,но е вкусно и може да се комбинира със сосове и пюрета.
Първо започни да се снабдяваш с качествено месо, защото имам съмнения в противното. Трябва да си много голям “майстор”, за да изсушиш свински врат, така че да е сух за ядене. Доста добри идеи са споделени вече в темата затова няма да се впускам в конкретни рецепти. Ще си позволя да обобщя гореописаните популярни и ефективни основни техники, които ще ти бъдат полезни - рязане напреко посоката на влакната, предварителното мариноване, начукване, изпичане в гювеч с капак или под фолио, добавянето на слабоалкохолна течност при готвенето (внимавай с киселинността на виното), може и с твърди алкохоли, но там е малко по-висш пилотаж, както е и със сосовете. При използване на скара или орберен тиган температурата не трябва да е прекалено висока, за да може месото да не се обръща по сто пъти, че да не загори и да остане сурово отвътре и не трябва да е прекалено ниска, защото тогава месото изсъхва докато се сготви. Добра температура на скарата е постигната, когато 1,5 см пържола се изпича за около 7 минути от едната страна без да я обръщаш по два пъти и естествено без да посоляваш преди печенето, ако не е маринована. Примерно пържола от бут с дебелина под сантиметър се изпича на силна скара за 3,5-4 минути на страна и остава сочна.
За гарантиран успех започни да четеш тема “Дневникът на Маданеца” ;)
Мнението беше редактирано от Маданеца на 19.05.15 12:16.
Как може вратни пържоли да станат сухи??? Да не ги печеш прекалено дълго? Ето една добра рецепта за марината:
“Свинските пържоли (2 бр) се начукват старателно и се поставят в малка и плитка тавичка. Заливат се с маринатата, получената от пасираните в блендер соев сос (4 с.л.), горчица (1/2 ч.л.), мед (1 с.л.), чесън (2 скилидки), червен пипер (1/2 ч.л.), черен пипер (1 щип.), бахар (1 щип.), олио (1 с.л.) и малко сол. Пържолите се завива в фолио и се оставят най-малко два часа в хладилник. След това се изваждат, леко се отцеждат от маринатата и се изпичат в нагорещен тиган от двете страни до пълна готовност на месото”
04.12.13
12:59
Рядко си купувам пържоли,обикновенно вземам бут или плешка и си ги обезкостявам или ако ме домързи ми го обезкостяват в магазина.
Подреждам парчетата в гювече/йенско стъкло с капак/тавичка.Добавям лук,пипер,тиквички,патладжан,гъби,морков,картоф...според зависи.Малко вода,малко вино,повечко масло;),подправки(чубрица,черен пипер,магданоз,сол,сос Уорчестър).Количеството на зеленчуците е минимално целта им е да придадът вкус и служат за сос след достигане на кулинарна готовност на месото.За финал покривам всичко с тънък бекон на ивици.Ако ползвам тавичка,покривам с фолио.Пека 2 часа на около 150 градуса или час и половина на 200 с вентилатор ако е възможно.Според фурната времето и градусите варират.Моята мисля,че малко “издиша” и губи температура.Махам фолиото/капака и запичам леко бекончето отгоре *ХРУП,ХРУП*
Вадя месото и бекона и пасирам зеленчуците с мазнината и минималната течна част,останала в тавичката.Краен резултат-крехко и ароматно месо,хрупкав бекон и приятен сос :)
Месото може да е мариновано предварително,но не е задължително.
Втора рецепта за тези,за които готвенето не е страст или нямат време и желание.Сварявате месото с лук и подправки до консистенция като от консерва.Да се реже с лъжица :) После за 15-20 минути във фурната(или на тиган) за лека имитация на печено.Парче мазно сирене или добър кашкавал отгоре и...време е да обядвам ;)